Zobacz pełną wersję : PaintShop Photo Pro X3 - opinie
jackrabbit
08-04-2010, 21:52
http://www.corel.com/servlet/Satellite/gb/en/Product/1184951547051#tabview=tab0
pytanko mam, czy ktos tego uzywa? cena jest smieszna, jak sie maja mozliwosci tego cuda do PS, PSE, LR?
bierz PSE, szkoda czasu na corela, choć ktoś uparty może twierdzić inaczej... ja kilka razy próbowałem, się z tym corelem zaprzyjaźnić, ale zawsze w jakimś momencie szlag mnie trafiał i trail wędrował w koszu
jackrabbit
08-04-2010, 22:08
sciagam triala bo az ciekawy jestem :)
jak narazie 1:0 dla fotoszopy, moze jeszcze ktos sie wypowie? :)
downunder
08-04-2010, 22:13
Dla mnie Piant Shop Pro skończył się na PSP9, czyli zanim jeszcze Corel go wykupił.
Corelowska wersja stała się dla mnie mało intuicyjna w obsłudze.
Jak chcesz dobrze i tanio to zdecydowanie polecam PSE!
jackrabbit
08-04-2010, 22:19
problem w tym ze do PSE chcialbym miec oprocz tego LR co juz zwieksza troche koszt inwestycji.. hmm
a do corela LR nie będzie potrzebny? przecież corel ma wszystko pod prąd, działa wolno i niestabilnie... do tego rawy wywołuje jakoś nie tak jak powinien
no ale jak chcesz to kup, będzie wisiał na giełdzie za tydzień za połowę ceny...
Kundzior
13-04-2010, 17:18
Dokładnie mi PSP też w zasadzie na 9 się skończyło, był to świetny wstęp do PSa w moim przypadku. O wiele prostszy niż PS i wszystko podobnie działało, Szkoda ze najlepiej radzi sobie z JPGami, na RAWy z nim iść ciężko. Późniejsze wersje jak na mój gust zostały zbytnio poudziwniane, gdy to Corel zakupił. PSE nie używałem nigdy, ale jeśli to taka namiastka PSa to raczej na PSE bym się zdecydował.
hostman22
14-04-2010, 18:59
Mam X2 chociaż najlepiej pracowało mi się z 9ką ;). W PSP poruszam się swobodnie, PhotoShop jakoś mi nie podszedł.. . Teraz jeszcze poznaję NX2 aby zacząć przygodę z rawami :). (Przy okazji można podłączyć Painta jako zewnętrzny program do obróbki) X3 ma możliwość odpalania raw'ów, ale jakość musisz porównać z innymi jak LR, DXO, Bibble, Capture one ;). Większość tutków jest pod Shopa, jak się nie zrazisz odkryjesz że to wszystko i tak da się uzyskać Paintem ;). Nawet okienko z color balance jest identyczne :P
Kundzior
14-04-2010, 22:09
Tak w PSP jest bardzo podobne wszystko i niektóre plugi chodzą z PSa