PDA

Zobacz pełną wersję : Konkurs fotograficzny - "Kiedy Państwo śpi..."

karius
08-04-2010, 20:58
Witam.
Jestem organizatorem debaty na temat dziedzictwa kulturowego "Kiedy Państwo Śpi" – chodzi o zniszczone zabytki. Debata odbędzie się w Krakowie 20 kwietnia tego roku. Jest to debata pod patronatem Trybunału Konstytucyjnego, wiceministra do spraw Dziedzictwa Narodowego i wielu innych organów państwowych. W związku z tą debatą organizujemy konkurs fotograficzny o podobnej tematyce. Na jednym zdjęciu należałoby przedstawić zniszczony zabytek. Lokalizacja zabytku nie jest ważna. W dniu debaty odbędzie się głosowanie i zwycięzcy najlepszych prac odbiorą atrakcyjne nagrody, a główną nagrodą jest Podstawowy Kurs Fotografii w szkole Akademia Fotografii o wartości 2250 zł.

Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://elsa.lex.edu.pl/kps/index.php?id=konkurs

Serdecznie zapraszam, ponieważ jest to dobre miejsce do zaprezentowania swojej pracy choćby, sędziom Trybunału konstytucyjnego, prawnikom – praktykom i wielu innym znanym osobom z tematyki Dziedzictwa Kulturowego.

chicadii
09-04-2010, 09:21
a główną nagrodą jest Podstawowy Kurs Fotografii w szkole Akademia Fotografii o wartości 2250 zł.

Tak tylko uwaga na marginesie, bo nie jest to wyjątek, a zawsze mnie to dziwi - znowu najlepszy fotograf w konkursie dostaje kurs na poziomie podstawowym (czyli pewnie zagadnienia typu co to jest przysłona, ogniskowa, czas naświetlania, złoty podział itd.).
No, chyba że konkurs jest z góry adresowany do amatorów?

Pozdrawiam
Piotr Borys Sikora

karius
10-04-2010, 01:22
.

High_Noise
11-04-2010, 12:43
Tak tylko uwaga na marginesie, bo nie jest to wyjątek, a zawsze mnie to dziwi - znowu najlepszy fotograf w konkursie dostaje kurs na poziomie podstawowym (czyli pewnie zagadnienia typu co to jest przysłona, ogniskowa, czas naświetlania, złoty podział itd.).
No, chyba że konkurs jest z góry adresowany do amatorów?

Pozdrawiam
Piotr Borys Sikora

nagroda faktycznie jest idiotyczna, mogliby juz sie nie wyglupiac i nagrode pieniezna dac.

amirez
11-04-2010, 16:27
Bo, aby dać kasę to trzeba ja mieć. Na kurs można zawsze jedna osobę upchnąć ;)
A wszystkie nadesłane prace nieodpłatnie przechodzą na własność organizatorów.
To tak sobie myślę, iż znowuż ktoś jeleni szuka ;)

ADAS
11-04-2010, 16:47
Bo, aby dać kasę to trzeba ja mieć. Na kurs można zawsze jedna osobę upchnąć ;)
A wszystkie nadesłane prace nieodpłatnie przechodzą na własność organizatorów.
To tak sobie myślę, iż znowuż ktoś jeleni szuka ;)

jestem takiego samego zdania.

PROGRAM
Konferencji nt. prawnych aspektów ochrony dziedzictwa kultury ‘Kiedy Państwo śpi...’
Kraków, 20 kwietnia 2010 r.

Wystąpienie inauguracyjne:

Przedstawiciel Trybunału Konstytucyjnego.

I Blok - Prawne podstawy ochrony dziedzictwa kulturowego przez Państwo:

Prof. dr hab. Piotr Tuleja, Dyrektor Zespołu Wstępnej Kontroli Skarg Konstytucyjnych i Wniosków, Uniwersytet Jagielloński:
„Konstytucyjne podstawy ochrony dziedzictwa kulturowego”.

Dr Kamil Zeidler, Uniwersytet Gdański:
„Zasada subsydiarności w prawie ochrony zabytków”.

Dr Katarzyna Zalasińska, Uniwersytet Warszawski:
„Zgodność założeń systemu ochrony dziedzictwa kulturowego z artykułem 5 Konstytucji”.

P. Michał Podsiadło, Uniwersytet Jagielloński – student.

Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego.

II Blok - ochrona dziedzictwa kulturowego w Polsce:

Prof. dr hab. Andrzej Kadłuczka, Politechnika Krakowska:
„Ochrona dziedzictwa architektonicznego poprzez zachowanie i utrwalanie substancji autentycznej”.

Dr Piotr Dobosz, Uniwersytet Jagielloński:
„Aktualne problemy materialnego, ustrojowego i procesowego prawa ochrony zabytków”.

Mgr inż. arch. Jan Janczykowski, Dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Krakowie:
„Omówienie aktów prawnych związanych z ochroną zabytków”.

P. Piotr Kalicki, Uniwersytet Jagielloński – student.

III Blok - społeczeństwo wobec ochrony zabytków:

Prof. dr Hab. Krystyna Pawłowska, Politechnika Krakowska:
„Partycypacja społeczna w ochronie dziedzictwa kulturowego - aspekty prawne”.

Mgr Hanna Jodełka-Schreiber, Uniwersytet Warszawski:
„Lepiej późno niż później. O utraconych szansach i o korzyściach z ratyfikacji Konwencji UNESCO O Ochronie Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego z 2003 r.”.

P. Kamil Stopa, Krakowskie Stowarzyszenie 'Przestrzeń-Ludzie-Miasto':
„Zaangażowanie organizacji społecznych w ochronę zabytków-wybrane przykłady”.

P. Mateusz Franke, Uniwersytet Jagielloński – student.

Przedstawienie wyników badań świadomości konieczności ochrony dziedzictwa kulturowego, przeprowadzonych wśród studentów krakowskich uczelni.

tyle znakomitości a skapią kasy na darmowe poniekąd zilustrowanie konferencji.
Dla mnie kurs podstawowy adresowany do ludzi którzy sa zaawansowani to pomyłka

High_Noise
11-04-2010, 20:17
W dodatku zrobiliby te standardowe trzy miejsca zwycieskie, nagroda glowna i dwie poboczne. A zreszta....szkoda gadac takich konkursow widzialem juz tyle i nie tylko z fotografii ze juz prawie przywyklem.