Zobacz pełną wersję : Konkurs fotograficzny - "Kiedy Państwo śpi..."
Witam.
Jestem organizatorem debaty na temat dziedzictwa kulturowego "Kiedy Państwo Śpi" – chodzi o zniszczone zabytki. Debata odbędzie się w Krakowie 20 kwietnia tego roku. Jest to debata pod patronatem Trybunału Konstytucyjnego, wiceministra do spraw Dziedzictwa Narodowego i wielu innych organów państwowych. W związku z tą debatą organizujemy konkurs fotograficzny o podobnej tematyce. Na jednym zdjęciu należałoby przedstawić zniszczony zabytek. Lokalizacja zabytku nie jest ważna. W dniu debaty odbędzie się głosowanie i zwycięzcy najlepszych prac odbiorą atrakcyjne nagrody, a główną nagrodą jest Podstawowy Kurs Fotografii w szkole Akademia Fotografii o wartości 2250 zł.
Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://elsa.lex.edu.pl/kps/index.php?id=konkurs
Serdecznie zapraszam, ponieważ jest to dobre miejsce do zaprezentowania swojej pracy choćby, sędziom Trybunału konstytucyjnego, prawnikom – praktykom i wielu innym znanym osobom z tematyki Dziedzictwa Kulturowego.
chicadii
09-04-2010, 09:21
a główną nagrodą jest Podstawowy Kurs Fotografii w szkole Akademia Fotografii o wartości 2250 zł.
Tak tylko uwaga na marginesie, bo nie jest to wyjątek, a zawsze mnie to dziwi - znowu najlepszy fotograf w konkursie dostaje kurs na poziomie podstawowym (czyli pewnie zagadnienia typu co to jest przysłona, ogniskowa, czas naświetlania, złoty podział itd.).
No, chyba że konkurs jest z góry adresowany do amatorów?
Pozdrawiam
Piotr Borys Sikora
High_Noise
11-04-2010, 12:43
Tak tylko uwaga na marginesie, bo nie jest to wyjątek, a zawsze mnie to dziwi - znowu najlepszy fotograf w konkursie dostaje kurs na poziomie podstawowym (czyli pewnie zagadnienia typu co to jest przysłona, ogniskowa, czas naświetlania, złoty podział itd.).
No, chyba że konkurs jest z góry adresowany do amatorów?
Pozdrawiam
Piotr Borys Sikora
nagroda faktycznie jest idiotyczna, mogliby juz sie nie wyglupiac i nagrode pieniezna dac.
Bo, aby dać kasę to trzeba ja mieć. Na kurs można zawsze jedna osobę upchnąć ;)
A wszystkie nadesłane prace nieodpłatnie przechodzą na własność organizatorów.
To tak sobie myślę, iż znowuż ktoś jeleni szuka ;)
Bo, aby dać kasę to trzeba ja mieć. Na kurs można zawsze jedna osobę upchnąć ;)
A wszystkie nadesłane prace nieodpłatnie przechodzą na własność organizatorów.
To tak sobie myślę, iż znowuż ktoś jeleni szuka ;)
jestem takiego samego zdania.
PROGRAM
Konferencji nt. prawnych aspektów ochrony dziedzictwa kultury ‘Kiedy Państwo śpi...’
Kraków, 20 kwietnia 2010 r.
Wystąpienie inauguracyjne:
Przedstawiciel Trybunału Konstytucyjnego.
I Blok - Prawne podstawy ochrony dziedzictwa kulturowego przez Państwo:
Prof. dr hab. Piotr Tuleja, Dyrektor Zespołu Wstępnej Kontroli Skarg Konstytucyjnych i Wniosków, Uniwersytet Jagielloński:
„Konstytucyjne podstawy ochrony dziedzictwa kulturowego”.
Dr Kamil Zeidler, Uniwersytet Gdański:
„Zasada subsydiarności w prawie ochrony zabytków”.
Dr Katarzyna Zalasińska, Uniwersytet Warszawski:
„Zgodność założeń systemu ochrony dziedzictwa kulturowego z artykułem 5 Konstytucji”.
P. Michał Podsiadło, Uniwersytet Jagielloński – student.
Rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego.
II Blok - ochrona dziedzictwa kulturowego w Polsce:
Prof. dr hab. Andrzej Kadłuczka, Politechnika Krakowska:
„Ochrona dziedzictwa architektonicznego poprzez zachowanie i utrwalanie substancji autentycznej”.
Dr Piotr Dobosz, Uniwersytet Jagielloński:
„Aktualne problemy materialnego, ustrojowego i procesowego prawa ochrony zabytków”.
Mgr inż. arch. Jan Janczykowski, Dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Krakowie:
„Omówienie aktów prawnych związanych z ochroną zabytków”.
P. Piotr Kalicki, Uniwersytet Jagielloński – student.
III Blok - społeczeństwo wobec ochrony zabytków:
Prof. dr Hab. Krystyna Pawłowska, Politechnika Krakowska:
„Partycypacja społeczna w ochronie dziedzictwa kulturowego - aspekty prawne”.
Mgr Hanna Jodełka-Schreiber, Uniwersytet Warszawski:
„Lepiej późno niż później. O utraconych szansach i o korzyściach z ratyfikacji Konwencji UNESCO O Ochronie Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego z 2003 r.”.
P. Kamil Stopa, Krakowskie Stowarzyszenie 'Przestrzeń-Ludzie-Miasto':
„Zaangażowanie organizacji społecznych w ochronę zabytków-wybrane przykłady”.
P. Mateusz Franke, Uniwersytet Jagielloński – student.
Przedstawienie wyników badań świadomości konieczności ochrony dziedzictwa kulturowego, przeprowadzonych wśród studentów krakowskich uczelni.
tyle znakomitości a skapią kasy na darmowe poniekąd zilustrowanie konferencji.
Dla mnie kurs podstawowy adresowany do ludzi którzy sa zaawansowani to pomyłka
High_Noise
11-04-2010, 20:17
W dodatku zrobiliby te standardowe trzy miejsca zwycieskie, nagroda glowna i dwie poboczne. A zreszta....szkoda gadac takich konkursow widzialem juz tyle i nie tylko z fotografii ze juz prawie przywyklem.