PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy wypad w góry...

Klausik
08-04-2010, 17:53
Witam. Za niecały miesiąc czasu wybieram się w góry (Sudety). Może ktoś kojarzy taka mała miejscowość Karłów. Jest to mój pierwszy taki wypad ze sprzętem. Jak już może niektórzy zauważyli moje przygody z nikonem dopiero się zaczynają. Nigdy dotąd nie robiłem zdjęć w górach no i mam małe doświadczenie w tych sprawach. Dlatego zwracam się do was z prośbą. Czy może by mi ktoś coś doradził jak robić w górach dobre zdjęcia. Jak aparat dobrze ustawić czy coś w tym stylu. Może wam się to wydać dziwne że pytam o takie proste sprawy no ale ja dopiero się uczę dlatego liczę na waszą wyrozumiałość chęć pomocy. Mam nadzieję że mi ktoś pomoże i że jak wrócę będę mógł się pochwalić dobrymi zdjęciami:)

Klausik
09-04-2010, 15:19
Widzę że odwiedzin troszkę jest ale pomoc nie ma za bardzo komu. No cóż najwidoczniej jakoś sam będę musiał sobie poradzić. Dzięki....

carac
09-04-2010, 15:37
Trudno cokolwiek doradzić, bo temat jest bardzo obszerny. Proponuję poczytać o fotografii krajobrazu. Na początek niezła mz. pozycja "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ 195 ujęć Scotta Kelby'eg"o - w której masz "wszystko" podane na tacy. Pozdrawiam.

Klausik
09-04-2010, 15:44
No i nareszcie jakiś konkret. Poczytam na pewno. Dzięki wielkie:D

kh29228
09-04-2010, 22:56
rozumiem, że będziesz głównie fotografował krajobrazy. wówczas ustaw wysoką wartość "f", np. f/8 lub f/11 -> wówczas zarówno pierwszy jak i drugi plan będzie ostry. Ja bym pomyślał też o filtrze połówkowym w systemie Cokin (poczytaj w dziale optyka o tych filtrach). Gdy fotografujesz krajobraz to staraj się, żeby linia horyzontu nie była w połowie kadru, tylko np. w 1/3.

Jest wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać. Trudno jest odpowiedzieć na pytanie "jak zrobić dobre zdjęcie".

krzysztofz24
10-04-2010, 00:29
I pamietaj o swietle, nie rob zdjec w poludnie bo tak najwygodniej tylko w pozniejszych godzinach kiedy boczne lub przednie swiatlo ladnie modeluje krajobraz. A jak dasz rade to wyczaj jakas miejscowke i zaatakuj o wschodzie;-)...Powodzenia.:-).

lewAp7
10-04-2010, 09:00
Ale Klausik chce wiedzieć "jak robić w górach dobre zdjęcia", a Wy mu przekazujecie wiedzę ogólną... :-)

Poważniej: widoczki w górach robi się tak samo jak na nizinach, stosuje się te same zasady foto... nawet filtry te same! Różnica jest taka, że w górach znajdujesz się wyżej npm.

edit:
Przystępnie i obrazowo - polecam to: GUY EDWARDES "Naucz się dobrze fotografować krajobrazy"

Klausik
10-04-2010, 15:37
Dziękuję za wszelką pomoc. Jak narazie zamówiłem już sobie 2 książki Scotta Kelbyego. Po przeczytaniu zakupię sobie GUY EDWARDES "Naucz się dobrze fotografować krajobrazy" i mam nadzieję że uda mi się coś fajnego popstrykać:D Może będę się mógł czymś pochwalić. Jeszcze raz dzięki:)

Klausik
10-04-2010, 15:44
rozumiem, że będziesz głównie fotografował krajobrazy. wówczas ustaw wysoką wartość "f", np. f/8 lub f/11 -> wówczas zarówno pierwszy jak i drugi plan będzie ostry. Ja bym pomyślał też o filtrze połówkowym w systemie Cokin (poczytaj w dziale optyka o tych filtrach). Gdy fotografujesz krajobraz to staraj się, żeby linia horyzontu nie była w połowie kadru, tylko np. w 1/3.

Jest wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać. Trudno jest odpowiedzieć na pytanie "jak zrobić dobre zdjęcie".

Zgadza się będę fotografował głownie góry

dareknik
12-04-2010, 11:05
Do zdjęć gór, krajobrazu warto mieć obiektyw z zakresu 10-12mm, 18mm to trochę za wąsko na widoczki.

Klausik
13-04-2010, 18:10
Do zdjęć gór, krajobrazu warto mieć obiektyw z zakresu 10-12mm, 18mm to trochę za wąsko na widoczki.

Wiem, wiem. No ale jak na razie finanse za bardzo nie pozwalają na zakup obiektywu 18mm. No ale może coś się wykombinuje:D

Dzięki za rade;)

Duca
13-04-2010, 18:17
Wiem, wiem. No ale jak na razie finanse za bardzo nie pozwalają na zakup obiektywu 18mm. No ale może coś się wykombinuje:D

Dzięki za rade;)

ja bym raczej polecił coś z teleobiektywów skoro szeroki kąt już masz (18 bo 18 ale zawsze) może być coś taniego np 70-300G albo 70-210 (stary metalowy i pompka godny uwagi mz). W górach bardzo często przydaje się teleobiektyw.

Klausik
13-04-2010, 19:07
O tym akurat pomyślałem. Czekam właśnie na teleobiektyw 70-300G. Tylko ze jeszcze troszkę sobie poczekam bo będzie on sprowadzany ze stanów. Mam tam ciotkę i obiecała mi wysłać bo robi paczkę z kilkoma jeszcze rzeczami i wsadzi tam od razu obiektyw. Także już się nie mogę doczekać i mam nadzieję że zdąży dojść przed moim wyjazdem:D Zamówiłem sobie także książkę ,,jak dobrze fotografować krajobrazy" autora Guya Edwardesa. Mam nadzieję że i tam znajdę jakieś cenne wskazówki.

Duca dzięki także za ta wskazówkę:)

hadan
13-04-2010, 20:52
Polecam Tobie książkę " Fotografia krajobrazu " autor Tom Fitzharris.
Uważam, że jest to jedna z najwartościowszych pozycji na naszym rynku.

Pozdrawiam.

Klausik
13-04-2010, 21:33
No juz trochę tych książek mi poradziliście. Teraz którą wybrać:D Ale na razie czekam na jedną to później wezmę się za drugą:D