Zobacz pełną wersję : Pierwszy wypad w góry...
Witam. Za niecały miesiąc czasu wybieram się w góry (Sudety). Może ktoś kojarzy taka mała miejscowość Karłów. Jest to mój pierwszy taki wypad ze sprzętem. Jak już może niektórzy zauważyli moje przygody z nikonem dopiero się zaczynają. Nigdy dotąd nie robiłem zdjęć w górach no i mam małe doświadczenie w tych sprawach. Dlatego zwracam się do was z prośbą. Czy może by mi ktoś coś doradził jak robić w górach dobre zdjęcia. Jak aparat dobrze ustawić czy coś w tym stylu. Może wam się to wydać dziwne że pytam o takie proste sprawy no ale ja dopiero się uczę dlatego liczę na waszą wyrozumiałość chęć pomocy. Mam nadzieję że mi ktoś pomoże i że jak wrócę będę mógł się pochwalić dobrymi zdjęciami:)
Widzę że odwiedzin troszkę jest ale pomoc nie ma za bardzo komu. No cóż najwidoczniej jakoś sam będę musiał sobie poradzić. Dzięki....
Trudno cokolwiek doradzić, bo temat jest bardzo obszerny. Proponuję poczytać o fotografii krajobrazu. Na początek niezła mz. pozycja "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ 195 ujęć Scotta Kelby'eg"o - w której masz "wszystko" podane na tacy. Pozdrawiam.
No i nareszcie jakiś konkret. Poczytam na pewno. Dzięki wielkie:D
rozumiem, że będziesz głównie fotografował krajobrazy. wówczas ustaw wysoką wartość "f", np. f/8 lub f/11 -> wówczas zarówno pierwszy jak i drugi plan będzie ostry. Ja bym pomyślał też o filtrze połówkowym w systemie Cokin (poczytaj w dziale optyka o tych filtrach). Gdy fotografujesz krajobraz to staraj się, żeby linia horyzontu nie była w połowie kadru, tylko np. w 1/3.
Jest wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać. Trudno jest odpowiedzieć na pytanie "jak zrobić dobre zdjęcie".
krzysztofz24
10-04-2010, 00:29
I pamietaj o swietle, nie rob zdjec w poludnie bo tak najwygodniej tylko w pozniejszych godzinach kiedy boczne lub przednie swiatlo ladnie modeluje krajobraz. A jak dasz rade to wyczaj jakas miejscowke i zaatakuj o wschodzie;-)...Powodzenia.:-).
Ale Klausik chce wiedzieć "jak robić w górach dobre zdjęcia", a Wy mu przekazujecie wiedzę ogólną... :-)
Poważniej: widoczki w górach robi się tak samo jak na nizinach, stosuje się te same zasady foto... nawet filtry te same! Różnica jest taka, że w górach znajdujesz się wyżej npm.
edit:
Przystępnie i obrazowo - polecam to: GUY EDWARDES "Naucz się dobrze fotografować krajobrazy"
Dziękuję za wszelką pomoc. Jak narazie zamówiłem już sobie 2 książki Scotta Kelbyego. Po przeczytaniu zakupię sobie GUY EDWARDES "Naucz się dobrze fotografować krajobrazy" i mam nadzieję że uda mi się coś fajnego popstrykać:D Może będę się mógł czymś pochwalić. Jeszcze raz dzięki:)
rozumiem, że będziesz głównie fotografował krajobrazy. wówczas ustaw wysoką wartość "f", np. f/8 lub f/11 -> wówczas zarówno pierwszy jak i drugi plan będzie ostry. Ja bym pomyślał też o filtrze połówkowym w systemie Cokin (poczytaj w dziale optyka o tych filtrach). Gdy fotografujesz krajobraz to staraj się, żeby linia horyzontu nie była w połowie kadru, tylko np. w 1/3.
Jest wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać. Trudno jest odpowiedzieć na pytanie "jak zrobić dobre zdjęcie".
Zgadza się będę fotografował głownie góry
dareknik
12-04-2010, 11:05
Do zdjęć gór, krajobrazu warto mieć obiektyw z zakresu 10-12mm, 18mm to trochę za wąsko na widoczki.
Do zdjęć gór, krajobrazu warto mieć obiektyw z zakresu 10-12mm, 18mm to trochę za wąsko na widoczki.
Wiem, wiem. No ale jak na razie finanse za bardzo nie pozwalają na zakup obiektywu 18mm. No ale może coś się wykombinuje:D
Dzięki za rade;)
Wiem, wiem. No ale jak na razie finanse za bardzo nie pozwalają na zakup obiektywu 18mm. No ale może coś się wykombinuje:D
Dzięki za rade;)
ja bym raczej polecił coś z teleobiektywów skoro szeroki kąt już masz (18 bo 18 ale zawsze) może być coś taniego np 70-300G albo 70-210 (stary metalowy i pompka godny uwagi mz). W górach bardzo często przydaje się teleobiektyw.
O tym akurat pomyślałem. Czekam właśnie na teleobiektyw 70-300G. Tylko ze jeszcze troszkę sobie poczekam bo będzie on sprowadzany ze stanów. Mam tam ciotkę i obiecała mi wysłać bo robi paczkę z kilkoma jeszcze rzeczami i wsadzi tam od razu obiektyw. Także już się nie mogę doczekać i mam nadzieję że zdąży dojść przed moim wyjazdem:D Zamówiłem sobie także książkę ,,jak dobrze fotografować krajobrazy" autora Guya Edwardesa. Mam nadzieję że i tam znajdę jakieś cenne wskazówki.
Duca dzięki także za ta wskazówkę:)
Polecam Tobie książkę " Fotografia krajobrazu " autor Tom Fitzharris.
Uważam, że jest to jedna z najwartościowszych pozycji na naszym rynku.
Pozdrawiam.
No juz trochę tych książek mi poradziliście. Teraz którą wybrać:D Ale na razie czekam na jedną to później wezmę się za drugą:D