PDA

Zobacz pełną wersję : mała uwaga do pisowni na forum ****

Rafał_Sz
07-04-2010, 19:38
Ce****e - c e c h u j e
Wyma****e - w y m a c h u j e
Podsłu****e - p o d s ł u c h u j e

itp., itd.

Rozumiem, że część użytkowników jest uczulona na powstrzymywanie się od rzucania mięsem na forum, ale soft stał się chyba nieco nadgorliwy. Czasami ciężko się czyta wykropkowane wypowiedzi. Nie wystarczy warn dla niegrzecznego użytkownika? Piszę to bo jak widać prace nad forum jako takim zostały zakończone, a ****, przynajmniej mi, troszeczkę przeszkadza.

Dziękuję za uwagę. :)

pozdrawiam Rafał

Władca Pixeli
07-04-2010, 19:47
Ce****e - c e c h u j e
Wyma****e - w y m a c h u j e
Podsłu****e - p o d s ł u c h u j e

itp., itd.

Rozumiem, że część użytkowników jest uczulona na powstrzymywanie się od rzucania mięsem na forum, ale soft stał się chyba nieco nadgorliwy. Czasami ciężko się czyta wykropkowane wypowiedzi. Nie wystarczy warn dla niegrzecznego użytkownika? Piszę to bo jak widać prace nad forum jako takim zostały zakończone, a ****, przynajmniej mi, troszeczkę przeszkadza.

Dziękuję za uwagę. :)

pozdrawiam Rafał

cechúje - zawsze można to obejść :mrgreen:

mikkay
07-04-2010, 19:51
cechúje - zawsze można to obejść :mrgreen:

Automat tak, ale nie pewnego pana z nickiem na literę E. :P

A tak na poważnie, nie zauważyłem tego :)

Anja_G
07-04-2010, 20:00
Pewnie prof. Miodek (zastępując FMO) gwiazdkuje. :)

frostic
07-04-2010, 20:02
Piotr coś o tym wspominał:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1842346&postcount=728

Więc to jest chyba wspominane "mniejsze zło"...

Rafał_Sz
07-04-2010, 20:09
Piotr coś o tym wspominał:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1842346&postcount=728

Więc to jest chyba wspominane "mniejsze zło"...
Tak, czytałem to co Piotr napisał. Ale automat wyszukuje słów zakazanych "ukrytych" w innych wyrazach. Gdyby same wulgaryzmy były wykropkowane to wszystko gra, ale robią się cuda jak to wskazałem w pierwszym poście. Tylko o to mi chodzi.

Zresztą to nie jest żadne żądanie zmian z mojej strony, a jedynie wyrażenie opinii o obecnym komforcie czytania na forum.

admin
07-04-2010, 20:35
Pomyslcie z innej strony. Mamy dobrze wypozycjonowane forum. Google ladnie indeksuja wpisy i co jakis czas poawia sie wulgaryzm. Ostatanio coraz czesciej. Wiem ze kultury osobistej sie nie da wymusic ale jakis spsob na jej zachowanie musimy znalezc. Oczywiscie alternatywa byloby karanie ale jak wiecie "zamykanie twarzy na tym forum" to normalka... Tak wiec pozywka dla pokrzywdzonych bylaby wielka... Zobaczymy, jak stanie sie to upierdliwe, wlaczymy silniejsze moderowanie ;)

Anja_G
07-04-2010, 20:38
jak stanie sie to upierdliwe, wlaczymy silniejsze moderowanie ;)

To bardziej się da? ;)

admin
07-04-2010, 20:43
To bardziej się da? :wink:

Wedlug opinii wielu obserwatorow, to dobrze moderowane forum. Na wielu innych Twoja w/w wypowiedz wylacialaby w kosmos zanim bys ja napisala ;)

Marian K
07-04-2010, 20:57
Uczestniczę w tym Forum dwa lata i nie zauważyłem nadmiernej wulgarności.
Apeluję więc o zdrowy rozsądek,czasem jedna "k...a" może więcej niż zastępy "ochów" i "achów".Zresztą wspomniany
prof.Miodek ,porównał tzw. wulgaryzmy do przypraw-używane z umiarem dodają smaku potrawie, z przesadą ,wiadomo
potrawa jest, za przeproszeniem,...do dupy.

Rafał_Sz
07-04-2010, 21:02
To może jeszcze raz. Nie chodzi mi o cenzurę wulgaryzmów. Nie, nie, nie. W tym względzie wszystko jest cacy. Chodzi mi o nadinterpretowanie przez mechanizm forum zwykłych słów. Nie można tak ustawić działania cenzora żeby "wygwiazdkowane" były jedynie same przekleństwa bez wnikania w skład wyrazów które z przekleństwami jako takie nie mają nic wspólnego?

pebees
07-04-2010, 21:07
(..)Nie można tak ustawić działania cenzora żeby "wygwiazdkowane" były jedynie same przekleństwa bez wnikania w skład wyrazów które z przekleństwami jako takie nie mają nic wspólnego?
Można.

Marian K
07-04-2010, 21:15
Wedlug opinii wielu obserwatorow, to dobrze moderowane forum. Na wielu innych Twoja w/w wypowiedz wylacialaby w kosmos zanim bys ja napisala ;)

Myślę że masz rację,moderowanie jest właściwie niezauważalne,co dobrze świadczy o członkach Forum i moderatorach.Może więc wystarczy
autocenzura,moderator,presja poziomu Forum i jego członków.

Anja_G
07-04-2010, 21:41

Źle mnie zrozumiałeś Adminie? Pisząc 'to bardziej się da?' miałam na myśli tylko i wyłącznie to, że forum wspaniale hula, pod względem nie tylko merytorycznym, ale też i językowym, za co szacunek należy się po trosze wszystkim użyszkodnikom jak i w dużej mierze moderatorom.

Myślę że masz rację,moderowanie jest właściwie niezauważalne,co dobrze świadczy o członkach Forum i moderatorach.

jw. :)

costi
07-04-2010, 21:52
Generalnie chyba najprostszym obejsciem byloby otoczenie wpisow w regulach filtra spacjami, czyli zamiast "c.***" zrobic " c.*** " (pomijajac kropki) - wtedy powinno lapac tylko cale slowa.
Ale ja sie nie znam na tym, wiec jak bredze, to mnie poprawcie. ;)

admin
07-04-2010, 23:48
costi, jedyny sposob ktory wlasnie wyprobowuje to oklamrowanie {...}. Zobaczymy jak to zadziala. Powinno dzialac tylko na liste dodanych, (proba: podsłu****) zadzialala.

**** tu bylo slowo chu.j wiec powinno byc ok.

PaRaGaS
08-04-2010, 00:02
Pomyslcie z innej strony. Mamy dobrze wypozycjonowane forum. Google ladnie indeksuja wpisy i co jakis czas poawia sie wulgaryzm. Ostatanio coraz czesciej. Wiem ze kultury osobistej sie nie da wymusic ale jakis spsob na jej zachowanie musimy znalezc. Oczywiscie alternatywa byloby karanie ale jak wiecie "zamykanie twarzy na tym forum" to normalka... Tak wiec pozywka dla pokrzywdzonych bylaby wielka... Zobaczymy, jak stanie sie to upierdliwe, wlaczymy silniejsze moderowanie ;)

Moje zupełnie nieistotne trzy grosze:
Wulgaryzmy to taki sam środek wyrazu jak reszta słownictwa, czasami są na miejscu, czasami BARDZO nie.
Osoba która ich używa, czy może raczej nadużywa, sama wystawia sobie laurkę.
Mnie wulgaryzmy na forum jeszcze jakoś nie uwierają, w razie czego jest przycisk raportowania.
Wulgarnych pyskówek też chyba nie było za dużo w ostatnich latach?

Nagminnie "mięso" pojawia się chyba tylko w wątku z humorem, kopiujwklejowane z różnych miejsc kompletnie bez pomyślunku...

admin
08-04-2010, 00:19
Marku, ja sie z Toba po czesci zgadzam ale pomysl o sytuacji w ktorej z jakiegos blizej mi nieznanego powodu czlowiek wpisuje w googla jakikolwiek wulgaryzm i otrzymuje linke do... forum nikoniarzy... Po co nam to?

sea21
08-04-2010, 00:28
costi, jedyny sposob ktory wlasnie wyprobowuje to oklamrowanie {...}. Zobaczymy jak to zadziala. Powinno dzialac tylko na liste dodanych, (proba: podsłu****) zadzialala.

**** tu bylo slowo chu.j wiec powinno byc ok.
Trzeba powalczyć z odmianą ch***owy, ch**e. Sprawdzałem i działa.

PaRaGaS
08-04-2010, 01:10
Marku, ja sie z Toba po czesci zgadzam ale pomysl o sytuacji w ktorej z jakiegos blizej mi nieznanego powodu czlowiek wpisuje w googla jakikolwiek wulgaryzm i otrzymuje linke do... forum nikoniarzy... Po co nam to?

Rozumiem Twój argument i nie będę na siłę przekonywać, że filtrowanie jest złe, bo nie o to mi chodzi.
Zastanowiłbym się jednak nad formą - czy gwiazdkowanie całego wyrazu jest najlepszym wyjściem?
Zwykle jeżeli ktoś chce podkreslić wypowiedź wulgaryzmem a prewencyjnie cenzuruje sam siebie ;) zostawia powiedzmy pierwszą literę albo sylabę, gwiazdkując resztę.
Taka forma byłaby mniej inwazyjna i myślę, że jeżeli podniesie się na forum jakiś większy raban takie rozwiązanie załatwiłoby sprawę ostatecznie.

Ot, tyle ode mnie. Zobaczymy jak sprawdzi się to filtrowanie. :)

spiritwood
08-04-2010, 01:15
filtrowanie działa też w PM-kach - o dziw(k)o :)

fIlek
08-04-2010, 01:37
filtrowanie działa też w PM-kach - o dziw(k)o :)

No tak, jeden już mnie posądzał o cenzurę :p

costi
08-04-2010, 01:43
Moje zupełnie nieistotne trzy grosze:
Wulgaryzmy to taki sam środek wyrazu jak reszta słownictwa, czasami są na miejscu, czasami BARDZO nie.
Osoba która ich używa, czy może raczej nadużywa, sama wystawia sobie laurkę.
Mnie wulgaryzmy na forum jeszcze jakoś nie uwierają, w razie czego jest przycisk raportowania.
Wulgarnych pyskówek też chyba nie było za dużo w ostatnich latach?

Nagminnie "mięso" pojawia się chyba tylko w wątku z humorem, kopiujwklejowane z różnych miejsc kompletnie bez pomyślunku...

Zaczne od konca: czasami dobre przeklenstwo czyni cuda. Nie jestem zwolennikiem rzucania miesem bez opamietania, ale (szczegolnie w dowcipach) odpowiednio umieszczony wulgaryzm nadaje charakteru calemu zartowi.
Przyklad: skecz Macieja Stuhra o tlumaczach amerykanskich filmow - bez przeklenstwa w puencie nie bylby nawet w polowie tak smieszny, przynajmniej moim zdaniem.

Co do pyskowek: pozostaje nam sie cieszyc, ze "brac forumowa" mamy kulturalna i wulgarne pyskowki sie nie zdarzaja.
Jak juz pewnie zdarzylo mi sie niejednokrotnie wspomniec przy roznych okazjach, mam przyjemnosc wspolmoderowac forum Purepc.pl, na ktorym to forum, z racji profilu, klasyczne "dzieci Neostrady" zdarzaja sie duzo czesciej niz tutaj i problem z wulgaryzmami jest duzo wiekszy, a nie zawsze jest pod reka moderator, ktory od razu usunie posta. A jak Google-bot zindeksuje taka wiadomosc, to pojawia sie ona w wynikach wyszukiwania jeszcze jakis czas, bo siedzi w cache googli. Tak wiec jestem w stanie zrozumiec obawy Piotra w temacie pojawiania sie naszego forum wsrod "malo pochlebnych" wynikow wyszukiwania.

W kontekscie powyzszego, mozna sie zastanowic, czy cenzura pozwalajaca odgadnac wygwiadkowane slowo nie bylaby lepsza.

PaRaGaS
08-04-2010, 06:34
Zaczne od konca

No to w skrócie, streściłeś moje dwa posty. ;)

Rafał_Sz
08-04-2010, 07:31
Administracja wie, programowo da się poprawić. Dla mnie temat wyczerpany, dyskusja o sensie przeklinania nie jest mi do niczego potrzebna.

Proszę o kłódeczkę.

pebees
08-04-2010, 08:00
Proszę o kłódeczkę.

Już zakładam... :D

Rafał_Sz
08-04-2010, 08:13
Już zakładam... :D
Widzę, że jednak Ci trochę tego brakuje. :)

pebees
08-04-2010, 08:18
Widzę, że jednak Ci trochę tego brakuje. :)
Bardzo, bardzo, bardzo, bardzo ... :D :D :D :D :D :D

zazula
08-04-2010, 10:48
Ja z tych co przekleństwa za sól i pieprz języka uważają.
Ale wola admina święta.
Skoro zaś reformy na forum są wprowadzane to czy byłoby aż tak
wielką trudnością wprowadzić pamiętanie tekstu w okienku szybkiej
odpowiedzi w wątkach wielostronicowych?
Nie wiem czy jasno się wyraziłam- piszę w tym okienku na pierwszej stronie,
przechodzę na drugą a tekst znika jak sen złoty

PaRaGaS
08-04-2010, 12:01
Ja z tych co przekleństwa za sól i pieprz języka uważają.

Pieprz szczególnie. :lol:

Skoro zaś reformy na forum są wprowadzane to czy byłoby aż tak
wielką trudnością wprowadzić pamiętanie tekstu w okienku szybkiej
odpowiedzi w wątkach wielostronicowych?
Nie wiem czy jasno się wyraziłam- piszę w tym okienku na pierwszej stronie,
przechodzę na drugą a tekst znika jak sen złoty

To by chyba wymagało przepisania silnika forum w jakimś Ajaksie czy innym...

pebees
08-04-2010, 12:05
To by chyba wymagało przepisania silnika forum w jakimś Ajaksie czy innym...
Nie wymagałoby ajaksów czy innych, wystarczy to, co jest.

b707
08-04-2010, 12:06

No my Sobie z tym na forum autogalerii poradziliśmy poprzez zerową tolerancje nawet dla wykropkowanych wulgaryzmów. Ktos napisze ********** to ma kartonikt a post jest albo cenzurowany albo poprosyu znika w otchłań.:P
pzdr

PaRaGaS
20-04-2010, 08:37
PANOWIE.
"Za***isty" to nie jest przekleństwo! Tak jak "kurde"!

docxxx
20-04-2010, 08:56
O ile sobie dobrze przypominam, to wpomniane slowa na k, ch itp. sa wulgaryzmami. Przeklenstwem jest: "a niech Cie myszy zjedza".

;)

Erie
20-04-2010, 09:10
O ile sobie dobrze przypominam, to wpomniane slowa na k, ch itp. sa wulgaryzmami. Przeklenstwem jest: "a niech Cie myszy zjedza".

;)

a czym jest "a niech Twój aparat na Postępu przez dwa miesiące przeleży"?

darsedz
20-04-2010, 09:13
tu już podlega pod rzucanie uroku i klątw

badi
20-04-2010, 10:50
a czym jest "a niech Twój aparat na Postępu przez dwa miesiące przeleży"?

proroctwem :)

radkins
20-04-2010, 10:55
Wedlug opinii wielu obserwatorow, to dobrze moderowane forum.

A tak kiedyś narzekano na instytucje cenzora ;)

Marian K
20-04-2010, 11:56
No my Sobie z tym na forum autogalerii poradziliśmy poprzez zerową tolerancje nawet dla wykropkowanych wulgaryzmów. Ktos napisze ********** to ma kartonikt a post jest albo cenzurowany albo poprosyu znika w otchłań.:P
pzdr

To ja Sobie pozwolę napisać co myślę o takim forum : ************ ***** ,czyli, "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".
Przy okazj prośba do A F N,nie szukajcie "co by tu jeszcze spieprzyć panowie"

korsarz
20-04-2010, 16:23
Proponuję do listy przekleństw dodać słowa:
- focić
- focenie
- fociłem
i wszystkie inne odmiany tego durnowatego słowa.
Fotografowałem, robiłem zdjęcia, itp.

PaRaGaS
20-04-2010, 16:38
Proponuję do listy przekleństw dodać słowa:
- focić
- focenie
- fociłem
i wszystkie inne odmiany tego durnowatego słowa.
Fotografowałem, robiłem zdjęcia, itp.

To ja dorzucę "Sajliszja". :lol:

gilvhs
20-04-2010, 16:43
A co to znaczy, jeżeli można wiedzieć ?

korsarz
20-04-2010, 16:44

Ale Sajliszia nie przypomina Ci np. pocić... :P
W sumie racja...

PaRaGaS
20-04-2010, 16:46
Ale Sajliszia nie przypomina Ci np. pocić... :P
W sumie racja...

Oj, nie bierz do siebie. :)

korsarz
20-04-2010, 20:34
No ale w sumie racja - jak chcę poprawiać innych sam powinienem używać w miarę polskich słów.
Ale cokolwiek by napisać, to naprawdę focić-pocić, bleeeeeeeee