PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spod Łabskiego Szczytu...

chróściel
07-04-2010, 14:59
Zapraszam mimo, że trochę nie umiem zapanować nad Słoneczkiem, także tu poprosiłbym o rady:

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/20100403DSC_7563-1.jpg
źródło (http://i478.photobucket.com/albums/rr150/chrosciel/20100403-DSC_7563.jpg)

mjr
07-04-2010, 16:26
Widzę, że ćwiczyłeś ... z przesłoną ;)

Tomku, powiem Ci, że to zdjęcie ma jakiś dziwny szary (a może raczej blado zielony) odcień śniegu.
Teraz ns sprawa.
Jednak niektórzy mają rację, że ostatni z winietą przegiąłem i widzę, że u Ciebie jest podobnie :D
Troszeczkę za duża.

Teraz o technice.
Mogłeś wyostrzyć mocniej dół i go bardziej rozjaśnić.
Skos jest skośny ... tzn taki, że mi głowa sam opada na prawo, ale patrząc po szczytach w oddali, to musiał być bardzo stromy stok.
Szkoda, że Twój obiektyw nie potrafi nadać takich ładnych promieni (wiesz o czym piszę), bo by dodały takiej ikry zdjęciu.

Pozdrawiam

chróściel
07-04-2010, 23:32
Lubię wszelaką krytykę moich prób sfocenia świata, ale tutaj muszę się zdrowo obronić, bo żaden zarzut do mnie nie trafia:

- serio, ale ja nie mam jakiegoś problemu z niebieskim śniegiem, czy jakimś innym jego odcieniem, bo zbyt wiele zależy od chmur, słońca i innych czynników, które widoczne są w naturze, także nie widzę powodu, żeby akurat te barwy usuwać. W tym wypadku jednak jest to tym bardziej niemożliwe, bo zdjęcie jest obrabiane praktycznie do czarno-białego, zatem zieleń jest tu, jakby to powiedzieć, "impossible"...
- winieta wydaje mi się tu jak najbardziej na miejscu, tym bardziej, że stała się, z powodu używania LR, który ma pewne ograniczenia jednak w porównaniu z choćby PS, jednym ze sposobów na uratowanie sytuacji, którą uzyskałem poprzez słoneczko.
- wyostrzyć dół? Przecież na tym zdjęciu ostrość jest na całym planie. Nie mogę odpowiadać za to, że akurat takie wrażenie nieostrości, której tu nie ma przecież, stwarza u Ciebie śnieg, który tutaj jest przewiany i przez to jakby rozmazany. Zresztą wydaje mi się, że robienie zdjęcia na f11, jakby, wyklucza problem nieostrości w przypadku zdjęć tego typu...
- skos jest skośny, bo zdjęcie jest robione w górach :mrgreen: . Akurat w tym miejscu, co widać zresztą na zdjęciu i można porównać ze szczytem Szrenicy [czyli tym po lewej], że już się robi płasko. Zapewne chodzi Ci o to, że można by zdjęcie wtedy wyprostować, ale myślę, że spróbuj zrobić to sobie samemu i zobaczysz, gdzie w takim momencie wyląduje schronisko na Szrenicy :mrgreen: .
- próbowałem tej metody z tworzeniem "gwiazdki", którą mi przekazałeś, i nie ma tu znaczenia jaki to obiektyw, bo okazuje się, że i moim można to zrobić [choć najpiękniej to nie wychodzi], ale mam nowelizację tej metody, bo dowiedziałem się jednego: nie da się uzyskać takiego efektu w momencie, kiedy słońce jest całkowicie skryte za chmurami, bo światło jest po prostu za miękkie. Gdyby tutaj słonko zacnie wyjrzało zza tych chmur efekt zostałby osiągnięty.

Czołem, panie mjr :mrgreen: .

chróściel
08-04-2010, 12:38
Czy ktoś coś poradzić by jeszcze mógł, jak zapanować nad takim słoneczkiem?

darko
08-04-2010, 13:46
A podeślesz mi nefa na maila

chróściel
08-04-2010, 20:38
Ok! Tylko muszę się ogarnąć na swoim kompie ;).

Bartekkw
08-04-2010, 21:16
W takich przypadkach ratuje się statywem i kilkoma ekspozycjami. Potem składka w PS'ie.

chróściel
08-04-2010, 21:44
Nie mam PS'a. Mam tylko legalnego LR'a. Co w takim wypadku?

ostrytux
08-04-2010, 22:05
Zostawiłbym słońce w spokoju, a skupił się bardziej na kadrowaniu.
Szrenica jest za bardzo na skraju kadru po prawej, na dole po skosie ok 1/3 fotografii nie ma nic na czym można by na chwilę zatrzymać wzrok, słońce również zbyt mocno przy krawędzi kadru.
Obróbko fotografia jest raczej szaro-czarna, mnie osobiście bardziej przekonują mocne czernie i biele.

Natomiast jeśli się upierać przy walce ze słońcem polecam zestaw Gimp+UFRaw można sobie wywołać NEF-a w dowolny sposób i łączyć warstwy dokładnie tak jak w PS-ie.

chróściel
08-04-2010, 22:54
No, w taki sposób myśląc, to żaden krajobraz górski nie ma zbytniego sensu, bo rzadko coś jest w środku prócz górek i słońca ;).

ostrytux
08-04-2010, 23:21
No, w taki sposób myśląc, to żaden krajobraz górski nie ma zbytniego sensu, bo rzadko coś jest w środku prócz górek i słońca ;).
Myślę że dopóki nie odnajdziesz poza górkami i słońcem niczego więcej w krajobrazie górskim :) będziesz produkował takie właśnie fotografie jak ta którą pokazałeś ;)

chróściel
09-04-2010, 11:24
Kwestia gustu: kadrowo nie mam sobie tu nic do zarzucenia i uważam, że rzadko kiedy, o ile nie ma ewidentnych błędów w kadrowaniu, można i powinno się, przede wszystkim, u kogokolwiek do niego przyczepić, bo praktycznie nigdy nie wiesz jaki jest zamysł autora zdjęcia ;).
Szkoda, że forum pousuwało wcześniejsze tematy i posty, bo mógłbyś sobie popatrzeć gdzie i co dostrzegam w górkach ;).