Zobacz pełną wersję : Jaki najlepszy profil kolorow do D300s
Witam serdecznie wszystkich,
Mam takie zapytanie jak najlepszy lub najbardziej odpowiedni profil kolorow powinienem sobie wgrac do D300s, bo jak narazie zaden z opcjonalnych w sofcie mnie nie zadowala(zalezy mi na kontrascie, kolorach, itp) :? Moze macie jakies sugestie lub rady odnosnie jakiegos dobrego profilu.;-) Bede bardzo wdzieczny za pomoc za rady i komentarze
Wielkie dzieki
krokett
A przepraszam bardzo czy ktoś siedzi w twojej głowie żeby wiedzieć co Ci akurat podpasuje? Dorzuć do fabrycznych profili Landscape i Portret ze stronki Nikona ewentualnie D2X przy odrobinie kombinacji, jak to nie wystarczy to masz jeszcze krzywe w ACR lub CNX jak nadal nie trafisz w swoje oczekiwania to polecam genialną stronkę www (http://pl.lmgtfy.com/?q=nikon+profile+kolor%C3%B3w) a jak to nie pomoże to sprzedaj aparat i zajmij się uprawą ziemniaków.
I jeszcze jedno, zmartwię Cię ale nie ma uniwersalnego profilu.
Tak po prawdzie to z tymi ustawieniami jakie można poczynić w D300s to wybacz ale profile fabryczne są w 100% wystarczające a jak masz dorzucone Landscape, portret i D2Xy to jest aż nad to.
Ja sobie kiedyś też na wgrywałem tyle profili że bokiem wychodziły i tak samo szybko je usunąłem.
Jesli chodzi o ziemnaczki to nie bardzo :wink: ale dzieki!!! za rady i stronki. Bede probowal z tymi profilami, moze cos z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
krokett
Ja po wielu próbach używam praktycznie tylko D2X mode 2 - dla mnie najfajniejszy i sprawdza się we wszystkim .
miechu1975
08-04-2010, 11:45
A ja polecam Ci pobawić się WB - jeżeli jest prawidłowa ekspozycja, WB trafnie dobrany, to moim zdaniem profile kolorystyczne schodzą na drugi plan.
Ja osobiście używam Landscape - odpowiada mi najbardziej, ze względu na kontrast i wysycenie kolorów ale i tak lekkie "dokręcanie" w CNX rozwiązuje wszystkie niedoskonałości :-)
Powodzenia w poszukiwaniu "swojego ideału" :-)
Polecam D2X Mode 3,oddaje ładnie zieleń.
...wielkie dzieki miechu1975, a co masz na mysli dokrecenie w CNX, co to takiego bo jakos chyba troche z moja wiedza slabo??
miechu1975
08-04-2010, 17:58
... a co masz na mysli dokrecenie w CNX, co to takiego bo jakos chyba troche z moja wiedza slabo??
CNX - Capture NX - program do obróbki :-) - to oczywiście przykład.
Ja najczęściej robię w RAW-ach, no i w tym programie bardzo łatwo skorygować drobne pomyłki i odchyłki od "ideału" :-)