PDA

Zobacz pełną wersję : backfocus w d90 - jak sobie z nim poradzić?

blinker
07-04-2010, 12:48
Witajcie,
zakupiłem niedawno nowy zestaw d90 + 18-105 VR i zauważyłem, że na wielu zdjęciach pojawia się backfocus.
Kiedy zdjęcia robię poprzez live view, na każdym zdjęciu ostrość jest dokładnie tam, gdzie celowałem.
Kiedy używam "tradycyjnej metody" widzę, że ostrość zwykle pada za obiektem, najmniej widać to zjawisko na ogniskowej 50 i 105, a zwykle najczęściej pojawia się na ogn. 18 i przesłonie 3.5
Na pożyczonej stałce 50 1.8 występuje znów lekki front focus, zaś u właścicielki tego obiektywu również z body d90 jest lekki backfocus...

Teraz pytanie:
czy lepiej jest odesłać cały zestaw do Warszawy do kalibracji, czy może samemu pokręcic śrubeczką wg instrukcji z forum? czy kalibracja w serwisie będzie bardziej skuteczna? chodzi mi o to, aby aparat ostrzył w punkt na każdej ogniskowej i używając dowolnego pola ostrości. Dodam, że sprzęt jest oczywiście na gwarancji.

andrstac
07-04-2010, 13:02
Jeśli na gwarancji, to nie kręcić samemu, tylko oddać do kalibracji.

blinker
07-04-2010, 13:23
rozumiem, że metody kalibracji różnią się? tzn można do tego użyć wspomnianej śrubki bądź kalibracji programowej?
która metoda jest lepsza? boję się trochę wysyłania do serwisu, żeby nie pogorszyli sprawy jeszcze bardziej...

Kundzior
07-04-2010, 13:53
nie pogorsza, slij.

Jatin
07-04-2010, 15:26
Ale czy poprawią? To też nie jest takie oczywiste. :p

TOP67
07-04-2010, 15:36
Kręcąc śrubką zmienia się pochylenie lustra. Skutkuje to różną zmianą ostrości dla różnych pól AF. Jak ustawisz OK na centralnym, to dostaniesz rozjazd na dolnych i górnych czujnikach. Efektem ubocznym może być też łapanie ostrości obok podświetlanych pól AF (wyżej lub niżej).
Lepiej tego nie ruszać.

W serwisie mogą:
1. przeprogramować obiektyw
2. przeprogramować body
3. mechanicznie przesunąć czujniki AF

FttSniper
07-04-2010, 15:39
Ja jak miałem problem ze swoim D90 to od razu do sklepu zwróciłem, dostałem nową sztuke i jest ok .. Nie po to płace by mieć "nowy" aparat w którym już coś było grzebane ...

Jatin
07-04-2010, 16:06
Ja jak miałem problem ze swoim D90 to od razu do sklepu zwróciłem, dostałem nową sztuke i jest ok .. Nie po to płace by mieć "nowy" aparat w którym już coś było grzebane ...

A myślisz że w tym co dostałeś nikt nie grzebał? Obawiam się że zanim wyszedł z fabryki ktoś go musiał skalibrować i wsadzić łapy do środka.

blinker
07-04-2010, 16:11
dzięki za wasze wypowiedzi.
Tam, gdzie kupowałem (znana sieciówka) wymiana nie wchodzi w grę, mogą odesłac do serwisu Nikona do korekty i tyle.
Czyli rozumiem, że lepiej nie tykac śrubki, tylko wysłać do wawy, byc może bedzie to mniejsze zło...
Czy kalibracja w serwisie da to samo w rezultacie co zakup pełnosprawnego egzemplarza? czy jest to tylko jakies czary mary/ zaleczenie problemu dalekie od ideału?
jest to faktycznie irytujące - sprzęt tyle kosztował, a nie można się z niego w pełni cieszyć!

Jatin
07-04-2010, 16:21
To zależy od tego czy serwisantowi ręka nie drgnie :p A tak poważnie jak dobrze skalibrują to będzie jak po fabryce.

keram20
07-04-2010, 16:30
Czemu to tak czarno widzisz. Sam nic nie kombinuj aparat bdb. nowy ma gwarancję więc tylko dokładnie opisz usterkę i wyślij do serwisu.

blinker
07-04-2010, 16:59
wystraszyłem się trochę forumowych opinii o serwisie Nikona :)

Kundzior
07-04-2010, 17:43
kalibracja ostatnio koło tygodnia trwa.

jacekwwa
07-04-2010, 18:41
Miałem identyczny problem z D5000 - w zeszły czwartek oddałem do serwisu a w piątek już cykałem fotki. W serwisie Nikona powiedziano mi, że gdybym zgłosił problem dzień wcześniej (14 dni) to miałem prawo do wymiany na nowy (w punkcie w którym kupiłem aparat). Moim zdaniem warto podrążyć temat i spróbować wymienić - zawsze nówka to nówka. A jeśli się nie uda to wysyłaj do serwisu (samo body).

BialyBST
07-04-2010, 19:25
maly off topic

Wam tez w d90 nie wlacza sie lampka wspomagajaca autofocus gdy wybieracie punkty ostrosci inne niz centralny ?

prz3mo
07-04-2010, 19:43
Wam tez w d90 nie wlacza sie lampka wspomagajaca autofocus gdy wybieracie punkty ostrosci inne niz centralny ?

Tak ma być, wszystko jest OK.

yellky
08-04-2010, 00:55
Tam, gdzie kupowałem (znana sieciówka) wymiana nie wchodzi w grę, mogą odesłac do serwisu Nikona do korekty i tyle.
??
znana sieciówka to niby co?
nie obowiązują ich zapisy ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej?
poczytaj sobie (a potem poucz pracowników tej `znanej sieciówki`) o tzw. niezgodności towaru z umową (kiedyś istniało pojęcie rękojmi) - np. tu:
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139#4
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=390
http://sprzedaz.konsumencka.edu.pl/niezgodny.html

pozdr,
gl

Jarkod
08-04-2010, 01:53
Tak ma być, wszystko jest OK.

Tak jest, ale czy tak być powinno? I czy jest to OK?

Festyk
08-04-2010, 11:22
Tak jest i tak być powinno.Wspomaganie AF lampką działa tylko przy centralnym punkcie.Ja w D70 też tak mam.

prz3mo
08-04-2010, 11:26
Tak jest, ale czy tak być powinno? I czy jest to OK?

Napisałem wyraźnie - tak ma być.

Pienia
08-04-2010, 12:46
za prz3mo, tak ma być i już...

Jarkod
08-04-2010, 21:25
Napisałem wyraźnie - tak ma być.

Oczywiście tak ma być, bo aparat został tak zaprojektowany i wyprodukowany. I z tego punktu widzenia wszystko jest OK. Ale czy z punktu widzenia użytkownika nie byłoby lepiej, gdyby lampka zapalała się przy wszystkich punktach AF? Czy jest jakiś powód - oprócz arbitralnego ograniczenia funkcjonalności przez Nikona - takiego, a nie innego, jej działania?

andrstac
08-04-2010, 21:29
A jak sobie kolega wyobraża doświetlenie tą żaróweczką skrajnego lewego lub prawego punktu AF przy obiektywie o ogniskowej poniżej 30mm?

KOZI2000
08-04-2010, 21:56
A jak sobie kolega wyobraża doświetlenie tą żaróweczką skrajnego lewego lub prawego punktu AF przy obiektywie o ogniskowej poniżej 30mm?

dobre :D:D:D

hotrok
08-04-2010, 22:01
Ja natomiast zauważyłem w swoim aparacie backfocus ale na skrajnych polach, natomiast na centralnym jest ok (z dwoma obiektywami).
Też mam dylemat czy wysyłać na Postępu, ale z tego co piszecie to kalibracja w miarę szybko przebiega (nie chciałbym żeby aparat leżał w serwisie miesiąc).
Czy do kalibracji wysyła się samo body, czy może z obiektywem?

Sputnik_Wwa
08-04-2010, 22:08
Jeżeli chcesz mieć dobrze skalibrowany sprzęt to należy wysłać puszkę ze szkłem. Nie zawsze jest to kwestia body, czasem kalibrowane są właśnie obiektywy. Ja akurat z moim body na żadnym szkle nie mam problemów z focusem ale 35tke np w sklepie sobie dobierałem by ostrzyła w punkt. Są rozbieżności produkcyjne i tyle. Co do kłopotów z focusowaniem na zewnętrznych punktach ostrości to najdokładniejszy jest punkt centralny, inne tak dokładne niestety nie są ale nie ma co się dziwić. Ja w studiu jak na małej głębi ostrości jadę to po prostu ostrzę na centralny punkt a potem ściągam aparat w dół z zablokowanym focusem i tak robię zdjęcie. Trafiony w 99.5%. Na skrajnych polach czasem złapie dobrze, jak jest za ciemno to złapie gorzej, taki urok i nic się na to nie poradzi.

prz3mo
08-04-2010, 22:11
Ja natomiast zauważyłem w swoim aparacie backfocus ale na skrajnych polach, natomiast na centralnym jest ok (z dwoma obiektywami).
Też mam dylemat czy wysyłać na Postępu, ale z tego co piszecie to kalibracja w miarę szybko przebiega (nie chciałbym żeby aparat leżał w serwisie miesiąc).
Czy do kalibracji wysyła się samo body, czy może z obiektywem?

Z jakim szkłem zauważyłeś tę przypadłość?

Zależy czy wina jest po stronie szkła czy korpusu. Jeśli po stronie szkła to kalibrują je pod konkretne body. Jeśli korpus to kalibrują z swoim "referencyjnym" obiektywem (ponoć stałka pięćdziesiątka).

Sputnik_Wwa
08-04-2010, 22:14
Ja akurat mieszkam koło postępu więc mam prościej do nich pójść i to załatwiać ;) więc jakbym miał problem to tak czy siak oddałbym szkło i body

hotrok
08-04-2010, 22:18
Z 18-70 i z 70-300VR.
Centralny ostrzy dobrze, skrajne juz daja backfocus (widac zwlaszcza przy portretach-nieostre oczy).
Wysylac do kalibracji czy nie?

prz3mo
08-04-2010, 22:22
Z 18-70 i z 70-300VR.
Centralny ostrzy dobrze, skrajne juz daja backfocus (widac zwlaszcza przy portretach-nieostre oczy).
Wysylac do kalibracji czy nie?

Zanim wyślesz...dmuchnij konkretnie gruszką w komorę, a dokładniej w czujniki AF. Być może po prostu coś tam się przybrudziło...
Co do wysyłki to musisz zdecydować sam. Jeśli korzystasz tylko z pola centralnego i jest OK to ja bym olał... Jeśli jednak używasz często też innych pól to chyba musisz coś z tym zrobić.

blinker
08-04-2010, 23:39
tez zauważyłem, że pola inne niż centralne dostają często wariacji, tak więc z początkiem przyszłego tygodnia skuszę się na wysyłkę, mam nadzieję, że będę usatysfakcjonowany ;)

marcello78
09-04-2010, 11:43
niezdecydowani mogą zrobić test:
http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html

Duder
11-04-2010, 00:55
Przecież to jest urządzenie ,które można,a nawet trzeba wyregulować.Czego tu się bać?

Sputnik_Wwa
11-04-2010, 10:12
Ja tam uważam że trochę przesady jest w tym wszystkim. Jak komuś ostrzy centralny który jest najdokładniejszy a boczne czasem wariują co jest możliwe w warunkach dla aparatu trudnych to czym się przejmować? :) Kumpel ma d300, ma 51 punktów i też czasem się pogubią. Osobiście zawsze ostrze centralnym i przekadrowuję jak mogę, jestem pewien ostrości i nie muszę nerwowo sprawdzać czy na pewno jest ostro tam gdzie chciałem...

kwasniak
11-04-2010, 14:17
Proszę zerkonac czy wszystko w porządku bo czym więcej czytam tym bardziej wydziwiam :) http://img243.imageshack.us/img243/5841/dsc0311.jpg , http://img576.imageshack.us/img576/1290/dsc0319.jpg

jacekwwa
12-04-2010, 14:42
Proszę zerkonac czy wszystko w porządku bo czym więcej czytam tym bardziej wydziwiam :) http://img243.imageshack.us/img243/5841/dsc0311.jpg , http://img576.imageshack.us/img576/1290/dsc0319.jpg

Kolego na co zerkać? Na takiej "laboratoryjnej" próbce ciężko cokolwiek ocenić :confused:

lessie
13-04-2010, 15:38
wg mnie nie ma się czego czepić

MrOwA
04-05-2010, 18:29
Witam
Kurcze też popykałem trochę fotek i myślę, że też mam BF. NAjbardziej widoczne jest to przy powiedzmy "macro" - jak fotografuję ossy, itp. Po cropie widać, że często trafia za robaczka (np. na podłoże). Zrobiłem parę fotek na linijce - cropy w linku poniżej. Ile obecnie czeka się na kalibrację? I czy jak potem dokupię n35 to będzie już ok czy znowu trzeba będzie kalibrować?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208&page=9

Duder
04-05-2010, 20:18
Nie trzeba będzie,bo kalibruje się do wzorca.

MrOwA
05-05-2010, 08:17
Tak dla potwierdzenia moich obaw odnośnie BF może ktoś się wypowiedzieć na temat tych zamieszczonych fotek?
Ile sie teraz czeka na kalibrację bo 22.V.2010 wyjeżdżam :)

Sputnik_Wwa
05-05-2010, 09:51
Jak dla mnie to fotka tablicy tekstowej nigdy nie jest dokładna, rozchodzi się o milimetry, a jaką masz gwarancję że uzyskałeś poprawny kąt 45 stopni itd. Co do serwisu na postępu to mam go pod domem. Obiektyw mi robili 3 dni bo głośno pracował SWM, d80 mojej siostry po upadku wraz z zamawianiem części półtora tygodnia :)

MrOwA
07-05-2010, 18:03
Sputnik - kąt ustawiałem za pomoca laserowego dalmierza Leica :) więc raczej dokłanie. Tak patrząc na te fotki testowe to raczej widać BF, ale chyba nie jest on zbyt duży - czy się mylę? (bo specen nie jestem) Nie wiem czy oddawać już teraz do serwisu czy dopiero po dokupieniu n35? Mam jeszcze 55-200, ale nie wiem czy to jakaś różnica? Chyba na stałce z takim światłem będzie najlepiej widać BF :)

bartlomiejnowak
09-05-2010, 10:47
A co mam zrobić, gdy BF w moim D90 występuje z Sigmą 17-70? Oba sprzęty są na gwarancji. Odesłać najpierw puszkę, zobaczyć co będzie, a później ew. martwić się o szkło?

Pienia
09-05-2010, 11:00
coś jest z tymi d90-tkami nie tak, w co drugiej jest bf/ff, już kiedyś o tym pisalem, szwagier, miał bf, wysłał i dostał puszkę z potężnym ff, wysłał i dalej lipa...ale chyba nic innego nie pozostaje jak na gwarancji słać i czekać może się uda dobrze skalibrować...

bartlomiejnowak
09-05-2010, 11:04
Jak oddam do sklepu, w którym aparat kupiłem, to rozumiem, że nie płacę za nic, tak? Kalibracja jest oczywiście w ramach gwarancji?

BF zauważyłem pierwszy raz wczoraj po dwóch miesiącach użytkowania sprzętu. Robiąc testy na literach w książce itp. wszystko było ok, ładnie trafiało w punkt. Jednakże wczoraj robiłem komunię i 90% zdjęć w kościele na 70mm z pewnej odległości, ostrość lądowała nie na tym rzędzie dzieciaków, który chciałem mieć.

Skoro to nic nie kosztuje, to może od razu oddać i puszkę i szkło do kalibracji?

EDIT: Przykład LINK (http://img695.imageshack.us/img695/4342/dsc0049b.jpg): ostrość ustawiana na dziewczynce w środku, a jest niestety tam, gdzie jest, czyli obok po lewej z tyłu.

prz3mo
09-05-2010, 11:39
Jak oddam do sklepu, w którym aparat kupiłem, to rozumiem, że nie płacę za nic, tak? Kalibracja jest oczywiście w ramach gwarancji?

BF zauważyłem pierwszy raz wczoraj po dwóch miesiącach użytkowania sprzętu. Robiąc testy na literach w książce itp. wszystko było ok, ładnie trafiało w punkt. Jednakże wczoraj robiłem komunię i 90% zdjęć w kościele na 70mm z pewnej odległości, ostrość lądowała nie na tym rzędzie dzieciaków, który chciałem mieć.

Skoro to nic nie kosztuje, to może od razu oddać i puszkę i szkło do kalibracji?

EDIT: Przykład LINK (http://img695.imageshack.us/img695/4342/dsc0049b.jpg): ostrość ustawiana na dziewczynce w środku, a jest niestety tam, gdzie jest, czyli obok po lewej z tyłu.

No tak, na tym zdjęciu ostrość jest ewidentnie za tą środkową dziewczynką.
Jeśli ten problem masz tylko z jednym szkłem (Sigmą z tego co pisałeś), a z innymi jest OK, to wysyłasz Sigmę razem z D90 do serwisu Sigmy w Gdyni. Robią kalibrację szkła pod body, trwa to dość szybko bo ok. tygodnia. Jeśli szkło na gwarancji to oczywiście za to nie płacisz (SIgma pokrywa też koszt wysyłki w obie strony). Szczegóły masz na stronie Sigmy.

bartlomiejnowak
09-05-2010, 11:51
Na stronie Sigmy piszą, że od kwietnia 2010 koszt wysyłki w sprawie kalibracji ponosi użytkownik. W takim razie oddam do najbliższego Pro-Centrum - z tego co czytałem w innym temacie na forum, wtedy nie poniosę kosztu wysyłki.

prz3mo
09-05-2010, 11:55
Na stronie Sigmy piszą, że od kwietnia 2010 koszt wysyłki w sprawie kalibracji ponosi użytkownik. W takim razie oddam do najbliższego Pro-Centrum - z tego co czytałem w innym temacie na forum, wtedy nie poniosę kosztu wysyłki.

Też to właśnie teraz zauważyłem, że każą już sobie za wysyłkę płacić... eehhhh... szkoda..

CinnamonGirl
09-05-2010, 16:41
Po tym watku troszkę mialam obaw przy zakupie d90, ale jak sie okazało 4 szkła ostrzą z nim tam gdzie mają ostrzyć. Jedno (s70-200 który to juz kalibrowałam 2 razy pod d50) ma BF przy opcji 'macro' tak ze ostrosc jest ok 2 cm za obiektem - czyli nie da sie używac do focenia robaczków i motylków. Całe szczescie ze nie uzywam tego obiektywu w tym celu, tylko do sportu a na większych odległosciach ostrzy dobrze więc nic nie robię bo mam jeszcze w pamięci te półtora miesiaca kiedy to za pierwszym razem serwis całkowicie rozkalibrował to szkło (dobrze było pod macro a na wiekszych odległościach ostrosc była 5 m za obiektem :D, a za drugim razem meczyłsie miesiąc oczekujac na jakis soft zeby wgrać).
Jak mi sie zachce macro to podpnę je pod d50 ;)

bartlomiejnowak
09-05-2010, 22:09
Dodam, że u mnie przy makro na 70mm jest wszystko idealnie.

Tutaj dzisiejszy test: LINK (http://www.sendspace.com/file/i4pvph). W opisie podane są dane do każdego zdjęcia i jedno słowo, żeby rozróżnić wers, na który ustawiana była ostrość. Gdyby ktoś rzucił okiem, to z góry dzięki.

Kundzior
09-05-2010, 22:16
Jeju a mi się zgibał Tamron 28-75, ostrzył pięknie, a ostatnia sesja idzie prawie w całości do śmieci :( BF się wdał. Napisałem do Foto Tronica w Warszawie zobaczymy co mi odpowiedzą, FT trzymam się zdala, gorzej niż w NP. Choć ostatnio NP mnie zaskakuje (pracuje jako sprzedawca sprzętu foto).

wicher123
07-11-2012, 17:59
Czy coś się zmieniło od momentu pisania ostatniego posta w 2010 roku?
Dziś dostałem kupiony do D90 obiektyw Tokina AT-X Pro 80-200/2.8 i chyba mam potężny Back Focus.Możecie zerknąć??
1. http://imageshack.us/photo/my-images/87/dsc0205l.jpg/
2. http://img846.imageshack.us/img846/5672/dsc0206ue.jpg
3. http://imageshack.us/photo/my-images/10/dsc0207ab.jpg/
Trzeba wysyłać Body+Szkło do Nikon Polska czy można saemu,ewentualnie w innych punktach? Może jest punkt albo ktoś kto by mi to zrobił w okolicach Opola/Wrocławia?/Nysy?

GonzoG
07-11-2012, 18:32
Nikon nic nie zrobi... chyba, że chcesz, aby z innymi szkłami ci nie ostrzył. Trzeba kalibrować szkło.
Niestety w Polsce AF w Tokinie nie przestawisz. Trzeba wysyłać do Holandii.