Zobacz pełną wersję : sprzęt w który warto zainwestować
tomek293
07-04-2010, 11:55
Fotografią zajmuje sie od ok 4rech lat, postadam nikona d90 i kit 18-105. Mam do wydania 4tys, ale nie chce by fotografia byla tylko moim hobby a przyniosla pewne zyski;) wiem ze jest tutaj sporo doswiadczonych osob i chcialbym sie poradzic w co zainwestowac pieniadze by zaczac zarabiac-chodzi o foto. Są rozne propozycje- samyang8mm panoramy, lampa sb900 + 35mm 1.8 i wesela, 50mm 1.4 + lampa -portrety, koncerty , 10-20 sigma-architektura-poprosilbym o inne propozycje-gdzie najlatwiej i najlepiej mozna odzyskac pieniadze wlozone w sprzet? co proponujecie? jesli chodzi o moje zainteresowania to wolalbym dokupic 85mm i lampke i robic portrety, ale iwem ze z tego pieniedzy raczej nie ma a chicalbym by choc troche zwrocil mi sie sprzet;) pozdrawiam i mam nadzieje ze pomozecie
rób co lubisz!
Sesje portretowe stają się ostatnimi czasy coraz modniejsze, chyba przez portale społecznościowe. Wiele osób chce mieć profesjonalnie wyglądające zdjecia, dobrze na nich wyglądać :)
Zacznij od znajomych i znajomych-znajomych. Na początku bezpłatnie, później za jakieś nieduże pieniądze.
tomek293
07-04-2010, 12:25
juz zacząlem, ale z kitem nie bardzo;) i sesje bezplatnie-ciezko jest znalesc osoby ktore chca za to zaplacic-za duza konkurencja, osoby budujące portfolio i takie tam....a wlasnego studia niestety nie posiadam
Co ty z ta lampą ciągle :) Jak masz jasne szkło i jesteś w plenerze to szkoda podpinać. Właściwie czytając twojego posta to nie wiem o co do końca pytasz - wymieniasz obiektywy i piszesz np panoramy?? Jeśli chodzi o zarobek na zdjęciach to kwota 4tys trochę maława jak na dobrą inwestycję, może zacznij od stocków...
sesje bezplatnie-ciezko jest znalesc osoby ktore chca za to zaplacic-za duza konkurencjaWiec musisz byc bezkonkurencyjny. Chyba nie musze pisac, kiedy takowym sie staniesz... ;)
Majsterkowaniem zajmuję się od 4 lat, mam wiertarkę i torbę narzędzi. Chciałbym na tym zarabiać - czy mam zainwestować w zgrzewarkę i żabę i robić hydraulikę, czy pistolet i polerkę i zostać lakiernikiem a może pilarkę uniwersalną i wziąć się za stolarkę? Co mi proponujecie?
Tomku - widzisz teraz absurd swojego pytania?
Może zacznij od tego, co masz - da się tym robić zdjęcia - i pokaż nam jak pracujesz, tzn, jakie są tej pracy efekty.
Co do zarabiania na fotografii - to jest zawód jak każdy inny - albo wiesz jak prowadzić biznes, albo nic Ci z tego nie wyjdzie.
Na fotografii zarabia się ciężko, choć da się dużo. Jednak w tym miesiącu moja druga, prowadzona od tego roku działalność przyniesie większy dochód, niż "uprawiana" od ponad 18 lat fotografia, a zainwestowałem w nią (w porównaniu) - grosze.
Majsterkowaniem zajmuję się od 4 lat, mam wiertarkę i torbę narzędzi. Chciałbym na tym zarabiać - czy mam zainwestować w zgrzewarkę i żabę i robić hydraulikę, czy pistolet i polerkę i zostać lakiernikiem a może pilarkę uniwersalną i wziąć się za stolarkę? Co mi proponujecie?
Genialne.
Tomku, przecież to Ty musisz wiedzieć, co lubisz/umiesz fotografować.
DarekD80
09-04-2010, 16:42
Co ty z ta lampą ciągle :) Jak masz jasne szkło i jesteś w plenerze to szkoda podpinać. Właściwie czytając twojego posta to nie wiem o co do końca pytasz - wymieniasz obiektywy i piszesz np panoramy?? Jeśli chodzi o zarobek na zdjęciach to kwota 4tys trochę maława jak na dobrą inwestycję, może zacznij od stocków...
Stocki szybko umierają przez microstocki, za parę lat przestanie się to chyba wcale opłacać. Zrobienie zdjęcia (sprzęt, amortyzacja, czas, itd.) będzie sporo droższe niż wpływy.
Stocki szybko umierają przez microstocki,Marrcel zapewne mial na mysli wlasnie microstocki. ;)
niestety w tym temacie jest źle, i będzie jeszcze gorzej...
Sputnik_Wwa
11-04-2010, 21:41
Cóż ja osobiście wierzę, że ludzie zaczną odróżniać dobre zdjęcia od przeciętnych i przyjdzie czas na profesjonalistów. W mojej branży (jestem web-developerem i grafikiem) widzę, że jest co raz lepiej. Może i przyjdzie czas na foto....
Cóż ja osobiście wierzę, że ludzie zaczną odróżniać dobre zdjęcia od przeciętnych i przyjdzie czas na profesjonalistów. W mojej branży (jestem web-developerem i grafikiem) widzę, że jest co raz lepiej. Może i przyjdzie czas na foto....
a ja wierze w to z tygodnia na tydzień coraz słabiej :(
Sputnik_Wwa
11-04-2010, 22:29
Cóż Polacy nie znają się na zdjęciach, im więcej się nauczę tym dobitniej to widzę. Przyglądam się znajomym co oglądają zdjęcia po ślubach. Nikt nie patrzy czy było ładnie obrobione czy ciekawy kadr, patrzą czy ktoś ładnie się uśmiechnął i powoli myślą, po co płacić fotografowi jak wujek Kaziu też może złapać ów uśmiech... Ale to już OT zacząłem robić. Tak czy siak apropos doposażeń w szkła. Mam kitowego 18-105 i 35tke 1/8G, tym jakiś czas się bawiłem w portety różnorakie. Stwierdziłem, że chcę na pewno rozwijać się w tej dziedzinie ale pokosztować także w innych. Chcę poza tym wrócić trochę do korzeni i wymusić na sobie myślenie o manualnych ustawieniach aparatu za wczasu. Stąd wyposażam się teraz w pełne spektrum w pełni manualnych szkieł, jako że nigdy mi się nie spieszy przy foceniu, nie wydałem bajońskich sum a mam dobre optycznie szkła którymi mogę sprawdzić co lubię i umiem robić a co nie. Jak będę musiał to będę dopiero zastanawiał się nad kupnem bardziej na czasie szkieł (o ile będę musiał w ogóle :) ) To taka moja metoda na wejście w rynek, że tak powiem.
Chcę poza tym wrócić trochę do korzeni i wymusić na sobie myślenie o manualnych ustawieniach aparatu za wczasu. Stąd wyposażam się teraz w pełne spektrum w pełni manualnych szkieł,Do tego wystarczy przestawic tryb pracy swiatlomierza na "M" i dzwigienke focusa -- takoz na "M". ;)
Sputnik_Wwa
11-04-2010, 22:38
I tak i nie ;) leniwy jestem i jak udogodnienia mam to lubię po korzystać. W studiu czy jak robię sesje w plenerze to fakt faktem poza focusem to z automatów nie korzystam raczej ;) ale w innych okolicznościach nie mogę się czasem przemóc. Ale złapałeś mnie ;P argumentuję swoje skąpstwo przed samym sobą ^^
Ale złapałeś mnie ;P argumentuję swoje skąpstwo przed samym sobą ^^Nooo... Nie chcialem az tak dosadnie. ;)
Sputnik_Wwa
11-04-2010, 22:41
Nigdy nie tłumaczyłeś samemu sobie czemu coś robisz? :P Skąpy nie skąpy z tych szkieł cieszę się jak dziecko ;)
Ech, ja odpowiem konkretnie. Kup używanego Nikkora 17-55/2.8 + używanego 50/1.4 + jakąś lampe nie koniecznie SB-900. Taki uniwersalny zestaw na start do zarabiania to będzie w sam raz.
Nigdy nie tłumaczyłeś samemu sobie czemu coś robisz? :P Skąpy nie skąpy z tych szkieł cieszę się jak dziecko ;)Chodzilo mi o przyczyne, a nie sam fakt. ;)