Zobacz pełną wersję : laptop i jego samochodowe zasilanie
piotereks
06-04-2010, 22:27
Witam . Laptop asus seria N61 - JV i moje zapytanie dla osob, ktore korzystaja z zasilanie 12V z gniazda zapalniczki. Czy???
1 - lepiej zakupic bezposrednie podlaczenie laptopa do gniazda, a tu czy moze byc universalne z szeroka gama universalnych końcówek w zaleznosci od posiadanego laptopa. czy tylko firmowe z tej samej stajni co lapek?
2- cos bardziej uniwersalnego czyli np. przetwornice. ktora potrafi przetworzyc z 12v - 220v. sa rozno-watowe. jesli tak to ile wat dla lapka. urzadzenie wydaje sie bardziej wszechstronne, bo mozna do gniazdka podlaczyc chociazby maly przenosny tv na dziłeczce bez pradu,.
doradzcie co lepiej wziac, aby nie popsuc lapka, a nie bazowac tylko na jego kilkugodzinnym dzialaniu bateri. pozdrawie. P.
Grzesiek_G
07-04-2010, 00:07
Przetwornica jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem - komórka, latarka inne szpeja do których możesz nie mieć ładowarki samochodowej da się wtedy podłaczyć. Moc? Zależy od modelu laptopa i dołaczonego do niego zasilacza. Mój potworek np. wymaga 240W mocy ciągłej zasilacza :))) stndardowo laptopy wymagają zasilacza 85-120W. Uwaga - radzę nie podłączać suszarki :P i nie zakrywać wentylatora w przetwornicy.
Władca Pixeli
07-04-2010, 02:01
Zanim kupisz przetwornicę, zadzwoń do firmy która robi przetwornice i dowiedź się jaki zapas mocy potrzebujesz przy współpracy z laptopem.
Ja ma małą 100W. Do ładowania baterii z aparatu i lampy wystarcza.
Znajomy pożyczył aby ładować laptopa. Zasilacz w laptopie miał 90W więc wyglądało, że powinno być OK. Przetwornica padła po kilku minutach pracy z laptopem.
Firma wymieniła na nową, ale powiedzieli, że do laptopa potrzebny jest większy zapas mocy i tej nie mogę używać bo drugi raz nie wymienią :mrgreen:
piotereks
07-04-2010, 22:11
dzieki za wskazowki - mam pytanie jaki w tej firmie podali zapas mocy, pamietasz? ? Na tej podstawie moznaby obliczyc ile potrzeba zapasu - lapek 90.przetwornica 100W czyli 0,9, juz wiemy ze malo. tak tez myslalem ze tak mzoebyc, tylko myslalem tez w druga strone - czy wieksza np 200, czy 300 W , nie uszkodziłaby laptopa?
piotereks
26-05-2010, 21:42
zapytam dalej sa przetwornice 50Hz i 60Hz . czy to ma jakies znaczenie. ktora wybrac?
zapytam dalej sa przetwornice 50Hz i 60Hz . czy to ma jakies znaczenie. ktora wybrac?
Bezpieczniej 50Hz.
Oprócz przetwornic jest jeszcze dobre rozwiązanie. Kensington produkuje uniwersalne zasilacze gdzie na wejściu podłącza się cokolwiek, 12V z zapalniczki lub sieć 110-230V a z drugiej strony też cokolwiek. Kwestia tylko zgodności wtyczki, których kilka jest w komplecie a pozostałe są do dokupienia. Płaskie toto, leciutkie, jest doskonałą alternatywą dla oryginalnych zasilaczy i ma dużo wyższą sprawność niż przetwornica+tradycyjny zasilacz. Na grubsze wyjazdy biorę tylko taki zasilacz, załatwia za jednym zamachem laptoka, komórkę czy to tam wezmę. Wielokrotnie też ratował sytuację gdzie ktoś gdzieś zapomniał zasilacza. Zmiana końcówki i można pożyczyć fazę.
Mam dokładnie taki model, wersja 120W:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/41XagSjaTdL_AA300_-1.jpg
źródło (http://ecx.images-amazon.com/images/I/41XagSjaTdL._AA300_.jpg)
PS. Oczywiście w bagażniku na wszelki wypadek zawsze wożę przetwornicę. Jestem całkowicie niezależny od zasilania. ;)
piotereks
27-05-2010, 13:15
swietna podpowiedz TOM01 dzieki bardzo. musze gdzies tego w necie poszukac. a powiedz mi jeszcze czy majac na moim lapku na tabliczce 90W to ta 120W wystarczy??? / ktos wczesniej pisal ze musi byc jakis zapas na prace wlasna/.
hm strasznnir to to drogie i nie ma 120W. chyba starczyloby mi i na zasilaczsamochodowy i na przetwornice
swietna podpowiedz TOM01 dzieki bardzo. musze gdzies tego w necie poszukac. a powiedz mi jeszcze czy majac na moim lapku na tabliczce 90W to ta 120W wystarczy??? / ktos wczesniej pisal ze musi byc jakis zapas na prace wlasna/.
hm strasznnir to to drogie i nie ma 120W. chyba starczyloby mi i na zasilaczsamochodowy i na przetwornice
Ja 120W kupiłem od kogoś kto przywoził na handel z USA. W Polsce były największe 90W. Do swojego podłączałem rozmaite laptopy, nawet wielgachnego Dell XPS z jakimiś potwornymi grafikami, który miał zasilacz wielkości i wagi cegły. Nie wiem jaką miał moc, ale dużo i mój zasilaczyk wydolił. Nawet ciepły nie był.
Problem z mocami na tabliczkach i w rzeczywistości ma raczej inne podłoże. Chodzi o niską sprawność produktów kiepskiej jakości. To że na chińskim zasilaczu będzie 90W znaczy niemal na pewno że odda znacznie mniej. Dane techniczne są najczęściej mocno zmodyfikowane "współczynnikiem optymizmu". Zauważył Pan zapewne że w branży pecetowej przy składaniu proponuje się zasilacze kilkuset watowe? 400-500 to minimum, a nawet widziałem 1000W! Paranoja. Przeciętny nawet dobrze wyposażony blaszak ciągnie 150-200W max. Zmierzone. Jaką zatem mają sprawność zasilacze 350W które są gorące przy zasilaniu takiego komputera? 50%? To kurde bliżej sprawności maszyny parowej a nie zaawansowanej elektroniki w 21 wieku.
piotereks
31-05-2010, 15:01
dzieki za odpowiedz. poniewaz totalna zielen z mojej strony w tych sprawach, zapytam, czy jest mozliwe jakies nieprzewidywalne uszkodzenie laptopa przez stosowanie przetwornicy? czy sa jakies zabezpieczenia/ mam na mysli bezpieczniki/ ktora nie popsuja lapka/. Jeszcze jedno wazne pytanko. na mojej dzialce/ totalne zadupie/ nie ma pradu, czy moge do przetwornicy podlaczyc przedluzacz np. 20m kabla i dopiero w ten przedluzacz wtyknac zasilanie lapka, czy bedzie to jaks przeszkodą? co sadzisz Tom o tym, w sumie niedroga - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_10693.htm rzecz ale czy nie ryzykowna. moze jednak lepiej wybrac cos lepszego i sprawdzonego.
Uszkodzenie laptopa w wyniku działania przetwornicy jest mało prawdopodobne. Przedłużacz nie stanowi problemu. Co do wyboru jest prosta recepta. Przetwornica ma mieć wagę cegły. Jak lekka jakby była w środku pusta, nie brać. Ja kupiłem wiele lat temu polską firmy Ever. Tej samej która produkowała UPS'y. Podłączane były rozmaite rzeczy i chodzi. Moc w porównaniu do chińskich z Allegro ma napisaną skandalicznie małą, chyba około 100W, ale tyle daje conajmniej.