Zobacz pełną wersję : Co do szkieł M42?
Magician
06-04-2010, 16:45
Witam,
siostra otrzymała "w spadku" nieco szkieł M42 i zainteresowała się kupnem cyfrowego body, które to w miarę obsłuży. Jako, że studentka do budżet jak najmniejszy... z Nikonem do kiszka bo będzie bez pomiaru światła w serii Dxxxx i Dxx a inne to budżetowo nie wchodzą w rachubę. Zatem pytanie: jakie body/system (Canon, Pentax, Sony inne?) najlepiej sobie poradzą z manualami M42? Tak, żeby było z pomiarem światła od razu i w "studenckim" budżecie. Jakieś propozycje, sugestie?
nelchael
06-04-2010, 16:51
pentax
superkomornik
06-04-2010, 16:59
Do manuali Pentax Kx - swietnie działa z manualnymi obiektywami, a matryca jest świetnej jakości. Cena niska - ok 2000zł.
Photoartbox
06-04-2010, 17:04
Pozostaje mi tylko potwierdzic, Pentax.
Magician
06-04-2010, 17:12
Jakiś konkretny model Pentaxa / seria? Czy obojętnie co i będzie działać? Rozumiem, że tak czy inaczej jakaś przejściówka wchodzi w grę? Są jakieś rodzaje jak do Nikona? (z soczewką, bez?)
Koledzy polecają pentaxa, a ja inaczej - kwanona ;]
brak co prawda stabilizacji matrycy, ale przejściówka jest bez soczewki no i pomiar światła działa w trybie M i A.
Używałem na 400D 40D i obecnie 5DMkII
Koszt 400D to kwestia myślę że 1000 PLN lub mniej.
Jak tanio to Pentax, crop Canona, drozej FF Canona.
piters1986
06-04-2010, 18:38
http://allegro.pl/item988200182_pentax_istd_18_55_al_ii_najmniejszy_ profi_ideal.html
http://allegro.pl/item980402317_aparat_lustrzanka_cyfrowa_pentax_k10 0d_dodatki.html
http://allegro.pl/item987026888_lustrzanka_pentax_k200d_18_55_jak_no wy_gwarancja.html
do tego polecam dorobić matówkę z jakiegoś starego analoga (zeinta, spotmatica, me itp)
fredik33
06-04-2010, 19:17
Bież Pentaxa K-x , jest super jak na początek. Ja używam z Pentaxem K10 i super to funkcjonuje . Jest potwierdzenie ostrości i magiczny zielony guzik w trybie manualnym . A zdjęcia bajka . Teraz mam nowy (oczywiście nowy w mojej torbie foto ) Jupiter 9 85/2 i zdjęcia rewelka a cena tylko 60 euro
tomwidlak
06-04-2010, 20:12
Canon 5D z trzech bardzo prostych wzgledow:
- w miare przystepna cena za swietna jakosc (jak na syfre rzecz jasna)
- pelna klatka
- i NAJWAZNIEJSZE, Canon robi do tego matowke specjalna do ostrzenia manualnego, jest KAPITALNA. Najlepsza matowka do manuali jaka kiedykolwiek uzywalem, koniec i kropka.
Adapter do Pentaxa kosztuje ok 40zł. Ważne, żeby miał kluczyk i umożliwiał ostrzenie na nieskończoność.
Ja mam bardzo podobny do tego: http://www.allegro.pl/item982626094_adapter_pentax_k_m42_nieskonczonosc. html
Ogolnie praca ze szkłem m42 jest całkiem przyjemna na Pentaxie, ja używam Pentacona 50/1.8. Trzeba tylko pamiętać o zmierzeniu światła zielonym guzikiem, albo +/-, zależnie od modelu. Warto też mieć matówkę z klinem/rastrem.
w "studenckim" budżecie.
Canon 5D
Płacili Ci na studiach czy na imprezy nie chodziłeś? ;-)
piters1986
06-04-2010, 21:56
Trzeba tylko pamiętać o zmierzeniu światła zielonym guzikiem, albo +/-, zależnie od modelu
ale w pentaxie dla szkieł m42 nic nie trzeba mierzyć żadnym przyciskiem... działa pomiar jak z każdym szkłem ze stykami
to ja do tego grona dorzucę Sony A500 (ok 2300zł) pełen pomiar światła z M42... a do tego specjalne Manual Focus Check LV do ostrzenia manualnego...
ewentualnie za poprzednikami Pentax K-X
Magician
06-04-2010, 22:25
Dziękuje za podpowiedzi - z tego co widzę na chwile obecną skończy się na Pentaxie. I chyba będzie to K100D - cena "studencka" a manuale obsłuży. Jeszcze jedno pytanie - czy przejściówka na m42 występuje w różnych wersjach tak jak np. w nikonie (z soczewką, bez) czy w systemie pentaxa nie ma takich "udziwnień" i dowolna przejścióka na m42 załatwia temat?
piters1986
06-04-2010, 22:32
http://allegro.pl/item982626094_adapter_pentax_k_m42_nieskonczonosc. html
taką najlepiej
i koniecznie matówkę zmień na taką z klinem i/lub rastrem
zaletą pentaxa w stosunku do canona jest duży jasny wizjer
co znacznie ułatwia ostrzenie
koniecpolska
07-04-2010, 10:54
Do M42 polecam wszystko poza puszkami z cropem, bo ogniskowe ulegają niepotrzebnej mutacji.
Czyli FF lub puszka na film. FF wiadomo będzie drogo, nawet z C 5D, który zazwyczaj bedzie tak czy siak zajechany.
Z puszek na film (100-300zł) polecam:
Pentax Spomatic,
Yashica TL Electro (praktycznie to Spomatic),
Practica (najlepiej od numerka 3 w zwyż - większy wizjer),
można oczywiście też poużywać puszek analogowych AF z przelotką, dodatkowo dostaniemy tryb A, ale niestety ostrzenie bez mikrorastra/klina będzie bardziej upierdliwe.
Do tego najlepiej czarno-biały film oraz niestety skaner, chyba że w okolicy idzie znaleźć maniaka z powiększalnikiem, który zrobi odbitki.
ale w pentaxie dla szkieł m42 nic nie trzeba mierzyć żadnym przyciskiem... działa pomiar jak z każdym szkłem ze stykami
Jak szkło ma styki to tak, jeśli ich nie ma to trzeba mierzyć przyciskiem, na pewno w trybie M, nie pamiętam jak było w Av. Aż podepnę mojego pentacona, bo zasiałeś we mnie ziarno wątpliwości :?
Z puszek na film (100-300zł) polecam:
Pentax ME Super! Świetna jakość, prostota obsługi, wizjer jak drzwi od stodoły, matówka z klinem i rastrem, uroda markowej biżuterii, a to wszystko za ok. 150zł.
piters1986
07-04-2010, 15:08
ulro guziczkiem trzeba mierzyć jak masz szkła na bagnet bez styków, z m42 pomiar działa jak w szkłach ze stykami
fredik33
07-04-2010, 18:41
Z tym się nie zgodze . Ustawiasz przysłone , wciskasz zielony guzik i robi pomiar czasu . Obojętnie czy obiektyw ze stykami czy bez . Ustawiasz ostrość , oczywiście z potwierdzeniem i robisz zdjęcie obiektywem który ostrzy na nieskączoność bez dodatkowych soczewek . I za to kocham Pentaxa !
piters1986
07-04-2010, 19:03
fredik33 nie jest to obojętne jaki obiektyw. obiektyw ze stykami i m42 mierzy światło tak jak każde szkło z af, tylko szkła na bagnet bez styków wymagają użycia dodatkowego przycisku do pomiaru światła. albo masz jakąś niesprawną puchę albo źle ustawioną
nie chce mi sie szukać na forum P ale pierwszy z brzegu temat
http://pentax.org.pl/printview.php?t=1299&start=0&sid=31d07507e77098e15c0a3ab014bdbdbe
po to wciska się guziczek na body pentaxa żeby przymknął przysłonę i zmierzył światło. w szkłąch m42 nie przymknie przysłony a wersja ze stykami przekazuje informacje do korpusu o wartości ustawionej przysłony
fredik33
07-04-2010, 19:26
fredik33 nie jest to obojętne jaki obiektyw. obiektyw ze stykami i m42 mierzy światło tak jak każde szkło z af, tylko szkła na bagnet bez styków wymagają użycia dodatkowego przycisku do pomiaru światła. albo masz jakąś niesprawną puchę albo źle ustawioną
nie chce mi sie szukać na forum P ale pierwszy z brzegu temat
http://pentax.org.pl/printview.php?t=1299&start=0&sid=31d07507e77098e15c0a3ab014bdbdbe
po to wciska się guziczek na body pentaxa żeby przymknął przysłonę i zmierzył światło. w szkłąch m42 nie przymknie przysłony a wersja ze stykami przekazuje informacje do korpusu o wartości ustawionej przysłony
Ale obiektyw m42 nawet ze stykami nie przekazuje informacji do korpusu . A zielony guziczek działa zawsze i z każdym obiektywem . Jak w obiektywie m42 , aparat w trybie manualnym normalnie ustawiam ekspozycje według drabinki ekspozycji w wizjerze to musze zmieniać czas i paczyć na wskazania światłomieża , a tak wciskam zielony guzik i mam w ułamek sekundy ustawioną poprawną ekspozycje . Po to jest ten guzik aby w razie potrzeby szybko ustawić eksp w trybie manualnym . Dlatego pentax jest tak chwalony za prace ze szkłami manualnymi
piters1986
07-04-2010, 19:40
http://www.youtube.com/watch?v=vHDO1wmOptc
fredik33 przez 3 lata latałem z k100 i manualnymi szkłami, wiem co można a co nie. jak zakładasz szkło m42 to ustawiasz Av i mierzy czas bez przyciskania żadnych dupereli, widać to na filmie który podlinkowałem. zmieniasz tylko przysłonę i ustawiasz ostrość, korpus sam mierzy światło w trybie ciągłym
fredik33
07-04-2010, 20:09
piters1986 -wielkie przeprosiny .Zawsze jak używałem m42 to ustawiałem tryb manualny . Teraz po twoim poście sprawdziłem i rzeczywiście w trybie AV czas jest mierzony na bieżąco . Ale mam obiektyw manualny z mocowaniem pentaxa i to nie działa , trzeba wcisnąć magiczny guzik ,choć to jeszcze sprawdze bo po twoim poście troche zgłupiałem
piters1986
07-04-2010, 20:18
nie ma za co przepraszać! to tylko forum i nie będzie się nikt gniewał;) właśnie o tym pisałem że dla szkieł na bagnet bez styków trzeba wciskać przycisk dla pomiaru
fredik33
07-04-2010, 20:38
Ale i tak Pentax do M42 najlepszy
koniecpolska
08-04-2010, 15:46
Pentax ME Super! Świetna jakość, prostota obsługi, wizjer jak drzwi od stodoły, matówka z klinem i rastrem, uroda markowej biżuterii, a to wszystko za ok. 150zł.ME Super nie ma mocowania M42, a z takim mocowaniem puszki polecałem. No i "wadą" ME jest praca wyłącznie ze sprawną bateryjką. Proponowane przeze mnie puszki, bateryjki używają jedynie do pomiaru światła.
No i "wadą" ME jest praca wyłącznie ze sprawną bateryjką.
ME Super posiada tryb 125x, w którym może pracować bez baterii, jednak wtedy czas naświetlania ustawiony jest na sztywno właśnie na 1/125s.
mishieck
08-04-2010, 20:25
Najlepszy aparat do M42 to Bessaflex: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=924 :)
ja używam Sigmy SD10 jest b.tani ok.600 zł przejściówka 45 zł ... działa pomiar światła i potwierdza ostrość
Co wy z tym zielonym guzikiem w pentaksach ze szkłami M42? Z tymi szkłami używa się trybu Av i pomiar światła jest na bieżąco bez wciskania czegokolwiek. Ostrzymy, najlepiej przy otwartym szkle, domykamy szkło do potrzebnej przysłony i robimy zdjęcie.