PDA

Zobacz pełną wersję : D700-brzeczenie w lampie

sobel
06-04-2010, 15:27
Zwracam się do was z prośba o pomoc.Mianowicie kupiłem d700 i wszystko jest z nim w porządku poza jedną rzeczą,chodzi o wbudowana lampę.Kiedy jest zamknięta i poruszam body w przód, tył i na boki słychać w niej brzęczenie,tak jakby coś w niej latało.Kiedy ja otworzę problem znika może ktoś spotkał się z czymś takim?

hostman22
06-04-2010, 16:00
a ten dźwięk przypadkiem nie jest z puszki, a nie z lampy...?

sobel
06-04-2010, 16:06
nie nie jest z body,przynajmniej tak mi sie wydaje.dziwne jest to ze jak ja otworze problem znika.Czy ktoś z użytkowników D700 ma podobny problem.Dodam jeszcze ze lampa wszystko w porządku działa jak powinna.

Matey3000
06-04-2010, 16:13
dziwne jest to ze jak ja otworze problem znika.
Czy ktoś z użytkowników D700 ma podobny problem.

Dodam jeszcze ze lampa wszystko w porządku działa jak powinna.

To jaki problem?

sobel
06-04-2010, 16:19
lampa działa poprawnie,ale dochodzi z niej dziwne brzęczenie gdy jest zamknięta i ot moje pytanie.Ja tylko pytam czy ktoś z użytkowników d700 ma lub miał podobnie czy po prostu mam to olać.

raider
06-04-2010, 17:38
Wydaje mi się, że tam wleciał komar .. i brzęczy.. Na serio to u mnie też jest takie jakby brzęczenie, to chyba dość luźny zawiasik od lampy. Nawiasem mówiąc wolałbym 100% wizjer i metalowy szczyt aparatu zamiast tego dodatku w postaci lampy (choć i lampa raz na jakiś czas się przydaje..).

wasilewk
06-04-2010, 17:44
Zwracam się do was z prośba o pomoc.Mianowicie kupiłem d700 i wszystko jest z nim w porządku poza jedną rzeczą,chodzi o wbudowana lampę.Kiedy jest zamknięta i poruszam body w przód, tył i na boki słychać w niej brzęczenie,tak jakby coś w niej latało.Kiedy ja otworzę problem znika może ktoś spotkał się z czymś takim?

Sądzę, że zaraz pojawi się dużo żarcików, że nie czytasz instrukcji do aparatu (taaakieegoo aparatu).
Pytaniem na pytanie: A skąd aparat wiedziałby, że jest w pionie lub w poziomie podczas wykonywania zdjęcia ?

Sputnik_Wwa
06-04-2010, 17:47
To stary "problem" z nikonami, jak napisał kolega wasilewk to aparat ma małą kuleczkę czy coś podobnego co lata w środku i daje znać w jakiej pozycji sprzęt się znajduje. Rozwiązanie proste i skuteczne ;)

Matey3000
06-04-2010, 17:49
Pentax'y maja "palec filipinki'', Nikony-komary, a co siedzi w canonach???

Błażej
06-04-2010, 18:06
lampa jest otwierana przez sprężynkę, może to ona brzęczy w pewnych sytuacjach - tu np gdy lampa jest zamknięta...

ADAS
06-04-2010, 18:10
Pentax'y maja "palec filipinki'', Nikony-komary, a co siedzi w canonach???

Gniew Boży?

sobel
06-04-2010, 18:13
to co napisał raider -- luźny zawiasik od lampy,najprawdopodobniej jest przyczyną. _wasilewk_ -co ma do tego instrukcja? pozdrawiam,dziękuję i bardzo proszę zamknąć temat.

wasilewk
06-04-2010, 18:35
.... _wasilewk_ -co ma do tego instrukcja? ...

Str. 346.

sobel
06-04-2010, 19:03
Str.346. -mówi o horyzoncie i czujniku orientacji aparatu, co ma do tego lampa a przecież to właśnie o nią pytałem. teraz juz wiem ze jest to zawiasik przy lampie.pozdro

wasilewk
06-04-2010, 19:11
Str.346. -mówi o horyzoncie i czujniku orientacji aparatu, co ma do tego lampa a przecież to właśnie o nią pytałem. teraz juz wiem ze jest to zawiasik przy lampie.pozdro

Właśnie o ten czujnik idzie !

Nie wierz w żadne sprężynki, to nie jest jakiś Coolpix, ale Pro (dlatego zareagowałem). Ktoś, kto ma taki aparat, nie zadaje tego typu pytań !

Pzdr.

raider
07-04-2010, 11:42
Nie jest to czujnik, przynajmniej w moim aparacie - gdy lampa uniesiona jest w górę prawdopodobnie słychać też i kulkę, ale nieznacznie w porównaniu z dwoma zawiasikami, które brzęczą tylko wtedy gdy lampa jest zamknięta. W sumie do tej pory nie zwracałem na to uwagi i teraz też mi to bardzo nie przeszkadza. Jak pisałem wcześniej wolałbym jednak 100% wizjer i górę aparatu z solidnego metalu, jak np. w serii Dx które w porównaniu z Dxxx wyglądają w tym samym miejscu niezniszczalnie :D

look
07-04-2010, 11:56
kurde...to albo u mnie nic nie brzęczy, albo kompletnie to olewam...albo głuchy jestem (opcja trzy najbardziej prawdopodobna). Generalnie ja bym olał, a jak się zepsuje to naprawić i po zawodach, nie lepiej się zająć fotkami :> ?? Przecież ogólnie wiadomo, że d700 nie nadaje się do wbijania gwoździ tak dobrze jak Dx' y

sea21
07-04-2010, 12:11
Sprawdziłem i u mnie brzęczy. Nie chodzi tu o czujnik położenia aparatu tylko o prowadniczki/ograniczniki wbudowanej lampy. Po obydwu stronach są takie metalowe ograniczniki. Jak lampa jest zamknięta to są luźne i brzęczą. Gdy otworzysz lampę to są napinane przez sprężynę. Otwórz sobie lampę i przymknij ją o 1/3 całego skoku i delikatnie palcem poruszaj tymi blaszkami . Usłyszysz ten sam dźwięk. Szczerze mówiąc to nawet nie zwróciłbym na to uwagi gdybyś nie napisał. Po prostu olej to i rób zdjęcia:)

raider
07-04-2010, 12:46
Gdyby D700 był taką cyfrową wersją F6 to byłoby super: http://www.kenrockwell.com/nikon/f6.htm Ale trudno, lampa też przydaje się od przypadku do przypadku..

look
07-04-2010, 13:01
...nooooo nazywałby się pewnie d3...i kosztował tyle co d3 ;) ...a tak na poważnie, to nie jest zły aparat, szczerze powiedziawszy ta lampa może i licha, ale jakoś nie odpadła mi jeszcze (a jakoś nie przykładam się specjalnie do tego, żeby nie odpadała) no i rzeczywiście potrafi się przydać, zwłaszcza jak człowiek leniwy :D

sobel
07-04-2010, 15:30
raider i sea21 napisali wszystko i na temat.dzięki pozdro

Skibek
07-04-2010, 20:44
to nie jest jakiś Coolpix, ale Pro
Pro? to D1, D2, D3 to pewnie Turbo-PRO ;) D700 to zwykły korpus dla niecozaawansowanych użytkowników :)

Ktoś, kto ma taki aparat, nie zadaje tego typu pytań !

Hm... a co to ma do rzeczy? Wg Ciebie np. zamożniejsi amatorzy pozjadali wszystkie rozumy? Albo szczęśliwcy, którzy wygrali D700 na loterii fantowej? A może córki prezesów banku?
Hm... przecież D700 może dostać dziecko na komunię, a nie znaczy to, że jest dzieckiem PRO.

Do rzeczy:
Ja myślę podobnie jak koledzy, że skoro w lampie coś brzęczy tzn. że to coś siedzi w lampie ;)
Skoro po otwarciu ustępuje tzn. że to coś siedzi w części przemieszczającej się w chwili otwarcia lampy. Może to być "języczek spustowy, zawiasik, wspomniane prowadniczki (też się ku temu skłąniam)... Sprężynka raczej by brzęczała po otwarciu, bo jak lampa jest zamknięta, to sprzężynka nie ma luzu (jest naprężona).

Czujnik położenia działa zawsze (nawet jak lampa otwarta), więc brzęczy zawsze (więc to nie on).

wasilewk
07-04-2010, 21:15
Pro? to D1, D2, D3 to pewnie Turbo-PRO ;) D700 to zwykły korpus dla niecozaawansowanych użytkowników :)

Możesz podać źródło tego ?

Dziś rozmawiałem z serwisem na Podstępu i Pani tak samo twierdzi jak ja (ze D700 to Pro).

Cytat:
Napisał wasilewk
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1843003#post1843003)
Ktoś, kto ma taki aparat, nie zadaje tego typu pytań !

Hm... a co to ma do rzeczy? Wg Ciebie np. zamożniejsi amatorzy pozjadali wszystkie rozumy? Albo szczęśliwcy, którzy wygrali D700 na loterii fantowej? A może córki prezesów banku?
Hm... przecież D700 może dostać dziecko na komunię, a nie znaczy to, że jest dzieckiem PRO.

....

To może dotyczyć nawet M9 ale D700 jest dla nowicjusza deczko za trudny... Jeśli ktoś świadomie się na niego zdecydował, to pewnie wie, czego szuka i takich prostych pytań nie zadaje.

Skibek
07-04-2010, 21:26
Możesz podać źródło tego ?
Dziś rozmawiałem z serwisem na Podstępu i Pani tak samo twierdzi jak ja (ze D700 to Pro).

No mi też pewna starsza kobieta w windzie dziś rano mówiła, ale chyba nie mieszka na Postępu, więc się nie zna.
Pełna klatka to nie znaczy od razu "profesjonalny". D2x nie jest FX'em, a jest profesjonalnym korpusem (a nawet lampy wbudowanej nie ma).

To może dotyczyć nawet M9 ale D700 jest dla nowicjusza deczko za trudny... Jeśli ktoś świadomie się na niego zdecydował, to pewnie wie, czego szuka i takich prostych pytań nie zadaje.

E tam.. od razu za trudny... Poprostu za ciężki do noszenia w skajkowym pokrowcu ;)
Nokia 3210 też może się wydawać trudna w obsłudze, a do profesjonalnych nie należy ;)

Ja to z guglów znam ;P

sobel
08-04-2010, 16:54
do wasilewk - twierdzisz że to jest proste pytanie?,po pierwsze to d700 nie jest taki trudny w obsłudze i ja zbytnio z nim problemów nie mam,po drugie zadałem pytanie dotyczące mechaniki aparatu a nie jego obsługi(na mechanice wcale się nie muszę znać, wystarczy mi to że znam się na jego obsłudze),a po trzecie to nie masz racji z tym czujnikiem bo to jednak zawiasek-sprawdzone.pozdr.

wasilewk
08-04-2010, 21:08
do wasilewk - twierdzisz że to jest proste pytanie?,po pierwsze to d700 nie jest taki trudny w obsłudze i ja zbytnio z nim problemów nie mam,po drugie zadałem pytanie dotyczące mechaniki aparatu a nie jego obsługi(na mechanice wcale się nie muszę znać, wystarczy mi to że znam się na jego obsłudze),a po trzecie to nie masz racji z tym czujnikiem bo to jednak zawiasek-sprawdzone.pozdr.

Nie, no - wszystko ok. Zastanawiam się tylko jaki następny problem z D700 zostanie zgłoszony...
Np.: "Słuchajcie, nie mogę znaleźć trybu zielonego w Nikonie D700 ! Wie ktoś co to może być ?"

Pzdr.

Skibek
08-04-2010, 22:47
Nie, no - wszystko ok. Zastanawiam się tylko jaki następny problem z D700 zostanie zgłoszony...
Np.: "Słuchajcie, nie mogę znaleźć trybu zielonego w Nikonie D700 ! Wie ktoś co to może być ?"

Pzdr.

Hjehje ;) dobre, dobre ;)

Są Problemy i problemiki. Czasem jeden mały szkop*ł nie pozwala człowiekowi zasnąć, a okazuje się, że wystarczy wyłączyć pewną ukrytą opcję.
Trza być wyrozumiałym (albo stworzyć dział "Proste, acz upierdliwe usterki") ;)
Pozdro.