PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - narzedzia dla 'zwyklego uzytkownika'

krystian-zielinski
06-04-2010, 14:09
Witam,

Czy istnieja jakies narzedzia dla uzytkownika np. D300 umozliwiajace:
- sprawdzenie historii bledow jakie wystapily (wazne aby byla informacja o dacie)
- sprawdzenie ilosci wykonanych do tej pory zdjec
- samodzielne mapowanie matrycy bez koniecznosci zanoszenia aparatu do serwisu (choc to niby robia od reki i za free)

Pzdr,
Krystian

R
06-04-2010, 14:18
istnieja.

krystian-zielinski
06-04-2010, 14:19
jakies przyklady? :-/

R
06-04-2010, 14:21
pytales czy istnieja a nie o przyklady... ;)

krystian-zielinski
06-04-2010, 14:23
teraz pytam o przykłady... ;-P

Skibek
06-04-2010, 17:17
pytales czy istnieja a nie o przyklady... ;)
Pfffff....
Trza czasem ęteligencji użyć....
Jak ktoś Cię pyta: Przepraszam, jak Pan ma na imię? to odpowidasz: "Ładnie." ?
albo
"Ma Pan może zegarek?" - "Mam."

Czy wszystkim trzeba pisać w tem sposób?
Czy istnieje oprogramowanie komputerowe na platformę Perconal Computer lub Operating System Mackintosh, które pozwal lub za pomocą którego można lub dałoby radę lub jest taka możliwość aby sprawdzić historię lub przebieg występowania lub powstawania błędów (z rejestracją lub wyświetlaniem lub możliwością eksportu to pliku tekstowego rozdzielanego przecinkami - informacji o dacie w jakie wystąpiły lub pojawiły się owe błędy, o których mowa wyżej)?

Naprawdę tego chcesz?

Jeżeli nie znasz odpowiedzi to mniej cywilną odwagę się do tego przyznać, a nie strugasz wielce roztropnego.
Przepraszam za OT i za to, że się uniosłem, ale nie znosze trollowania, trollingu, trollejbusów...

Sorkli jeszcze raz za ostre słowa ;)

Co do tematu, to ilość wykonanych zdjęć można sprawdzić w Opandzie, a co do rejestracji błędów to chyba tylko serwisowym oprogramowaniem można sprawdzić, które oczywiście każdy użytkownik może sobie kupić (nie wiem gdzie i za ile, ale raczej dużo). Ewentualnie można (nie wolno) ukraść z jakiegoś legalnego (ale nielegalnego) serwera z nielegalnym oprogramowaniem.

Nikonamający_na_7
06-04-2010, 18:25
Skibek, za ten post chapeau bas!!! Sorki za OT, ale musiałem to powiedzieć: zawsze byłem fanem Twoich postów. Neurotyczne to forum jakieś, trochę zdrowego humoru się przydaje. Na tym wątku nie jest tak źle: już w piątym poście rzeczowa (tzn Skibka) odpowiedź !!!

krystian-zielinski
06-04-2010, 20:59
sorka za lajkonizm ale 'Opanda' to chyba zbyt ogolna nazwa - moglbys podac konkretna nazwe narzedzia, ktore oferuje owa funkcjonalnosc (licznik)?
Z tymi logami to ciekawostka... oddalem body do serwisu celem mapowania, kolesie wykonali zabieg na miejscu ale podczas oddawania zwrocili uwage, iz kiedys pojawil sie blad migawki. Niestety nie byli w stanie mi powiedziec kiedy ale stwierdzili ze koszt naprawy to 400 PLN. Jak przyszlo co do czego to stwierdzili ze musza wymienic lustro, jakas plytke elektroniki i bedzie mnie to kosztowalo 8-siem stówek.
Poniewaz ten blad faktycznie pojawil mi sie na poczatku uzytkowania aparatu (czyli w czase trwania gwarancji, ktora obecnie juz wygasla) dlatego chcialem ich sprawdzic... rozumiem ze niczego sam nie sprawdze i z tym mapowaniem rowniez jestem zmuszony smigac do nich i znowu cos znajda ;-P

Pzdr,
Krystian

erde
06-04-2010, 21:15
Opanda IExif

krystian-zielinski
06-04-2010, 21:44
upsss... MS Windows required ;-/
ale dziex ;-)

pebees
07-04-2010, 07:12
Pfffff....
Trza czasem ęteligencji użyć....
Jak ktoś Cię pyta: Przepraszam, jak Pan ma na imię? to odpowidasz: "Ładnie." ?
albo

Czy wszystkim trzeba pisać w tem sposób?
(..)

Co do tematu, to ilość wykonanych zdjęć można sprawdzić w Opandzie, (..)

sorka za lajkonizm ale 'Opanda' to chyba zbyt ogolna nazwa - moglbys podac konkretna nazwe narzedzia, ktore oferuje owa funkcjonalnosc (licznik)? (..)

Czy istnieje oprogramowanie komputerowe na platwormę Perconal Computer lub Operating System Mackintosh,(..)

upsss... MS Windows required ;-/
ale dziex ;-)

Hehehe, czyli jak się okazuje, precyzja wypowiedzi w tematach technicznych jednak się przydaje. Ma pan zegarek? Mam. A sprawny? :D

Skibek:

Jeżeli nie znasz odpowiedzi to mniej cywilną odwagę się do tego przyznać, a nie strugasz wielce roztropnego.
Przepraszam za OT i za to, że się uniosłem, ale nie znosze trollowania, trollingu, trollejbusów...

Jeśli tak, to po co pisałeś te uwagi do R? Sam siebie nie znosisz? :D

Dla autora wątku - jeśli makówka to zajrzyj może tutaj (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/), jeśli inny system, to podaj jaki :)

krystian-zielinski
07-04-2010, 09:55
Makufka, makufka ale juz Windowza znalazlem i sprawdzilem co moglem... dzieki ;-)

Skibek
07-04-2010, 18:16
Skibek:
Jeśli tak, to po co pisałeś te uwagi do R? Sam siebie nie znosisz? :D

;)
Staram się nie "rzeźbić" taśmociągów. Te moje wypociny to tylko demonstracja tego, do czego może doprowadzić "zbytnia dbałość o szczegóły" rozmówców (czyt.: czepianie się słówek, odpowiadanie na pytanie "Które?" słowem "Bure", czy nawet czepianie się błenduw ortograficznych).

Jeszcze raz przepraszam za OT. Obiecuję już nie tro... y... dyskutować na boczne tematy ;)

Żeby nie było do końca OT to podpowiem Autorowi, że może warto wpaść do niezależnego serwisu. Może tam będą mieli jakiś "głębszy" soft, który czyta w myślach (Nikona).
Można też poprosić kogoś z NPS, żeby oddał ten korpus w ramach NPS i jemu to chyba prawde powiedzą i nie będą chcięli zarobić 800zł za wciśnięcię guzika "Clear all errors" ;)

krzysztof jot
08-04-2010, 19:22
co do R - miałem podobne zdanie - jak tak to madry, jak "podaj przykład" - to cisza :)

a w temacie - Opanda tak, ale spokojnie robi to samo popularna i przydatna IrfanView - klikasz Info / Exif i szukasz linii "Total shuter camera..."

tomek...
08-04-2010, 20:07
Pfffff....

"A może mi Pan powiedzieć, która jest godzina?" - Mogę.

Oj, przypominają mi się zajęcia z logiki na Polibudzie wrocławskiej u dr. Inglota. A te egzaminy...

Pozdrawiam
Tomek...

R
09-04-2010, 09:24
co do R - miałem podobne zdanie - jak tak to madry, jak "podaj przykład" - to cisza :)

a skad ja mam wziac przyklad? wiem tyle samo co wszyscy... czy oprogramowanie jest? jest na bank. jakie? - nie mam pojecia.... ;)

w zakresie w jakim postawione bylo pytanie udzielilem prawidlowej odpowiedzi... wiec o co chodzi?

EOT.