Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pluszcz
jajacek44
05-04-2010, 23:06
Pierwsze podejście...bez słońca niestety
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/8481/7z1.jpg)
2.
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/5764/16z1.jpg)
3.
źródło (http://img542.imageshack.us/img542/702/9z1.jpg)
Piękna seria. Skoro masz juz miejscówkę, to czekam na kolejne swietne ujęcia;)
Jakim szkłem robiłeś?
Jeśli chodzi o ścisłość to nie widzę różnicy między tym ptakiem a wróblem. Co nie zmienia faktu, że baaaardzo mi się podobają te zdjęcia, w szczególności 2.
borregaard
06-04-2010, 00:53
eśli chodzi o ścisłość to nie widzę różnicy między tym ptakiem a wróblem
Zapewne nie zuważysz również różnicy między piciem wody w Szczawnicy,a szczaniem w piwnicy,ale to szczegół....;)
Sorry,ale nie wyrobiłem......
marianzzz1
06-04-2010, 01:37
Zapewne nie zuważysz również różnicy między piciem wody w Szczawnicy,a szczaniem w piwnicy,ale to szczegół....;)
Dobrze napisane!Świetne zdjęcia!
Cała seria super, ale 2 najbardziej mi się podoba. Trochę też zazdroszczę, bo próbowałem podejść pluszcza tej zimy - niestety się nie udało.
2. bardzo fajna - gratuluję, sam od pewnego czasu się do niego przymierzam i wiem jak trudno go podejść.
Zrobiony z zasiadki czy z podchodu?.
pozdrawiam
odkrywczy nie będę i też wybieram 2-kę :) Bardzo chciałbym aby takie "wróble" do mnie zalatywały :) :) :)
jurek1906
06-04-2010, 08:29
Bardzo ładnie pokazany "wróbel",fajne te szersze kadry :)
Piękny wróbel :-), 2-ka najbardziej mi się podoba
Jeśli chodzi o ścisłość to nie widzę różnicy między tym ptakiem a wróblem. Co nie zmienia faktu, że baaaardzo mi się podobają te zdjęcia, w szczególności 2.
to chyba jakaś prowokacja :-)
co do zdjęć - dla mnie 2-ka
Wallace66
06-04-2010, 09:05
Dwójeczka przoduje. Brak słońca nie przeszkadza ani trochę.
Owszem, zauważam. Tak jak między żartem subtelnymm a tekstem prostackim.
to chyba jakaś prowokacja :-)
co do zdjęć - dla mnie 2-ka
Ja się po prostu na ptakach nie znam. Jak i zapewne wiele innych osób. Dlatego ich nie rozróżniam.
Co nie zmienia faktu, że - jak napiałem - zdjęcia baaaardzo mi się podobają, szczególnie - jak i chyba większości z Was - 2.
fajne zdjęcia a ptak niezwykły do obserwacji :)
czekamy na więcej :)
borregaard
06-04-2010, 11:16
Ja się po prostu na ptakach nie znam. Jak i zapewne wiele innych osób. Dlatego ich nie rozróżniam.
Co nie zmienia faktu, że - jak napiałem - zdjęcia baaaardzo mi żartach nisię podobają, szczególnie - jak i chyba większości z Was - 2.
Czyli można powiedzieć ,że pomylisz strusia z wroną np.......przestań..:mrgreen:
Ja się na subtelnych żartach nie znam,natomiast dostrzegam siłę przekazu słowa prostackiego....:wink: A może chodziło Ci o coś związanego z prostatą,bo nie wiem czy to też odróżniasz......a ja nie kumam ,jak to prostak....:mrgreen:
A tak serio ,to się nie "napinaj" i nie dziw,że w dziale "Przyroda" deklaracja jaką złożyłeś wywołuje ....mieszane uczucia...delikatnie rzecz ujmując..... Ale bywa,nikt nie jest doskonały..:mrgreen:
Piękne zdjęcia; szczególnie 2. Gratulacje.;)
MaxRedaktor
06-04-2010, 13:50
Super pluszcz, dwójka jest rzeczywiście rewelacyjna.
Przepraszam Autora postu za OT.
Czyli można powiedzieć ,że pomylisz strusia z wroną
Akurat jeśli chodzi o strusia i wronę, różnica jest istotna. Natomiast wrona i np. gawron są dla mnie nie do odróżnienia.
To jest dział "Przyroda" forum fotograficznego i nadrzędne są tu zdjęcia, a nie znajomość biologii, botaniki, anatomii. Tak samo jak nie wymaga się od fotografującego f1 znajomości parametrów bolidów.
Jeżeli moja nieznajomość ptaków autorowi zdjęć, czy komuś innemu tu przeszkadza, to proszę mi o tym napisać. Rzadko zaglądam do tego działu, mogę nie zaglądać. Choć ja osobiście, nawet nie znając ptaków, odczuwam dużą przyjemność patrząc na takie zdjęcia, jak zamieszczone powyżej.
Natomiast niektóre Twoje uwagi, kol. Borregaard, które zdarza mi się czytać, poza tym, że nic nie wnoszą do tematu zdjęć, są na poziomie forum onetu (przykładem powyższa). Twoja maniera luzaka żartownisia, bawiącego się słowem (często w oparciu o stare powiedzonka), wtrącająca swoje trzy grosze "na każdy temat", przekracza granice dobrego smaku. Ja nie mam ochoty schodzić na taki poziom.
A ponieważ Twoje uwagi, komunikaty, głoszone są ex cathedra - dlatego nie znajduję wspólnej nici porozumienia. W związku z tym kończę rozmowę z Tobą w tym i każdym innym wątku. O co i Ciebie proszę.
Slawek Wojtczak
06-04-2010, 15:06
2 the best :-D
Piotrek Be
07-04-2010, 08:37
Zdjęcia bardzo ładne. Też chciałbym wiedzeć jakim szkłem te zdjęcia były focone.
Przepraszam Autora postu za OT.
Akurat jeśli chodzi o strusia i wronę, różnica jest istotna. Natomiast wrona i np. gawron są dla mnie nie do odróżnienia.
To jest dział "Przyroda" forum fotograficznego i nadrzędne są tu zdjęcia, a nie znajomość biologii, botaniki, anatomii. Tak samo jak nie wymaga się od fotografującego f1 znajomości parametrów bolidów.
Jeżeli moja nieznajomość ptaków autorowi zdjęć, czy komuś innemu tu przeszkadza, to proszę mi o tym napisać. Rzadko zaglądam do tego działu, mogę nie zaglądać. Choć ja osobiście, nawet nie znając ptaków, odczuwam dużą przyjemność patrząc na takie zdjęcia, jak zamieszczone powyżej.
Natomiast niektóre Twoje uwagi, kol. Borregaard, które zdarza mi się czytać, poza tym, że nic nie wnoszą do tematu zdjęć, są na poziomie forum onetu (przykładem powyższa). Twoja maniera luzaka żartownisia, bawiącego się słowem (często w oparciu o stare powiedzonka), wtrącająca swoje trzy grosze "na każdy temat", przekracza granice dobrego smaku. Ja nie mam ochoty schodzić na taki poziom.
A ponieważ Twoje uwagi, komunikaty, głoszone są ex cathedra - dlatego nie znajduję wspólnej nici porozumienia. W związku z tym kończę rozmowę z Tobą w tym i każdym innym wątku. O co i Ciebie proszę.
no i po co tyle tu napisałeś ...
skoro nie znasz się na ptakach to oceniaj tylko zdjęcie , a nie pisz "nie widzę różnicy między tym ptakiem a wróblem" - bo różnica jest taka , że wróbelkowi zdjęcie może zrobić każdy , a pluszczowi tylko wybrani i może na tym zakończmy to OT - luz
Dzięki „tej dyskusji” zainteresowałem się Pluszczem.
Na wiki piszą, że liczebność ocenia się na 900 par. Więc zrobienie fotki graniczy z cudem.
Proste.
Gratuluję spotkania, zdjęcia rewelacja jak większość wybieram 2.
Gratuluję fajnej serii , polowałem kiedyś na pluscza w Zakopcu niestety wyniki marne , tym bardziej podziwiam i pozdrawiam.
Podłączam się do "ochów i achów" i ponawiam pytanie jakim szkłem zrobione?
Ładny set, ale dwójka szczególnie ładnie jest pokazana. :)
kopeniek
07-04-2010, 22:24
Brawo za gatunek i za dwójeczkę :)
Bardzo ładne zdjęcia:-), to ci okaz ten ptaszor, 2 naj:-).
Dzięki „tej dyskusji” zainteresowałem się Pluszczem.
Na wiki piszą, że liczebność ocenia się na 900 par. Więc zrobienie fotki graniczy z cudem.
Proste.
Wcale nie. Wystarczy wiedzieć gdzie go szukać ;). Dodatkowo Jacek jest z Przemyśla a tam pluszczy powinno być pod dostatkiem :-D.
Poza tym są takie ptaki, które są u nas lęgowe w liczbie 2-3 par, albo nie lęgną się wcale a pomimo tego łatwo je znaleźć, bo są ich tysiące w czasie przelotów. Tak, więc liczebność populacji nie zawsze jest wyznacznikiem trudności znalezienia danego gatunku.
jajacek44
08-04-2010, 21:32
Były pytania o szkło, to grzecznie odpowiadam - Nikkor AF-I 300/2.8
Nikonozaur
09-04-2010, 15:22
Przepiękne trafienie Jacku, dwójka miód i skwary. :D
pieknie, ale dwójka wymiata :)
Przyłączam się do zachwytów - szczególnie nad pluszczem o nr 2:)
Pawel Pawlak
13-04-2010, 10:36
Bardzo udana całość, świetna jakość. Lubię szersze ujęcia pokazyjące zwierzę w jego naturalnym środowisku, a 1. i 3. właśnie takie są. Nie przeszkadza brak światła, bo pluszcz często żyje w miejscach, gdzie promienie słońca docierają tylko w południe, także sfotografowanie go w zacienionych miejscach jest jak najbardizej naturalne. 2. to oczywiście świetnie dopełniający całość portrecik. Brawo !!
dlugas1982
13-04-2010, 23:19
można się tym ptaszkiem ogolić, masakra co za strzał
szkło pieknie rysuje
gratuluję wytrwałości i oka :D
Fajnie wiedzieć że mamy na podkarpaciu takich małych śpiewających "pływaków"
wszystkie fotki rewelacja !
nie no 2 max, czemu na pomorzu tak mało tego:(