Zobacz pełną wersję : Speeeeedway, czyli wątek dla maniaków czarnego sportu :)
piękny meczyk na otwarcie sezonu, były emocje chociaż to nie moja Marma.... :)
tgollob_jamessuchar
06-04-2010, 00:37
no prawda
ze swojej strony mogę potwierdzić, że założenia lidera Stali poszły zgodnie z planem - wystarczy spojrzeć na wynik T.Golloba :)
18pkt. (3,3,3,3,3,3)
Fajnie, że wygraliśmy, ALE... druga linia leży. Gapiński nie ogarnął się niby sprzętem, Ruud cienizna, juniorka to samo.
W sumie trzech zawodników wygrało nam mecz (Gollob, Pedersen, Zagar). O ile na wyjazdach pierwsza dwójka da sobie radę, Zaraz już tak błyszczał pewnie nie będzie... i co wtedy, skoro drugiej linii póki co... brak.
Wieczorkiem wrzucę fotorelację z meczu.
W sumie trzech zawodników wygrało nam mecz (Gollob, Pedersen, Zagar).
Wieczorkiem wrzucę fotorelację z meczu.
No i co z tego ?
Moim skromnym zdaniem nawet dwójka, Gollob i Pedersen powinna Wam w tym roku zapewnić najwyzszy stopień na pudle. O ile oczywiście pojadą tak przez cały sezon. Przecież dlatego Niki przyszedł do Was w tym sezonie.
Oglądałem powtórkę w tv tego meczu z wielką przyjemnością a jazda Golloba to już jest prostu mistrzostwo świata.
Czekam na foty :)
takie coś znalazłam :) http://speedwayfoto.net/galerie/banda/2010/03_stalg_unial/index.html na powtórkę :)
Jeżeli znajdzie się tutaj więcej fanów żużla to może by przekształcić wątek w taki do rozmów o 'spidłeju'? :)
Wrocław wczoraj, w Toruniu, spisał się nieciekawie choć wynik był do przewidzenia. Niestety będzie to kolejny sezon walki o utrzymanie, no może środek tabeli jeśli dobrze pójdzie. Miejmy nadzieję, że Crump dopiero się rozkręci bo wczoraj pojechał nie najlepiej. Za to bardzo cieszy postawa Maćka Janowskiego. Widać ogromny talent u tego młodego chłopaka. ;) Świderski? To jego początek w tej drużynie, powinno być lepiej jak już się trochę pozna z resztą. Na plus to, że w żadnym z biegów nie był ostatni, dowoził przynajmniej 1 punkt. Jeleniewski jak zwykle...
Ale już za dwa tygodnie przywitamy u siebie drużynę i kibiców Unii Leszno. :twisted:
KaleidoStar
06-04-2010, 15:51
Fanów (i fanek) czarnego sportu więcej tu, więc też jestem za przemainowaniem wątku na bardziej uniwersalny :)
No i co z tego ?
Moim skromnym zdaniem nawet dwójka, Gollob i Pedersen powinna Wam w tym roku zapewnić najwyzszy stopień na pudle. O ile oczywiście pojadą tak przez cały sezon. Przecież dlatego Niki przyszedł do Was w tym sezonie.
Oglądałem powtórkę w tv tego meczu z wielką przyjemnością a jazda Golloba to już jest prostu mistrzostwo świata.
Czekam na foty :)
Moim zdaniem nie masz racji. Kluczem do sukcesu jest wyrównana jazda CAŁEGO zespołu, a nie dwóch zawodników. Pokazał to choćby zeszły sezon. Laury zdobywają zespoły mające wyrównany, pewny skład.
Gollob z Pedersenem nie wygrają nam meczu, jeśli reszta nie pojedzie nic. Całe szczęście, że Zagar miał wczoraj mecz życia i jechał jak trzeci lider. Wygraliśmy to fuksem i takie są fakty. Leszno miało skład wyrównany i o mały włos nie utarli nam na rozpoczęcie sezonu nosa.
Mieliśmy atut własnego toru i jakoś ten wynik wymęczyliśmy, jednak na wyjeździe nie byłoby już tak pięknie.
Poza tym w tym sezonie priorytetem dla Golloba i Pedersena jest GP. Nie zawsze ci zawodnicy będą w niedzielnych meczach w pełni sił, wypoczęci etc... Co wtedy? Gdy zawali choćby jeden?
Druga linia - Ruud, Gapa MUSZĄ punktować, zarówno w Gorzowie jak i na wyjazdach, juniorka musi także przywozić punkty. Dopiero wtedy możemy myśleć o jakikolwiek medalu...
Mam swoje zdanie na temat polityki gorzowskiego klubu, od lat nie stawia się tu na swoich, zatrudnia się armię zaciężną, bo MUSI być medal. Ten balon pompowany jest od kilku już lat...
Chodzę na żużel od około 30 lat, świadomie powiedzmy od 25. Wiem jak to wyglądało kiedyś, wiem jak wygląda dziś. Owszem to już jest inny żużel, inny sport. Kiedyś w klubach jeździło 100% wychowanków, teraz jest inaczej, nie tylko zresztą w zużlu, owszem - tego się już nie zmieni. Sport XXI wieku to już całkiem inna bajka niż choćby 20 lat temu. Jedno się jednak nie zmieniło - stawianie na swoich, mozolne budowanie podstaw drużyny, szkolenie młodzieży. W Gorzowie po Świście był tylko jeden zawodnik, w którym pokładano ogromne nadzieje. Który jednak sam je zaprzepaścił - Hlib. Poza tym od wielu lat nie ma nikogo, kto mógłby stać się legendą na miarę Jancarza, Plecha czy Śwista...
Fanów (i fanek) czarnego sportu więcej tu, więc też jestem za przemainowaniem wątku na bardziej uniwersalny :)
No to robimy ;)
A u nas pierwszy mecz i od razu "skandal" ;) hehe, ale na szczęście punkty zostały w Tarnowie, chociaż meczu nie oglądało się zbyt przyjemnie.
A u nas pierwszy mecz i od razu "skandal" ;) hehe, ale na szczęście punkty zostały w Tarnowie, chociaż meczu nie oglądało się zbyt przyjemnie.
Rzeczywiście warunki były tak tragiczne?
Nie byłem na stadionie, ale oglądałem w telewizji. Moim zdaniem sędzia powinien nie przerywać tylko puścić jeszcze 3 biegi i potem spróbować coś zrobić z torem. Dopóki deszcz padał to nic nie dawały próby usunięcia wody i tak samo nic by nie dało dosypanie suchego. ;) Dobrze, że sędzia pozwolił później na dokończenie spotkania choć było to Falubazowi raczej nie na rękę. ;)
Grzybu - a w ogóle jak tam u Was sprawa z nazwą? Poskutkowała coś petycja? Są jakieś postępy? :) We Wrocławiu na szczęście zarząd poszedł po rozum do głowy i w końcu działa w sprawie przywrócenia nazwy Sparta. Choć dla kibiców to i tak, nawet w czasach sponsora na A. była Sparta. :) Jutro mają się zebrać zarządy TMSM "Sparta", WTSu i WTS SA w celu uzgodnienia porozumienia nazwy SPARTA dla sekcji żużlowej. :)
Pewnie was ostatnia liga nie interesuje, ale w Krośnie porażka z Motorem Lublin, popis bezceremonialnej żenady po 10tym biegu przerwał sędzia, a konkretnie deszcz. Nasi nawet młodzika nie mogli objechać...
Pewnie was ostatnia liga nie interesuje, ale w Krośnie porażka z Motorem Lublin, popis bezceremonialnej żenady po 10tym biegu przerwał sędzia, a konkretnie deszcz. Nasi nawet młodzika nie mogli objechać...
To temat wszystkich maniaków speedway'a, nie tylko Extraklasy. Motor Lublin to także kawał historii polskiego żużla :)
Niestety najlepiej nie było. Po pierwszych biegach gdy sędzia zarządził przerwę, przestało kropić. Po godzinie odgarniania wody (nawet przez kibiców ;) ) i wznowieniu zawodów znowu zaczęło padać i to chyba trochę bardziej. W zasadzie równie dobrze, zamiast tego suszenia toru sędzia mógłby puścić "przedskoczków" i by to w 15 min osuszyli ;) Wynik suszenia był taki, że po pierwszych kółkach zrobił się wąski pas do jazdy, a całe zawody rozgrywały się na pierwszym wirażu (fakt faktem że tutaj żużlowcy mieli pole do popisu i co niektórzy pokazali się z dobrej strony /M.Rempała/). Po tej całej przerwie, na torze była już tylko jedna (może dwie) mijanka o ile mnie pamięć nie myli (pomijam wyjście ze startu).
Co do nazwy to niestety nie pomogły petycje. Zostaje ten cały Tauron, a szkoda. Jednak wśród kibiców na pewno pozostanie stara nazwa.
Fotorelacja z meczu Stal Gorzów - Unia Leszno
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139459
projacek
07-04-2010, 15:20
To temat wszystkich maniaków speedway'a, nie tylko Extraklasy. Motor Lublin to także kawał historii polskiego żużla :)
Też interesuje, mnie na plus zaskoczyła frekwencja w Krakowie i mimo porażki udany powrót żużla do Krakowa :-)
PS. Fajny temat nam się zaczyna robić :-)
a u nas bida z nędzą :( kryzys cisnął po kieszeniach Włókniarza przy okazji kieszeniach fotoreporterów na których także jak się okazało można coś wyskrobać...przykro patrzeć na ten sezon ledwie utrzymaliśmy się w ekstralidze co i tak nam za wiele nie daje bo będziemy obrywać zewsząd :( pamiętam te czasy kiedy zdobyliśmy mistrzostwo, Rune Holta i Sullivan jeździli parą na meczu z Toruniem i byli nie do przebicia, potem było tylko gorzej ale kibice nie umarli i żyją o ile bilety nie przeżrą miesięcznej pensji...
Jeśli chodzi o Ekstra to tak jak się spodziewałem Toruń gładko odprawił Wrocław. Niestety dla przyjaciół z Wrocławia Bjerre nie jedzie już tego samego co u nas w zeszłym sezonie. Zobaczymy co pokaże w następnym spotkaniu. Na + jeśli chodzi o widowisko mecz w Gorzowie. Tutaj miałem na uwadze bardzo dobre przygotowanie byków do sezonu i wiedziałem, że jadą ostro powalczyć. Kapitalny mecz Golloba dał zwycięstwo stalowcom. Tarnów - spreparowany tor :) Nie no tutaj oczywiście żart, jak na razie Falubaz nie wstrzelił się w sezon tak jak można by się spodziewać po DMP. A co na moim podwórku? Mecz kolejki Gniezno-Gdańsk i o mały włos a wypaliłby plan przyjazdu po 2 pkty do pierwszej stolicy. Jestem mile zaskoczony postawą Hliba, który miał wozić śliwki. W ogóle w tym roku czuć w Gdańsku atmosferę prawdziwej drużyny co w dużej mierze jest zasługą Pana Chomskiego.
Bardzo fajny temat! :)
Właśnie wróciłem ze stadionu. :evil: Ale jestem zły. Rudy nas dzisiaj pogrążył. W GP jeździ tak dobrze, a u nas... Ostatni bieg i... szkoda słów. Dobrze chociaż, że remis a nie porażka. W sobotę powitamy u nas Unię. :) Mam nadzieję, że sobie odbijemy dzisiejsze spotkanie choć łatwo nie będzie. ;)
Właśnie wróciłem ze stadionu. :evil: Ale jestem zły. Rudy nas dzisiaj pogrążył. W GP jeździ tak dobrze, a u nas... Ostatni bieg i... szkoda słów. Dobrze chociaż, że remis a nie porażka. W sobotę powitamy u nas Unię. :) Mam nadzieję, że sobie odbijemy dzisiejsze spotkanie choć łatwo nie będzie. ;)
rzeczywiście niewiele Wam brakło do zwycięstwa - w ogóle dzisiejsze mecze w e-lidze bardzo zacięte - w Rzeszowie zadanie było proste ;)
Dziś miałem nawet być na płycie stadionu jako fotoreporter(tak mam akredytacje:)) ale na uczelni miałem dwa kolokwia i nie dałem rady się wymigać..:/
Ale przy następnym meczu nie będzie opcji, że mnie nie będzie tam:)
Hehe... mecz dobry :) Ja z kolei liczyłem, że u Was wygramy. Niewiele brakowało ;)
Bonus wyląduje u nas :)
U nas bliżej końca remontu stadionu, ławki zakładają na tym nowym łuku - tylko czy nowy tor będzie dla nas atutem? Póki co nie mają jak trenować ale 5pkt z Torunia jest do odrobienia... ;-)
Hehe... mecz dobry :) Ja z kolei liczyłem, że u Was wygramy. Niewiele brakowało ;)
Bonus wyląduje u nas :)
To się jeszcze okaże.. ;)
Przed chwilą zobaczyłem wyczyny Karlssona w Częstochowie. Przecież to są jakieś jaja. :shock:
eJzrQC9CdS8
U nas bliżej końca remontu stadionu, ławki zakładają na tym nowym łuku - tylko czy nowy tor będzie dla nas atutem? Póki co nie mają jak trenować ale 5pkt z Torunia jest do odrobienia... ;-)
Właśnie, jak z tym remontem? Coś słyszałem, że ma być w sprzedaży niewiele biletów, ale mam nadzieję, że dla gości problemu nie będzie? ;)
To się jeszcze okaże.. ;)
Nie macie u nas najmniejszych szans :-P ;)
Przed chwilą zobaczyłem wyczyny Karlssona w Częstochowie. Przecież to są jakieś jaja. :shock:
W jakim sensie jaja?
powinni zweryfikować wynik.... w Cz..wie
małe podsumowanie dzisiejszych wyników - Tarnów-Gorzów - no cóż myślałem, że jednak sąsiedzi zza miedzy dadzą radę, więc małe zaskoczenie, Leszno-Częstochowa - tu bez niespodzianek, Częstochowa jest chyba najsłabsza w e-lidze, Bydgoszcz-Toruń - szczerze to myślałem, że mecz będzie na styku a tu pogrom - w sumie niespodzianka, Zielonka-Wrocław - oj duża niespodzianka jak dla mnie, ciekawa jest e-liga w tym roku, a w 1 lidze moja Marma troszkę niżej powinna przegrać no ale Ciapek i Lampart tragicznie dziś, a Rybnik u siebie z Grudziądzem przegrał - dla mnie niespodzianka i to pewnie tyle w temacie - pozdrawiam kibiców speedwaya
Uff, nareszcie Falubaz pojechał jak przystało na Mistrza :)
Bo już się bałem że się w tym sezonie wogóle nie obudzą.
Ps. prz3mo, byłeś w Zielonej na meczu?
Ps. prz3mo, byłeś w Zielonej na meczu?
Nie, nie byłem :)
Nie chcę tu smęcić i tłumaczyć naszej przegranej, ale z tego co widziałem tor był tak tragicznie przygotowany, że cieszę się, że wszyscy (wasi i nasi) cali wrócili do domu. Jedynie Zengota od Was poobijany, ale chyba niegroźnie...
Taki tor wypacza piękno tego sportu, równie dobrze po pierwszym wirażu mógłby się kończyć bieg bo dalej nic się nie działo... oczywiście jeśli dany zawodnik utrzymał się na motocyklu, bo to raczej przypominało momentami cross niż speedway.
Malik - under
17-05-2010, 07:52
Nie, nie byłem :)
Nie chcę tu smęcić i tłumaczyć naszej przegranej, ale z tego co widziałem tor był tak tragicznie przygotowany, ..
A jak zwykle Tomuś Gollob wie wszystko najlepiej. Według niego w piątek i sobotę nie padało. Oczywiście... Zielona Góra jak zwykle znowu zrobiła choinkowy tor bo na taki lubi jeździć... Tymczasem cała sobotę siąpił deszcz. Przestało dopiero późnym popołudniem. Temperatura w nocy spada do 5-7 stopni, a za dnia było max 12 i do tego zero słońca.
Kiedy ten tor miał przesychać? Znowu kłania się bezmózgie myślenie z przed finałów 2009.
Kolejna sprawa odnośnie Tomusia G. to to jak traktuje innych zawodników. Owszem jest doświadczony, szacun za zasługi itp. ale to co robi z zawodnikami przeciwnych drużyn jest lekko przesadzone. Grzesiek Zengota po raz kolejny tego doświadczył. Zengi zakłada Tomusia na pierwszym łuku, a Tomuś oczywiście musiał pojechać po trawie i po chamsku wypchnąć Zengiego.. no bo jak zawodnik o prawie połowę młodszy będzie Tomusia zakładał.
Żenada.
Cieszę się, że w końcu Falubaz wygrał i cieszę się, że wygrał akurat z Tomusiem i spółką.
Przemo - musisz wybaczyc - tor jest także dla nas nowy, wiele wysiłku wsadzono w jego utworzenie - myślę, że się w koncu ułozy... O Tomku mam niestety podobne zdanie - w zeszlym roku takze Zengiego prawie rozmazał na bandzie...;-( Nie lubie nienawiscie miedzy klubami bo to wypaczenie ideii sportu ale zawsze cieszy mnie wygrana a nad Stala podwójnie i wczoraj byłem bardzo happy;-)
Ja nie bardzo wiem dlaczego czepiacie się naszego toru - czasy świadczą o tym, że był w miare szybki a i mijanek też trochę było. To był po prostu normalny, przyczepny tor. Jak ktoś jest słaby technicznie i cieńki to na takim torze nie pojedzie. Przypomnijcie też sobie jakie kiedyś kartoflisko robili w Bydgoszczy w Gorzowie zresztą też różnie bywało, że już nie wspomnę o torach za granicą. Mówiło się, że nasze asy nauczone jeździć na twardych, równych torach nic nie potrafiły zdziałać w nieco trudniejszych warunkach. Gollob też jest wychowany na takim właśnie torze i jeszcze kilka lat temu nikt by nie szykował takiej nawierzchni na niego a teraz niestety już mu chyba za bardzo się nie chce szarpać...
Malik - under
17-05-2010, 09:20
Wracając jeszcze do początku sezonu i meczu w Rzeszowie.
Ten mecz w ogóle nie powinien się odbyć, ewentualnie nie powinien być kontynuowany.
Warunki na torze były gorzej jak tragiczne. Zero atrakcji, zero mijanek, zero walki, zero emocji. Takie zawody nie powinny się odbywać.
Powinni w regulaminie ligi wprowadzić jakiś zapis odnośnie tego typu sytuacji.
Sędzia oraz działacze z Rzeszowa próbowali za wszelką cenę odbębnić ten mecz łapiąc się wszystkich środków, które ... jak zobaczyłem tych paru kolesi z miotłami i debila za kierownicą ciągnika jeżdżącego nie w tę mańkę co trzeba to mi ręce i szczęka opadał do samej podłogi.
Rzeszów powinien się zaopatrzyć w jakiś porządny sprzęt do kosmetyki toru. Miotełkami to oni się mogą smyrać po nosach, a nie walczyć z wodą która jest na całym torze.
Największych emocji podczas tamtego meczu dali nam nasi kibice, którzy mimo pogody, oraz wyniku bawili się w najlepsze.
Jeszcze odnośnie naszego toru.
Gorzów robi betonowy tor pod Tomusia, bo ten od zawsze takie miał w Bydgoszczy.
Z kolei Zielona Góra robi tor pod swoich zawodników, którzy lubią przyczepne tory.
To jak ostatnio wyglądają zawody, jak wyglądają tory w Polsce jest TYLKO I WYŁĄCZNIE "ZASŁUGĄ" POGODY.
W ZG tor wygląda jak wygląda ponieważ:
1. Budowa trybuny
2. Długa i sku..wiale zimna zima
3. Wiosna w tym roku jest ... w tym roku nie ma wiosny. Jest co najwyżej jesień.
Tomasz Dudrak
17-05-2010, 09:40
Sam Pawlicki w wywiadzie mówił, że tor jest niezły.
Tak naprawdę to nasi też nie znali toru, bo ostatnio tylko na wyjazdach jeżdżą.
Czekamy na rewanż 6 czerwca.
Chodziło chyba o mecz w Tarnowie a nie w Rzeszowie. Jak Gorzów tam przyjechał sytacja prawie się powtórzyła ale oni sobie nie pozwolili na taki numer jak my. Wymusili dosypanie nowej nawierzchni i Tarnów nie istniał.
Co do Golloba to tak nie do końca jest prawdą, że zawsze na betonie jeździł. W Bydgoszczy kiedyś robili jeszcze większe kartoflisko niż Falubaz robi teraz i też piszczeli co niektórzy łącznie z miejscowymi, no ale czego się nie robi dla swojego asa. Potem to się zmieniło. A przede wszystkim takie przygotowanie toru nie jest nie zgodne z regulaminem.
Malik - under
17-05-2010, 10:33
No tak.. Tarnów. Zapędziłem się.
Tomuś wcześniej może pociskał na przyczepnych, ale teraz to tylko beton.
Gorzów dopiero od niedawna robi beton.