PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor 24" - szukam porownan i porad

tomwidlak
05-04-2010, 18:30
Witam,

jako ze wczoraj spalil sie moj ulubiony monitor, znalazlem sie nagle na rynku poszukujacych dobrego 24" panela do obrobki zdjec. Jakis czas temu widzialem swietne porownanie monitorow 24" na necie po polsku ale za nic nie moge go ponownie znalezc. Wstepnie jestem chyba zdecydowany na DELLa U2410 chyba ze wynajde cos lepszego w tej cenie. Tak wiec dobrzy ludzie jak znacie jakies testo-porownania ciekawe czy mozecie poradzic 24" LCD do zdjec tylko wlasciwie gdzies do 2000 zl to podzielcie sie :-)

Kyle
05-04-2010, 21:15
Osobiście nie znam nic z 24" do foto <=2000 ... ale znam coś z 22" - np. NEC P221W (~1500) + usługa kalibracji sprzętowej spektrofotometrem (??? - 300 ).

A co do DELL U2410 - on ma (jeśli mnie pamięć nie myli) gammę minimalną 2,5 bez możliwości obniżenia do 2,2 - jak chcesz ten problem obejść ? ... do tego wysoka minimalna jasność ... za rewelacyjnie zlinearyzowany on też nie jest z tego co słyszałem, a możliwości sprzętowej kalibracji do LUT monitora DELL nie ma. Z resztą ... ja ten model krótko widziałem ... zapytaj Tom01, coś więcej Ci powie i może zdementuje to co napisałem (jeśli nie w pełni to przynajmniej częściowo).

Czornyj
05-04-2010, 21:33
Najtańszy naprawdę przyzwoity monitor 24" to NEC 2490WUXi2 - cena ~2800 brutto

tomwidlak
06-04-2010, 01:35
Osobiście nie znam nic z 24" do foto <=2000 ... ale znam coś z 22" - np. NEC P221W (~1500) + usługa kalibracji sprzętowej spektrofotometrem (??? - 300 ).

A co do DELL U2410 - on ma (jeśli mnie pamięć nie myli) gammę minimalną 2,5 bez możliwości obniżenia do 2,2 - jak chcesz ten problem obejść ? ... do tego wysoka minimalna jasność ... za rewelacyjnie zlinearyzowany on też nie jest z tego co słyszałem, a możliwości sprzętowej kalibracji do LUT monitora DELL nie ma. Z resztą ... ja ten model krótko widziałem ... zapytaj Tom01, coś więcej Ci powie i może zdementuje to co napisałem (jeśli nie w pełni to przynajmniej częściowo).

Moim poprzednim monitorem byl DELL 2405FPW ktory sie wlasnie spali na skutek jakiegos dziwnego przepiecia w sieci. Mial podobne problemy jak ten o ktorym piszemy, jako nowy nie schodzil ponizej 170CD w jasnoci, po roku dopiero mniej wiecej moglem go prawidlowo skalibrowac (kalibruje sobie sam uzywajac i1) ale za pieniadze ($400) bylem z niego bardzo zadowolony. Zdaje sobie wiec sprawe ze nie jest to idealny wybor ale raczej pytam czy za 1700zl lub niewiele wiecej mozna kupic cos lepszego. 22" to juz nieco za malo, 1900x1200 to minimum rozdzielczosi jakie chce miec a powyzej 2000 nie chce wydac. Czyli czy cos lepszego niz ten DELL da rade znalezc, to moj dylemat jest.

Dzieki za podanie nicka uzytkownika, napisze zaraz do Niego.

Najtańszy naprawdę przyzwoity monitor 24" to NEC 2490WUXi2 - cena ~2800 brutto

Za duzo niestety, bedzie musial byc tylko przyzwoity w miare jakis, bez "naprawde" :-) dzieki.

Kyle
06-04-2010, 08:49
Pamiętaj że kolorymetr będzie generował zbyt duże błędy przy monitorze szerokogamutowym (aby nie było takich błędów potrzebny jest spektrofotometr), więc skoro już coś takiego masz (kolorymetr) to może warto było by rozważyć coś z mniejszym zakresem barwnym, ale za to będzie się dało kalibrować tym co masz.

tomwidlak
06-04-2010, 10:36
Posiedzialem wczoraj do rana czytajac o monitorach i stwierdzilem ze jednak kupie tymczasowo tani i w miare ok monitor jako ze za 2-3 miesiace bede juz mial mozliwosc sciagniecia sobie monitora z US a jako ze kupilem tony sprzetu od DELLa dla firmy w ktorej tam pracowalem , mam nadal dostep do o wiele lepszych cen i docelowo sciagne sobie DELLa U2410 za dobra cene a ten ktory kupie teraz sprzedam.

Czytajac wiec wczoraj i przewalajac mase opinii i testow doszedlem do wniosku ze powinien zadowolic mnie na razie ekran z matryca TN jako ze ja siedze dokladnie na wprost monitora i w wiekszosci ogladam tylko statyczne obrazy. Niemalze zdecydowalem sie na Samsunga P2370 ale poczytalem na necie nieco o ich gwarancji na niezywe pixele i mimo ze cena jest bardzo atrakcyjna - 880zl - za dobra w/g testow jakosc chyba jednak zdecyduje sie na nieco drozszego DELLa G2410 ze wzgledu na o wiele lepsza gwarancje i moje do nich zaufanie. Dla zainteresowanych i szukajacych podobnego sprzetu zamieszczam ponizej nieco info i linkow do testow ktore wertowalem:

DELL G2410 vs Samsung P2370 - http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=88&mo1=541&p1=5964&ma2=36&mo2=530&p2=5568&ph=11

Dell SP2309W - *** - 23" - TN - 648:1 - 2,048x1,152 - 1079zl
http://www.testfreaks.com/monitors/dell-sp2309w/

Dell G2410 - **** - 24" - TN - 948:1 - 1,920x1,080 - 1040zl
http://www.testfreaks.com/monitors/dell-g2410/
"We tested the Dell G2410 with its DVI connection. The display posted a composite score of 97 on CNET Labs' DisplayMate-based performance tests, which is the highest we've yet seen. We compared it with the 24-inch Dell Ultrasharp 2408WFP, which scored a 90, and to the Dell S2409W's 87. The G2410's accurate reproduction of color and its screen uniformity impressed us the most. In the Dark Screen test, the display yielded the least backlight bleed-through we've seen in a monitor, suggesting that movie watching on the G2410 will not be plagued by backlight glare during dark scenes as some monitors are. The G2410 easily passed all of our color tests getting perfect scores in all six tests."

NEC P221W - **** - 22" - S-PVA - 1146:1 - 1,680x1,050 - 1430zl
http://www.testfreaks.com/monitors/nec-multisync-p221w/

Samsung XL2370 - **** - 23" - TN - 1064:1 - 1,920x1,080 - 1270zl
http://www.testfreaks.com/monitors/samsung-syncmaster-xl2370/

Samsung P2370 - **** - 23" - TN - 1064:1 - 1,920x1,080 - 880zl
http://www.testfreaks.com/monitors/samsung-p2370/
"When we got to testing the P2370, we started to think back over our tests, and then we looked back through our archives: have we ever awarded a screen five stars for colour with its default settings before? No: the P2370 is the first!The colours are almost perfect, with no shade dominating and greys at the right brightness. To put it simply, we rarely get the chance to test such an accurate screen. Its deltaE score never climbs above 1.8, while we'd usually be happy at 3.0! The only people who won't be happy are the anti-TN panel camp who find the lack of evenness in colour an the viewing angles that cause the image to appear black when you look at the screen from below."

Czornyj
06-04-2010, 10:46
Nawet siedząc na wprost matrycy TN masz konkretne przekłamania po bokach, na górze i dole ekranu. Do tego dochodzi 6-o bitowa gradacja odcieni, wąski gamut i inne potencjalne nieszczęścia. W testach testerzy sami nie wiedzą co testują - zwykle włączają jakiś program do kalibracji i bezmyślnie przepisują z nich cyferki.

tomwidlak
06-04-2010, 11:12
Nawet siedząc na wprost matrycy TN masz konkretne przekłamania po bokach, na górze i dole ekranu. Do tego dochodzi 6-o bitowa gradacja odcieni, wąski gamut i inne potencjalne nieszczęścia. W testach testerzy sami nie wiedzą co testują - zwykle włączają jakiś program do kalibracji i bezmyślnie przepisują z nich cyferki.

Nie no ja swiadomie podejmuje ta decyzje wiedzac ze efekty beda adekwatne do ceny, staram sie wybrac najlepszy z tych kolo 1000zl aby pare miesiecy jakos sie przemeczyc, chce tani monitor aby duzo nie stracic przy sprzedazy poprostu. Docelowo kupie DELLa U2410 tez majac swiadomosc ze Eizo czy lepszy Nec to to nie bedzie ale z tego co sie dowiedzialem bedzie mnie kosztowal nowy i z pelna gwarancja w PL okolo 1200zl z przesylka i vatem. Jest to ponad polowe mniej niz Eizo tej klasy, z mojego porzedniego DELLa 2405 ktorego uzywalem 6 lat bylem bardzo zadowolony wiec mam nadzieje ze i tak bedzie z nowym. Dzieki za pomoc i rady raz jeszcze.

Valdek_Tychy
06-04-2010, 14:51
Od jakiegoś czasu mam 24" monitor firmy Gateway FPD2485W na matrycy S-PVA f-my Samsung. Moniek bardzo bogato wyposażony w różnego rodzaju złącza,ma Pivot, dość dobre oprogramowanie, rozdzielczość 1920x1200 i naprawdę bardzo dobrej jakości obraz.Skalibrowany przy pomocy odpowiedniego urządzenia daje naprawdę bdb.efekty. Nowy kosztuje ok.1700-1800zł.

Tom01
06-04-2010, 15:51
naprawdę bardzo dobrej jakości obraz.Skalibrowany przy pomocy odpowiedniego urządzenia daje naprawdę bdb.efekty.

Kwestia poziomu wymagań. Nie ustawiony daje takie oto "piękne" gradienty (po kalibracji jest jeszcze gorzej):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/super1a-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/super1a.jpg)

Posiedzialem wczoraj do rana czytajac o monitorach i stwierdzilem ze jednak kupie tymczasowo tani i w miare ok monitor jako ze za 2-3 miesiace bede juz mial mozliwosc sciagniecia sobie monitora z US

Zna Pan porzekadło, że prowizorki są najtrwalsze?

tomwidlak
06-04-2010, 16:56
Zna Pan porzekadło, że prowizorki są najtrwalsze?

Tomek jestem ;-) Znam, i wiele w nim prawdy i jesli w sumie okaze sie ze bede zadowolony z tego DELLa to przy nim zostane, jak to mawiaja za oceanem "don't fix it if it ain't broken" :D Nie mam strasznie wielkich wymagan, nie jestem pro ale z drugiej strony pracowalem jako IT 10 lat i wsrod klientow mialem firmy graficzne i studia foto i wiem jak dobry monitor powinien wyswietlac. Poprostu nie wytrzymam z kiepskim monitorem ale jesli bedzie wystarczajaco dobry to nie bede na sile zmienial :-) Pech chcial ze obecny sie teraz spalil kiedy nie mam nikogo za oceanem aby wyslac tego U2410, 2-3 miesiace sie zejdzie a operuje obecnie na 42" LCD TV Toshiby i to jest dopiero meka :-)

Pare osob Cie polecalo jako prawdziwego fachowca od monitorow, nie chcialem zawracac Ci glowy skoro podjalem decyzje bardziej patrzac na finanse (jak nie bede musial zaplacic VATu i cla to DELL U2410 wyjdzie mnie trzy razy taniej od dobrego Eizo w tym samym rozmiarze i rozdzielczosci) ale skoro sie pojawiles to zapytam - jesli miales do czynienia z tymi DELLami, i G2410 i U2410 to co o nich szczerze myslisz ?

Tom01
06-04-2010, 17:09
operuje obecnie na 42" LCD TV Toshiby i to jest dopiero meka :-)

A będzie gorzej.

DELL U2410 wyjdzie mnie trzy razy taniej od dobrego Eizo w tym samym rozmiarze i rozdzielczosci) ale skoro sie pojawiles to zapytam - jesli miales do czynienia z tymi DELLami, i G2410 i U2410 to co o nich szczerze myslisz ?

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1550206&postcount=21

O monitorach na TN się nie wypowiadam, bo to nie spełnia swojej podstawowej funkcji.

Valdek_Tychy
06-04-2010, 17:43
Kwestia poziomu wymagań. Nie ustawiony daje takie oto "piękne" gradienty (po kalibracji jest jeszcze gorzej):

To musiało być coś nie teges z tym egzemplarzem bo u mnie nie zaobserwowałem takich atrakcji, zresztą dokładnie tego samego monitora używam w pracy i tam również wszystko odbywa się bezproblemowo.Monitor do domu zakupiłem właśnie pod wpływem tego z pracy.

tomwidlak
06-04-2010, 17:48
Reasumując, jest to sprzęt 2x droższy od masówki i rzeczywiście 2x lepszy. Jednak od najtańszych rozsądnych jest 2x tańszy i niestety 2x gorszy. Zachowanie jest typowe dla klasy korporacyjnej, do złudzenia podobne do Neców serii 70

Czyli w sumie jest dokladnie to czego sie spodziewalem za wyjatkiem tego ze w moim przypadku bedzie on 3x tanszym.

Mam dwa pytania do Ciebie jeszcze jesli mozna:

1. Czy miales do czynienia z DELLa 2405FPW moze ? Jest to monitor ktory uzywalem dotychczas z ktorego bylem bardzo zadowolony i ciekawi mnie czy U2410 to cos porownywalnego lub lepszego jest, w koncu technika nieco poszla do przodu. Przed owym DELLem mialem 20" LaCie CRT i 23" Apple Cinema (aluminiowy) i chyba z DELLa bylem najbardziej zadowolony, choc podkreslam ze na stronie technicznej sie nie znam a jedynym przyrzadem pomiarowym sa moje oczy :-)

2. czy jest cos w klasie cenowej DELLa U2410 (do 2000zl) o tych samych wymiarach a jesli juz nieco mniejszych to o tej samej rozdzielczosci (1900x1200) co bardziej jest wartym polecenia ? Rozdzielczosc jest dla mnie bardzo wazna aby nie byla mniejsza.

Z gory dziekuje,
Tomek

Czornyj
06-04-2010, 18:01
Najtańszym znośnym monitorem 1900x1200 jest Eizo S2243W (~2400).

Nie miałem doczynienia z U2410, ale kalibrowałem 2405 i z tego co pisze Tom01, oraz z tego co napisali na prad.de (o dziwo ktoś tam nagle popełnił test, w którym zadziwiająco dobrze wiedział co pisze, np. - alleluja! - podał odchyłki jaskrawości i chrominancji na powierzchni monitora w dE, a nie w debilnych cd/m^2 i K), to może być nawet gorzej. W internecie pojawiało się sporo informacji o problemach z tym wyświetlaczem - ta konstrukcja chyba była zbyt skomplikowana jak na Della.

Tom01
06-04-2010, 18:05
Czy miales do czynienia z DELLa 2405FPW moze ? (...) ciekawi mnie czy U2410 to cos porownywalnego lub lepszego

To jest ta sama klasa, choć U2410 jest odrobinę ciemniejszy.

2. czy jest cos w klasie cenowej DELLa U2410 (do 2000zl) o tych samych wymiarach a jesli juz nieco mniejszych to o tej samej rozdzielczosci (1900x1200) co bardziej jest wartym polecenia ? Rozdzielczosc jest dla mnie bardzo wazna aby nie byla mniejsza.

EIZO S2243W, ale ok 2,5 tys zł.

tomwidlak
06-04-2010, 18:52
Najtańszym znośnym monitorem 1900x1200 jest Eizo S2243W (~2400).

Nie miałem doczynienia z U2410, ale kalibrowałem 2405 i z tego co pisze Tom01, oraz z tego co napisali na prad.de (o dziwo ktoś tam nagle popełnił test, w którym zadziwiająco dobrze wiedział co pisze, np. - alleluja! - podał odchyłki jaskrawości i chrominancji na powierzchni monitora w dE, a nie w debilnych cd/m^2 i K), to może być nawet gorzej. W internecie pojawiało się sporo informacji o problemach z tym wyświetlaczem - ta konstrukcja chyba była zbyt skomplikowana jak na Della.

Niestety w chwili obecnej nie moge przekroczyc 2000zl wiec chyba zostane przy opcji zakupu tego taniego G2410 a jak sie wszystko rozrusza to wtedy sie zastanowie czy brac U2410 czy moze pomyslec o Eizo.

To jest ta sama klasa, choć U2410 jest odrobinę ciemniejszy.

EIZO S2243W, ale ok 2,5 tys zł.

Hm, wiec moze by mnie i ten U2410 zadowolil. Tak czy siak, na Eizo mnie w obecnej chwili nie stac wiec skoro DELL jest najlepszym w tej cenie i rozdzielczosci to nie mam co na razie dumac. A to ze ciemniejszy jest plusem, kalibrujac 2405 uzywajac i1 nie schodzil ponizej 170cd jak byl nowy, po roku moze dopiero byl na poziomie 120cd.

Mialem na tym juz zakonczyc ale wpadlem na Eizo EV2333WH ponizej w cenie DELLa w sumie, moze bym przebolal te 1080 miast 1200, choc nie za bardzo mi sie to usmiecha jako ze trzeba mi wiecej niz 1200 a nie mniej, ale jesli ten monitor byl by wiele lepszy to definitywnie bym sie zastanowil. Mozecie zaoferowac jakies opinie na temat tego modelu ?

malita
07-04-2010, 17:07
wszystko o dellu http://hardforum.com/showthread.php?t=1441159

zibifotek
07-04-2010, 19:14
mam pytanie - jaki Eizo 24 oczywiście w miare tani, do obróbki zdjęć i montażu filmów

maniek750
07-04-2010, 19:31
A moze lepiej zainteresowac sie uzywanymi Eizo serii CG ? Np. CG210, 211 powinny byc w dobrych cenach ;-) Tylko oczywiscie nie mowie o tych egzemplarzach co sa na wykonczeniu ;-) No ale na temat tych modeli w/w to moze sie wypowie Tom01 lub Czarnyj? Z tego co widze to sa bardzo w temacie :-D Czy wogole zawracac sobie nimi glowe ;-)

Czornyj
07-04-2010, 19:34
Używane Eizo CG na rynku wtórnym można napotkać równie często, co Yeti na podhalańskich łąkach.

maniek750
07-04-2010, 20:53
To juz inna sprawa ;-) :-D ale jak sie pojawia to chyba warto zainwestowac co?

Tom01
07-04-2010, 21:00
To juz inna sprawa ;-) :-D ale jak sie pojawia to chyba warto zainwestowac co?

Ja nie widziałem w ogłoszeniach wyższych modeli CG. A CG210 i 211 należą do najwyższych.

maniek750
07-04-2010, 21:39
Pytam, bo mam mozliwosc zakupienia modelu CG 210 lub CG211 od kolegi co siedzi w Danii. Sa one z pracowni foto i aktualnie wymieniaja na nowe modele ;-) stan ich jest dobry+ z tego co mi moj koles mowil. A tak wogole to ktory z nich byscie polecali? I ile mozna max dac za te modele przyjmujac ze sa powiedzmy w polowie swego zycia? Glownie uzytkowalbym taki monitor w warunkach domowych z Macbookiem Pro po zlaczu DVI do obrobki foto w CS4. Z gory dzieki za rady ;-)

Czornyj
07-04-2010, 21:44
Jeśli już, to wziąłbym CG211 i nie dałbym więcej jak 2000PLN, bo nie ma sensu.

Tom01
07-04-2010, 21:44
CG211 jest lepszy i ma elektroniczną korekcję nierówności podświetlenia. To ważne przy jego typie ekranu. Nowy kosztuje ok 9 tys zł. Ile można dać za używany? Ciężko powiedzieć, wszystko zależy od stanu. Jeśli firma wymienia na nowe to nie bez powodu.

maniek750
07-04-2010, 21:55
Tez wlasnie myslalem nad CG 211 i o takiej kwocie ;-) Ale czy nada on sie do warunkow domowych? Tz. nie bede mial mozliwosci stworzenia warunkow co do oswietlenia :-( Takze to mnie najbardziej martwi :-( Czy to bedzie mialo wplyw na prace tego monitora tz. jakosc obrazu? No i co z kalibracja ? Mozna kolorymetrem czy nie?

Czornyj
07-04-2010, 22:02
CG211 to był najbardziej kozacki monitor o standardowym gamucie swoich czasów. Powinien dać się bezproblemowo skalibrować kolorymetrem. Złe warunki obserwacji będą miały na postrzeganie barw taki sam wpływ, jak w przypadku innych monitorów.

maniek750
07-04-2010, 22:17
Aha! To w warunkach domowych da sobie rade ;-)To teraz tylko czekam na cene jaka mi zaoferuja za tego CG211 ;-) Jak to bedzie ok 2 tys zl to go kupie :-D A jak zawolaja 3 tys zl to warto dac za niego czy juz wtedy odpuscic i lepiej dolozyc kasy i kupic CG222 lub CG243?

Czornyj
07-04-2010, 22:31
Za 3000-4000 można już porządzić w nowych.

maniek750
08-04-2010, 20:05
Znam juz ceny tych monitorkow ;-) Za CG210 chca ok 2000zl, a za CG211 chca ok 3000zl. Co o tym myslicie? Brac ktorys z nich ca ta kase co chca? powiem tylko ze ceny sa juz po negocjacjach i z przesylka.

tomwidlak
08-04-2010, 21:50
Ok, kupilem wiec DELLa G2410 za 1025 PLN i sie uchachalem dosc zdrowo dzis. Przyszedl, podlaczylem, pochodzil pare godzin i skalibrowalem uzywajac i1. Przegladam wlasnie na nim zdjecia i porownuje z siedzacym obok iMakiem rowniez 24" i DELL wyswietla lepiej :D Nie wiem jaka dokladnie ma matryce iMac ale napewno nie TN. Generalnie bardzo ladnie wyswietla ten DELL jak na moje oczy i za wczesnie jest stwierdzic napewno ale jak na pare godzin przed nim jestem zadowolony z obrazu, szczegolnie za cene. Widze roznice pomiedzy moim starym DELLem 2405 na korzysc staruszka ale nie jest wielka, choc bez problemu zauwazalna. Jesli DELL U2410 jest cokolwiek lepszy od tego, a chyba raczej musi byc to mysle ze bez problemu zadowoli mnie tak jak zadowalal mnie 2405. Podejrzewam ze dla wiekszosci amatorow takich jak ja byl by to monitor ktory moze by nie rozpiescil ale wystarczyl by, nawet do niezbyt krytycznej obrobki zdjec. Trzeba siedziec faktycznie prosto przed nim i centralnie aby uzyskac jakas jakosc obrazu ale ja na szczescie normalnie tak siedze wiec nie mam z tym problemu. Jedyne co mi naprawde przeszkadza to brak regulacji wysokosci, a jest stanowczo za nisko. Generalnie jestem zadowolony i po wrazeniach dnia pierwszego :-) Dziekuje raz jeszcze za opinie i pomoc, wiem ze wszyscy pro od obrazu pomysla "nie wie chlopak co mowi/co traci" i to zapewne prawda, szczegolnie to drugie ale nie zmienia to mojego zadowolenia z tego co mi swieci na biurku tymczasowo :-)

Kyle
08-04-2010, 22:12
Ok, kupilem wiec DELLa G2410 za 1025 PLN i sie uchachalem dosc zdrowo dzis. Przyszedl, podlaczylem, pochodzil pare godzin i skalibrowalem uzywajac i1. Przegladam wlasnie na nim zdjecia i porownuje z siedzacym obok iMakiem rowniez 24" i DELL wyswietla lepiej :D Nie wiem jaka dokladnie ma matryce iMac ale napewno nie TN. Generalnie bardzo ladnie wyswietla ten DELL jak na moje oczy i za wczesnie jest stwierdzic napewno ale jak na pare godzin przed nim jestem zadowolony z obrazu, szczegolnie za cene. Widze roznice pomiedzy moim starym DELLem 2405 na korzysc staruszka ale nie jest wielka, choc bez problemu zauwazalna. Jesli DELL U2410 jest cokolwiek lepszy od tego, a chyba raczej musi byc to mysle ze bez problemu zadowoli mnie tak jak zadowalal mnie 2405. Podejrzewam ze dla wiekszosci amatorow takich jak ja byl by to monitor ktory moze by nie rozpiescil ale wystarczyl by, nawet do niezbyt krytycznej obrobki zdjec. Trzeba siedziec faktycznie prosto przed nim i centralnie aby uzyskac jakas jakosc obrazu ale ja na szczescie normalnie tak siedze wiec nie mam z tym problemu. Jedyne co mi naprawde przeszkadza to brak regulacji wysokosci, a jest stanowczo za nisko. Generalnie jestem zadowolony i po wrazeniach dnia pierwszego :-) Dziekuje raz jeszcze za opinie i pomoc, wiem ze wszyscy pro od obrazu pomysla "nie wie chlopak co mowi/co traci" i to zapewne prawda, szczegolnie to drugie ale nie zmienia to mojego zadowolenia z tego co mi swieci na biurku tymczasowo :-)
Ten monitor nie nadaje się do jakiejkolwiek obróbki zdjęć (barwy, korekcja gammy, korekcja temp. barwowej). A jeśli uważasz inaczej to lepiej w ogóle nic nie obrabiaj (kiedyś zrozumiesz dla czego ... choć z drugiej strony aby do tego dojść to może faktycznie najpierw musisz trochę popsuć zdjęć na tym wyrobie monitoropodobnym).

tomwidlak
08-04-2010, 22:26
Ten monitor nie nadaje się do jakiejkolwiek obróbki zdjęć (barwy, korekcja gammy, korekcja temp. barwowej). A jeśli uważasz inaczej to lepiej w ogóle nic nie obrabiaj (kiedyś zrozumiesz dla czego ... choć z drugiej strony aby do tego dojść to może faktycznie najpierw musisz trochę popsuć zdjęć na tym wyrobie monitoropodobnym).

Powiem tak - znam moje zdjecia, i wygladaja one identycznie niemalze jak wygladaly na moim starym DELLu 2405 ktorego uzywalem przez lat 5 (i wygladaja lepiej niz na iMacu ktorego uzywam lat dwa) a na owym starym DELLu obrabialem wszystkie moje zdjecia i drukowalem je na wlasnym Epsonie 4880 i na paru roznych Fuji Frontierach z rewelacyjnymi (moim zdaniem oczywiscie) efektami. To wszystko co potrzeba mi od monitora. Podkreslam raz jeszcze tylko ze jestem amatorem, i jesli chodzi o monitory i o fotografie i wierne oddanie kolorow nie jest dla mnie najwyzszym priorytetem :-) Ja zreszta generalnie psuje zdjecia a nie obrabiam wiec moze tu tkwi zrodlo mojego zadowolenia :-) Efekty widac tu m.in. - www.tomwidlak.com

Kyle
08-04-2010, 23:47
Powiem tak - znam moje zdjecia, i wygladaja one identycznie niemalze jak wygladaly na moim starym DELLu 2405 ktorego uzywalem przez lat 5 (i wygladaja lepiej niz na iMacu ktorego uzywam lat dwa) a na owym starym DELLu obrabialem wszystkie moje zdjecia i drukowalem je na wlasnym Epsonie 4880 i na paru roznych Fuji Frontierach z rewelacyjnymi (moim zdaniem oczywiscie) efektami. To wszystko co potrzeba mi od monitora. Podkreslam raz jeszcze tylko ze jestem amatorem, i jesli chodzi o monitory i o fotografie i wierne oddanie kolorow nie jest dla mnie najwyzszym priorytetem :-) Ja zreszta generalnie psuje zdjecia a nie obrabiam wiec moze tu tkwi zrodlo mojego zadowolenia :-) Efekty widac tu m.in. - www.tomwidlak.com
Zdjęcia robisz bardzo interesujące ... jednak na mój gust np. wiele czarnobiałych ma taką gammę że nic nie widać (efekt obróbki) w cieniach tylko czarną plamę (może taki był zamiar?) ... ale fajnie było by moim zdaniem zobaczyć troszkę więcej w tych obszarach.

tomwidlak
08-04-2010, 23:57
Zdjęcia robisz bardzo interesujące ... jednak na mój gust np. wiele czarnobiałych ma taką gammę że nic nie widać (efekt obróbki) w cieniach tylko czarną plamę (może taki był zamiar?) ... ale fajnie było by moim zdaniem zobaczyć troszkę więcej w tych obszarach.

Wlasnie to mam na mysli mowiac "psuje nie obrabiam", lubie bardzo duzy kontrast i swiadomie trace detale :-)

Kyle
09-04-2010, 00:09
Wlasnie to mam na mysli mowiac "psuje nie obrabiam", lubie bardzo duzy kontrast i swiadomie trace detale :-)W audio bywa że stosuje się pewne metody których analogię użyłbym do obrazu. Np. jeśli ktoś przesadza z wysokimi rejestrami przy realizacji to sięga na tył monitorów i wprowadza odpowiednią "dysproporcję" podbijając soprany by już więcej przesadnie nie podbijać w miksie.

U Ciebie tak bym zrobił z gammą - maksymalnie podbij ją w OSD monitora ;)

ps. przy zakupie kolejnego monitora wybierz taki który ma maksymalnie wykręcony kontrast ... np. EIZO EV2333W

... albo Samsung F2380 - nie widać za dobrze co się dzieje na nim w cieniach ... ale dla Ciebie, biorąc pod uwagę okoliczności, taki monitor by obleciał:

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=88&mo1=541&p1=5964&ma2=36&mo2=607&p2=6954&ph=13

tomwidlak
09-04-2010, 00:38
W audio bywa że stosuje się pewne metody których analogię użyłbym do obrazu. Np. jeśli ktoś przesadza z wysokimi rejestrami przy realizacji to sięga na tył monitorów i wprowadza odpowiednią "dysproporcję" podbijając soprany by już więcej przesadnie nie podbijać w miksie.

U Ciebie tak bym zrobił z gammą - maksymalnie podbij ją w OSD monitora ;)

ps. przy zakupie kolejnego monitora wybierz taki który ma maksymalnie wykręcony kontrast ... np. EIZO EV2333W

... albo Samsung F2380 - nie widać za dobrze co się dzieje na nim w cieniach ... ale dla Ciebie, biorąc pod uwagę okoliczności, taki monitor by obleciał:

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=88&mo1=541&p1=5964&ma2=36&mo2=607&p2=6954&ph=13

Hehe, w audio jestem za to purysta, zaden moj sprzet nie mial nigdy kontroli barwy dzwieku, nic poza regulacja glosnosci :D

Ten Samsung faktycznie ma niezly kontrast :-) Ale szczerze powiem ze skoro ten G2410 od biedy mogl by mi wystarczyc U2410 na bank mnie zadowoli. Ja mam ogromne zaufanie do DELLa, pracowalem w US jako IT 10 lat praktycznie tylko na ich serwerach i stacjach roboczych i ich (profesjonalny) serwis nie ma sobie rownych a moj poprzedni monitor od nich bardzo mnie zadowalal wiec raczej napewno sie zdecyduje na U2410. Jak sam widzisz moje wymagania nie sa zbytnio wygorowane, niewatpliwie Eizo byl by lepszym monitorem ale niestety nie stac mnie zaplacic 3x cene DELLa za ta wygode :-)