PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D80 + Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED

caleodao
22-11-2006, 21:34
Witam, jest to mój pierwszy post, na chwile obecną jeszcze nie wiem czy zostane tu na dłużej, ale pozdrawiam wszystkich :)

Teraz przejdę do rzeczy obecnie jestem posiadaczem Canona 350D + Canon EF-S 17-85mm, jednakże planuje zmiane systemu na nikon. Padło na D80 z obiektywem Nikkor AF-S DX VR 18-200mm. Fotografuje głównie a w zasadzie tylko reportaż (imprezy okolicznościowe), często trudne warunki oświetleniowe oraz sesje zdjęciowe (amatorskie).

Pytanie brzmi czy ta decyzja jest rozsądna i ma sens? czy może lepiej zmienić samo body na 400D, pomijam tutaj fakt wydania sporej kwoty w przypadku decyzji zmiany systemu.

Paradox
22-11-2006, 21:55
Witaj
Podstawowe pytanie, jakie musisz zadać sobie( nie nam) to czego oczekujesz po takiej zmianie.
Zmiana systemu to krok dość poważny.
D80+18-200 działą bardzo ładnie, pytanie tylko czy przyda się w reporterce. Nie wiem, nie robie reporterki :)
Ale wydaje mi się, że jasnego szkła w pewnych sytacjach może Ci brakować i nawet druga generacja VR Ci tego nie zastąpi.
To na pewno bardzo uniwersalne szkło, są tacy, którzy trzaskają nim nawet śluby.
D80 da ci większyt niż 350-tka wizjer i to chyba duży plus.
W Twojej sytuacji stanowczo polecałbym organoleptyczne poznanie D80 i sprawdzenie czy jego ergonomia Ci odpowiada. To dośc istotna sprawa.

BugsBunny
22-11-2006, 21:58
Masz sprzęt umożliwiający robienie znakomitych zdjęć. Jeżeli dotychczas byłeś z niego zadowolony, to IMHO żadna z tych zmian nie ma większego sensu. Chyba że chodzi Ci o poczucie posiadania nowości...

caleodao
22-11-2006, 22:31
Może trochę inaczej, body to zmieniam na 100% obecna konfiguracja mnie nie zadowala zresztą trochę żałuje ze nie kupiłem D70, napaliłem sie na większą matryce, jednak okazuje się że często 85mm dla mnie jest mało, do tego przy zdjęciach jakie robię w sporej ilości sytuacji zdarza mi się że nie potrafi wyostrzyć, nie wiem czy dobrze zauważyłem ale im niższe mam iso tym gorzej z ostrzeniem w nie najlepszych warunkach. Czego oczekuje chyba właśnie lepszego ostrzenia.

jm
23-11-2006, 00:15
śmiem twierdzić, że autor postu zmianę odczuje.

Nie mówię o wygodzie trzymania - każdy ma inne dłonie i inne przyzwyczajenia - wspomnę tylko szybkość i pewność AF oraz wielkość i jasnośc wizjera. Wszysto wymienione powyżej na plus Nikona.

Red_Point
23-11-2006, 10:32
moze oprocz tego ze napewno foty przy wyzszych iso beda bardziej zaszumione...
a w trudnych warunkach nawet przy vr czy jasnym obiektywie wyzsze iso bedzie konieczne......

mswilk
23-11-2006, 10:46
są tacy, którzy trzaskają nim nawet śluby.

ha... chyba mowa tu o mnie (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10065)
Właśnie mam taki zestaw i sprawdza sie wyśmienicie, jednak do reporterki i trudnych warunków oświetleniowych przyda Ci się równiez coś jaśniejszego.

Niedzwiedz
23-11-2006, 10:54
takk AF jest kiepski w 350 w d80 jest super lepszy o wiele niz w d70 ,s3 i pochodnych ;)