Zobacz pełną wersję : zakup kontrolowany
Mam strasznego smaka na jakiś dobry strobing. Nie jest jakąś osobą bez doświadczenia, ale zastanowiłam się nad znacznym zwiększeniu swojego ekwipunku. Aktualnie mam w posiadaniu lampkę SB-800, statyw z parasolką z tym czymś srebrnym co się odpina od niej oraz kabel transmisyjny 5m, filtry CTO i CTB 1/1 1/2 1/4 i te żelowe które skroiłem z domu kultury do tego jeszcze 8 baterii Eneloop 2000mAh.
Chciałbym za około 2tyś kupić więcej sprzętu.
Mam dwie alternatywy co tym zrobić, ale za bardzo nie wiem w szczególności jakie elementy do tego jeszcze trzeba mieć zakupione. (Coś musi być z czymś podłączone by działo) I gdzie najlepiej to kupić??
1 alternatywa - Octabank z agregatem na prąd. Do tego jakiś statyw - pewnie C-stand??
2. Dokupienie drugiej sabinki, jakiś statyw najlepiej taki który by się składał do ok. 50cm - pewnie coś z bogen??, Soft boks pod tego flesza taki max 60cm styknie. Pojemnik na baterie do sabinki.
no pewnie pomyślicie sobie ze mógłbym sobie przegooglować to, ale najpierw chciałem się zasięgnąć waszej opinii
Jak w tym momencie odpalasz lampy ?? CLS ?? Radio ?? Jakie widzisz wady takiego sposobu wyzwalania ??
Jeśli Ci chodzi o dużą mobilność to polecałbym drugą sabinke, a jeśli chcesz mieć rozszerzone możliwości i nie boisz się noszenia batterypacka to polecam Ci lampkę studyjną Quantuuma R+ Dual Power 300 WS. Tyle że musiałbyś się sprecyzować o co Ci dokładnie chodzi z tym strobingiem, bo możesz błyskać na sesjach, na jakiś imprezach rodzinnych, do jakiś zdjęć stockowych zależy. Bez tego nikt Ci nie powie co brać.
Już mówie. Jeśli mam dwie sabinki to nie widze innego sposobu odpalania ich niż CLS - jest świetny, zawsze mi sie sprawdza. Natomiast jak odpalam wbudowaną to nie zawsze. Jeszcze chciałem dodać ze do octabanku jeszcze lampę oczywiście chce zakupić.
A jeśli chodzi o typ zdjęć; przede wszystkim wszelkiego typu sesje uliczne po zmroku i oczywście chce mieć taki sprzęt żebym mógł robić zdjęcia pod światło z wykorzystaniem lamp, tak zeby wyciągać na fotografiach osoby i tło:D
Optymalne rozwiązanie do jednej sytuacji jest średnio sesnsowne dla drugiej.
przede wszystkim wszelkiego typu sesje uliczne po zmroku
Jak street, to potrzebujesz sprzętu małego, lekkiego, przenośnego, nie zwracającego zbyt dużej uwagi (przechodniów, dresów etc.)
żebym mógł robić zdjęcia pod światło z wykorzystaniem lamp, tak zeby wyciągać na fotografiach osoby i tło:D
Pod tym względem potrzebujesz mocnej lampy, a te są duże i cięższe. coś za coś.
Musisz określić, co jest dla Ciebie priorytetem.
Optymalne rozwiązanie do jednej sytuacji jest średnio sesnsowne dla drugiej.
Jak street, to potrzebujesz sprzętu małego, lekkiego, przenośnego, nie zwracającego zbyt dużej uwagi (przechodniów, dresów etc.)
Pod tym względem potrzebujesz mocnej lampy, a te są duże i cięższe. coś za coś.
Musisz określić, co jest dla Ciebie priorytetem.
Jeśli sesje uliczne to nie street.
może bardziej sprecyzuje pytanie czy byłbym wstanie zrobić komuś portret w południe tak ze model stoi tyłem do słońca a ja doświetlam go softboxem i wszystko wygląda tak realistycznie jak widze gołym okiem??
Jeśli sesje uliczne to nie street.
street fashion -> skrót myślowy
może bardziej sprecyzuje pytanie czy byłbym wstanie zrobić komuś portret w południe tak ze model stoi tyłem do słońca a ja doświetlam go softboxem i wszystko wygląda tak realistycznie jak widze gołym okiem??
Da się. Zdalny tryb AutoFP jest tutaj wielkim przyjacielem. Ale i tak trzeba się pobawić z NEFami
Już pare razy próbowałem i najlepsze rezultaty osiągałem na A-FP ale nadal jestem nie zadowolony. Ustawiałem lampe na full mocy i mało "udarłem". Często oglądam różne zdjęcia ślubne i mnie zawsze zastanawia czy to rozpiętość tonalna czy lampa, bo nie jestem wstanie wytłumaczyć sobie ze np, słońce jest w kadrze a para młoda się chlapie w wodzie i wszystko wygląda to jak widziane gołym okiem - co to czary mary:D Z jednej książki o CLS-sie wyczytałem ze to bardziej zależy od ilości lamp i migawki.
Da się. Zdalny tryb AutoFP jest tutaj wielkim przyjacielem. Ale i tak trzeba się pobawić z NEFami
Teoretycznie da się, w praktyce bardzo trudno. Chyba, że połączymy ze 2-3 sabinki, jako jedno źródło światła (w sensie mniej więcej z jednego punktu) to może. Z jedną prawie na pewno braknie mocy.
To ile tej mocy potrzeba?? 300ws to ile to w przeliczeniu na nasze - jedna Sb-800??
któs mi pomoże?? Powie mi jak zbudować jeden ze zestawów??
Gdzieś "obiło mi się o oczy", że sb to ok.60Ws. Na wszelki wypadek - to nie ma prostego przełożenia na LP, LP jest wypadkową mocy i reflektora lub innych akcesoriów.
Czyli by to było 5 razy słabsze niż 300Ws. To sie opłała zakupić. Jak juz bym sobie kupił sam softbox to potrzebowałbym jakieś specjalnego łącznika miedzy lampą a softboxem??
To zalezy jaki softbox kupisz. Jeżeli zwykły, studyjny, to będziesz potrzebował łącznika, który ciężko dostać. Natomiast jest teraz seria softboxow reporterskich, które w komplecie posiadają uchwyt do lampy. Szukaj pod softbox reporterski (albo Ezybox jezeli chcesz wydac troche wiecej kasy).