PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Zuzka

nos74
04-04-2010, 17:10
Co jest na tak, a co na nie? Prosiłbym o konstruktywne uwagi :)
(mam nadzieję, że wklejam dobry link)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/6074/zuzka.jpg)

andrzej_laskowski
04-04-2010, 17:48
Na tak to ..hmm...
Na nie kolorystyka, kadr, światło, mina modelki (modela? sorki ale tak sfotografowałeś że ja nie odróżniam), tłuste włosy oraz tło.
Czyli w zasadzie wszystko.

nos74
04-04-2010, 18:05
Jeżeli chodzi o modela czy modelkę, to w tytule jest podpowiedź. Co do trafności oceny reszty, to zastanawiam się, co jest nie tak w kadrze, w świetle, w kolorystyce i w tle? :) :)

Marek Urbanowski
04-04-2010, 18:37
Dobry portret to nie tylko zdjęcie twarzy. Ważne jest, żeby poczekać na właściwy moment, ewentualnie wybrać z kilkunastu to najlepsze zdjęcie. Czasami mam tak, że robię zdjęcia i nic mi sie nie podoba (wszystko do kosza). Wazne jest, by miec dystans do swoich prac. Istotna jest także pora dnia (światło) i dbałośc o detale.
W przypadku tego zdjęcia było "pstryk" i już niestety. Ucieczka w odcienie brązu nic nie dała. Zdjęcie jest, ale czy ciekawe? dla mnie niestety nie.

cheyenne
04-04-2010, 19:05
zwykły pstryk

Pieroo
04-04-2010, 19:07
Nie ma się co zrażać , tak jak napisał wyżej Yoz trzeba mieć dystans do swoich prac i po prostu ćwiczyć , a co do zdjęcia to największy miałeś problem przez porę dnia i ostre ostre światło jakie towarzyszyło wtedy ci przy fotografowaniu.

nos74
04-04-2010, 19:42
zgadzam się z tym światłem, było ostre, ale chciałem to wykorzystać właśnie, a co do przypadkowego pstryku, to rzeczywiście był to przypadkowy moment, mimo to zdjecie mi się podoba :) , bo modelka to moja córka (może dlatego nie umiem spojrzeć obiektywnie :) )

Marek Urbanowski
04-04-2010, 20:27
bo modelka to moja córka (może dlatego nie umiem spojrzeć obiektywnie :) )

I tu mamy odpowiedź. Fotografować bliskich mozemy ile nam się podoba. Jednak kiedy zamierzamy takie zdjęcia pokazywać to nalezy się dwa razy zastanowić. Nam spodoba się każde (pochodzimy do tematu z uczuciem). Odbiorca patrzy na chłodno i ocenia to co widzi. Źle dobrane zdjecie do publikacji (nie mówie o tym przypadku), moze takze spotkac się z niestoswnymi komentarzami odnośnie wyglądu i sprawic wiele przykrości.
Tym samym radzę starannie dobierać zdjęcia, szczególnie bliskich nam osób. Pozdrawiam:)

Motorniczy
19-04-2011, 19:09
I tu mamy odpowiedź. Fotografować bliskich mozemy ile nam się podoba. Jednak kiedy zamierzamy takie zdjęcia pokazywać to nalezy się dwa razy zastanowić. Nam spodoba się każde (pochodzimy do tematu z uczuciem). Odbiorca patrzy na chłodno i ocenia to co widzi. Źle dobrane zdjecie do publikacji (nie mówie o tym przypadku), moze takze spotkac się z niestoswnymi komentarzami odnośnie wyglądu i sprawic wiele przykrości.
Tym samym radzę starannie dobierać zdjęcia, szczególnie bliskich nam osób. Pozdrawiam:)

No bo widac, ze chlopak zakochany jest i dobrze bo milosc jest zajebiaszcza :)

Lucas Z
19-04-2011, 20:25
Poległeś w walce ze światłem, zdecydowanie za duże kontrasty na twarzy

nos74
19-04-2011, 22:28
:) od tamtego zdjęcia minęło już trochę czasu, naoglądałem się sporo czyichś zdjęć, napstrykałem sporo swoich, (może dlatego) teraz widzę sporo braków-błędów na tym, zgadzam się tu z krytyką. Miał być klimacik (bo był), zabrakło zadbania o istotne szczegóły, ale na swój sposób ono nadal mi się podoba, bo ...miłość jest zajebiaszcza :)