Zobacz pełną wersję : Ilość robionych zdjęć
no właśnie na wątkach pojawił się temat ilości zdjęć i jestem ciekawy - ile zdjęć rocznie robicie ? ja amatorsko - tylko mojej rodzinie i jakieś tam inne prywatnie (nie licząc doraźnego kotleta) - ok.14 tys., czyli mies. ok. 1,2 tys., czy to dużo ? sam nie wiem...
dużo... wychodzi 40 dziennie! To tak jakbyś wystrzelał jeden film dziennie.
Pozdrawiam
Moonbeam
04-04-2010, 01:38
U mnie przez ostatni rok ponad 80 tysięcy. Przynajmniej 1/4 z nich została dokładnie obrobiona, więc na brak pracy nie narzekam :)
U mnie przez ostatni rok ponad 80 tysięcy. Przynajmniej 1/4 z nich została dokładnie obrobiona, więc na brak pracy nie narzekam :)
OMG, albo masz maszynkę do obrabiania albo jesteś Błyskawica. 80000/4=20000/365=54.... zdjęcia dziennie obrabiasz? Masakra. Ja z 10 dziennie mam problem :/ A zdjęć moją D80 przez 3 lata zrobiłem 16 000 więc ok. 5300 rocznie Teraz idzie D90 którego mniej oszczędzam z racji zdobywania nowych horyzontów ale i tak nie jest dużo. Od października kiedy go nabyłem wypstrykałem jakieś 8000.
podobny wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=116435)
Michał Jędrak
04-04-2010, 09:39
A ja chyba robię niedużo. Mam obecny aparat od ponad dwóch lat i zrobiłem ponad 40,000 zdjęć. Będę tych zdjęć robił coraz mniej, gdyż ponownie doceniłem 'filmowy' sposób fotografowania, czyli najpierw pomyśl a potem pstryknij. Na ostatniej sesji zrobiłem 50 zdjęć, ale za to większość jest tym co chciałem osiągnąć. Niedawno też zrobiłem sesję średnim formatem i na dwóch filmach (24 klatki) zawarłem to co chciałem. Dzięki temu mam mniej obróbki i więcej czasu na fotografowanie niż w czasach, gdy na sesji robiłem kilkaset zdjęć.
Większość tych klatek w aparacie mi zabrały zlecenia komercyjne.
wszystko też zależy od tematyki - ja w sporcie (w tym wypadku myślę o umawianych sesjach) robię sporo ( czasem i z 500) na każdej sesji, ale to ze względu na to że nie wszystko zleży ode mnie ale i osoby fotografowanej - jak się okaże że ktoś zrobił mało stylowo trick to trzeba powtórzyć żeby się wzajemnie nie ośmieszyć- i tak czasem 5,10,20 razy + kolejny trick, kolejna lokalizacja itp, więc się trochę nazbiera.
Natomiast na zawodach to też nie wiadomo jak zawodnik wykona ewolucję oraz jaką i jak chce się zrobić ładnie poskładaną sekwę to dochodzi znowu kilkaset zdjęć.
Wg mnie liczenie ILE nie ma sensu bo każdy wykonuje inne zdjęcie, a dzięki możliwości powtórki wzrasta też poziom fotografii
Mój aparat jest zarzynany do granic...
Przy sporcie (zazwyczaj mecze) wychodzi około 700-800 zdjęć/mecz.
Różne reportaże - 100-300 zdjęć z wydarzenia.
Wszystko po to, żeby wybrać te kilka dobrych kadrów...
Wychodzi mi jakieś 5-6tys. zdjęć na miesiąc.
Chciałbym dojść do takiego poziomu, żebym nie musiał trzaskać taśmowo tylu zdjęć żeby wybrać kilka, tylko mieć wyczucie, kiedy nadchodzi świetny kadr.
ja odkad mam sredniaka to sie bardziej przykladam...
mam d700 od 10 miesiecy i zrobione 8800 zdjęć , mysle ze to dość ekonomiczny wynik:)
Mnie wychodzi około 8000 zdjęć rocznie, z czego około 2000, to "fotorelacje" z urlopu. ;-) Chyba nie ma tragedii. :-D
ludzie czemu ma służyć ten wątek, jeden robi tyle drugi tyle nie macie ciekawszych problemów ?
Lepiej napiszcie ile prawdziwych fotek robicie. Takich, które lądują w albumie czy to papierowym, czy na dysku. Chwalenie się to ile ma klapnięć lustrem, raczej nie ma sensu. Równie dobrze można by siedzieć przed telewizorem i trzymać spust do zapełnienia karty. Ale jak maiło by to sens ? Żaden. Liczą się zdjęcia, a nie klapnięcia.
velaskez
05-04-2010, 11:23
Na dysku ląduje wszystko. Na papierze rocznie ok. 700 czyli 10%. A w większym formacie od 9x13 i 10x15 to zależy od tego co chcę mieć w większym formacie.
54.... zdjęcia dziennie obrabiasz? Masakra. Ja z 10 dziennie mam problem :/ To co Ty bys zrobil, gdybys musial np. 200 obrobic? :D
velaskez
05-04-2010, 11:28
To co Ty bys zrobil, gdybys musial np. 200 obrobic? :D
Stig....fajnie, że masz ładny autoportret, tylko teraz to ja Cię nie poznaje po awatarze :twisted:
Wtedy by przedłużył termin o 20 dni:D Proste.
Stig....fajnie, że masz ładny autoportret, tylko teraz to ja Cię nie poznaje po awatarze :twisted:Przyzwyczaisz sie. ;)