Zobacz pełną wersję : Zdjecie z N85 1,4
Mam pytanie do posiadaczy N85 1,4. Czy to normalne że to szkło jest mniej kontrastowe i takie "mydlane" w porównaniu z N50 1,4G? Pytam bo własnie miałem okazje zrobic te poniższe dwa zdjecia w odstępie 1 minuty i różnica na znaczny plus (jak dla mnie) jest na korzyść 50-tki :(
Oba zdjecia zrobione na przysłonie 1,6 - 50-tka bez filtra UV, 85 z filtrem.
Dodat że zdjecia wywołane identycznie w cameraraw - tylko zmniejszone i wyostrzone
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/test50v85-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_iv8c-AQ4Oxg/S7eZiKVUX-I/AAAAAAAADlg/ax9weVAObJw/test50v85.jpg)
To zrób jeszcze raz, bez żadnego filtra... Poza tym 85 mistrzem pracy pod światło raczej nie jest.
W 85 miałeś filtr UV to pewnie i osłony p/s nie było ?
No właśnie jutro jeszcze raz spróbuje bez filtra bo wydaje mi sie ze tez w nim była zasługa takiego stanu.
Nie - osłony nie było (na 50 tak)
No właśnie jutro jeszcze raz spróbuje bez filtra bo wydaje mi sie ze tez w nim była zasługa takiego stanu.
Nie - osłony nie było (na 50 tak)
No to zdecydowanie szanse nie były równe :smile: W takiej sytuacji (słońce z przodu) osłona p/s na 85 jest bardzo wskazana a filtr UV jeszcze pogarsza sprawę.
Wywal UV. On potęguje takie efekty.
dzieki za uwagi i sugestie
50-tka bez filtra UV, a z osłoną, natomiast 85 z filtrem UV i bez osłony? Wyjątkowo bezsensowne porównanie. Może trzeba było jeszcze poczekać, aż przy zdjęciu z 50-tki słońce zajdzie za chmurę :D
widać co niektórzy mogą działać bezsensownie - no cóż... i tak bywa.
Tak czy inaczej dziękuje wszystkim za zainteresowanie wątkiem - już wszystko jest OK.
Szakall1
05-04-2010, 10:07
efekty z N85 1.4 są boskie, mimo "błędów" fotografującego, N50 1.4 się chowa....
marcin_G
05-04-2010, 12:20
"mydlaność" 85tki w powyższym zdjęciu bierze się z silniejszego rozmycia tła - zanikają kontury i ostre przejścia tonalne i zdjęcie w tle staje się...bardziej mydlane. Zauważ, że w płaszczyźnie ostrości tego efektu nie ma....
imho to poprostu brak oslony na n85 f/1.4 ...
"mydlaność" 85tki w powyższym zdjęciu bierze się z silniejszego rozmycia tła - zanikają kontury i ostre przejścia tonalne i zdjęcie w tle staje się...bardziej mydlane. Zauważ, że w płaszczyźnie ostrości tego efektu nie ma....
:lol:
Jak nie ma, jak jest. :D Przecież w płaszczyźnie jest na moje oko ta kobieta, a wyraźnie widać, że na niej kontrast też jest o wiele mniejszy. Porównaj chociażby biel bluzki i czerń reszty ubrania na tych dwóch zdjęciach. Nie dorabiajmy już tych rewelacyjnych teoryj. ;)