Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Plener Londyn
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img197.imageshack.us/img197/6712/13347498.jpg]źródło ([URL=http://img197.imageshack.us/i/13347498.jpg/)[/URL]
Pierwszy raz wklejam, więc jak coś nie wyjdzie to sorry.
A jak wyjdzie, to jak się podoba?
Sympatyczne. Dużo by zyskało dzięki dobrym kolorom. Skoro je zdjąłeś, zgaduję, że nie były udane. Niestety w cz/b zrobiło się dość ponuro - przez ciemne krzewy w tle. mamy więc spory rozdźwięk między klimatem oraz obróbką. Między ludźmi, a naturą. Tutaj to przeszkadza. Ja kadrowałbym ciaśniej, obciął lekko prawą stronę i górę. Mam wtedy wrażenie większej różnicy między planami, co jest na plus.
Dziekli za komentarz.
Koloru nie zdjąłem, to scan z filmu Kodak BW400CN.
Co do planu, to tak. Mogłem poprawić.
Irek jest dobrze;) tylko my londynczycy wiemy co tam dzialo sie naprawde;) dobrze ze nie robiles foty od pasa w dol;)
No tak, tak.
Tylko nikomu nie mów.
Teraz zamek w Chirk chcę załatwić.
Znów będzie wesoło.
Zbyt mocno błyśnięte kobicie w twarz. Bardzo nie fajnie to wygląda. Zrobił się ostry cień pod jej podbródkiem. Do tego zbyt wyostrzone, aż kuje w oczy.
Dobrze błyśnięte kobicie w twarz, żeby ją lepiej światłem wyostrzyć,
z nie ostrego tła wydobyć.
Cień pod podbródkiem pięknie rysy twarzy uwypukla.
I niewyostrzone, bezpośredni skan z filmu.
To nie zera i jedynki, tylko bromki srebra.
Irek jest dobrze;) tylko my londynczycy wiemy co tam dzialo sie naprawde;) dobrze ze nie robiles foty od pasa w dol;)
Od pasa w dół, to by było dopiero :)
Matey3000
05-04-2010, 00:19
Oj, zaraz wstawie jak to wygladalo z boku.
tylko my londynczycy
Kiedy zostaje się "londyńczykiem"? Po roku, pięciu? ;)
A co do wyostrzania i analoga jeszcze chwilę... Zdjęcie *jest* przeostrzone (na monitorze). A jak to uzyskałeś? Zgaduję, że w procesie zmniejszania po skanowaniu. A jak miałeś wyjątkowo kontrastowe wywołanie (papier o twardej gradacji - tak to się nazywa?), to zawsze można zmiękczyć. My oceniamy efekt końcowy, a jak on powstał, to już nie nasz problem.
Zdjęcie nie jest przeostrzone.
Żeby takie było, trzeba to zrobić, jeśli masz na myśli obróbkę w komputerze.
A nic nie przeostrzałem.
Celowo modelkę lampą dopaliłem, żeby ją z tła wyeksponować i szczegóły na sukni pokazać.
Żeby to na filmie uzyskać, trzeba w czasie robienia zdjęcia zrobić, a nie w komputerze.
W efekcie tego, ona biała na tle czarnego tła, wydaje Ci się, że przeostrzona.
Scan jest z negatywu wołanego w C41, więc nie było kontrastowego wołania,
ani papieru o twardej gradacji.
Przecież jak zmiękczę to zdjęcie to kaszana wyjdzie, nie będzie tego, co chciałem.
Co to znaczy: ”My oceniamy, nie nasz problem”
To znaczy kto? Myślałem, że piszesz to w swoim imieniu.
Ciekawostka: wrzuciłem to zdjęcie na forum fotografii tradycyjnej i napisano,
że widać na nim ostrą obróbkę cyfrową. Że pannę młodą wkleiłem w tło!
Normalnie śmiech na sali!
Czy tak trudno odróżnić zdjęcie z filmu, od pliku cyfrowego?
I proszę nie traktować tego, jako obraźliwy post, tylko jako konstruktywną dyskusję.
Matey3000
06-04-2010, 14:46
Kiedy zostaje się "londyńczykiem"? Po roku, pięciu? ;)
w tym wypadku trzeba bylo byc na tym konkretnym londynskim plenerze.
Zdjęcie nie jest przeostrzone.
Żeby takie było, trzeba to zrobić, jeśli masz na myśli obróbkę w komputerze.
A nic nie przeostrzałem.
Nie rozumiemy się chyba nadal. Skan jest w rozmiarze 1024 x 677? Czy może użyłeś jakiegoś programu by zmniejszył to zdjęcie? Ja obstawiam, że jednak coś je zmniejszyło i przy okazji wyostrzyło.
Mnie chodziło o pokazanie szczegółów sukienki pani młodej.
I żeby ostro się odznaczała od rozmytego tła.
Z uwagi na wzorek na sukni, musi być zostawiona ta ostrość, bo inaczej gubią się szczegóły.
I też nie będzie wyraźnego kontrastu z panem młodym.
Co do zmniejszania, to wszyscy radzą wyostrzyć po zmniejszeniu rozmiaru.
Czemu?
Czy zdjęcie traci na ostrości w czasie obróbki zmniejszania?
Tak czy nie? Bo trochę nie rozumiem.
filozzof
07-04-2010, 00:06
Witam,
Niestety zdjęcie do mnie nie przemawia. I może zabrzmi to dość oschle dla mnie jest mało istotne czy cyfra czy analog jak wołane i czy obrabiane.... Po prostu przeszkadza mi światło z lampy na włosach modelki (może i taki mój fetysz lampowy ;)).
Ogólnie zdjęcie przyjemne.
Pozdrawiam i czekam na kolejne z tego jakże tajemniczego "pleneru Londyńskiego" :D
Co do zmniejszania, to wszyscy radzą wyostrzyć po zmniejszeniu rozmiaru.
Czemu?
Czy zdjęcie traci na ostrości w czasie obróbki zmniejszania?
Tak czy nie? Bo trochę nie rozumiem.
Tak, zdjęcie na zmniejszaniu może stracić ostrość i zazwyczaj tak jest. Zatem należy je delikatnie wyostrzyć, choć stopień ostrzenia często zależy od motywu, ilości szczegółów, czy na zdjęciu są włosy, sierść, materiał. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, czy wyostrzałeś. Zgaduję, że tak. Tłumaczymy, że jest to przesadzone. PS, Lightroom oferują narzędzia do ostrzenia miejscowego, można to wykorzystać jeżeli ostrzenie ogólne jest za słabe by wydobyć to co chciałeś.
W 16 poście napisałem, że nie wyostrzałem. Tylko rozmiar zmniejszyłem.
Więc nie pisz, że: "zgadujesz, że tak”, bo nie.
Czemu tak się upierasz, że wyostrzyłem to zdjęcie?
Po zmniejszeniu rozmiaru powinno stracić na ostrości.
A tu nic. Albo film jest bardzo dobry?
Co do obróbki na kompie, to nie lubię tego robić.
A jak już, to robie to bardzo delikatnie.
To znaczy tak, że można to zdjęcie spokojnie powtórzyć.
Nie lubię robić zdjęć, których bez komputera by się nie zrobiło.
OK, a wiesz, że chętnie się czegoś nauczę i zobaczę wycinek ze skanu z jakimś kontrastowym konturem lub włosami? Bo jeżeli można analogowe skany zmniejszać bez utraty ostrości, to ja chętnie sobie przeanalizuję jak to działa. Ja jestem dzieckiem cyfry, pomniejszanie zdjęć cyfrowych, które są wstępnie rozmywane przez filtr AA, potem przez interpolacje Bayerowską, może działa inaczej niż pomniejszanie skanów z analoga. Zatem jeśli można to prosiłbym o taki wycinek do analizy i nauki (powiedzmy 1000x900 by było co zmniejszać).
Daj adres na priv to Ci cały plik wyślę.
Zmniejszysz go sobie i zobaczysz jak to wyjdzie.
Sam jestem ciekaw.