PDA

Zobacz pełną wersję : lampy z zasilaniem do 3kpln

maciek.evo
03-04-2010, 15:16
Siema!

Znajomy zastanawia się nad kupnem lamp, koniecznie z batterypackiem, moc rzędu 600ws, bez osprzętu, tylko garnki i ew. późniejsza możliwość dokupienia. Da radę zmieścić się w 3kpln za dwie, a może 3 lampy? Nie musi to być renomowana marka, ale żeby było w miarę solidne i trwałe... jakieś rady? :)

Pzdr

fIlek
03-04-2010, 15:32
Ciężko będzie - najtańsze chińczyki to będzie coś ponad 3 tysie za 2 sztuki.

oldarcher
03-04-2010, 15:46
Quantuum duale power 600ws to jakieś 1380zl za sztuke.
Moze te sie nadadzą?

fafniak
03-04-2010, 16:29
Ale czy te chinske wynalazki weszły do sprzedaży? Jakiś czas temu (fakt że dawno) dzwoniłem do firmy, ale odpowiedzieli mi ze nie ma ich jeszcze - pomimo że na stronie występowały.

stachu321
03-04-2010, 17:03
Weszły, ba nawet czekają na mnie dwie sztuki w sklepie na po świętach. Czyli raczej fabryka daje.

Andrzej Olender
03-04-2010, 17:39
Sam właśnie stoję przed podobnym dylematem z tym że planuje jedną lampkę zakupić. O akumulatorze dołączanym do Quantum Dual Power nasłuchałem się jednak zbyt dużo negatywnych opinii i dawno już skreśliłem tę lampkę. Na obecną chwilę skłaniam się ku Bowens Travel Pack z jedną lampą 600W. Koszt tego w sumie jednak sporo większy z uwagi na samą cenę lamp Bowens. Myślałem jeszcze o Powerlux 1000W. Zniechęca mnie jednak minimalna moc lampy ustawiana na 150W co może w wielu przypadkach być dużo za dużo (chociaż ostatnio operuje sporymi przysłonami, można i w sumie użyć filtra ND, sprawa rozpatrywana). Co do mocy to interesuje mnie przedział 600W do 1200W (planuję sporo działać tego lata w słońcu). Przez chwilę chciałem zaszaleć nawet w stronę Profoto i jego rozwiązania mobilnego w postaci ACUTE B 600. Budżet by się solidnie nagiął. Cena jednak akcesorii już mnie skutecznie powaliła :)
Wracając do tematu, dla Twojego znajomego najlepszy i w sumie chyba jedyny wybór to wspomniane na początku dwie sztuki Quantum Dual Power 600W. Oczywiście o ile budżetu nie zwiększy :)

Tommy
03-04-2010, 17:57
ja na razie jeszcze z moimi 600 nie wyszedłem w teren i tylko z sieci zasilam w domu, ale znajomy korzystał pół zimy z jednej 300, a przez drugą połowę już z dwóch bo na tyle mu się dobrze pracowało że dokupił drugiego Kłantuma :)
Generalnie ja wad nie widzę żadnych i wg mnie za te pieniądze jest to super zakup (ale ze mnie to studyjniak taki że ho ho ;) )

Co do specyfikacji lampy to na stronie jest że płynna regulacja mocy do 1/16 - a z tego co pamiętam to ja mam 1/32 , więc chyba mam jakąś wersję v. 2.01 ;) - jak wrócę do chałupy i tak nie będzie to to zdementuję - ale na 99% nie pomyliło mi się :)

Andrzej Olender
03-04-2010, 18:02
ja na razie jeszcze z moimi 600 nie wyszedłem w teren i tylko z sieci zasilam w domu, ale znajomy korzystał pół zimy z jednej 300, a przez drugą połowę już z dwóch bo na tyle mu się dobrze pracowało że dokupił drugiego Kłantuma :)
Generalnie ja wad nie widzę żadnych i wg mnie za te pieniądze jest to super zakup (ale ze mnie to studyjniak taki że ho ho ;) )

Co do specyfikacji lampy to na stronie jest że płynna regulacja mocy do 1/16 - a z tego co pamiętam to ja mam 1/32 , więc chyba mam jakąś wersję v. 2.01 ;) - jak wrócę do chałupy i tak nie będzie to to zdementuję - ale na 99% nie pomyliło mi się :)

Nie mylisz się, od pewnego czasu te lampy posiadają regulację 1/32 :)

fafniak
03-04-2010, 19:29
A co nie tak jest z tym akumulatorkiem?

Andrzej Olender
03-04-2010, 19:31
Znam dwóch ludzi którym nie wytrzymuje nawet 70 błysków w lampie 600W. Ratują się podłączaniem zestawu do zapalniczki samochodowej. Osobiście mnie to rozwiązanie nie rajcuje.

fafniak
03-04-2010, 19:32
Ooooo to niezbyt dobra wiadomość...

Tommy
03-04-2010, 19:58
ale spawając 1/1 mocy czy jakoś tak powszedniej, zmniejszą mocą? - ja słyszałem że to aku starcza DO 90 błysków na full (także 70, oczywiści na pełnej mocy jakoś też by mnie nie przeraziło)

Andrzej Olender
03-04-2010, 20:05
ale spawając 1/1 mocy czy jakoś tak powszedniej, zmniejszą mocą? - ja słyszałem że to aku starcza DO 90 błysków na full (także 70, oczywiści na pełnej mocy jakoś też by mnie nie przeraziło)

Niestety, wspomniane 70 błysków przy lampie na pół gwizdka.

maciek.evo
03-04-2010, 21:55
dziekuje wszystkim za odpowiedzi :) widze ze wybor duzy nie jest :mrgreen:

czy ktos kto to ma moze potwierdzic/zaprzeczyc lichosc baterii?

Jacek_Z
03-04-2010, 23:00
Bateria jest dośc mała i lekka, więc bym się specjalnie nie dziwił.

marszull
04-04-2010, 09:20
Andrzej Olender jak mozesz sporo nagiac budzet i miec osprzet bowensa
to moze exploler i do tego glowka/glowki bowensa? cena bedzie podobna do profoto acute
tylko troche wieksze (battery pack) bo glowki w podobnej wielkosci
Inne wyjscia (mocowanie bowens) to wpomniany przez Ciebie travelpak, lub testowane przez mnie zasilanie Tronix
lub czeskie fomei.

shaddixx
04-04-2010, 10:47
Niestety, wspomniane 70 błysków przy lampie na pół gwizdka.

Wszystkie zakupy musicie mi spie****ic? :D

Andrzej Olender
04-04-2010, 10:57
marszull, muszę budżet trochę uszczuplić, trzeba będzie troszkę modyfikatorów dokupić do całości by miało to sens.
Jak na razie skłaniam się jak wspomniałem do Travel Pack + Gemini 500 Espirit. No i jeszcze cenowo kusi ten Powerlux 1000 :). Szkoda że nie mam możliwości poużywania nawet godzinki któregoś z zestawów.

shaddixx, popytaj jeszcze innych użytkowników, może po prostu jest taki rozrzut jakościowy tych akumulatorów.

shaddixx
04-04-2010, 11:23
Ja je i tak kupie na dniach. A jak zrobie test i nie wytrzymają deklarowanych ilości błysków to bede je wymieniać aż trafie na dobry akumulator;)

MicSzu
04-04-2010, 11:29
Bez jakiego kolwiek większego pojecia o elektronice/elektryce można zdecydowanie zwiększyć ich wydajnośc --> przerabiając i dołączając dodatkowy żelowy aku:)

marszull
04-04-2010, 17:55
Andrzej bowensy na pewno beda lepszym wyborem niz quantum bo na pelniej mocy 2x500 masz 150 blyskow (ja mialem 148)
duzy plus to waga i wielkosc, a minus to ze tylko bowens
ja caly czas mysle nad tronixami
gdzie duzym plusem (i ciagle nad tym mysle) jest to ze mozna podlaczyc rozne lampy
aha jest jeszcze panter fomei, ale nie uzywalem tylko widzialem na targach i robi bardzo dobre wrazenie, ale ma moc regulowana symetrycznie
niestety :-(
moze za jakis czas uda mi sie uzyskac do testow zasilacz fomei
plus zestaw lamp panter z aku to bede mogl cos napisac

Andrzej Olender
04-04-2010, 18:00
Andrzej bowensy na pewno beda lepszym wyborem niz quantum bo na pelniej mocy 2x500 masz 150 blyskow (ja mialem 148)
duzy plus to waga i wielkosc, a minus to ze tylko bowens
ja caly czas mysle nad tronixami
gdzie duzym plusem (i ciagle nad tym mysle) jest to ze mozna podlaczyc rozne lampy
aha jest jeszcze panter fomei, ale nie uzywalem tylko widzialem na targach i robi bardzo dobre wrazenie, ale ma moc regulowana symetrycznie
niestety :-(
moze za jakis czas uda mi sie uzyskac do testow zasilacz fomei
plus zestaw lamp panter z aku to bede mogl cos napisac

Jeszcze apropo fomei wpadł mi w oko zestaw, fomei panther panther 600 (http://www.sklep.medikon.pl/GENERATOR_FOMEI_PANTHER_600__1_X_GLOWICA_BLYSKOWA-1592.html). Wydaje się nawet ok. Może ktoś używał bądź chociaż na jakiś targach widział na żywo?

marszull
04-04-2010, 19:06
no wlasnie o tym pisalem ;-)
panter :-)
wyglada zacnie tylko podzial ma symetryczny

j_szczygiel
04-04-2010, 19:43
Jesli wchodzisz w nowy sprzet i nie posiadasz juz lamp, ktore sa zasilane tylko i wylacznie z sieci, chyba najlepszym rozwiazaniem sa wspomniane przez Marszulla Bowensy z Travel Packiem lub Explorerem 1500. Na brytyjskim e-bay`u uzywki mozna wyrwac w smiesznych cenach :)
Fomei jest swietny, tylko ta symetrycznie regulowana moc psuje troche caly efekt.

jabu66
04-04-2010, 20:13
A czy nikt z Was nie bierze pod uwagę możliwości zakupu niewielkiego generatora spalinowego ?
Przecież to niewielki wydatek , mobilność - w końcu z softboxami i innymi pierdami też trzeba latać po polu.
To jest full profi rozwiązanie. Podczas wieczornych plenerów można palić piloty , bez obaw , że braknie prądu - zawsze można "spuścić" z auta.
JB.

fafniak
04-04-2010, 20:50
niewielki generator - ok. pod warunkiem że ma stabilizacje i prądowo podoła.
tania chińszczyzna potrafi namieszać w działaniu lamp - to z doświadczenia znajomych

marszull
04-04-2010, 22:54
Niewielki generator spalinowy o mocy 1000 to okolo 2 tysiecy zlotych (najtansza opcja kipor)
i nie jest az tak mobliny, plus smrod spalin i halas (chociaz mocno ograniczony)
duzy plus to ciagla praca

Andrzej Olender
04-04-2010, 23:43
no wlasnie o tym pisalem ;-)
panter :-)
wyglada zacnie tylko podzial ma symetryczny

No tak, gapa ze mnie :)
Mimo symetrycznego podziału prezentuje się zacnie.

Jesli wchodzisz w nowy sprzet i nie posiadasz juz lamp, ktore sa zasilane tylko i wylacznie z sieci, chyba najlepszym rozwiazaniem sa wspomniane przez Marszulla Bowensy z Travel Packiem lub Explorerem 1500. Na brytyjskim e-bay`u uzywki mozna wyrwac w smiesznych cenach :)
Fomei jest swietny, tylko ta symetrycznie regulowana moc psuje troche caly efekt.

Jakoś nie zauważyłem na ebay używek w śmiesznych cenach z dostawą do Polski :)
Albo ja ślepy jestem :)

j_szczygiel
04-04-2010, 23:48
Jakoś nie zauważyłem na ebay używek w śmiesznych cenach z dostawą do Polski :)
Albo ja ślepy jestem :)

Nie mowie, ze sa teraz ;) Kilka miesiecy temu sam lasilem sie na Exprity Gemini 750+ z travel packiem. Aukcja skonczyla sie na bardzo interesujacej cenie.

marszull
04-04-2010, 23:53
raczej polecam ebay.co.uk :-)
ewentualnie jako zakupy nowek w dobrych cenach (na pewno lepszych niz polski dystrybutor) , ale juz nie smiesznych ;-)
calumet

Mikee
05-04-2010, 10:07
Też nie wiem dlaczego niektórzy są tak negatywnie nastawieni do Quantuumów Dual Power, osobiście mogę polecić znajomy w zime błyskał na okrągło, śmiga aż miło, no tyle że on ma 300ws a batterypacki wydaje mi się że są te same do 600 i 300.

Andrzej Olender
05-04-2010, 10:14
Też nie wiem dlaczego niektórzy są tak negatywnie nastawieni do Quantuumów Dual Power, osobiście mogę polecić znajomy w zime błyskał na okrągło, śmiga aż miło, no tyle że on ma 300ws a batterypacki wydaje mi się że są te same do 600 i 300.

Baterie są niestety te same, z pewnością wiele osób będzie je sobie chwalić, zwłaszcza jak ktoś nie operuje relatywnie dużymi mocami. Wszystko zależy od wymagań, moich nie spełnia, tyle :)
Decyzja będzie ciężka, zwłaszcza że w ciągu dwóch tygodni muszę coś zakupić bo zostałem już nawet bez lampek reporterskich. Ostał mi się jedynie statyw oświetleniowy ;)

j_szczygiel
05-04-2010, 11:09

Mike, 300 czy 600Ws w pelnym sloncu z zalozonym duzym modyfikatorem (np. beauty dish czy okta) nie jest niestety wystarczajaca moca. Biorac pod uwage ilosc blyskow jaka mozna na nich wykonac, nie spelniaja one wymagan kazdego fotografa ;) Wszystko zalezy od oczekiwan, jesli zakup dobrego sprzetu do pracy w plenerze ma sie zwrocic i przelozy sie na wieksze dochody, wtedy warto inwestowac.

Andrzej Olender
05-04-2010, 11:42
marszull, jako że polecasz zakupy w calumet mam pytanko, będę musiał dodatkowo zapłacić od zakupów VAT? (mowa o sklepie UK)

marszull
05-04-2010, 12:00
jak masz nipue to nie, w ktorym watku opisywalem jak to wyglada
jak wroce do domu to wysle ci namiary na Francesce (chyba tak miala na imie ;-) )
ktora zajmuja sie sprzedaza do innych krajow UE, fakturami itd.

jabu66
05-04-2010, 20:07
Niewielki generator spalinowy o mocy 1000 to okolo 2 tysiecy zlotych (najtansza opcja kipor)
i nie jest az tak mobliny, plus smrod spalin i halas (chociaz mocno ograniczony)
duzy plus to ciagla praca

Przedłużacz?