PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Boski Bosman

aaniaa
02-04-2010, 23:19
1 próby panoramowania

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img87.imageshack.us/my.php?image=pierwszydziewiosny086zm.jpg)

pol_t
03-04-2010, 11:50
próby panoramowania

możesz napisać co to zdjęcie ma wspólnego z panoramą?

erde
03-04-2010, 11:52
możesz napisać co to zdjęcie ma wspólnego z panoramą?buahahah :D płetwa2 rządzi.

a zdjęcie do kosza...przykro mi. chyba sama widzisz co tu się dzieje

brylek
03-04-2010, 11:56
możesz napisać co to zdjęcie ma wspólnego z panoramą?

polecam poszukać jaka jest różnica miedzy
Panoramowaniem a Panoramą

pol_t
03-04-2010, 12:01
buahahah :D płetwa2 rządzi.
co to wnosi?

polecam poszukać jaka jest różnica miedzy
Panoramowaniem a Panoramą

dzięki, początki są trudne :-(

brylek
03-04-2010, 12:12
[/QUOTE]dzięki, początki są trudne :-([/QUOTE]

mi mówili że Krakowa od razu nie zbudowano :smile:

erde
03-04-2010, 12:14
zamiast zadawać ironiczne pytania będąc przekonanym o swojej wiedzy lepiej najpierw sprawdź podstawowe pojęcia.

pol_t
03-04-2010, 12:22
zamiast zadawać ironiczne pytania będąc przekonanym o swojej wiedzy lepiej najpierw sprawdź podstawowe pojęcia.
jak bym był przekonany o swojej wiedzy to nie zadawałbym pytania, nie każdy jest taki bystrzacha jak Ty

pozdrawiam
Paweł

Karbulot
03-04-2010, 12:31
Tak patrze na EXIF i przecieram oczyska. Migawka 1/20 wiec nie ma szans, aby pies wyszedl ostro, tym bardziej ze jest w ruchu. No i ogniskowa niemala, bo 70 mm. Ale chyba autorka na sile starala sie taki wolny czas uzyskac. Bo widze, ze korekta ekspozycji +1.5 EV, a to jest duzo. Po co ta korekta? Zdjecie ciemne, wiec robione w nocy? No i przyslona f11, czyli kolejne wydluzenie migawki. Niestety nie wiem nic na temat ISO, ale biorac pod uwage te parametry, nie zdziwlbym sie jakby wynosilo ponizej 200.

erde
03-04-2010, 12:40
płetwa nie ściemniaj, nie zadałeś pytania tylko rzuciłeś ironiczną uwagę a teraz próbujesz się wykręcić.

na szczęście już zapewne dowiedziałeś się jaka jest różnica pomiędzy panoramowaniem a panoramą, zatem życzę zdrowych i wesołych świąt. i nie obrażaj się :)

jurek1906
03-04-2010, 12:50
dramatu niema, ale czas 1/40 starcza do panoramowania. Miałbyś w miarę ostrego psa i fajnie rozmyte tło :).

erde
03-04-2010, 12:57
ba, nawet i 1/100 da radę! Jurku, autorem jest, jak sądzę, kobieta ;)

jurek1906
03-04-2010, 13:10
ba, Jurku, autorem jest, jak sądzę, kobieta ;)
Pewnie tak :), ale gwarancji nigdy niema ;)

aaniaa
03-04-2010, 23:14
Tak celowo starałam się wydłużyć czas do 1/20. Przy 1/40 rozmycie tła mnie nie zadowalało (widocznie mój pies za wolno biega:-P) Ja z efektu jestem zadowolona :) Oczywiście na pewno dało by radę zrobić to lepiej. Ja się dopiero UCZĘ! Zdjęcie było robione za dnia. Dlaczego korekta ekspozycji jest na +1.5 EV? Nie wiem. Tego jeszcze nie ogarniam (jak i wielu innych rzeczy). Przysłona 11 była ustawiona jeszcze z jednego względu: robiłam serię i pies biegł w moją stronę dlatego chciałam zwiększyć troszkę głębię ostrości. Sposób w jaki pies jest niewyraźny mnie się podoba ;)
Przypomina mi trochę strusia pędziwiatra :)
Nie potrafię sama jeszcze ocenić jakie ustawić parametry aby mieć pewność, że zdjęcie będzie udane. Do wszystkiego dochodzę sama metodą prób i błędów ;) I w sumie to mi sprawia ogromną przyjemność kiedy zaczynam dostrzegać pewne zależności. Niemniej jednak będę bardzo wdzięczna za wskazówki i konstruktywną krytykę, która czegoś mnie nauczy. Komentarze w stylu: "do dupy" - same takimi są. Nie boję się krytyki, ale niech to będzie: "do dupy, bo..., było by lepiej gdyby..."

Dziękuje
Ania - kobieta ;)

Aaa, erde a co się dzieje na moim zdjęciu? Żałuję, że nie potrafię czytać w myślach ale mam wrażenie, że dostrzegasz coś czego ja jednak nie widzę :)

erde
04-04-2010, 19:35
droga aniu cieszę się wręcz niezmiernie, że jesteś zadowolona ze swojego zdjęcia. to podstawa dobrego samopoczucia! Jednakowoż istotą panoramowania jest otrzymanie ostrego poruszającego się obiektu i rozmytego ruchem obiektywu tła. Panoramowanie najlepiej poćwiczyć przy bardzo dobrych warunkach świetlnych a najłatwiej chyba będzie na jadących samochodach...tak na początek. Przy czasie 1/20 bez wprawy będziesz miała nie tylko rozmyte tło ale i pierwszy plan i to tak w pionie jak i poziomie. Punkt ostrości ustawiasz sobie najlepiej na środek kadru, czas 1/100 i odpowiednia do tego przysłona (tu bierzemy pod uwagę warunki oświetleniowe). Tryb autofocusa ustawiasz na AF-C co pozwoli obiektywowi dostosowywać ostrość na bieżąco. Trzymając aparat i obiektyw pewnie w dłoniach dosłownie śledzisz obiektywem ruch obiektu starając się nie zmieniać położenia względem drugiej osi (pion lub poziom) cały czas trzymając do połowy wciśnięty spust. Kiedy jesteś pewna kadru robisz zdjęcie.

To co przedstawiłaś jest: za ciemne i pozbawione ostrości na psie...i tyle wystarczy bym ja uznał to zdjęcie za nadające się do kosza. oczywiście to moja osobista opinia i nie musisz się z nią zgadzać.

Marian K
04-04-2010, 20:04
dramatu niema, ale czas 1/40 starcza do panoramowania. Miałbyś w miarę ostrego psa i fajnie rozmyte tło :).

Też tak myślę,no może podobnie,znaczy podoba się,ale bez przesady.:)
Co do psa - skąd pewność że nie jest ostry,za to tło na pewno jest jest rozmyte.
Osobiście nie lubię jak ktoś broni zdjęcia pisząc - "ja się uczę".
Pozdr.Marian-mężczyzna.