Zobacz pełną wersję : Stałkowe dylematy.
Witam.
Mam zamiar rozbudować trochę szklarnie o coś stałoogniskowego. Chciałbym kupić coś w okolicach 30mm, oraz 50mm i tu dylemat pomiędzy:
Sigmą 30mm 1.4, a Nikkorem AF-S 35mm 1.8.
I jeszcze coś na 50mm:
opcja 1- iść po kosztach i kupić Nikkora 1.8
opcja 2- światło 1.4 i ... znowu dylemat czy Sigma (HSM), czy Nikkor
Co będzie lepsze?
opcja 3 http://forum.nikoniarze.pl/search.php bylo tego od groma
siedemczwartych
02-04-2010, 09:00
jeśli dół to tylko N35.
Jedno z najlepszych szkieł. Ostre od 1,8, szybkie.
Sigma 30 niestety AF lezy na łopatkach, szczególnie gdy sie zrobi troche mniej światła.
A wyżej?
Hmmm właśnie też mam ten tylemat.
N50 1,4G odpada. czas potrzebny do wyostrzenia przekracza czas zagodowania 2 litrów wody :)
Zobaczę jeszcze N50 1,4D, słabsze boki, ale podobno reakcja AF jest zdecydowanie lepsza.
Jeszcze jest sigma 50 1,4.
Właśnie sie pojawilo kilka fotek:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1835509&postcount=264
Tu dylemat jest większy.
Boję się, że sigma 50 bedzie z AF podobnie jak sigma 30... ale jak nie włożę palca to nie uwierzę.
Jacek_z bardzo chwali sigmę 50, więc na pewno ją trzeba sprawdzić.
Ja też chwalę bardzo moją sigmę, a miałem wcześniej nikona 50 1.4 obie wersje. AF w G jest bardzo wolny - przejechanie z jednego końca do drugiego zajmuje sekundy. W sigmie części sekundy.
Ja bym wybierał pomiędzy 35/1.8DX a 50/1.4G. 35/1.8DX jest "bez wad" chyba (nie wiem jak tam z prędkością AF). 50/1.4G to nie jest demon szybkiego AF, ale 50/1.4D jest jednak nieco słabszy optycznie - mi tam wystarcza szybkość AF w wersji G.
Sigma 50/1.4 - fajna, fajna, za droga, za duża i za ciężka.
nie wiem co wy z tą powolnością AFS 50/1.4 ciągle wyskakujecie ;)
uzywałem 35/1.8 G i używam 50/1.4 G i nie widze jakichś różnic w codziennym fotografowaniu, przynajmniej w plenerze...fakt nie uzywałem stopera :confused:
Karl Johansson
02-04-2010, 15:22
Moim zdaniem te narzekania na szybkość af w 50G to szukanie dziury w całym.
Mam ten obiektyw, robiłem zdjęcia 1.4D i 1.8D - nie widzę większej różnicy.
AF-S dawał sobie spokojnie radę podczas robienia zdjęć na meczu halowej piłki nożnej, więc nie wiem, o co chodzi...
Sigma 30 niestety AF lezy na łopatkach, szczególnie gdy sie zrobi troche mniej światła.
A masz to szkło,czy tylko się naczytałeś? I tak rodzą się plotki.
[QUOTE=rycerz;1836821]nie wiem co wy z tą powolnością AFS 50/1.4 ciągle wyskakujecie ;)
uzywałem 35/1.8 G i używam 50/1.4 G i nie widze jakichś różnic QUOTE]
Ci co takie rzeczy piszą to nawet tych szkieł w ręku nie mieli. To są tzw. szkłogawędziarze:)
Ci co takie rzeczy piszą to nawet tych szkieł w ręku nie mieli. To są tzw. szkłogawędziarze:)
Skąd ta pewność :)
Jak ktoś używał 35/1.8 i 50/1.4 AF-S i nie widzi powolności 50 to dlatego że 35 też jest mułowata :)
Szybkie to są zoomy f/2.8 AF-S
Ja miałem w ręku wszystkie trzy 50-tki i z uporem maniaka twierdzę że N50G jest ślamazarny;)
Skąd ta pewność :)
Jak ktoś używał 35/1.8 i 50/1.4 AF-S i nie widzi powolności 50 to dlatego że 35 też jest mułowata :)
Szybkie to są zoomy f/2.8 AF-S
Ja tak bardziej ogólnie napisałem.Nie tyczy to tylko tego tematu.
No i już coś więcej wiadomo, dzięki. Nie spodziewałem się ze AF-s 50mm muli :o
Ciekaw jestem co Wy za zdjęcia robicie, że taki hipermegaultraszybki AF-S w tej 50-tce jest potrzebny... ;-)
Nikt nie pisał że jest mu taki szybki potrzebny ale pisanie że jest szybki w 50 to bzdury, tylko o to chodzi, o fakty :)
siedemczwartych
03-04-2010, 07:45
A masz to szkło,czy tylko się naczytałeś? I tak rodzą się plotki.
no oczywiście, że go nie mam... to chyba logiczne skoro narzekam na nie.
Ale niestety muszę Cię zmartwić, bo wszystko co tu napisałem opiera sie na moich osobistych doświadczeniach, a nie na pogloskach.
Więc.... nadal utrzymuję, że Sigma 30 f/1,4 w ciemniejszych warunkach kompletnie sobie nie radzi z AF.
Miałem ją, przetestowałem, oddałem.
Nikkor 50 f/1,4G, to niestety bardzo powolna jednostka.
I nawet bym sie nie ośmielił porównywać go do N35 f/1,8.
Natomiast nie testowałem N50 f/1,4D i nie testowałem S50 f/1,4, dlatego napisałem, że nim sie wypowiem muszę mieć je w łapach.
Ciekaw jestem co Wy za zdjęcia robicie, że taki hipermegaultraszybki AF-S w tej 50-tce jest potrzebny... ;-)
np. zdjęcia ruchliwego dziecka (bez adhd :) ) mam 50g i uwielbiam ją, bo jesli uda sie ustrzelić ostrość to piękne fotki wychodzą. Faktycznie 50g jest idealna ale do bardziej statycznych sytuacji.
no oczywiście, że go nie mam... to chyba logiczne skoro narzekam na nie.
Ale niestety muszę Cię zmartwić, bo wszystko co tu napisałem opiera sie na moich osobistych doświadczeniach, a nie na pogloskach.
Więc.... nadal utrzymuję, że Sigma 30 f/1,4 w ciemniejszych warunkach kompletnie sobie nie radzi z AF.
Miałem ją, przetestowałem, oddałem.
Nikkor 50 f/1,4G, to niestety bardzo powolna jednostka.
I nawet bym sie nie ośmielił porównywać go do N35 f/1,8.
Natomiast nie testowałem N50 f/1,4D i nie testowałem S50 f/1,4, dlatego napisałem, że nim sie wypowiem muszę mieć je w łapach.
A które szkiełko po ciemku dobrze sobie radzi? Znasz takie? Wiadomo że AF potrzebuje choć trochę światełka.Trzeba trochę pomóc,chociażby sabinką. Zwróć uwagę,że AF-em steruje puszka.Piszesz,że Sigma jest cienka-z jaką puszką?
Używałeś równolegle coś z tą SIGMĄ?
Weźmij człowieku do ręki (znaczy zapnij do body) 24-70/2.8 AF-S i porównaj prędkość działania AF z 50/1.4G...
50/1.8D i 50/1.4D (śrubokręty) też są wyraźnie szybsze (przynajmniej na D300/D700, nie wiem, może ktoś testował na D60, to mógł uznać, że 50/1.4G jest tak samo szybki...)
50/1.4G ma AF delikatnie mówiąc średnio-szybki. Mi to nie przeszkadza, bo jak potrzebuję szybkiego AF, to po prostu zapinam inne szkło. Ale jeśli ktoś chce kupić szkło z szybkim AF, no to na pewno nie 50/1.4G.