Zobacz pełną wersję : jak to jest z tym FF/BF
Witam
Chciałem zapytać jak to jest ze stałkami i występującym w nich problemie FF/BF. Czy to jest zależne od przysłony dla konkretnej stałki, czy producent korpusu wykonuje korekcję pod dane szkło?
Jeśli załóżmy nie mam FF/BF na KITcie ani tele, to czy jak kupię stałkę to problem może wystąpić ?
Czy wówczas w obiektywie serwis musi dokonać korekcji tego problemu czy założmy to występuje przy dużej GO i małej przysłonie czy odwrotnie.
Mieliście przypadki zakupu stałki i tego problemu, jakie kroki podjeliście ?
Pozdrawiam
Moshica
Bodajże Niedzwiedz ma/miał jakieś problemy typu bf/ff z 85/1.costam :) Ale nie do końca wiemy, czy to bf/ff czy może coś innego.. Niedzwiedz, wypowiedz się :)
Niedzwiedz
22-11-2006, 11:42
nie, szkla dzialaja dobrze pucha rozrabia ale juz niedlugo nie bedzie rozrabiala ;)
Witam,
z kitem 18-70 mam FF , a ze szkłami AF-35/2 , AF-50/1,8 i sigmą 70-300 APO - BF :cry: .
Z tego wnioskuję ,żę z kitem jest coś nie do końca tak .
Może da się wyregulować samo szkło .Ponoć tak właśnie robią to w Sigmie .
Wg .mnie testy najlepiej robić z kartą , która posiada doddatkową płaszczyznę , równoległą do matrycy.
Taka wyklejanka była gdzieś w sieci .
Tak tylko że jak już kupisz, to Twój problem jak coś nie działa jak trzeba !
Tą kartą robilem już testy z KITem, ale stałka ma większą ostrość i szkoda by było gdyby nie ostrzyła w punkt...
Pozdrawiam
Moshica
Niedzwiedz
22-11-2006, 12:59
kupuj szkla w sklepie
W sklepie sa zazwyczaj drozsze...
No ale w koncu jesli sprzedawca na allegro zapiera sie ze szklo jest w porzadku a okazuje sie ze ma BF to nie powinno byc problemu z wyegzekwowaniem wplaconych pieniedzy.
Czy możliwe, żeby obiektyw był winien ? Przecież puszka kręci obiektywem, aż dostanie ostry obraz na czujniku W PUSZCE. BF/FF występuje wtedy, gdy czujnik jest źle ustawiony w stosunku do matrycy (ostrość na czujniku nie odpowiada ostrości na matrycy). Źle rozumuję ?
Niedzwiedz
22-11-2006, 16:54
no w sumie to puszka rozrabia :)
Ja w moim D50 mam lekki BF na 18-70 zwłaszcza przy szerokim kącie i myślałem, że to może wina obiektywu.
Wczoraj kumpel kupił D70s z 18-70 i poprosiłem go, żebywpadł do mnie, wtedy cyknąłem teścik jego aparatem, było OK, podpiąłem jego szkło do swojego body - było do {}upy. Wnioskuję, że pucha świruje, jutro przychodzi do mnie 50/1.8 wtedy to będą ekscytujące testy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif).
Także imbus chyba mnie czeka albo serwis gwarancyjny(facet mówił że 3 tyg. to potrwa).
Zastanawiam się nad imbusem.
Myślę, że nie rozwalę migawki czy czegoś takiego, bardziej boję się że zabrudzę lustro.
Mam też pytanko: czy serwis jest w stanie wykryć, że gmerałem imbusem, jeśli wszystko zrobię dobrze?
może ktoś chce mnie przestrzec albo podać jakieś tipy jak to najlepiej zrobić?
pozdro
Bawiłem się trochę imbusem ,ale co z tego skoro na jednym szkle jest FF , a na innych BF .
Wyregulowałem to wszystko mniej więcej "po środku" , ale wolałbym ,żeby na wszystkich szkłach było w punkt.
Co ciekawe , na 4 szkła tylko kit 18-70 ma odchyłkę na FF .
Imbus wszystkiego nie załatwi , chyba że ktoś ma jedno szkło.
Jak pisałem, z zasady działania AF nie powinno to zależeć od obiektywu. Chyba, że puszka ma pewną tolerancję ostrości i wtedy zależy, czy dochodzi do ostrości od "dalekiej", czy od "bliskiej" strony.
Może jakiś związek z tym problemem ma to ,że te trzy pozostałe szkła korzystają z silnika wbudowanego do body .
Może wprowadza się jakies poprawki w zależnosći od rodzaju sterowania AF-em