PDA

Zobacz pełną wersję : jaka karta do D700

Chilon
01-04-2010, 16:47
Sorry jeśli było a ja przegapiłem ale jaka karta nie będzie ograniczać desiedemsetki w szybkości? Czy SanDisk Extreme III będzie ok czy raczej IV. I co to znaczy "zgodna z UDMA"?

pawulon
01-04-2010, 16:50
Według testu, najszybsze będą:

1. SandDisk Extreme IV
2. Verbatim Pro Series 300x
3. Sandisk Extreme Ducati Edition
4. Sandisk Extreme III

Chilon
01-04-2010, 16:55
A różnice widoczne w praktyce (np. zdj seryjne) czy tylko w warunkach laboratoryjno-testowych?

pawulon
01-04-2010, 17:12
Nie wiem, podałem dane z testu z gazety Digital Foto Video. :)

Soki
01-04-2010, 17:15
Extreme IV mam i polecam

Gio
01-04-2010, 17:34
Według testu, najszybsze będą:

1. SandDisk Extreme IV
2. Verbatim Pro Series 300x
3. Sandisk Extreme Ducati Edition
4. Sandisk Extreme III

To stare testy są...
Ja aktualnie używam Snadisków: Extreme Ducati Edition 8GB i najnowszej Extreme Pro 16GB. Nie robię jakichś wymyślnych testów, ale porównanie tylko jednego parametru zrobiło na mnie wrażenie. Pojemność bufora wyświetlana przy Extreme Pro to o ile pamiętam 12 zdjęć (RAW 14 bitów), a przy Ducati Edition jakieś 6 zdjęć.
Sprawdzę jak będę w domu dokładnie.

grudzinsky
01-04-2010, 18:56
porównanie tylko jednego parametru zrobiło na mnie wrażenie. Pojemność bufora wyświetlana przy Extreme Pro to o ile pamiętam 12 zdjęć (RAW 14 bitów), a przy Ducati Edition jakieś 6 zdjęć.
Sprawdzę jak będę w domu dokładnie.

bufor nie zalezy od karty...to taka pamiec podreczna aparatu ;) jak zapelnisz bufor to nici z 8kl/s ;)

maki
01-04-2010, 19:44
bufor nie zalezy od karty...to taka pamiec podreczna aparatu ;) jak zapelnisz bufor to nici z 8kl/s ;)

Dokładnie

mOSAd
01-04-2010, 20:45
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550 - tu masz praktycznie wszystko, prócz cen oraz decyzji co kupić :)
Dodam jeszcze, że NEF zajmuje dla typowych motywów około 14MB, JPEG Fine około 4MB. Można sobie wszystko ładnie przeliczyć. Różnica w ilości zdjęć, które aparat wykona bez zwolnienia będzie nie tak duża niestety - skoro w ciągu około dwóch sekund zapełnia mu się bufor (mowa o NEFach), a w ciągu tego tego czasu na kartę jest w stanie zrzucić maksymalnie cztery zdjęcia, to właśnie różnice będą tego rzędu - 1-2 zdjęcia więcej w serii na szybszych kartach. Oczywiście potem też aparat będzie w stanie szybciej zarejestrować kolejną serię.

Właśnie zrobiłem mały test, jakieś przypadkowe ustawienia: bufor wystarczył na 14 zdjęć bardziej skomplikowanego motywu (19 prostego), potem zapisywał zdjęcia przez około 8 sekund na mojej powolnej SD Extreme IV 30MB/s 16GB. Osobiście wolę pojemniejsze karty i święty spokój z miejscem oraz przekładaniem niż zysk w postaci 2 klatek w serii. To oczywiście jest subiektywne, ale w przypadkach, w których robiłem zdjęcia seryjne, najciekawszy moment trwał *ułamek* sekundy i należało się w ten ułamek wstrzelić, a nie chodziło o to, by seria trwała długo. No, ale ja robię zdjęcia amatorsko.

Gio
01-04-2010, 22:36

bufor nie zalezy, ale ilosc zdjec w serii tak i o tym mowie.

grudzinsky
01-04-2010, 22:56
bufor nie zalezy, ale ilosc zdjec w serii tak i o tym mowie.

a jestes tego pewnien?

Gio
02-04-2010, 09:41
a jestes tego pewnien?

Tak jak już napisałem, nie wiem czemu się czepiasz.

himi
02-04-2010, 11:20
Mam Lexara ósemkę i czytnik Lexara - jest naprawdę szybko
Do tej pory zawsze Sandisc ExIII

sevenoo
02-04-2010, 11:28
ja uzywam Extreme III , jak nie walisz sportu ani dlugich serii to spokojnie Ci wystarczy.
kupilem sobie lwasnie kolejna... pare 8semek jak bedziesz mial to powinno byc najbezpieczniej

Meggido
02-04-2010, 11:33
Ja mam 2x Sandisk 4GB Ultra II i też spokojnie daje radę. Aparat jeszcze mi się nie "zadławił".

PanomeiK
02-04-2010, 12:24
Nowe Sandiski ULTRA mają 30MB write/read, a 8GB można kupić już za 100zł.
Nie wydziwiajcie z mega szybkimi pamięciami, których i tak nie wykorzystacie, a dla lansu tez nie warto ich kupować.

maki
02-04-2010, 16:58
Tak jak już napisałem, nie wiem czemu się czepiasz.

Do momentu zapełnienia bufora nie ma najmniejszego znaczenia jaka siedzi karta. Potem już seria idzie w tempie zrzucania z bufora na kartę.
Czy może się mylę?

Gio
03-04-2010, 07:56
Nowe Sandiski ULTRA mają 30MB write/read, a 8GB można kupić już za 100zł.
Nie wydziwiajcie z mega szybkimi pamięciami, których i tak nie wykorzystacie, a dla lansu tez nie warto ich kupować.

na tej zasadzie na pytanie tworcy watku nalezaloby odpowiedziec - kup najtansze noname bo inaczej bedziesz lansiarzem mimo ze karty w aparacie nie widac. Wydziwianiem sa raczej takie posty jak zacytowany. Jakies kompleksy...?

Duszek
03-04-2010, 08:04
Sandisk Extreme III w D300 przy jpg L i fine 8 kl/s zawsze dawała rady

mOSAd
03-04-2010, 09:31
na tej zasadzie na pytanie tworcy watku nalezaloby odpowiedziec - kup najtansze noname bo inaczej bedziesz lansiarzem mimo ze karty w aparacie nie widac.

A to akurat nieprawda. :) Dlatego, że zdjęcia z bufora trzeba na kartę kiedyś zgrać. Zatem o ile noname (nie dające swoją drogą wystarczającej pewności, że zdjęcia się odczytają potem na kompie) pierwszą serię zrobi szybko, o tyle nie będziesz potem mógł zrobić kolejnych zdjęć przez baaaardzo długi czas. Chodzi głównie o to by praktyczna prędkość była rzędu 20 MB/s, a czy to będzie 21, czy 25 to już ma aptekarskie znaczenie. Słabe karty mają prędkość zapisu na poziomie 2-10 MB/s - a już dwukrotna różnica to dużo.

Podsumowując.

Jeśli przyjmiemy, że bufor ma jakieś 200MB (dla uproszczenia), to zrzut zapełnionego bufora na kartę 20MB/s trwać będzie około 10sekund. Już po 3 sekundach pauzy (bo jest nikły sens robić zdjecia co sekundę potem) mamy miejsce na 4-5 kolejnych zdjęć z pełną prędkością.
Dla porównania: karta z *realnym* 10 MB/s, zrzucać będzie bufor przez 20 sekund (wieczność!), a kolejna seria, czyli 4-5 zdjęć będzie dostępne dopiero po 6 sekundach (to już nie tak źle).
Dla karty 30MB/s, przerwa między seriami to 2 sekundy. Opróżnienie bufora do czysta to niecałe 7 sekund.

Zatem (orientacyjnie) różnica pomiędzy kartami szybkimi i super szybkimi to o jedną sekundę częstsze krótkie serie (co 2, zamiast co 3 sekundy). Jak również skrócenie czasu gotowości do wykonania długich serii (kilkunastu zdjęć) z 10 do 6-7 sekund. Jeżeli nie wykonujemy długich serii (lub robimy to sporadycznie), różnic praktycznie nie będzie.

Karty "badziewne" to wydłużenie dwu-, trzykrotne zarówno odstępu między seriami (strata 5-10 sekund) jak i duuużo dłuższa blokada pełnej gotowości aparatu do wykonania maksymalnie długiej serii.

Gdyby jakimś cudem powstała karta z realnym zapisem 40MB/s i czytnik w aparacie by to obsłużył, to czasy by wyglądały następująco. 1.5 sekundy między krótkimi seriami oraz 5 sekund na opróżnienie całego bufora. Zysk w stosunku do szybkich kart oczywiście dwukrotny.

No i teraz powinien już być wybór o wiele prostszy znając swój styl fotografowania.

*Mowa o prędkościach rzeczywistych, a nie tych cyferkach nadrukowanych na kartach.

Chilon
03-04-2010, 12:22
Dziękuję wszystkim - wiele mi się wyjaśniło. Wydaje się, że wszystko ponad Sandiska ExIII to już w moim przypadku zbędny wydatek.