Zobacz pełną wersję : jaka karta do D700
Sorry jeśli było a ja przegapiłem ale jaka karta nie będzie ograniczać desiedemsetki w szybkości? Czy SanDisk Extreme III będzie ok czy raczej IV. I co to znaczy "zgodna z UDMA"?
Według testu, najszybsze będą:
1. SandDisk Extreme IV
2. Verbatim Pro Series 300x
3. Sandisk Extreme Ducati Edition
4. Sandisk Extreme III
A różnice widoczne w praktyce (np. zdj seryjne) czy tylko w warunkach laboratoryjno-testowych?
Nie wiem, podałem dane z testu z gazety Digital Foto Video. :)
Według testu, najszybsze będą:
1. SandDisk Extreme IV
2. Verbatim Pro Series 300x
3. Sandisk Extreme Ducati Edition
4. Sandisk Extreme III
To stare testy są...
Ja aktualnie używam Snadisków: Extreme Ducati Edition 8GB i najnowszej Extreme Pro 16GB. Nie robię jakichś wymyślnych testów, ale porównanie tylko jednego parametru zrobiło na mnie wrażenie. Pojemność bufora wyświetlana przy Extreme Pro to o ile pamiętam 12 zdjęć (RAW 14 bitów), a przy Ducati Edition jakieś 6 zdjęć.
Sprawdzę jak będę w domu dokładnie.
grudzinsky
01-04-2010, 18:56
porównanie tylko jednego parametru zrobiło na mnie wrażenie. Pojemność bufora wyświetlana przy Extreme Pro to o ile pamiętam 12 zdjęć (RAW 14 bitów), a przy Ducati Edition jakieś 6 zdjęć.
Sprawdzę jak będę w domu dokładnie.
bufor nie zalezy od karty...to taka pamiec podreczna aparatu ;) jak zapelnisz bufor to nici z 8kl/s ;)
bufor nie zalezy od karty...to taka pamiec podreczna aparatu ;) jak zapelnisz bufor to nici z 8kl/s ;)
Dokładnie
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550 - tu masz praktycznie wszystko, prócz cen oraz decyzji co kupić :)
Dodam jeszcze, że NEF zajmuje dla typowych motywów około 14MB, JPEG Fine około 4MB. Można sobie wszystko ładnie przeliczyć. Różnica w ilości zdjęć, które aparat wykona bez zwolnienia będzie nie tak duża niestety - skoro w ciągu około dwóch sekund zapełnia mu się bufor (mowa o NEFach), a w ciągu tego tego czasu na kartę jest w stanie zrzucić maksymalnie cztery zdjęcia, to właśnie różnice będą tego rzędu - 1-2 zdjęcia więcej w serii na szybszych kartach. Oczywiście potem też aparat będzie w stanie szybciej zarejestrować kolejną serię.
Właśnie zrobiłem mały test, jakieś przypadkowe ustawienia: bufor wystarczył na 14 zdjęć bardziej skomplikowanego motywu (19 prostego), potem zapisywał zdjęcia przez około 8 sekund na mojej powolnej SD Extreme IV 30MB/s 16GB. Osobiście wolę pojemniejsze karty i święty spokój z miejscem oraz przekładaniem niż zysk w postaci 2 klatek w serii. To oczywiście jest subiektywne, ale w przypadkach, w których robiłem zdjęcia seryjne, najciekawszy moment trwał *ułamek* sekundy i należało się w ten ułamek wstrzelić, a nie chodziło o to, by seria trwała długo. No, ale ja robię zdjęcia amatorsko.
bufor nie zalezy, ale ilosc zdjec w serii tak i o tym mowie.
grudzinsky
01-04-2010, 22:56
bufor nie zalezy, ale ilosc zdjec w serii tak i o tym mowie.
a jestes tego pewnien?
a jestes tego pewnien?
Tak jak już napisałem, nie wiem czemu się czepiasz.
Mam Lexara ósemkę i czytnik Lexara - jest naprawdę szybko
Do tej pory zawsze Sandisc ExIII
ja uzywam Extreme III , jak nie walisz sportu ani dlugich serii to spokojnie Ci wystarczy.
kupilem sobie lwasnie kolejna... pare 8semek jak bedziesz mial to powinno byc najbezpieczniej
Ja mam 2x Sandisk 4GB Ultra II i też spokojnie daje radę. Aparat jeszcze mi się nie "zadławił".
PanomeiK
02-04-2010, 12:24
Nowe Sandiski ULTRA mają 30MB write/read, a 8GB można kupić już za 100zł.
Nie wydziwiajcie z mega szybkimi pamięciami, których i tak nie wykorzystacie, a dla lansu tez nie warto ich kupować.
Tak jak już napisałem, nie wiem czemu się czepiasz.
Do momentu zapełnienia bufora nie ma najmniejszego znaczenia jaka siedzi karta. Potem już seria idzie w tempie zrzucania z bufora na kartę.
Czy może się mylę?
Nowe Sandiski ULTRA mają 30MB write/read, a 8GB można kupić już za 100zł.
Nie wydziwiajcie z mega szybkimi pamięciami, których i tak nie wykorzystacie, a dla lansu tez nie warto ich kupować.
na tej zasadzie na pytanie tworcy watku nalezaloby odpowiedziec - kup najtansze noname bo inaczej bedziesz lansiarzem mimo ze karty w aparacie nie widac. Wydziwianiem sa raczej takie posty jak zacytowany. Jakies kompleksy...?
Sandisk Extreme III w D300 przy jpg L i fine 8 kl/s zawsze dawała rady
na tej zasadzie na pytanie tworcy watku nalezaloby odpowiedziec - kup najtansze noname bo inaczej bedziesz lansiarzem mimo ze karty w aparacie nie widac.
A to akurat nieprawda. :) Dlatego, że zdjęcia z bufora trzeba na kartę kiedyś zgrać. Zatem o ile noname (nie dające swoją drogą wystarczającej pewności, że zdjęcia się odczytają potem na kompie) pierwszą serię zrobi szybko, o tyle nie będziesz potem mógł zrobić kolejnych zdjęć przez baaaardzo długi czas. Chodzi głównie o to by praktyczna prędkość była rzędu 20 MB/s, a czy to będzie 21, czy 25 to już ma aptekarskie znaczenie. Słabe karty mają prędkość zapisu na poziomie 2-10 MB/s - a już dwukrotna różnica to dużo.
Podsumowując.
Jeśli przyjmiemy, że bufor ma jakieś 200MB (dla uproszczenia), to zrzut zapełnionego bufora na kartę 20MB/s trwać będzie około 10sekund. Już po 3 sekundach pauzy (bo jest nikły sens robić zdjecia co sekundę potem) mamy miejsce na 4-5 kolejnych zdjęć z pełną prędkością.
Dla porównania: karta z *realnym* 10 MB/s, zrzucać będzie bufor przez 20 sekund (wieczność!), a kolejna seria, czyli 4-5 zdjęć będzie dostępne dopiero po 6 sekundach (to już nie tak źle).
Dla karty 30MB/s, przerwa między seriami to 2 sekundy. Opróżnienie bufora do czysta to niecałe 7 sekund.
Zatem (orientacyjnie) różnica pomiędzy kartami szybkimi i super szybkimi to o jedną sekundę częstsze krótkie serie (co 2, zamiast co 3 sekundy). Jak również skrócenie czasu gotowości do wykonania długich serii (kilkunastu zdjęć) z 10 do 6-7 sekund. Jeżeli nie wykonujemy długich serii (lub robimy to sporadycznie), różnic praktycznie nie będzie.
Karty "badziewne" to wydłużenie dwu-, trzykrotne zarówno odstępu między seriami (strata 5-10 sekund) jak i duuużo dłuższa blokada pełnej gotowości aparatu do wykonania maksymalnie długiej serii.
Gdyby jakimś cudem powstała karta z realnym zapisem 40MB/s i czytnik w aparacie by to obsłużył, to czasy by wyglądały następująco. 1.5 sekundy między krótkimi seriami oraz 5 sekund na opróżnienie całego bufora. Zysk w stosunku do szybkich kart oczywiście dwukrotny.
No i teraz powinien już być wybór o wiele prostszy znając swój styl fotografowania.
*Mowa o prędkościach rzeczywistych, a nie tych cyferkach nadrukowanych na kartach.
Dziękuję wszystkim - wiele mi się wyjaśniło. Wydaje się, że wszystko ponad Sandiska ExIII to już w moim przypadku zbędny wydatek.