Zobacz pełną wersję : lampa do d90
wafloski
01-04-2010, 14:03
witam !
zastanawiam się nad wyborem lampy do D90 + kit 18-105 :
nissin di866, metz 48, sb-600
lampa potrzebna mi będzie w celu fotografowania imprez w klubach...
jak wiadomo ludzie w ruchu, mało światła zastanego, wysoki strop...
póki co w najbliższym czasie nie mam zamiaru kupować kolejnych lamp
co polecicie do tego celu ?
wafloski
01-04-2010, 14:10
lampa na pewno na puszce...
chyba że "na sankach" oznacza coś innego :D
jestem nowym posiadaczem lustrzanki :)
także mogę nie zrozumieć wszystkiego od razu ;)
navigator_s9
01-04-2010, 18:51
lampa na pewno na puszce...
hmmm... ja będąc na dwóch imprezach robiłem zdjęcia wypalając za pomocą fotoceli lampę którą trzymałem w lewej ręce więc ludzie byli doświetlani z dwóch stron...efekt wychodził bardzo w porządku :)
focić imprezy z kitem to co najmniej sb800, musisz mieć mocny palnik
Witam ja robiłem zdjęcia na różnych imprezach z różnym oświetleniem pomagała mi w tym sabina 900 ma niesamowitą moc i mogę ją polecić w 100% jedyny minus to gabaryty porównując z innymi modelami.
Jasne, zdecydowanie należy radzić lampę najdroższą: SB-900 w ostateczności Metz 58 lub Nissin Di866.
O to właśnie pytał autor wątku.
Cena SB-900 nie jest żadną wadą. Raczej zaletą, bo od razu pasuje użytkownika na profesjonalistę.
To ja już nie poproszę o radę w prostych, żołnierskich słowach co kupić. A myślałem o zastosowaniu po prostu różnorodnym, nie do zdjęć w kościele ale wykluczyć nie mogę, nie jako master, przeważnie ze stopki ew. jako slave wyzwalany z lampki na puszce. No i Nissin 622 pewnie mi wystarczy, ale przecież z całą pewnością wszyscy mi radzą SB-900 i ani kroku wstecz. Więc nie zapytam.
BBall_Freaker
08-04-2010, 22:43
wafloski Nissin 866 ma sporą moc i jest stosunkowo tania względem konkurencji. O wadach i zaletach można poczytać w topiku o tejże lampie.