PDA

Zobacz pełną wersję : Chromianowe techniki fotograficzne

Władca Pixeli
22-11-2006, 07:13
Ciekawi mnie czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z gumą ale przy naświetlaniu z foli drukowanej na drukarce laserower lub atramentowej?

Jacek_Z
22-11-2006, 13:15
znam jedenego wybitnego gumiste, zupełny przypadek, że będzie u mnie jutro rano (wpda do mnie raz na rok), jak nie zapomnę to spytam.

Czornyj
22-11-2006, 13:51
Ciekawi mnie czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z gumą ale przy naświetlaniu z foli drukowanej na drukarce laserower lub atramentowej?

Na zasadzie styku? Bardzo ciekawy pomysł! Wogóle to warto by spróbować choćby ze zwykłym... Przewiduję jedynie problemy z niską gęstością optyczną tonera/tuszu.

Jacek_Z
22-11-2006, 14:29
Ja też watpię. Marek jeździł własnie często do Bydgoszczy do Fotonu po błony graficzne, zużywał tego ogromne ilości. Teraz jest juz po Fotonie.... i widze Marka raz na rok.

pX
22-11-2006, 15:50

Robiłem próby z naświetlarką poligraficzną i wygląda to zachęcająco - gumę sobie darowałem ze względu na niezbyt przyjazny dla zdrowia proces (nawet jak na warunki fotografii) - mnie bardziej interesuje wykorzystanie tego dla procesu platyna/pallad i ew. proces litowy.
O ile pamiętam tu były wskazówki i praktyczne rady dotyczące wykorzystania naświetlarek przy procesach alternatywnych (poparte praktyką): http://guma.powernet.pl/

Władca Pixeli
22-11-2006, 16:13
znam jedenego wybitnego gumiste, zupełny przypadek, że będzie u mnie jutro rano (wpda do mnie raz na rok), jak nie zapomnę to spytam.
Może uda Ci się go namówić na trochę więcej informacji i może jakieś przykłady?
Byłem kiedyś na warsztatach Polesza w Krakowie. Pokazywał kilka swoich prac. Nie wiem czy skan albo zdjęcia potrafią to oddać ale można spróbować.

ocean71
23-11-2006, 12:42
Witam, przyznam sie, ze na uczelni, wiec baaardzo dawno temu ;) robilem gumy. wrazenia z pracy niezwykle. My naswietlalismy zelatyne pod lampami a nie bezposrednim sloncem (tak tez i robi wspomniany wczeniej Pan P.). To co bylo niezwykle to brak powtarzalnosci procesu i efekty podloza. Gume mozna robic na ziarnistym, nierownym podlozu i wyglada to niezwykle :) Jesli jeszcze umiecie sami zrobic arkusz papieru na sicie, z dodatkami roslin, faktur itp to efekt murowany... jesli ktos ma ochote i cierpliwosc pobawic sie w powrot do korzeni to bardzo zachecam!

Jacek_Z
23-11-2006, 13:46
od roku Marek robi na drukarkach atramentowych canona IP5200 (A4) i innej do A3.
folia canonowska
by krycie było ok daje suwak jasności na 50% lub więcej. zdjęcie na RGB wygląda na bardzo, bardzo ciemne. dopiero kanały wyglądają w miarę OK.
kontrastu nie rusza.
folia jest nietrwała, dobrze jest zabezpieczyć i zafoliować.