Zobacz pełną wersję : Tilt i obiektyw powiększalnikowy?
Chciałbym wyzwolić w sobie żyłkę majsterkowicza i wyprodukować zestaw do tiltowania, takie ręcznej roboty lens-baby .
Założenia mam mniej więcej takie:
- kupuję obiektyw powiększalnikowy, najprawdopodobniej Mikar-S 55/4.5,
- rurę gumową elastyczną z żebrami czy jak to się zwie,
- odwrotne mocowanie Nikon F/49mm lub 52mm
- do połączenia tego posłużą albo cybanty albo tyrtyrki albo klej.
Nie oczekuję od tego, żeby mi ostrzył na nieskończoność, chociaż byłoby miło. Czy z ww. obiektywem jestem w stanie uzyskać odległość ostrzenia na kilka metrów lub nieskończoność? Jaka wtedy byłaby odległość od matrycy do soczewki obiektywu? Ktoś może przerabiał ten temat i mógłby się podzielić doświadczeniem?
W czeluściach sieci pisze się, że:
"Japońska firma Hino Seisakusho (http://www.hinoseisakusho.jp/tilt_shift_adapter.html) zapowiedziała właśnie wprowadzenie do sprzedaży ciekawego adaptera tilt-shift (http://fotoblogia.pl/2008/12/18/efekt-tiltshift-miniaturowy_swiat/)Mikro Cztery Trzecie (http://fotoblogia.pl/kategoria/sprzet/mikro-cztery-trzecie-sprzet/). Przejściówka pozwala na podłączenie obiektywów Cztery Trzecie do aparatów z systemu Mikro Cztery Trzecie. Dodatkowo uzyskuje się przy tym prawdziwy efekt tilt-shift."
Szkoda, że żadna japońska firma nie wpadła na pomysł by zrobić coś takiego do systemu F Nikona.
A co do Twojego pomysłu obawiam się, że ta rura za mocno zdystansuje obiektyw i zestaw będzie ostrzył maksymalnie na kilkanaście-kilkadziesiąt cm sprawdzając się jedynie w makro. Nieskończoność jest wg mnie bardzo mało prawdopodobna. Obym się mylił.
Gdzieś w czeluściach neta przeczytałem, że z tym mikarem to i tak bedzie ostrzyl na niewielka odleglosc. Prawdopodobnie go i tak kupie, za 1zł :)
kup vege do psixa i przepychacz gumowy do zlewu reszte doczytaj w sieci;)
To też jest opcja - tylko rożni się znacznie cenowo od mojej propozycji ;)
Szkoda, że żadna japońska firma nie wpadła na pomysł by zrobić coś takiego do systemu F Nikona.
Takie przejściówki już są. Oczywiście nie na 4/3 bo tam pole obrazowania jest za małe i nie kryje klatki nikona a o jakimś wyginaniu to już nie ma nawet co mówić.
Z tego co ja się orientuję to lensbaby-homemade na nieskończoność ostrzy z obiektywami średnioformatowymi. Długość połączenia body – szkło, trzeba dobierać eksperymentalnie.
coldphate
24-06-2015, 22:49
Podepnę się. Czy ktoś ma na oku, coś takiego robił, albo ma pomysł. Szukam gumowej rurki, z cienkiej plastycznej rury i nic takiego nie mogę znaleźć w sklepach. Może jakaś złączka hydrauliczna?
Zwykle stosuje się osłonę na amortyzator.
RobertMiernik
25-06-2015, 07:43
albo ewentualnie są przepychacze kiblorury albo zleworury takie z harmonijką właśnie i ta harmonijka jest całkiem ok.
są też rurki z harmonijką używane jako łączniki do rur schodzących się pod 'niestandarowymi' kontami.
Castorama Twoim przyjacielem.
Krzychoo_
25-06-2015, 07:52
Ja również użyłem gumowej osłony od amortyzatora. Do nabycia w sklemach motoryzacyjnych. Poszedłem z obiektywem i dobrali mi średnicę.
Bagnet zrobiłem z pierścienia pośredniego, kupiłem najtańsze jakie były. Zaletą pierścienia jest jego duża szerokość, łatwiej na nim zacisnąć opaskę.
O, ktoś odgrzebał w czeluściach mój wątek :)
Osłona gumowa na amortyzator wydaje się najlepszym rozwiązaniem, ewentualnie osłony przegubu do Fiata CC/126p, Tico, etc. - w katalogu Intercars można znaleźć wymiary i dobrać coś pod własne rozwiązanie.
A co do pomysłu z wątku - po sprzedaży Nikona i w trakcie rocznej przygody z Canonem (30D) - do zrobienia szkieł Tilt użyłem Heliosa 58/2 i jakiś tani plastikowy obiektyw 28/2.8 do Pentaxa - efekty adekwatne do kosztów całej zabawy.
Mikar leży w szafie i czeka aż dorobię mocowanie Nikon F - pokrywa całą klatkę jako obiektyw fix-focus. Efekty wizualne jakie daje są podobne do lomografii.
RobertMiernik
25-06-2015, 11:54
Obiektywy powiększalnikowe niestety średnio nadają się do fotografii, są przystosowane do odwzorowywania płaskiego na płaskie a normalny obiektyw ma 3d do 2d.