PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i 50/1.8 zacinąjący się AF ?

catintheflat
01-04-2010, 11:32
Witam.
Zauważyłem ostatnio następujący problem. Gdy mam zamontowaną 50/1.8 i gdy ten nie złapie ostrości i musi przejechać cały zakres to, że tak powiem czasami "zacina się". Objawia się to tym, że 2-3 razy przejedzie od początku do końca a za 4 razem przesunie się tylko o pół mm w jedną i drugą. Gdy natomiast zakres dochodzi do nieskończoności AF silnik wydaje jakiś taki dziwny dźwięk. Dzieje się to raz na kilka ostrzeń i niekiedy kilka razy pod rząd. Czym to może być spowodowane? Czy pozostaje tylko serwis ?

Duder
01-04-2010, 13:10
Jeśli normalnie prawidłowo ostrzy,a tylko czasem się "zawiesi" ,to bym się specjalnie nie przejmował.Często jest tak,że sprzęt się samonaprawia-tzn. przechodzi mu i już.

catintheflat
07-04-2010, 16:57
No niby tak ale niekiedy staje się to irytujące gdy muszę celować 5 razy aby wreszcie zechciał łaskawie wyostrzyć. Od razu mówię, że dzieje się to bez względu na to na co ostrzę(wiem jak używać AF i wiem kiedy ma problemy z ostrzeniem :) ) i głównie na centralnym czujniku. Dziwi mnie to tym bardziej, że zaczęło się to dziać dopiero od jakiegoś czasu...

Jatin
07-04-2010, 17:02
Ja by zaczął od testu z innym szkłem na śrubokręt żeby wykluczyć puszkę, jeśli tona 100% szkło to jednak bym odwiedził serwis (niekoniecznie ten na Postępu) bo IMHO nie jest normalną sytuacją zacinanie się mechanizmu AF