Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uniwersalny kolor tła do portretów.

stanseba
01-04-2010, 00:20
Mam pytanie o kolor tła do portretów. Chciałbym wiedzieć jaki kolor jest najbardziej uniwersalny? Wiem, że najlepiej jest mieć kilka kolorów, ale chciałbym dowiedzieć sie jaki jest najlepszy kolor.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Bartek - NinoVeron
01-04-2010, 02:58
a jaki jest najbardziej uniwersalny kolor samochodów?

maniek750
01-04-2010, 07:32
Sino koperkowy róż :-D Sorki ale nie moglem sie powstrzymac ;-) jak widze takie teksty!

mazon
01-04-2010, 08:31
18%-wa szarość oraz dar myślenia

stanseba
01-04-2010, 09:42
Zastanawiam się po co odpisaliście, skoro żaden z Was nie odpowiedział na pytanie. Jeżeli według Was pytanie nie jest dobre, to nie odpisujcie, tak po prostu.
Dla kolegów nie rozumiejących słowa "uniwersalny", wyjaśniam za Słownikiem Języka Polskiego, że uniwersalny znaczy mający wszechstronne zastosowanie. Właśnie pytałem jaki kolor tła ma wszechstronne zastosowanie i wcale nie oczekiwałem pytań o kolor samochodu. Maniek750 skoro lubisz sobie robic portrety na własnie takim tle to ja to toleruje, tolerancja wobec inności jest potrzebna.
Prosze nie odpisujcie, skoro nie możecie odpowiedzieć na proste pytanie.
Pozdrawiam

Mikee
01-04-2010, 09:48
Bo zadajesz głupie pytanie, sfotografuj sobie dziewczynę w białej bluzce i białych spodniach na białym tle, sfotografuj sobie wdowę na czarnym tle, albo coś z szarością, teraz pomyśl, zanalizuj.

Białe mogłoby być na szarym, Czarne na białym. Nie ma uniwersalnego, a przykład z samochodem jest jak najbardziej na miejscu. Czy czasami tak trudno pomysleć.

christipoher
01-04-2010, 10:02
kup szare, jak poświecisz na tło- zrobisz białe, jak masz duże studio- oddalisz modelkę od tła, to zrobisz z niego czarne i tyle w temacie

stanseba
01-04-2010, 10:04
No i można.
Dzieki.
Pozdrawiam.

oldarcher
01-04-2010, 10:57
A ja na twoim miejscu zainwestowal bym w 2 podstawowe - czarne i biale
oraz dwa barwne - granatowe i pomarańczowe.
Tla do portretów moga mieć najmniejsza oferowaną szerokość czyli 1,75m co jest względnie tanie.
Tym bardziej ze z początku w zupelnosci starcza ci tla PP za 30zl rolka (przy 2,75m).

Jezeli robie zdjęcia TFP uzywam wlaśnie PP i jest calkiem fajnie choć idealnie gladkiego padania swiatle nie da sie osiągnąć.

sailor
01-04-2010, 11:21
Prosze nie odpisujcie, skoro nie możecie odpowiedzieć na proste pytanie.

odpowiadajac w twoim stylu - prosze nie zakladaj debilnych watkow skoro nie potrafisz wykazac sie podstawowa zdolnoscia myslenia.
fotografia jest co prawda coraz prostszym w obsludze hobby ale nawet przy obecnej technologii wymaga min dwoch synaps ktore biegajac po mozgu zetkna sie w celu powstania mysli.

stanseba
01-04-2010, 12:32
Oldarcher dzieki.
Pozdrawiam

PS Sailor Ty masz dwie synapsy bo Ci sie jedna rozdzieliła i Czy ja Cie prosiłem żebys wyładowywał swoje frustracje ?

barracuda
01-04-2010, 12:37
Ooo, znowu się dzieje. Trzeba obserwować wątek:)

Framek
01-04-2010, 12:45
Czemu jak ktoś zada pytanie dosyć proste, to od razu stado debili musi pisać debilne odpowiedzi.

Wg mnie szare jest dosyć uniwersalne.

sevenoo
01-04-2010, 12:58
Uwazam ze rooshoffe.
W ps mozesz z niego kazdy kolor zrobic

Sent from my iPhone using Tapatalk

lukiii
01-04-2010, 13:14
Uwazam ze rooshoffe.
W ps mozesz z niego kazdy kolor zrobic

Eee tam, ktoś może mieć zbliżony kolor skóry :mrgreen: Lepiej żarówiasta zieleń jak w technice greenscreen ;)

marszull
01-04-2010, 14:00
Eee tam, ktoś może mieć zbliżony kolor skóry :mrgreen: Lepiej żarówiasta zieleń jak w technice greenscreen ;)

No wlasnie moze bluebox/greenscreen i pozniej sobie mozna wkleic tlo jakie sobie tylko chcemy
czyli wychodzi ze jest najbardziej uniwersalne

sailor
01-04-2010, 15:29
Czy ja Cie prosiłem żebys wyładowywał swoje frustracje ?

alez skad .. w zamian za to zadales jedno z najbardziej debilnych pytan w historii tego forum. wyprzedzaja cie tylko pytania "jaki aparat kupic by byl dobry do artystycznych zdjec" i "jak zostac zawodowych fotografem byle szybko bo musze do 14 zdazyc"

Zbigniew
01-04-2010, 15:56
Jeżeli miałbym możliwość kupna tylko jednego tła, to brałbym białe. Można je doświetlić i jest białe, a przy niedoświetleniu będzie szare. A szare można łatwo przekolorować w PSie.

WALOD
01-04-2010, 16:06
Szanowny Kolego.
Jak już zapewne wiesz, bo forumowi koledzy podzielili się w bardzo różny sposób swoją wiedzą, nie istnieje coś takiego jak "tło do wszystkiego". Gdybyś jednak zaopatrzył się w tła o trzech kolorach (białe, szare i czarne) to przy umiejętnym wykorzystaniu filtrów zakładanych na lampy studyjne, w zupełności Ci wystarczą.
Pozdrawiam.

oldarcher
01-04-2010, 16:35
Mam chwilę wiecej czasu więc postanowię uzasadnić dlaczego 4 tla a nie jedno lub dwa.

Białe: nieoswietlone jest szare, jednym wiecej źródlem światla można zrobic pelna, ladną biel. Latwo też wyprogować w PSie aby biel byla "bielsza".

Czarne: nieoświetlone jest czarne, latwo je wyczernić w PS czy LR jezeli padlo na nie troche swiatla
na czarnym tle mozna tez robić "plamy światla" snotem lub b.dishem.

Niebieskie: bo w skórze czlowieka nie ma ani grama niebieskiego pigmentu i daje to świetne możliwości.

Pomarańczowe: bo latwo, malym nakladam pracy stworzyć "profesjonalnie" wygladające zdjecia.

marszull
01-04-2010, 16:39
a z tym pomaranczowym to o co chodzi bo jakos nie zalapalem

maciora
01-04-2010, 17:25
Głosuję na szare. Może być białe jak je przepalisz, może być czarne jak odetniesz światło i może mieć kolor filtra jaki założysz na lampę oświetlającą tło

sailor
01-04-2010, 17:42
a z tym pomaranczowym to o co chodzi bo jakos nie zalapalem

przylacze sie do pytania, bo tez jakos nie zalapalem

szymony
01-04-2010, 17:51
Głosuję na szare. Może być białe jak je przepalisz, może być czarne jak odetniesz światło i może mieć kolor filtra jaki założysz na lampę oświetlającą tło
Sobie głosuj. Skąd wiesz jakim pomieszczeniem dysponuje? Jesteś pewny że da radę nie doświetlić tyle by wyszło czarne. Skąd wiesz ile i jakie ma lampy, by prócz sceny równomiernie oświetlić tło, aby było białe? Ludzie którzy dysponują odpowiednim zapleczem i takiej teoretycznej możliwości, jednak do białego używają białego, a czarnego do czarnego.
Nie ma uniwersalnego, może jedyne preferowane przez kogoś tam,do jego stylu pracy.

przylacze sie do pytania, bo tez jakos nie zalapalem
Jak to nie wiecie? Ja też, ale reklamy dla orange można robić :-P

oldarcher
01-04-2010, 20:31
Kupie zaraz po świętach pomarańczowy brystol to postaram sie w miarę moich mizernych mozliwości pokazać wam co takiego fajnego jest w pomarańczu.

maciora
01-04-2010, 20:31
[quote=szymony;1835382]Sobie głosuj. Skąd wiesz jakim pomieszczeniem dysponuje? Jesteś pewny że da radę nie doświetlić tyle by wyszło czarne. Skąd wiesz ile i jakie ma lampy, by prócz sceny równomiernie oświetlić tło, aby było białe? Ludzie którzy dysponują odpowiednim zapleczem i takiej teoretycznej możliwości, jednak do białego używają białego, a czarnego do czarnego.
Nie ma uniwersalnego, może jedyne preferowane przez kogoś tam,do jego stylu pracy.

spoko nie unoś się, mówię że jest taka teoretyczna możliwość, w poście nic nie pisał o warunkach lokalowych, napisałem że jest możliwość i niech kombinuje. Zgadza się, że nie ma uniwersalnego. ja osobiście preferuję do portretu cokolwiek mocno poza GO

oldarcher
01-04-2010, 21:05
Kieruję sie tym samym tokiem myślenia co kol. maciora
jednakże zeby jeszcze dokladniej uzmyslowić moje (zaznaczam MOJE) podejście do tematu tla do studia chcial bym
zwrócić uwagę na stosunek cen i rozmiarów lokalu.
Ja widze to tak: przy obecnych cenach tla PP jak i arkuszy brystolu lepiej mieć wiecej tel niż musieć rozbudowywać studo, dokupować lampy, filtry itd.
Aktualnie mam dwa duże tla PP i w planach dokupienie odpowiedników kartonowych.
Kiedy potrzebuje ciekawszego tla ide albo w plener albo dogaduję sie z jakimś lokalem typu kawiarnia lub klub.

Kiedy mamy juz jakieś portfolio wlaściciele lokali zazwyczaj bez oporów udzielaja zgody na zdjęcia w ich lokalu o ile tylko nie każemy im go zamknąć na czas zdjęc.

kh29228
02-04-2010, 11:05
18%-wa szarość oraz dar myślenia

to akurat jest bez sensu, bo zjawisko 18% szarości odnosi się do parametryzacji naświetlania oraz stopnia odbicia podającego światła, a nie kolorystyki jako takiej. podobne historie krążą, gdy ktoś pyta o szarą kartę do ustawiania WB i wiele osób pisze, ze koniecznie musi być 18% szarość. To niestety bzdura.

Odnośnie kolorów tła, to ja bym kupował w następującej kolejności: szare, potem białe, potem czarne, potem granatowe, potem inne:)

mazon
03-04-2010, 20:35
kh29228 - właśnie o to mi chodziło - 18%-we tło to nic innego jak szara karta z która można zrobić dosłownie wszystko
Prześwietlenie - daje biel
Niedoświetlenie - może dać nawet czerń
Podświetlenie lampą z założonym kolorowym filtrem - daje kolorowe tło w kolorze użytego filtra
I jeszcze jedno - skoro uważasz to co napisałem za bzdurę to dlaczego na pierwszym miejscu wymieniasz właśnie szare tło - uważam że 18%-we tło jest najbardziej uniwersalne

Jacek_Z
03-04-2010, 22:57
Niedoświetlenie - może dać nawet czerńTo praktycznie jest niewykonalne o ile studio jest małe czy nawet średniej wielkości.

Tytułowe pytanie jest dość bezsensowne. Każdy ma swój gust. Najczęsciej stosowane jest pewnie białe.

kh29228
06-04-2010, 13:16
kh29228 - właśnie o to mi chodziło - 18%-we tło to nic innego jak szara karta z która można zrobić dosłownie wszystko
Niedoświetlenie - może dać nawet czerń
Podświetlenie lampą z założonym kolorowym filtrem - daje kolorowe tło w kolorze użytego filtra
I jeszcze jedno - skoro uważasz to co napisałem za bzdurę to dlaczego na pierwszym miejscu wymieniasz właśnie szare tło - uważam że 18%-we tło jest najbardziej uniwersalne

a może 19% jest bardziej uniwersalne???

szarość nie musi być 18%. To 18% jest pochodną tematów związanych z odbijaniem/pochłanianiem światła, a więc z tematyką parametryzacji poprawnego naświetlania, a nie tego czy coś szarego prześwietlimy i będzie to białe, czy nie doświetlimy to będzie czarne.

Jatin
07-04-2010, 16:03
W moim zastosowaniu najbardziej uniwersale okazało się niebieskie :) w PSie można je zamienić na dowole :p (z białego np. ciężko się pannę młodą wycina) :p a tak na marginesie moim zadaniem nie ma to jak tła kartonowe te z PP za 30 pln kiepsko rozkładają światło. Ale to tylko moja subiektywna opinia.