PDA

Zobacz pełną wersję : Szary a szary :)

Jacek_Z
31-03-2010, 22:27
Chodzi mi o filtr 0.3 0.6 albo 0.9
Zarówno połówkę (na cokin P) jak i pełen, nakręcany (ja potrzebuję 77 mm)
chcę kupic oba, ale chcę by przekładając filtr nie mieć zmiany koloru, zmiany WB.
Filtr (ten pełen, nakręcany) ma mi osłabiać światło tak, by nie przekraczać czasu synchro 1/250s, bo nie chce wchodzić w tryb FP.

Jaka firma (jaka seria filtrów) robi je faktycznie szare, czyli nie dające zafarbów?
Szperam po forum, jedni mówią, że mniejszy zafarb dają oryginalne Cokiny, inni że stare Hitechy. A co z nakręcanymi - np Marumi, B+W.
Czy naprawdę nikt nie robi idealnie szarych filtrów?

kh29228
01-04-2010, 00:36
Jacku,
zarówno oryginalne Cokiny jak i Hitechy dają zafarb, moim zdaniem cokiny nawet większy. Dla domowych zastosowań nie stanowi to problemu, bo można to wystarczająco skorygować w obróbce, ale do zastosowań profesjonalnych, gdzie liczy się maksymalna jakość, dokładność itp to chyba szukałbym czegoś droższego. Ponoć Singh-ray są bardzo cenione za ich kolorystyczną obojętność

EDIT:
teraz mi się przypomniało, że gdzieś czytałem, że różne matryce potrafią różnie reagować na różne filtry, tzn na jednych matrycach dany filtr zaowocuje zafarbem, na innej nie. W żaden sposób nie mogę się odnieść do tego, czy tamte testy były przeprowadzane w odpowiednich warunkach, ale taka ciekawostka biega mi w głowie.

gALL
01-04-2010, 01:12
Lee Filters

loki_p
01-04-2010, 08:48
Jacku do twoich celów zdecydowanie nakręcany. Przy płytkach mogą pojawiać sie bliki które będą dużo bardziej upierdliwe niż jakikolwiek zafarb. Co do kolorów to pojedynczy, nie za mocny szarak nie będzie wpływał jakoś gigantycznie na kolory. Sprawa się komplikuje gdy zakładasz kilka połówek lub połówkę na pełny. Tak jest przynajmniej w przypadku hitecha. Jak szukasz czegoś tańszego i wystarczą ci dwie działki (0.6) to hitech byłby ok gdyby był nakręcany :)

Art Erie
01-04-2010, 09:02
Proszę zwrócić uwagę, że filtry typu Cokin występują też w wersji szklanej ( diabelsko drogie ), więc nie tylko Cokin i HiTech.

HYPER
01-04-2010, 10:48
ja polece szklane Heliopany.

Tomekk
01-04-2010, 11:02
mysle że Heliopan powinien być ok

Jacek_Z
01-04-2010, 16:18
Jacku do twoich celów zdecydowanie nakręcany.pełny szary, chyba 0.6 chcę nakręcany, koniecznie, średnica 77. Połówkowy chcę do innych celów, on z kolei koniecznie "cokinowski", bo przejście (miękkie) może wypadać na róznej wysokosci kadru.

mysle że Heliopan powinien być ok
na allegro nie widzę żadnego

Czornyj
01-04-2010, 16:32
Sądzę, że w warunkach studyjnych i przy świetle błyskowym zafarby są mało realne z czymkolwiektamsobiebądź.

Jacek_Z
01-04-2010, 16:41
Chodzi o plener. Jak jest jasno (w słońcu) wchodzi sie na czasy krótsze niż 1/250s i jest kłopot z błyskaniem, szczególnie gdy się używa lamp studyjnych, one nie maja FP. Zresztą FP powoduje ogromny spadek zasięgu, więc nie chce przekraczać 1/250.
W tym sezonie zapowiada się, że będe miał sporo okazji do pracy na lampach studyjnych zasilanych bateryjnie. Juz sie do tego pomalutku przygotowuję.

j_szczygiel
01-04-2010, 16:43
Jacku, mam pelny szary ND8 (0.9) Cokina P154 - z d70 nie daje zadnych zafarbow, natomiast szara polowka P121 wypluwala cos niemile fioletowego. Z polowek polecilbym Hitecha (opcja tansza) lub Heliopany/Lee (nie jestem pewien czy obie firmy takie robily). Nakrecane Heliopany pelne znajdziesz w Raysfoto. Do lamp studyjnych mozesz tez zakupic w Raysie folie ND (sa np. ND1.2).

Gall - kiedys podawales adres sklepu w UK z filtrami - moglbys wrzucic tutaj?

Jacek_Z
01-04-2010, 16:55
Nie chce pełnego szarego cokina. Chce szary nakręcany średnicy 77.
Spodziewam się, że heliopany będa OK, ale jak znam te firme to cena będzie z sufitu.
Gdzies widzieliście B+W szare - jakie opinie o nich? A co z szarymi Marumi?

Po co mi folie na lampy jak ja chcę ograniczyć światło słoneczne? Mam przygaszac lampy w momencie gdy one sa za słabe?
Nie wiem czy wyłapaliście do czego ja to potrzebuję, choc kilka razy o tym pisałem.

Czornyj
01-04-2010, 16:56
Chodzi o plener. Jak jest jasno (w słońcu) wchodzi sie na czasy krótsze niż 1/250s i jest kłopot z błyskaniem, szczególnie gdy się używa lamp studyjnych, one nie maja FP. Zresztą FP powoduje ogromny spadek zasięgu, więc nie chce przekraczać 1/250.
W tym sezonie zapowiada się, że będe miał sporo okazji do pracy na lampach studyjnych zasilanych bateryjnie. Juz sie do tego pomalutku przygotowuję.

No właśnie - problemy z zafarbami są głównie przy długich czasach - przy krótkich to myślę że wątpię.

j_szczygiel
01-04-2010, 17:11
Pisales, ze chcesz tez szara polowke typu P, stad moje porownanie obu Cokinow i informacja o zafarbie jaki dawala polowka P121. Pelny jest ok. Marumi 77mm z tego co widze sa w Foto-tipie, ale jak wypadaja w uzyciu - nie wiem. B+W sa np. na allegro, ale niestety nie na 77mm.

loki_p
01-04-2010, 17:30
Jacku nie wiem czy wiesz ale jest na to sposób :)
Można wyzwolić lampy studyjne i robić fotki praktycznie na każdym czasie o ile ma się jakąś sabinkę.

Jacek_Z
01-04-2010, 18:19
Nie, to nie jest sposób. Nie chce trybu FP który mocno obniża moc. Moc lamp błyskowych w pełnym słońcu jest niewystarczająca i chcę zastosować filtry właśnie dlatego, by nie korzystać z trybu FP.

Ludziska, ja te wszystkie sposoby znam, ja o nich uczę. Nie musicie mi udzielac porad w sprawie używania lamp. Ja pytam jaki filtr szary jest idealnie szary. Jesli dopadnę filtry takie jak BW czy marumi, hoya to które brać?
Heliopan około 350 zł, BW około 250-350 (zalezy od powłok), Marumi 130-150 zł. Ceny w necie dałem rade wygrzebać, ale co z szarościa - nie wiem. W różnych wątkach po prostu pojawiają sie stwierdzenia, że filtry szare wprowadzają zafarb. Czy dotyczy to tylko zamienników w systemie cokina, cokinów, hitechów, czy np marumi także?

loki_p
01-04-2010, 18:33
Nie wiem czy mówimy o tym samym. Ja mówię o tym: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

Czornyj
01-04-2010, 18:35
Cholera - zrobiłem sobie właśnie próbę z Hoyą HMC ND x8, przy WB ustawionym na konkretną wartość - niestety, daje zafarb nawet na krótkich czasach.

Nie wiem czy mówimy o tym samym. Ja mówię o tym: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html (http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html)
loki_p - Jacek dobrze zna ten trick, temat był na forum maglowany wielokrotnie.

jaś
01-04-2010, 19:13
Używam marumi light control-8 77mm pełny szary nakręcany z powłokami moim zdaniem zafarbów nie ma (ale testów nie robiłem! więc to tak "na oko") pomimo dziwnego zielonkawego koloru filtra, nawet byłem zaskoczony bo w opisie nie można wyczytać że jest ND ale był slim i z powłokami więc kupiłem- ale zafarby są zdecydowanie zależne od matrycy (pewnie częściowo od filtra IR przed matrycą) przećwiczyłem to jak zmieniłem korpus "kolorystyka" się zmieniła ostro. Więc powinieneś pytać właścicieli identycznego korpusu, dodatkowo wydaje mi się ze dla jedni zafarb zobaczą a inni nie :) tak to już jest z kolorami jedni je widzą a innym się włącza ABW i nie widzą. Co do marumi to miało wyjątkowo kaprawą oprawkę (skąd oni biorą takie aluminium? chyba nie chcę wiedzieć) po tygodniu używania przestała się nakręcać na cokolwiek - przełożyłem do oprawki po hoyi i po kłopocie chociaż marumi był niby slim (tak naprawdę by minimalnie cieńszy od standardu hoyi).

Władca Pixeli
01-04-2010, 23:14
Połówkowy chcę do innych celów, on z kolei koniecznie "cokinowski", bo przejście (miękkie) może wypadać na róznej wysokosci kadru.
Tylko uważaj i sprawdź przed kupnem. Mam Cokin połówkę w mniejszym systemie i filtr jest "prawie" kwadratowy.
W większym systemie kupiłem Hitech. Jest jest on prostokątny co daje większe pole manewru.

Framek
02-04-2010, 22:00
Hej,

też szukam nd 0.9 77mm i w związku z tym pytanie do bardziej kumatych w tym temacie:

Jak to jest ze stratą jakości przy używaniu takiego filtra? Czy widać utratę ostrości przy pracy na pełnej dziurze? Czy ewentualne różnice są w ogóle dostrzegalne?

j_szczygiel
03-04-2010, 12:23
Z Cokinem P154 nic takiego nie zauwazylem. Uzywam go wlasnie po to, aby nie miec zabojczo krotkich czasow na pelnej dziurze.

JAŚKO
03-04-2010, 19:55
Przepraszam autora za małą "wcinke"
Odpowiedzcie prosze COKIN czy HITECH??? Inetesuja mnie rowniesz szara połowka i pelen.

Duder
10-04-2010, 01:59
Również się dołączam - może ktoś miał okazję obcować z filtrem szarym pełnym Marumi np.DHG ND8 ?
A co są warte produkty firmy Massa? Wiem że taniocha,ale cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.

Jacek_Z
10-04-2010, 08:42
...może ktoś miał okazję obcować z filtrem szarym pełnym Marumi np.DHG ND8 ?.Kupiłem nieco słabszy Marumi, ND4, nie jest szary. Ociepla. Wkurzam się. Tylu ludzi pracuje z filtrami szarymi, a jak się raz człowiek o cos spyta na forum to nikt nie odpowiada. I wtopiłem 150 zł, chyba znowu kupię - tym razem B+W i może znowu wtopię, bo (prawie) nikt nie chce pisać konkretnie.

Duder
10-04-2010, 18:36
Dlatego też pytam o te tanie produkty,bo jak mam mieć jakieś zafarby czy inne atrakcje,to wolę je za 40 a nie 400 zł.

ALF
30-07-2010, 17:49
Jacku...problem jest znacznie szerszy...nie nerwujsja :D
Do krajobrazu lekkie ocieplenie na ogół korzystnie wpływa na odbiór zdjęcia, więc większość olewa ten mały problem - mnie osobiście on się bardzo podoba :)
Co do ND4...używałem/używam B+W starego bez powłok...nie wiem czy daje zafarb, bo jak napisałem wyżej nie przeszkadza mi, a używałem go ostatnio jesienią i nie pamiętam na którym kadrze ;) W Niechorzu miałem go ze sobą ;)
Imho, te zafarby na filtrach ND pochodzą właśnie z powłok ochronnych, ale dowodu nie mam.
Sprawdź ten filterek
KLIK (http://www.schneideroptics.com/Ecommerce/CatalogItemDetail.aspx?CID=1025&IID=6178)
Nie wiem co to za wynalazek...z Częstochowy :)
KLIK (http://cgi.ebay.de/LCW-Fader-ND-ND2-ND400-77-mm-77mm-Neutral-Density-/250653754267?cmd=ViewItem&pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcorder_Foto_Camc orderzubeh%C3%B6r_PM&hash=item3a5c20c39b)
Co do połówkowych, to hitech jest dla amatorów...proponowałbym Lee...nie wiem na jak szerokich kątach pracujesz, ale jeżeli używasz ogniskowych 12mm i mniejszych, to od razu idź w system Z-PRO. Cokina unikaj bo daje zafarb w 90%, hitech w jakiś 30-50%

j_szczygiel
31-07-2010, 00:20
ALF - mialem w rekach tego fadera. Jest bardzo przydatny podczas pracy video DSLR, gdzie z reguly uzywa sie czasu 1/30s. Niestety w przypadku max 'domkniecia' filtra powstaja dziwne efekty. Niekoniecznie bedzie to widoczne na zdjeciach, ale na materiale filmowym owszem. Ogolnie swietny patent - nie musisz co chwila czegos odkrecac, przykrecac itd ;)

ALF
31-07-2010, 00:33
Czy przejście jest płynne? Na czym polega ten dziwny efekt?

Jacek_Z
31-07-2010, 00:57
..
Do krajobrazu lekkie ocieplenie na ogół korzystnie wpływa na odbiór zdjęcia, więc większość olewa ten mały problem -..
Jestem perfekcjonistą i chcę by seria zdjęć wykonana różnymi obiektywami, z nakręconym filtrem (i bez niego) mając ten sam ustawiony na sztywno WB miała identyczne kolory.
Niestety widzę, że za każdą zmianą będę musiał od nowa ustawiać WB PRE.

ALF
31-07-2010, 03:11
No to musisz spróbować tego B+W...nie widzę innej możliwości. A z połówkowych wyłącznie Lee...ale ja nigdy nie miałem tego w ręku, więc musisz poszukać kogoś, kto robi na Lee...dla amatorów to za drogie ;)

Rafał_Sz
31-07-2010, 07:19
Czy przejście jest płynne? Na czym polega ten dziwny efekt?
A to nie są przypadkiem 2 filtry polaryzacyjne nałożone na siebie? Kto kiedykolwiek bawił się rozebranym wyświetlaczem LCD lub w celach odkrywczych nakręcał 2 polary na siebie wie o co chodzi ;).

j_szczygiel
02-08-2010, 11:20
ALF - przejscie niestety przestaje byc plynne na krancowym ustawieniu. Dwa rogi (tak dwa, a nie wszystkie) maja cos w rodzaju winiety, ale przechodzi ona na skos ;] Poprosze znajomego aby strzelil zdjecie.

Andrzej Olender
02-08-2010, 11:42
rsz, jak słusznie zauważyłeś jest to rozwiązane przez użycie dwóch polarów :)
Co do zdjęć zdjęc tego "efektu X", sporo tego w sieci, w skrajnym ustawieniu generuje coś takiego (http://www.flickr.com/photos/avanwijk/4259293972/)
Również chce zakupić filtr ND do fotografii ludzi, mam więc podobny zgryz co Jacek_Z, nie mam pojęcia jaki kupić by nie było zafarbów, ociepleń itp.

markB
02-08-2010, 15:03
No to musisz spróbować tego B+W...nie widzę innej możliwości. A z połówkowych wyłącznie Lee...ale ja nigdy nie miałem tego w ręku, więc musisz poszukać kogoś, kto robi na Lee...dla amatorów to za drogie ;)

Lee trzeba kupować w GB; wtedy bardziej amatorskie ceny. Mam połówkowe Lee i zafarbów nie widzę, ale używam tylko do krajobrazów. Jednak w Internecie napotkałem także żale na zafarby Lee.

tomek s
17-08-2010, 21:45
Zauważyłem, że filtry Hitech występują w dwóch typach opakowań, jasnym i ciemnym, wie ktoś czy różnią się czymś?
pzdr

szymony
24-08-2010, 14:43
Jestem perfekcjonistą i chcę by seria zdjęć wykonana różnymi obiektywami, z nakręconym filtrem (i bez niego) mając ten sam ustawiony na sztywno WB miała identyczne kolory.
Niestety widzę, że za każdą zmianą będę musiał od nowa ustawiać WB PRE.

Szukasz "świętego grala". Jedyny filtr neutralnie szary jaki widziałem, znajdował się w głowicy filtracyjnej meopty ;-)
Niestety nie do zastosowania w twoim przypadku.
Wajchlowanie WB PRE, to chyba najprostsze rozwiązanie problemu. W D700 można mieć kilka zapisanych wartości, więc ustawić z filtrem i bez. Później tylko biolecitin, co by skleroza nie przeszkadzała, przy zmianie nastaw.