Zobacz pełną wersję : Brak ostrości
Kupiłem niedawno nowy obiektyw Sigma 70 - 300 do aparatu Nikon D3000 i nie wiem jak ustawić ostrość aparatu ponieważ wykonuje on jakieś dziwne zdjęcia np. osoba na pierwszym planie jest mglista a to co za nią jest bardzo ostre i wyrażne, nie podejrzewam uszkodzenia aparatu bo na obiektywie 18 - 55 robi bardzo dobre zdjęcia. Będę wdzięczny wszystkim za dobre rady.
mamil_km
31-03-2010, 17:38
Oczywiście Sigma posiada wbudowany silnik ??
zapowiada się ciekawie ;)
Kupiłem niedawno nowy obiektyw Sigma 70 - 300 do aparatu Nikon D3000 i nie wiem jak ustawić ostrość aparatu. Będę wdzięczny wszystkim za dobre rady.
1. Przeczytać instrukcję
2. Przeczytać książkę o fotografii (mam nadzieję że mnie aresztują za znęcanie się)
(mam nadzieję że mnie aresztują za znęcanie się)
Że niby dlaczemu? ;-) Lepiej dać wędkę niż rybę, nie?
Spróbuj pokręcić pierścieniem od manualnego ustawiania ostrości na obiektywie. Może pomoże.
...
oczywiście podstawa to sprawdzenie, czy obiektyw ma silnik (czy w ogóle działa AF), ale równie dobrze, może być tak, że kolega po prostu stoi za blisko ...
ten obiektyw łapie ostrość od półtora metra...
Paweł Kania
01-04-2010, 15:01
Obiektyw nie ma silnka z tego co wyczytałem.
A D5000 nie ma śrubokręta....
Będą jaja :)
pioter m
01-04-2010, 15:19
Obiektyw nie ma silnka z tego co wyczytałem.
A D5000 nie ma śrubokręta....
Będą jaja :)
Powiedzial, co wiedzial. Mozna przeciez miec taka sigme z silnikiem, ale o jaka chodzi, nie wiemy.
'Jaja' niewatpliwie beda :P
Paweł Kania
01-04-2010, 15:25
Powiedzial, co wiedzial.
Powiedział co wyczytał na stronie sigmy, na allegro faktycznie są wersje z silnikiem.
Ten obiektyw ma nazwę SIGMA DG 70-300 mm F4-5,6 DG MACRO, ma przełącznik na AF i M.
Do tej pory robiłem fotki na Fuji Finepix 3500S, następnie na Fuji Finepix 2000HD ale na tych kompaktach nie miałem satysfakcji i postanowiłem się przesiąść na lustrzankę. W styczniu nabyłem Nikona D3000 i w lutym dokupiłem wyżej wspomniany obiektyw 70-300, wiem że nie od razu Kraków zbudowano ale uważam, że przy pomocy kolegów z forum pojmę to szybciej.
a ten przełącznik, to masz ustawiony na AF, czy M?
to przestaw na AF i po problemie
Pozostaje tylko praca w manualu.
1-szo kwietniowe jaja... to prowokacja!
pioter m
01-04-2010, 19:55
Powiedział co wyczytał na stronie sigmy, na allegro faktycznie są wersje z silnikiem.
Wybacz, ale bardzo pobieznie czytales. Sa dwa modele 'motorized' do nikona http://www.sigmaphoto.com/shop/telephoto-zoom-lenses?page=2
Obiektyw jest na rynku juz od dawna i ma przelacznik AF/M, ktorego brak na tanich korpusach nikona.
Jakie wnioski? ;-)
Szczerze mówiąc, to chyba lepiej w ogóle żadnych nie wysnuwać....
;)
niektórzy powinni poprzestać na kompaktach ;)
Mam ustawiony na M
Panowie spokojnie. Przecież dzisiaj 1 kwietnia i to pewnie jakiś żart. Nie wierzę, że ktoś wiedząc, że ustawił w manualu, dziwi się że AF nie działa. Do tego nie trzeba być "zaawansowanym fotografem".
Autor założył temat wczoraj (31-03-2010, 17:33), więc chyba na poważnie. Nie wyśmiewałbym się tak, bo problem może być poważny. Mógł paść np AF w obiektywie i Autor ratuje się manualem, który mu nie wychodzi. Fakt, Autor dość lakonicznie przedstawił temat (np. brak jakiegoś sampla), dokładnego opisu obiektywu (Built in Motor/or not).
Łoooo matko, co ja wypisuję :)
Faktycznie nie zauważyłem że temat założono wczoraj. Swoją drogą z wypowiedzi autora w sumie nic nie wynika, zwłaszcza dlaczego ustawiony jest na M. W Sigmie jeśli przełączona jest na AF raczej trudno by było nie zauważyć czy działa czy nie - do najcichszych nie należy. Co do wersji to może faktycznie jest bez silnika (to akurat łatwo sprawdzić - jeśli ma 10 styków to ma i silnik). Jeżeli jest to wersja z AF i przełącznik ustawiono prawidłowo oraz przełącznik od macro ustawiony na pozycję normal to powinien bez problemu ostrzyć, jeśli nie to najprawdopodobniej obiektyw jest uszkodzony (bo z tego co zrozumiałem z kitem wszystko działa prawidłowo).