Zobacz pełną wersję : Akumulator nikon d5000 [zamiennik]
Witam,
chciałem się dowiedzieć jaki akumulator warto dokupić do nikona d5000 jako zamiennik oryginalnego? Jest ich sporo ale może są jakieś lepsze lub gorsze.
Zależy mi żeby cena nie była zbyt duża (ok. 30-40zł).
Ja jako drugi akumulatorek używam zamiennik formy photix. Spisuje się całkiem dobrze, nie narzekam.
tylko, że ten zamiennik http://www.phottix.com/batteries/phottix-en-el9.html ma napięcie 7.4V a oryginalny 7.2V. Może tak być?
Ja mam Phottixa EN-EL9A i na niej jest napisane 7.2v tak samo jak na oryginalnej. Kupiłem ją na allegro za jakieś 4 dyszki. Może to jest różnica między EN-EL9 a EN-EL9A.
kupiłem w kóncu odpowiednik z firmy Delta (7.2V). Czekam teraz na paczkę.
Igoritto
14-11-2010, 14:03
Witam
Też szukam zamiennika do d5000, zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą i mam nadzieje że ktoś z szanownych posiadaczy powie mi czy w razie "w" przez używanie któregoś z zamienników nie tracę czasem gwarancji???
misiek_yogi
14-11-2010, 22:33
czy w razie "w" przez używanie któregoś z zamienników nie tracę czasem gwarancji???
Nie. Nic nie powinno się stać jeśli to zamiennik do Twojego modelu. Na baterii jest informacja o Voltach, sprawdź czy jest taka sama jak na oryginale.
Wypadki takie jak skoki napięcia w baterii raczej nie zdarzają się, chyba, że kupujesz masakrycznie tanie podróbozamienniki z niewiadomego źródła.
kupiłem w kóncu odpowiednik z firmy Delta (7.2V). Czekam teraz na paczkę.
Mam pytanie dotyczące Delty, jak się spisuje? Też przymierzam się do zamiennika jako zapas i firm jest tyle co ... a pojemności .... ten Delta ma 1050mAh, 7,2V - ja akurat znalazłem taki: http://allegro.pl/akumulator-en-el9e-nikon-d5000-d3000-d40x-delta-i1324783622.html, cena tez przystępna 37PLN. Brać ten czy szukać innej firmy?
Mam takie dwa - zazwyczaj oba włożone do gripa, a oryginał leży w torbie. Czasami jak odpinam gripa któraś z delt idzie bezpośrednio do aparatu. Ogólnie działają bardzo dobrze - aparat nigdy się nie zawiesił, nie wyrzucił żadnego błędu, nie wyłączył samoczynnie. Wydaje mi się, że trzymają tak samo jak oryginalny. W każdym razie nigdy mnie nie zawiodły.
cervandes
30-11-2010, 11:44
Litowe ogniwa mają 3.6-3.7V w chwili rozładowania, przy połączeniu dwóch ogniw szeregowo daje to napięcie właśnie 7.2V-7.4V. Za to naładowane pojedyncze ogniwo ma 4.2V więc napięcie wzrasta do 8.4V - i to jest w 100% naładowane ogniwo. Różnice w oznaczeniach to nic więcej jak bezpieczniejsze lub mniej bezpieczne dla samego akku jego drenowanie. Im bardziej ogniwo rozładowane - tym bardziej jest ono narażone na utratę pojemności. Więc mimo, iż obie wartości są uważane za "bezpieczne" o tyle lepiej mieć baterię której 0% pojemności kończy się przy wyższym napięciu (7.4V) niż niższym. Pamiętajcie, że w ogniwie następuje samorozładowanie, tym większe im niższy poziom napięcia. Dlatego przy przechowywaniu rozładowanego ogniwa do np 7.2V dość szybko spadnie napięcie poniżej wartości krytycznej a tym samym bateria straci sporą część pojemności.
MartinNikon
13-12-2011, 21:32
Witam
Odświeżę temat :) Mam zamiar kupić zamiennik do D5000, mowa tutaj była o Phottix. Nasze oryginalne maja 7.2 a te baterie to 7.4v. Co jest dziwne ? Na stronie producenta na zdjęciu widać, że ma 7.4V a w opisie 7.2V : http://www.phottix.com/en/phottix-en-el9.html . Co robić ? jakiś inny zamiennik znacie ?
@up
rozumiem ze 7.4v to nawet lepiej ?:>
Witam
Odświeżę temat :) Mam zamiar kupić zamiennik do D5000, mowa tutaj była o Phottix. Nasze oryginalne maja 7.2 a te baterie to 7.4v. Co jest dziwne ? Na stronie producenta na zdjęciu widać, że ma 7.4V a w opisie 7.2V . Co robić ? jakiś inny zamiennik znacie ?
@up
rozumiem ze 7.4v to nawet lepiej ?:>
D5000 może być zasilany akumulatorem: EN-EL9a 7,2V jak również EN-EL9 7,4V, str. 202 instrukcji.
Nie ma znaczenia czy napięcie będzie 7,2V czy 7,4V ponieważ w pełni naładowany akumulator będzie miał
napięcie około 8,4V.
Ważne abyś kupił zamiennik który będzie dobrze trzymał zgromadzoną energię, ale w tym przypadku Ci nie
doradzę ponieważ nie posiadam zamiennika.
Ja mam Delte kupioną na allegro jakies 2 lata temu za 39 zł. Napięcie 7.2 - smiga lepiej jak oryginał. Mogę z czystym sercem polecić , D5000 napstykałem ponad 140 000 klatek aktualnie - używam raz jednego jak padnie zamiana na 2. Nigdy mnie nie zawiodły.
Ja używałem aku firmy Activ Jet i też śmigał bez problemu.
Rarissimo
19-08-2013, 21:19
Cześć. Też zamierzam kupić zamiennik do aparatu. Na Allegro reklamują się w tych samych cenach, ok. 50 zł, akumulatory, które mają pojemność 1600mAh, ale i takie, które przekraczają 3000mAh! Ktoś pisze, że to nieuczciwy chwyt reklamowy. To znaczy? Bateria nie wytrzyma 100% czy może przekroczy te 100% zaskakując mnie, przy moich 1500mAh? Na czym polega ten 'chwyt'? Coś się może rozlać, nie zadziałać? Skoro napięcie się będzie zgadzać, to dlaczego nie dłuższa wytrzymałość? Fakt, to dziwne, te same ceny, różne moce.
Ps. Czy faktycznie firma Delta jest jedną z lepszych?
Cześć. Też zamierzam kupić zamiennik do aparatu. Na Allegro reklamują się w tych samych cenach, ok. 50 zł, akumulatory, które mają pojemność 1600mAh, ale i takie, które przekraczają 3000mAh! Ktoś pisze, że to nieuczciwy chwyt reklamowy. To znaczy? Bateria nie wytrzyma 100% czy może przekroczy te 100% zaskakując mnie, przy moich 1500mAh? Na czym polega ten 'chwyt'? Coś się może rozlać, nie zadziałać? Skoro napięcie się będzie zgadzać, to dlaczego nie dłuższa wytrzymałość? Fakt, to dziwne, te same ceny, różne moce.
Ps. Czy faktycznie firma Delta jest jedną z lepszych?
Najlepszej jakości baterie mogą mieć jakieś 120-150% pojemności tego co oryginał, a zamienniki do tych się nie zaliczają.
Tak więc nie wierz w nic co przekracza te pojemności. Nie jest to ani chwyt, ani zbytni optymizm. To zwykłe kłamstwo.
Co do producentów - czy to Delta, czy inne, wszystkie te aku są z jednej fabryki, mają tylko różne naklejki.
Czasami "wyróżniają" (czyli są trochę lepsze od pozostałych) baterie Phottix.
Rarissimo
19-08-2013, 22:23
Ok, a używane oryginalne? Potrzebuję dodatkowego źródła, także 80-90% wystarczyłoby
kup używany oryginalny, mi w D5K nowy zamiennik nie wytrzymywał połowy tego co ori akumulator