PDA

Zobacz pełną wersję : D 700 punkty AF się nie przesuwają

tomder
31-03-2010, 09:32
Witam,
W moim d 700 wczoraj zaobserwowałem problem z punktami AF. Mianowicie przy usilnych próbach przesuwania punktu AF joistikiem- nie ma żadnej reakcji. Punk AF stoi w centralnym miejscu kadru w wizjerze. Próbowałem przestawiać ustawienia w menu. Zarówno w 21 czy w 51 polach AF przy Dynamicznym wyborze pól AF , czerwony kwadracik AF podświetla się [przy ustawieniu ostrości], jednak stoi w miejscu;/
Dodam, że próbowałem to z kilkoma obiektywami, wyłaczałęm/włączałem aparat, wyjmowałem baterię, próbowałem z gripem i bez gripa- niestety nic a nic.
Natomiast przy wybraniu opcji śledzenie 3D- wszystko ładnie śmiga i w wizjerze obserwuje bezproblemowe przesuwanie się pól AF.
Czy miał ktoś już taki problem?
Aparat na gwarancji i najprawdopodobniej czeka go serwis, jeśli problem się nierozwiąże ;/

turbo
31-03-2010, 09:37
Może banalne ale na tylnej ściance masz pierścień do blokowania punktu AF. Na zdjęciu poniżej Focus selector lock. Czasem potrafi przestawić się przez nieuwagę. Ustawienie na "L" skutkuje zablokowaniem punktu AF. Przestawienie na kropkę odblokowuje wybierak.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikond700.com/gfx/review/D700_back_controls.jpg)

tomder
31-03-2010, 09:48
Rzeczywiście, być może wczoraj z nerwów źle go przyciskałem :D, dziś po pracy znów spróbuje dzięki :D
Były by jaja , gdybym taki błąd popełnił - ale oby , bo nie chce serwisu :D
Pozdro

andso
31-03-2010, 10:11
Ja podobnie sobie zablokowałem (tylko w d80), na wakacjach pół dnia straciłem na kombinowanie i martwienie się (akurat gwarancja dobiegła końca), ale udało się. Powodzenia

ADAS
31-03-2010, 10:21
Ja swojego D700 dałm na chwilę wstętnemu kanoniarzowi potrzymać. Jaj oddał takie same rzeczy sie działy. Reset nic nie dał bateria i karta też. Pajac mi przesunął dzwignię. Działa.

turbo
31-03-2010, 10:23
Ja swojego D700 dałm na chwilę wstętnemu kanoniarzowi potrzymać. Jaj oddał takie same rzeczy sie działy. Reset nic nie dał bateria i karta też. Pajac mi przesunął dzwignię. Działa.
Bo w Canonach tam jest krętlik :)

tomder
01-04-2010, 07:34
Już ok, tyle strachu , a to banał :D
Dzięki
Pozdro

kichu
01-04-2010, 07:53
to jeszcze podobna przygoda Cie moze spotkac (ale wtedy bedzie lament ze af nie dziala), jak sobie przypadkiem przestawisz dzwignie z przodu z C lub S na M

wtedy jest manual focus niezaleznie od ustwien na obiektywie, co moze zmylic

tak profilaktycznie na przyszlosc :D

klopik
01-04-2010, 09:40
dlatego czasmi warto instrukcje przeczytac :smile:

tomder
01-04-2010, 10:43
to jeszcze podobna przygoda Cie moze spotkac (ale wtedy bedzie lament ze af nie dziala), jak sobie przypadkiem przestawisz dzwignie z przodu z C lub S na M

wtedy jest manual focus niezaleznie od ustwien na obiektywie, co moze zmylic

tak profilaktycznie na przyszlosc :D

Będę pamiętać tak na przyszłość :D :D :D
Po prostu ta dzwignia od blokowania AF była dla mnie nie istotna i nie potrzebna , stąd jej nie używałem.
Każdemu może się zdarzyć taka banalna sprawa.

Pozdrawiam

turbo
02-04-2010, 12:41
No i fajnie ze działa. Teraz będziesz pamiętał jak sobie przestawisz nosem ;)

szarakdorsz
04-04-2010, 21:01
Hehe, miałem identyczny przypadek w moim D90 i po godzinie przypomniałem sobie o tej dźwigni ;).

Jatin
04-04-2010, 21:21
A tak poważnie to instrukcja nie gryzie, swoją drogą takie przypadkowe zablokowanie zdarza się dość często.