PDA

Zobacz pełną wersję : N50mm 1.8 z D i bez D

Hamarama
30-03-2010, 20:53
Witam, chciałbym zasięgnąć informacji na temat Nikkora AF 50mm z D i tej wersji bez D. Ta opcja z D jest szeroko opisywana w internecie ale jakoś nie mogę dokopać się do testów opcji bez D (taka z szybką). Jaka jest między nimi różnica? Który jest optycznie lepszy?
Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje.

nason
31-03-2010, 15:44
miałem już chyba wszystkie wersje 50/1.8 i moim zdaniem pod względem plastyki i bokehu są takie same lub bardzo podobne (zależy od konkretnego egzemplarza), jednak pod względem jakości wykonania obudowy i ostrości to japońskie są lepsze od chińskich. W kolelności najlepszy - najgorszy ustawiłbym je tak:
1. 50/1.8N (Mk.II wer. Japan)
2. 50/1.8 (Mk.I wer. Japan) "z szybką"
3. 50/1.8N (Mk.II wer. China)
4. 50/1.8D (Mk.III China) - aktualna wersja niestety najgorsza optycznie i mechanicznie
Różnic pomiędzy D i nie-D nie zauważyłem, można je wyszukać tylko w sporadycznych przypadkach z użyciem lampy i przebłyskami wstępnymi - wg. mnie niezauważalne

deep
31-03-2010, 19:11
Ja może tylko dodam że są dwie wersje z szybką, starsza jest:
1) jest cięższa bo w środku metalowa
2) styki od elektroniki są przykręcane na dwie śrubki tak jak TC-16A
3) Przednia soczewka jest inaczej wklejana staranniej i ma tak jakby malutką dylatację, ta nowsza wersja wygląda tak samo jak te nowe chińskie badziewia)
4) Inaczej wygląda ta stożkowa część z przodu obiektywu (od gwinta filtra do soczewki), ma dwie płaszczyzny tak jak stara manualna 50 ais a w nowej jest już jeden skos.
5) W starszej wersji jest mała czarna śrubka z boku na pierścieniem przysłon, w nowszej już nie ma tej śrubki.

Niby drobne detale ale generalnie inna konstrukcja.

nason
31-03-2010, 21:52
w takim razie w poz.2 miałem nowszą wesję wersji "z szybką" - zakładam że starsza jest lepsza optycznie (wiem że jest cięższ o 50gr.)

deep
31-03-2010, 22:06
No ja miałem wszystkie wersje po kilka sztuk z każdej (2 najstarsze, 2 nowsze z szybkami, po drodze japończyk jak chińczyk no i kilka najnowszych chińczyków) i generalnie nie powinno być między nimi różnic bo to te same formuły optyczne, ale różnice są i to dość spore. Najlepsza została ze mną i jest to pierwsza wersja. Miałem też bardzo dobrą najnowszą chińszczyznę ale także najgorsza 50 jaka mi się trafiła to też był najnowszy chińczyk. Mam wrażenie że po prostu starsze wersje były robione "staranniej" i dlatego są bardziej równe (delikatne różnice były między tymi co miałem) a w najnowszych produkcjach - jak się uda, może być super albo totalna padaka.

Hamarama
31-03-2010, 22:13
3) Przednia soczewka jest inaczej wklejana staranniej i ma tak jakby malutką dylatację, ta nowsza wersja wygląda tak samo jak te nowe chińskie badziewia)
4) Inaczej wygląda ta stożkowa część z przodu obiektywu (od gwinta filtra do soczewki), ma dwie płaszczyzny tak jak stara manualna 50 ais a w nowej jest już jeden skos.
5) W starszej wersji jest mała czarna śrubka z boku na pierścieniem przysłon, w nowszej już nie ma tej śrubki.

Ja mam tą śrubkę, czyli mam tą starszą Made in Japan. Z tym, że moje szkło ma FF. Mam w d300 korekcję na 9 ustawioną. Zastanawiam się teraz czy nie wysłać go do serwisu na kalibrację. Wtedy byłoby 100% O.K. Posiadam to szkiełko gdyż kupił je kolega do d90 na allegro. Niestety tam nie ma korekcji FF/BF i zamieniłem się z nim na moją 50 1.8D. Wiec to chyba dobra zamiana jak dla mnie :)

Czy przy ustawieniu FF z body szkło jest już 100% sprawne czy to tylko taki doraźny zabieg i może mieć jakieś inne wady optyczne? Wysyłać je na serwis czy skoro mam korekcję to się nie opłaca?

(Z góry dziękuję za szczegółowe opisy poszczególnych modeli)

deep
31-03-2010, 22:18
Serwis nic ci nie wyreguluje. Ustaw korekcję w body i już. Jest jeszcze możliwość FF puszki a nie szkła. Z tymi BF i FF to prawdziwa zmora.

Hamarama
31-03-2010, 23:27
Serwis nic ci nie wyreguluje. Ustaw korekcję w body i już. Jest jeszcze możliwość FF puszki a nie szkła. Z tymi BF i FF to prawdziwa zmora.

Nie, puszka jest OK. Mam 35, 50, 85, T28-75, i inne i niegdzie nie ma FF/BF tylko na tej Nikkorowskiej 50tce.
W takim razie zostawiam. Dzięki za pomoc.

nason
01-04-2010, 12:08

z tego co znalazłem w necie starsza wersja ma sn zaczynający się na 2, nowsza natomiast numer seryjny zaczyna się na 3. Ostatnio nabyłem AF-S 50/1.4D - niestety zaskoczył mnie jakością - porównałem go z 50/1.8N japońskim i przegrał z kretesem - duuużo większa dystorsja, niewyobrażalnie wielka aberacja, gorsza ostrość. 50/1.8N jest praktycznie bez dystorsji i aberacji i o wiele ostrzejsza (na przesłonach 5.6-8), wersja AF-S jest lepsza na przesłonach do 4, ale też nie rewelacja - jedno co ma piękne to bokeh - lepszy jest do portretu moim zdaniem