PDA

Zobacz pełną wersję : "Spec" od www poszukiwany...

Hoobie
30-03-2010, 17:51
Mam w planach stworzenie własnej strony www, na której będę chciał prezentować swoje prace (dodatkowo, standardowe zakładki typu: "O mnie"/"Kontakt"/"Kategorie" itd). W związku z tym, że wiedza na temat programowania się ulotniła :(... poszukuje kogoś, kto byłbym zainteresowany stworzeniem dla mnie takiej strony :D

Pewnie znajdzie się tutaj kliku/kilkunastu speców (a może i więcej?). Zainteresowanych prosiłbym o przesłanie oferty (myślę tutaj o stworzonych już projektach, mogą być bezpośrednie linki do stron) via PM/e-mail.

HTML? Flash? - jestem otwarty na propozycje :)

Zaznaczam, że nie spieszy mi się w tym temacie... Chętnie obejrzę i rozpatrzę wszystkie oferty! :)
Pozdrawiam

EDYCJA:
Słuszna uwaga gregorego: chętnych prosze o informację w wątku o wysłaniu oferty :)

gregory_21
30-03-2010, 18:04
Myślę, że warto aby chętni wpisywali się również w wątku ;)
Może w przyszłości ich oferta przyda się innym potrzebującym? ;)

witold68
30-03-2010, 18:40
Jesli jestes zainteresowany, oto link do portfolio: www.fiedziuk.com/design ...pozdrawiam

robin102
30-03-2010, 21:16
Myślę, że jak uderzysz do forumowego kolegi piwkoo to zrobi Ci ładna stronkę i bezboleśnie
a tu masz linka do Jego portfolio
http://www.piwinski.com.pl/#3
Zazwyczaj nic nie polecam bo nic z tego nie mam, ale z piwkoo robiło mi się stronki wspaniale co nie jest bez znaczenia jak się nic nie kumka w tym temacie jak ja :(

sea21
30-03-2010, 21:19
Myślę, że jak uderzysz do forumowego kolegi piwkoo to zrobi Ci ładna stronkę i bezboleśnie
Potwierdzam. Mi zrobił nową stronkę (portfolio). Wszystko odbyło się szybko i w miłej atmosferze :)

thor88
30-03-2010, 21:19
tez polecam kolegę piwkoo. Widziałem jego prace, robią wrażenie.

Leatherface
30-03-2010, 21:20
ahh ten piwkoo, zawsze polecany ;) (stopka)

szelas
30-03-2010, 21:21
bezboleśnie

hmmm..... wazelina rulez ;)

franz55
30-03-2010, 21:35
wysłałem maila do kolegi piwkoo zobaczymy co dostanę :)

gregory_21
30-03-2010, 21:55
wysłałem maila do kolegi piwkoo zobaczymy co dostanę :)

0,5l z pianą na dwa palce :D

A tak poważnie to jego stronka i portfolio wyglądają całkiem przyzwoicie ;)
Jak się namyślę (czytaj: uzbieram kasę) to może będzie miał kolejne zlecenie ;)

Hoobie
30-03-2010, 22:25
Widze, ze kolega piwkoo jest znany szerszemu gronu uzytkownikow :)
Widzialem efekty jego pracy i musze powiedziec, ze podobaja mi sie... :D

Sebastianito
30-03-2010, 23:39
SAm chetnie sie podpisze pod tym postem bo strona jako taka jest mi potrzebna :)

tito
30-03-2010, 23:42
jeżeli lubisz pomarudzić przy tworzeniu strony, to tylko piwkoo :mrgreen:

Leatherface
30-03-2010, 23:44
nie ma co, za ten pijar piwkoo powinien coś odpalić :P

pebees
31-03-2010, 07:51
nie ma co, za ten pijar piwkoo powinien coś odpalić :P

Odpali, skarbówce :D

nem
31-03-2010, 11:39
Gdyby ktoś potrzebował jakiejś wyspecjalizowanej aplikacji (iStocka kopię robić czy coś w ten deser), to może się zgłosić do mnie. Troszkę pracowałem przez ostatnie lata nad ikomersowymi wypocinami.

piwkoo
31-03-2010, 12:01
Dzięki wszystkim za miłe słowa :) Miło się zrobiło na serduchu ;)

Odpali, skarbówce :D
już dawno odpalam :(

pawulon
31-03-2010, 12:38
Ja robię takie stronki: http://www.ikielce.pl/?psz=projekty na systemie zarządzania treścią (CMS) który między innymi pozwala na robienie galerii zdjęć i administrowania wszystkimi treściami z poziomu przeglądarki www. System ten jest bardzo prosty w użyciu. Już wiele osób nauczyłem go obsługiwać.

doomin
31-03-2010, 14:35
Nie zachwalam, nie polecam ale obejrzeć możesz gotowe do pracy szablony na www.cdx.pl. Sprzedają też na allegro. Plusem jest że na drugi dzień po zapłacie już masz swoją stronę.

Darek Jankowiak
01-04-2010, 08:56
Nie będę oryginalny :) Łukasz alias Piwkoo - polecam z pełną odpowiedzialnością !!!

adamtg
01-04-2010, 09:16
A kogo polecicie, jeśli chciałbym zlecić zrobienie strony nie koniecznie o tematyce fotografia, a wędkarstwo?

J@sió
01-04-2010, 09:52
Ja nieśmiało przypomnę o swoim istnieniu :)

KSIĘŻAK
01-04-2010, 11:19
Korzystałem z usług J@sió dawno temu i muszę powiedzieć że jest wart polecenia. Facet kuma temat , obsługa szybka i profesjonalna, bez zgrzytów i niedomowień. Perfekcjonista.W najbliższym czasie będę u niego tworzył nowe obrazki.
POLECAM

Calme
01-04-2010, 11:23
Polecam - J@sió robił mi moją stronkę - bardzo przyjemna współpraca :)

robin102
02-04-2010, 09:52
A kogo polecicie, jeśli chciałbym zlecić zrobienie strony nie koniecznie o tematyce fotografia, a wędkarstwo?
Piwkoo jest wędkarzem, to zrozumie kolegę po kiju, a kolega J@sió chyba robił stronkę wędkarską dla kolegi ESOXa więc luknij, pogadaj z Nimi i będzie Pan zadowolony :) obaj forumowi webmasterzy dają nam zadowolenie ze swej roboty jak widać.

Strus
02-04-2010, 12:48
Ja swego czasu męczyłem trochę Łukasza pytaniami na które zawsze była konkretna odpowiedź. Jak dotąd się nie zdecydowałem ale tylko dlatego że nie mogę się przegryźć z kwestią htmla. Mimo wszystko preferuję flasha. A powód jest prozaiczny - z reguły denerwują mnie strony kiedy wchodząc w galerię i konkretne zdjęcie muszę ową stronę przewinąć żeby zobaczyć całe zdjęcie. To samo zresztą tyczy się całęj strony. Preferuję www które mieści się na ekranie monitora.

tito
02-04-2010, 15:32

no ba :-)

Moją stronę robił i jest OK.

Rycerz
02-04-2010, 23:18
jakby się komuś chciało pomóc mi [ mało-odpłatnie ale jednak ;) ] przy zakładaniu nowego bloga, to prosze o pw

ku6i
02-04-2010, 23:35
Jak dotąd się nie zdecydowałem ale tylko dlatego że nie mogę się przegryźć z kwestią htmla. Mimo wszystko preferuję flasha. A powód jest prozaiczny - z reguły denerwują mnie strony kiedy wchodząc w galerię i konkretne zdjęcie muszę ową stronę przewinąć żeby zobaczyć całe zdjęcie. To samo zresztą tyczy się całęj strony. Preferuję www które mieści się na ekranie monitora.

Pamiętaj, że strona ma się głównie podobać potencjalnym klientom, nie Tobie ;) A Flash na stronach fotografów to w 99% przypadków przerost formy nad treścią.

ESOX
30-04-2010, 00:07
POLECAM:

J@sió

Zrobił, moją stronkę tak jak chciałem. Wszystko zgodnie z planem. Napisałem jak sobie wyobrażam, czego oczekuję, jak chcę by wyglądało i tak "uszył". Naprawdę świetna robota i współpraca.... naprawdę pisałem jak chcę by coś wyglądało, działało i tak to potem wyglądało.... bez zbędnych pytań, przemyśleń. Idealnie, jestem zadowolony z roboty, działania tej stronki i ze współpracy. POLECAM

Photoartbox
30-04-2010, 10:22
A Flash na stronach fotografów to w 99% przypadków przerost formy nad treścią.

To chyba zalezy od tresci, jesli daje sie przerosnac... ;)

ku6i
30-04-2010, 11:46
To chyba zalezy od tresci, jesli daje sie przerosnac... ;)

No to rzuć 3 linkami do portfolio (portfoliów?) gdzie zastosowanie Flasha miało uzasadnienie, było estetyczne, nie przebajerzone i było konieczne, bo nie dało się tego zrobić za pomocą innych technologii.

Photoartbox
30-04-2010, 12:27
No to rzuć 3 linkami do portfolio (portfoliów?) gdzie zastosowanie Flasha miało uzasadnienie, było estetyczne, nie przebajerzone i było konieczne, bo nie dało się tego zrobić za pomocą innych technologii.

To co dla Ciebie jest "estetyczne, nie przebajerzone i było konieczne", dla innego wrecz przeciwnie :) Prawie wszystko da sie zrobic przy pomocy innych technologii, to tylko kwestia nakladu pracy. Ta dyskusja jest MZ pozbawiona glebszego sensu, po prostu dla kazdego cos dobrego, wiec nie generalizujmy.

PS. Osobiscie wole otworzyc Flasha i machnac szybko stronke niz dlubac w CSS, ale tak juz napisalem dla kazdego cos milego ;)

gregory_21
30-04-2010, 12:34
PS. Osobiscie wole otworzyc Flasha i machnac szybko stronke niz dlubac w CSS, ale tak juz napisalem dla kazdego cos milego ;)

Można prosić o link do portfolio? :)

Photoartbox
30-04-2010, 12:36
Można prosić o link do portfolio? :)

Do jakiego portfolio?

Strus
30-04-2010, 14:55
PS. Osobiscie wole otworzyc Flasha i machnac szybko stronke niz dlubac w CSS

Do jakiego portfolio?

Logicznym, po przeczytaniu pierwszej wypowiedzi, bylo pytanie ktore Cie zdziwilo. Skoro wolisz "machnac stronke" we flashu to zrozumialym jest ze owe stronki machasz. A skoro je machasz to i portfolio wydaje sie byc oczywista oczywistoscia.

ku6i
30-04-2010, 15:18

Nie popadajmy w paranoję, bo za niedługo trzeba będzie tworzyć etos webmastera. Szczerze mówiąc, to ja mam w głębokim poważaniu ile się webmaster namęczył przy tworzeniu strony :) Jako gościowi czyjegoś portfolio ma mi się podobać treść (rzecz jasna niezależna od webmstera), forma i funkcjonalność. Jak mnie strona na której ktoś oferuje swe usługi wnerwia to zamykam ją czym prędzej i oglądam witryny konkurencji.
A patrząc z punktu widzenia fotografa który zleca wykonanie strony to on również ma gdzieś czasochłonność jej tworzenia. Umawia się z webmasterem na konkretną kwotę za wykonanie usługi i czy to rzemieślnikowi godzinę czy tydzień to jego prywatna sprawa.

A jeśli chodzi o Flasha, to spotkałem się z tylko 1 (słownie: jednym) portfolio fotografa zrobionym w tej technologii, które było estetyczne, ergonomiczne i nie wnerwiające: http://www.henrikadamsen.com/. Pytanie tylko, czy nie wystarczyłby XHTML + AJAX.

gregory_21
30-04-2010, 17:57
Logicznym, po przeczytaniu pierwszej wypowiedzi, bylo pytanie ktore Cie zdziwilo. Skoro wolisz "machnac stronke" we flashu to zrozumialym jest ze owe stronki machasz. A skoro je machasz to i portfolio wydaje sie byc oczywista oczywistoscia.

Lepiej bym tego nie ujął ;)
Dzięki za pomoc przy tłumaczeniu oczywistych oczywistości ;)

@Photoartbox - czy mogę prosić link do Twojego portfolio?

Photoartbox
30-04-2010, 20:56

Podam Ci dwa przyklady dla ktorych, ktos kto "macha" stronki a nie ma swojego "portfolio", wybierz sobie jedna z nich
1. Jest pracownikiem firmy produkujacej stronki
2. W zupelnie inny sposob zdobywa swoich klientow i nie ma potrzeby "chwalic" sie tym co juz zrobil

Nie popadajmy w paranoję, bo za niedługo trzeba będzie tworzyć etos webmastera. Szczerze mówiąc, to ja mam w głębokim poważaniu ile się webmaster namęczył przy tworzeniu strony :) Jako gościowi czyjegoś portfolio ma mi się podobać treść (rzecz jasna niezależna od webmstera), forma i funkcjonalność. Jak mnie strona na której ktoś oferuje swe usługi wnerwia to zamykam ją czym prędzej i oglądam witryny konkurencji.
A patrząc z punktu widzenia fotografa który zleca wykonanie strony to on również ma gdzieś czasochłonność jej tworzenia. Umawia się z webmasterem na konkretną kwotę za wykonanie usługi i czy to rzemieślnikowi godzinę czy tydzień to jego prywatna sprawa.

A jeśli chodzi o Flasha, to spotkałem się z tylko 1 (słownie: jednym) portfolio fotografa zrobionym w tej technologii, które było estetyczne, ergonomiczne i nie wnerwiające: http://www.henrikadamsen.com/. Pytanie tylko, czy nie wystarczyłby XHTML + AJAX.

Czyzbys uwazal, ze to co sie podoba Tobie, musi sie podobac innym? Przeciez napisalem zeby nie generalizowac, jeden lubi to a inny tamto. Z mojej strony to tyle.

PS. Nigdzie nie napisalem, ze Ciebie ma obchodzic, jak dlugo webmaster ma siedziec nad strona, napisalem jedynie o tym co ja wole

Lepiej bym tego nie ujął ;)
Dzięki za pomoc przy tłumaczeniu oczywistych oczywistości ;)

@Photoartbox - czy mogę prosić link do Twojego portfolio?

Patrz na moja odpowiedz skierowana do Strusia. Dodam jedynie, ze nie odczuwam potrzeby zdobywania klienteli na forum fotograficznym. Traktuje je bowiem, tak samo jak fotografie jako odskocznie od pracy.

ku6i
30-04-2010, 22:53
Czyzbys uwazal, ze to co sie podoba Tobie, musi sie podobac innym? Przeciez napisalem zeby nie generalizowac, jeden lubi to a inny tamto. Z mojej strony to tyle.

Nie napisałem, że ma mi się podobać, jeśli odczytałeś moją wypowiedź za napastliwą to przepraszam. Chciałem zwrócić uwagę, że w tym przypadku (portfolio fotografa) efekt finalny ma się podobać nie tylko właścicielowi strony (i webmasterowi, który mimo wszystko ma tutaj najmniej do gadania), ale także odwiedzającym stronę, bo przecież to nic innego jak reklama usług świadczonych przez właściciela witryny.

gregory_21
30-04-2010, 23:09
Patrz na moja odpowiedz skierowana do Strusia. Dodam jedynie, ze nie odczuwam potrzeby zdobywania klienteli na forum fotograficznym. Traktuje je bowiem, tak samo jak fotografie jako odskocznie od pracy.

Okej, okej... wypowiedziałeś się w sposób wskazujący na znajomość tematu w wątku, którego autor poszukuje speca od WWW a że sam szukam kogoś, kto potrafi i lubi tworzyć we flashu to zapytałem o portfolio, bo być może otwarłbym zlecenie ale skoro nie szukasz klientów to przepraszam, że w ogóle zająłem Twój cenny czas ;)

Matteo
30-04-2010, 23:27
Mam propozycje.
Powiedz co dokladnie cie interesuje (kolorystyka, logo, uklad itp) i daj sie wykazac. Niech kazdy przygotuje projekt graficzny a ty sobie wybierzesz :-) Kazdy bedzie mogl sie wykazac i zareklamowac.
Co myslicie o mojej propozycji?
Ja sie zglaszam na ochotnika!!

gregory_21
01-05-2010, 00:10
Mam propozycje.
Powiedz co dokladnie cie interesuje (kolorystyka, logo, uklad itp) i daj sie wykazac. Niech kazdy przygotuje projekt graficzny a ty sobie wybierzesz :-) Kazdy bedzie mogl sie wykazac i zareklamowac.
Co myslicie o mojej propozycji?
Ja sie zglaszam na ochotnika!!

Wybacz pytanie ale... zwracasz się do mnie czy do autora wątku? :)
Nie napisałeś konkretnie, więc wolę nie wychodzić przed szereg :mrgreen:

Strus
01-05-2010, 08:01
ehhh to ja sie sobie sam pozwole podpiac pod temat bo z tym www to mam odwieczny problem. Widze ze na forum nie znajduje sie zasadniczo nikt kto flasha robi. W zasadzie wylania sie jedynie 2 forumowiczow zajmujacych sie robieniem stronek z czego sam z jednym juz negocjowalem. Problem w tym ze jak dotad nie pojawil sie ktos (w moim przypadku) kto jest w stanie zrealizowac strone od strony technicznej tak jak ja bym to chcial miec zrealizowane.

U mnie zasadniczym problemem jest wrodzona nienawisc do stron ktore nie dopasowuja sie do monitora. Po prostu nie trawie przewijania strony np o pol albo o 1/3 dlugosci bo akurat sie nie miesci. Dokladajac do tego takie marzenie o zdjeciach w galerii ktore mialy by miec nie mniej niz 800 na dlugi boku okazuje sie to byc praktycznie niewykonalne przy zastosowaniu html. Ktos wie z doswiadczenia jak to powinno byc zorganizowane a najlepiej kto mi takie cus z panelem admina zmajstruje i nie pusci mnie przy okazji z torbami?

rb_zg
01-05-2010, 08:30
Pamiętaj, że co raz większą popularność mają netbooki gdzie standardową rozdzielczością jest 600 px w pionie. Na takich ekranach strony flashowe bazujące na stałym rozmiarze wyglądają tragicznie.

docxxx
01-05-2010, 09:20
Widze ze na forum nie znajduje sie zasadniczo nikt kto flasha robi.

Tu nie chodzi o samego flasa. Uwazam, ze problem jest w nieumiejetnosci robieniu stron i nieznajomosci technologii. Flash to nie tylko intro, preloadery i denne animacje. To potezna technika, ktora w polaczeniu z PHP, MySQL, JavaScript, Ajaxem, a takze ze zwyklym (X)HTML i CSS potrafi naprawde duzo. Ba, tak naprawde to ActionScript jest tutaj najwazniejszym czynnikiem. Niestety, wiekszosc potrafi jedynie wstawic stop() w ostatniej klatce kluczowej. AS to potezne narzedzenie, za pomoca ktorego mozemy zrobic praktycznie wszystko: od galerii zdjec po symulacje (fizyczne). Do tego jednak potrzebna jest wiedza z typowego programowania (petle, funkcje, klasy), ktora nie kazdy posiada.
U nas utarlo sie flash: strona www, co nie jest prawda. Zobaczcie sobie na przykladzie www.gry.pl: sama strona jest oprarta o kod (X)HTML, natomiast gry to esensja flasha.

Pamiętaj, że co raz większą popularność mają netbooki gdzie standardową rozdzielczością jest 600 px w pionie. Na takich ekranach strony flashowe bazujące na stałym rozmiarze wyglądają tragicznie.

Jak juz pisalem, wystarczy uzyc do tego PHP/JavaScript (zalezy po ktorej stronie).

pawulon
01-05-2010, 09:22
Zrobienie strony która wyświetla zdjecia 800px to nie problem. W tych czasach łącza są tak szybkie że to nie problem. Stron dopasowujących się do monitora nie robi się: 1. z zasady 2. z przyczyn technicznych.
1. Teraz rozdzielczości są tak różne że ciężko dopasowac strone tak żeby wyglądała zawsze dobrze.
2. Teraz robi się strony na elementach blokowych <div> a je jest ciężko okiełznać np dla tego że nie działa coś takiego jak height: 100% ani valign. Poza tym ta sama ilość tekstu na dużym monitorze nie zmieściła by się na małym monitorze. Strona na której treść się skaluje (zdjęcia też) w zależności od rozdzielczości jest niewykonalna raczej.

Tak więc strone przystosowująca się do rozdizelczości da się zrobić, ale na <tabelkach> ale tak na prawde to nie ma sensu.

docxxx
01-05-2010, 09:38
Zrobienie strony która wyświetla zdjecia 800px to nie problem. W tych czasach łącza są tak szybkie że to nie problem. Stron dopasowujących się do monitora nie robi się: 1. z zasady 2. z przyczyn technicznych.
1. Teraz rozdzielczości są tak różne że ciężko dopasowac strone tak żeby wyglądała zawsze dobrze.
2. Teraz robi się strony na elementach blokowych <div> a je jest ciężko okiełznać np dla tego że nie działa coś takiego jak height: 100% ani valign. Poza tym ta sama ilość tekstu na dużym monitorze nie zmieściła by się na małym monitorze. Strona na której treść się skaluje (zdjęcia też) w zależności od rozdzielczości jest niewykonalna raczej.

Tak więc strone przystosowująca się do rozdizelczości da się zrobić, ale na <tabelkach> ale tak na prawde to nie ma sensu.

Wybacz, ale jak to napisal Tom01 w innym watku: wiekszych bzdur juz dawno nie czytalem.
Wpisz sobie w wyszukiwarce: fluid/liquid design (plynny uklad) i poczytaj. A najlepiej wejdz tu: http://www.csszengarden.com/ i zobacz, co mozna zrobic SAMYM css.

Matteo
01-05-2010, 11:52
propozycje kieruje oczywiscie do autora bo o niego tu chyba chodzi.

Matteo
01-05-2010, 12:15
Od dawna projektuje www i problem stron dopasowujących się do monitora jest stary jak internet. Ja rowniez jestem przeciwnikiem takich rozwiazan. Zwykle robie grafike na 990px czyli rozdzielczosc monitora 1024 a reszta (poza 990px) dopasowuje sie automatycznie. Jak na przykladzie (http://www.matis.i.media.pl/photography/smakoteka_v1_www.jpg)

zazula
13-11-2010, 10:29
Dołączam do grona wielbicieli kolegi piwkoo
Profesjonalizm, błyskawiczny kontakt, zaangażowanie i rewelacyjna atmosfera.
Dzięki Łukasz