PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy raz w studio

Paszczak
30-03-2010, 15:50
Znalazłem blisko domu studio fotograficzne które mozna wynajac na godziny i zamierzam sprobowac sił.
Chce zrobic portrety na bialym i czarnym tle, jakie uwagi co do iso czasu i go by uzyskac dobry efekty przy braku doswiadczenia w studiu, czy jest wogole szanas :)
Szkła mam jak w opisie , co proponujecie .
Chcialem w domu zrobic mini studio ale najpierw chyba lepiej w prawdzimy zobaczyc co i jak .

Paszczak
30-03-2010, 16:44
Brak pomysłów czy checi ??

fushiro
30-03-2010, 16:50
Za dużo do powiedzenia na raz. Trzeba by się rozpisać na całą stronę w kilku akapitach. Przy błysku czas jest stały, liczy się przysłona i moc lamp. Znajdź kogoś na grupie, kto wybierze się z tobą i pokaże podstawy. Nie chodzi o to, żeby błysnąć, tylko o to żeby ustawić światło. Inne proporcje dobiera się przy oświetlaniu białego tła, inaczej oświetla (a raczej nie oświetla) się czarne. Nie da się wszystkiego wytłumaczyć nawet w bardzo długim poście.

P.S. Jeżeli mieszkasz obecnie w UK kup książki, zaproponuj pół litra i umów się z kimś na sesję skype, żebyś miał chociaż pojęcie jak naświetlić klatkę.

Paszczak
30-03-2010, 17:00
HEj,
dzieki za posta, mieszkam w UK wlasnie , ksiazki tez juz mam . pomysl na naswietlenie chyba widze w glowie. A z tym skypem to nie glupi pomysl.
Szukam własnie ludzi chce zainteresowac fotografia ale w moim miescie cos ciezko z nimi ;/

fushiro
30-03-2010, 18:12
HEj,
dzieki za posta, mieszkam w UK wlasnie , ksiazki tez juz mam . pomysl na naswietlenie chyba widze w glowie. A z tym skypem to nie glupi pomysl.
Szukam własnie ludzi chce zainteresowac fotografia ale w moim miescie cos ciezko z nimi ;/

Książki o oświetleniu studyjnym, czy o fotografii w ogóle? Różnica kolosalna. Ja tam jestem kompletny amator i studio odwiedziłem raptem kilka razy, ale jak nikt się nie odezwie, to napisz do mnie na 4625839, albo wpadnij na weekend na piwo, to powiem ci chociaż co z czym się je. W studio wszystko jest ważne: odległości, kąty, pozycja fotografa i modelki, rozproszenie i typ światła, oraz masa innych rzeczy.

Paszczak
31-03-2010, 06:14
Hej,
myslalem o ksiazkach do fotografii ogolnie ale mam tez fajną o świetle . CO do zaproszzenie do chetnie tylko nie wiem kiedy bo w maju biore slub i troszke spraw jeszcze pozostało :) , ale pomysł dobry chętnie poznam maniaków fotografii :)
Pozdrawiam Paweł.