Zobacz pełną wersję : Nowy bajer Photoshopa od dawna w wolnym oprogramowaniu
Hej,
Chciałem podzielić się "niusem" ze świata oprogramowania graficznego. Nowe narzędzie w photoshopie, istnieje od prawie 10lat w Gimpie.
http://www.ubucentrum.net/2010/03/rewolucyjna-funkcja-photoshopa-od-dawna.html
A premiera CS5 już 12 kwietnia... ;]
... a absolutnej podstawy, czyli palety INFO w Gimpie (zmiany wartości liczbowych na bieżąco) wciąż nie ma - od tych 10 lat...
kojot3.0
30-03-2010, 10:36
Jeśli to będzie skuteczne narzędzie to fajnie, bo na filmikach z youtube to wiadomo jak widać :)
Kordian d70
30-03-2010, 11:04
mam prosbe, bo caly czas sie ucze PS i zastanawiam sie w jaki sposob ten pan tak szybko zaznaczyl cale drzewo do usuniecia, cos tam sobie zaznaczyl wczesniej w 2 miejscach na niebie i potem od razu zaznaczyl cale drzewo.
pewnie dla Was to proste, ale ja sie caly czas ucze i chetnie przyjme kolejna lekcje ;-)
... a absolutnej podstawy, czyli palety INFO w Gimpie (zmiany wartości liczbowych na bieżąco) wciąż nie ma - od tych 10 lat...
Czyli konkretnie czego? Pokaż jakiś screenshot, albo opisz dokładniej co chcesz widzieć na bieżąco. Bo chyba nie chodzi Ci o bieżące wartości RGB czy inne dla pikseli pod kursorem?
mam prosbe, bo caly czas sie ucze PS i zastanawiam sie w jaki sposob ten pan tak szybko zaznaczyl cale drzewo do usuniecia, cos tam sobie zaznaczyl wczesniej w 2 miejscach na niebie i potem od razu zaznaczyl cale drzewo.
pewnie dla Was to proste, ale ja sie caly czas ucze i chetnie przyjme kolejna lekcje ;-)
Ręczna robota stemplem nie jest może prosta, ale jest dokładna. Nowe narzędzie nie zadowoli ani profesjonalistów ani amatorów jeżeli będzie zostawiało wyraźne ślady. Poza tym nie wydaje mi się, że wiele osób wyda sporą kasę dla jednego bajeru. Mnie CS3 wystarcza w zupełności i nie widzę potrzeby zmian.
ooo... linuksiarze walczacy o lepszosc jedynego slusznego systemu... :D
co do tematu - wyniki (algorytmy) w zakresie korekty obrazu z taka szersza swiadomoscia otoczenia obszaru
sa juz dostepne od paru lat. to nie jest bynajmniej dzialka nauki, ktora pojawila sie wczoraj. dlatego jak najbardziej
zrozumiale jest, ze ktos juz napisal taki algorytm dla Gimpa, i ze Adobe tez jakis algorytm zrobil w szopce.
te rzeczy to nie jest tajemnica handlowa, co najwyzej w przypadku Adobe'a moga byc jakies patenty
(a patenty sa w tym wypadku na rozwiazania publicznie jawne!).
co nie zmienia sytuacji, ze jak ktos uzywa szopki za 500 EUR czy ile tam, to nie uzywa tego "bo mu sie bardziej
podoba niz Gimp", tylko z konkretnego powodu. a jak ktos nie ma powodu/kasy to ma Gimpa. i sie meczy z jego
cudowna "ergonomia inaczej" :)
mam prosbe, bo caly czas sie ucze PS i zastanawiam sie w jaki sposob ten pan tak szybko zaznaczyl cale drzewo do usuniecia, cos tam sobie zaznaczyl wczesniej w 2 miejscach na niebie i potem od razu zaznaczyl cale drzewo.Po prostu zaladowal wczesniej zrobiona i zapisana selekcje. ;) (tyczy sie to oczywiscie tego, co sie dzieje w 2 minucie i 50 sekundzie).
Układ Gimpa jest chyba najlepszym układem w jakim pracowałem. Trzeba tylko tę cudowną "ergonomię inaczej" zrozumieć i okaże się, że pozwala ona na dostosowanie w 100% do potrzeb uzytkownika. Ja sobie chwalę, a najbardziej podział jednego okna programu na kilka innych. Niby idiotyzm, ale coś w tym jest. Pracujesz na trzech monitorach na raz? Żaden problem. Pracujesz na kilku wirtualnych pulpitach? Też nie problem. Znasz skróty do najczęściej używanych narzędzi? To po co Ci ich widok non stop? Jednym kliknięciem zamykasz wszystkie okna i zostaje Ci tylko obraz nad którym pracujesz.
Jednym kliknięciem zamykasz wszystkie okna i zostaje Ci tylko obraz nad którym pracujesz.
Polecam w PS nacisnac Tab. Mozna jeszcze dobic sie wciskawszy F kilka razy...
A co do Gimpa, to do niekomercyjnych prac jest naprawde super, ale diabel tkwi w szczegolach.
Nie do przecenia jest tez fakt, ze to Gimp wzoruje sie PS, a nie na odwrot. O ile mnie pamiec nie myli to PS byl pierwszy na rynku.*
* ostatnie zdanie (innym fontem) jest proba wywolania swiatecznego OT z cyklu: Canon/Nikon, Intel/AMD, Ati/Nvidia, Snikers/Mars, rybka/akwarium :mrgreen: