PDA

Zobacz pełną wersję : łapanie światła zastanego

29-03-2010, 23:27
Witam
Bardzo proszę o wyrozumiałość-potrzebuje dobrej porady.
Zdaje sobie sprawę ze nie ma recepty na moje pytanie takiej jednoznacznej.
Gnębi mnie współpraca lampy błyskowej z d700 na sali np studniówce gdzie światła jest nie za dużo rzekł bym mało ;-)
Proszę mi wyjaśnić w jaki sposób ustawiacie lampę błyskową i parametry aby ładnie doświetlić 1 plan i wydobyć ładne tło tak żeby nie było czarno a powstała magia ;-) wiecie o co mi chodzi.
W miarę wyjaśnień z waszej strony będę zadawał pytania.
Proszę nie podawajcie mi linków do innych stron typu :foto jasiu itp
Nie chce aby lampa dominowała światło zastane a jedynie lekko doświetlała ludzi.
bardzo proszę o cenne porady

KaeF
29-03-2010, 23:34
Możesz błyskać lampą i mieć dłuższy niż 1/60 czas naświetlania zdjęcia dzięki opcji lampy "REAR". Idąc dalej tym tropem możesz ustawiać ekspozycję wg światłomierza (on zawsze pokazuje światło zastane, nie bierze pod uwagę tego, że lampa jest włączona) i masz ładnie naświetlone tło. A że to studniówka, to raczej musisz mieć wysokie ISO, żeby nie przesadzić z poruszeniem zdjęcia ( aczkolwiek nikt nie zabrania robić poruszonych), lampa na manualu i raczej nie "prosto w twarz" (choć i są zwolennicy takiego stylu), tylko w górę i ewentualna odbijanka.

Ogólnie lampa w REAR, dłuższy czas, a reszta to już na czuja powinna przyjśc. Ale niech się też wypowiedzą specjaliści, bo ja to amator jestem..

bogdi64
30-03-2010, 00:37
chyba jednak musisz poczytać
- aby mieć tło i pierwszy plan potrzebne jest
1 - odpowiednie iso
2 - dobór czasu
3 - dobór przysłony
4 - jasność optyki
5 - ustawienie lampy
wszystkie te warunki są zmienne w zależności od
1 - sytuacji
2 - pomieszczenia
3 - ilości światła zastanego
i od efektu który chcesz osiągnąć
1 - jaśniejszy 1 plan - ciemniejszy 2
2 - jaśniejszy 2 plan - ciemniejszy 1
2a - zrównoważenie oświetlenia pomiędzy 1 i 2 planem (ale wtedy może być lekko plaskato)
3 - wydobycie ruchu lub zamrożenie pierwszego planu
4 - wydobycie ruchu lub zamrożenie drugiego planu
?? - więc jest tyle niewiadomych i powtarzam, każda sytuacja i pomieszczenie jest inne
a w wielkim skrócie......
pomiar światła zastanego dobierając - iso, czas, blenda i w zależności o kompozycji zdjęcia korekcja dla lampy

30-03-2010, 08:40
bogdi64 to co napisałeś to te tematy są mi doskonale znane. Chodzi mi jednak o współdziałanie lampy z d700 aby na salach doświelic 1 plan a tło było jasne bez czarnej dziury.Na jakim trybie najlepiej sb900 się w takich sytuacjach sprawuje czy ttl bl fp ?

bogdi64
30-03-2010, 10:30
no nie do końca wiesz skoro pytasz ;) -najprościej w aparacie slow na lampie opcja doświetlania, ale (zawszy może być ale, może się okazać, że fotki będą rozmazane) dlatego jeszcze raz od początku aby mieć pewność, że ten rodzaj foto przyniesie efekt przeczytaj od początku to co napisałem - ta sama zasada dotyczy też wszelkiego doświetlania lampą w pomieszczeniach jak i na zewnątrz, czyli powtarzam, zmierzenie światła zastanego i do tego dobranie błysku i nie ma złotego środka za każdym razem jest to indywidualny przypadek

hds
30-03-2010, 10:39
a d700 sam nie robi fot?! wszystko chciałbys na tacy.
bogdi64 i KaeF napisali ci o czym powinieneś woguglować
masz leniu http://lmgtfy.com/?q=fotografowanie+na+imprezach

bogdi64
30-03-2010, 10:45
przykład 1
http://picasaweb.google.pl/Bogdi64/RNeRNistePamiTajOIUszanujPRAWAAUTORSKIE#5225588985 732425570
przykład 2
http://picasaweb.google.pl/Bogdi64/Testy#5396626517001211538

Me_how
30-03-2010, 13:00
bogdi64 to co napisałeś to te tematy są mi doskonale znane. Chodzi mi jednak o współdziałanie lampy z d700 aby na salach doświelic 1 plan a tło było jasne bez czarnej dziury.Na jakim trybie najlepiej sb900 się w takich sytuacjach sprawuje czy ttl bl fp ?

Raczej użyj trybu TTL. Aparat ustaw w tryb manual i dobierz parametry tak aby zdjęcia nie były poruszone i drugi plan niezbyt rozmyty.
Lampę ustaw z tryb TTL i ewentalnie pierwszy plan koryguj lampą.

Wida
30-03-2010, 13:50
Witam! Avatarr, jakiś czas temu natrafiłem na stronkę, dotyczącą między innymi tematu wykorzystania lamp w fotografii. Tutaj masz wszystko fajnie wyjaśnione: http://tadgawin.blogspot.com/
Pozdrawiam!

JacekCz
30-03-2010, 14:45

Nie ma cudownego sposobu na tył bez czarnej dziury. To trzeba się naumieć, a czasem sie nie da. Tryby ... mają jakieś małe znaczenie, ale bez przesady.

-------------
Do punktów podanych poprzedników dodałbym przypilnowanie balansu bieli lampa-tył np. filtrami na lampie.
Co do czasu ... zależy na ile autor i przyszli widzowie akceptują poruszenia. Ja osobiście akceptuję i używam do 1/15 (nawet 1/8) - ale to na pewno nie w tańcu. Dłuższe czasy wspomagają światło zastane.

andrstac
30-03-2010, 14:59
Nie ma cudownego sposobu na tył bez czarnej dziury. To trzeba się naumieć, a czasem sie nie da. Tryby ... mają jakieś małe znaczenie, ale bez przesady.

Widzę że koledze też by się przydała lektura z powyższego posta:)

JacekCz
30-03-2010, 15:21
Widzę że koledze też by się przydała lektura z powyższego posta:)
Czyli że?
Masz na myśli manual aparatu? W takim wątku to taka oczywista oczywistość że nawet nikt nie wspomina. Są tu na widowni zwolennicy zielonego programu?
Odróżniam też dominujące zastane i dominującą lampę. I robiłem to lampą A wiele lat temu.

andrstac
30-03-2010, 15:55
Czyli że?
Masz na myśli manual aparatu? W takim wątku to taka oczywista oczywistość że nawet nikt nie wspomina. Są tu na widowni zwolennicy zielonego programu?
Odróżniam też dominujące zastane i dominującą lampę. I robiłem to lampą A wiele lat temu.

Odniosłem się do tego:

... Tryby ... mają jakieś małe znaczenie, ale bez przesady

Jak wynika z lektury powoływanego bloga, mają i to duże znaczenie. I o to mi tylko chodziło:)

JacekCz
30-03-2010, 16:03
Odniosłem się do tego:

Jak wynika z lektury powoływanego bloga, mają i to duże znaczenie. I o to mi tylko chodziło:)

Przeciwne zdanie, że tryby D są mało istotne, czy niemal nie do zauważenia, występuje tu na forum masowo.

Mówię o trybie D obiektywu i wszystkim, co potem z tą odległością robi elektronika. Doświadczeń gościa z SB nie powtórzę, bo mam Metza. Też ma dwa tryby TTL, różnic nie stwierdziłem.

Faktem jest, że w branży równoważyło się światła wiele lat temu bez tak ambitnej elektroniki.
Z trybami czy bez, jak nie ma okoliczności (sufity, ściany) albo nie potrafi ich przemyśleć, nie zrobi.

Do bloga wróce wieczorem, wiedzy nigdy za dużo.

adolfik9501
30-03-2010, 18:07
Polecam lekturę: http://foto.jasiu.pl/index.html

31-03-2010, 19:24
Bardzo wam dziękuje za wyrozumiałość i pomocne informacje.
Większość galerii fotografów (dajmy na to dla przykładu weselnych) posiada w swoich archiwach piękne zdjęcia z pięknym jasnym tłem lecz nie zauważyłem zdjęć ze zwykłych sal tzw strażnic ;-)

czy korzystacie z funkcji fp i bl?

JacekCz
31-03-2010, 21:00
czy korzystacie z funkcji fp i bl?

FP nie ma nic wspólnego z warunkami słabego oświetlenia.
o BL jest powyżej wskazówka. Czytasz co tu doradzają?

mazon
31-03-2010, 22:18
Żeby wyrównać pierwszy plan naświetlony fleszem z drugim - ten drugi musi mieć światło, a na studniówkach z tym światłem to raczej ciężko i jeśli jego tam nie ma to ustawienia jakiekolwiek nic tu nie dadzą

slawek213
31-03-2010, 22:42
Ja robię tak: ustawiam iso=3200 czas 1/80 i przysłona ok 2,8 i robie fotkę bez błysku i poddaje ocenie, potem dołączam lampę i redukuje jej moc np do -3 albo w pełnym manualu np 1/125. Można używac funkji blokady mocy lampy. Szukawsz najbliższego jasnego punktu i na niego zoomujesz i odpalasz lampę kontrolnym błyskiem, lampa go zapamiętuje i kadrujesz jak ci potrzeba i robisz fotkę.