Zobacz pełną wersję : nikkor 70-300 D ED (bez VR) i BF/FF
mam problem : dopiąłem do puszki D300s obiektyw z tytułu - puszka świeża, ćwiczę więc - a oto co się okazało : w krótkim końcu ma BF a w długim - FF :shock: wiem, że to se może zdarzyć (tylko czemu mnie :mrgreen:) korekty z puchy oczywiście jeśli poprawię w jednym końcu, pogarszaja drugi koniec - pewnie można by zrobić dobrze tylko długi koniec (w końcu to tele ...) ale miło byłoby gdyby ogólnie dobrze chodził ... Czy tylko serwis może uratować ? czy coś jeszcze ?
procedura testowa wg http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280 - skądinąd całkiem niezłe teksty.
Karbulot
30-03-2010, 10:16
Moja rada, sprzedaj ten obiektyw. Dobra puszka i szklo, ktore ma bardzo zla renome.
A jak inne szkla? Tez maja to samo?
inne szkła miały BF - w zakresie regulacji puszki - udało się skorygować - może jest to pomysł - tylko co kupić zamiast ?
Karbulot
30-03-2010, 12:31
Nawet 55-200 bylby lepszy (a jest w tej samej cenie). Co zamiast? Najlepiej 70-300 VR, to zupelnie inna klasa. Obiektyw znany, lubiany, wielu go ma i poleca (w tym ja). Jak masz wiecej kasy, to 70-200 2.8. Ale tego 70-300 co masz obecnie nie polecilbym nawet wrogowi. Tym bardziej, ze puszeczke masz naprawde na poziomie.
Update
ZAAAARAZ... Wprowadzilem Cie w blad. ty piszesz o D ED a ja o G AF.
Przepraszam za pomylke. O twoim szkle D ED nic nie wiem, nie mialem w reku.
Jeszcze raz sorki za wprowadzenie w blad. Nie dojrzalem znaczkow dobrze na koncu...
G AF to oczywiscie kicha.
ulżyło mi - kupiłem to szkiełko kiedyś jako całkiem niezłe ... dziś pogaworzyłem sobie na Grzybowskiej - prawdopodobnie pucha sie dopiero układa - choć szkło raczej sie rozjechało ... albo sprzedam, albo ustawię poprawnie dla długiego końca :mrgreen: