PDA

Zobacz pełną wersję : jakie filtry i oslony przeciwsloneczne na poczatek?

-weronika-
29-03-2010, 22:03
hey
ostatnio bardzo mi pomogliscie i dlatego zdecydowalam sie napisac ponownie
...jak juz kiedys wczesniej wspominalam dopiero zaczynam moja przygode z fotografia i dlatego prosze Was jeszcze raz bardzo goraco o pomoc ( i wyrozumialosc jesli chodzi o moje pytania - przeciez kazdy z Was kiedys zaczynal ) ))))

zamowilam juz swoj ''zestaw startowy'' :
*Nikon D90
* AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6 G ED VR
* AF-S VR Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED
* AF-S Nikkor 50mm f/1.4 G
* statyw Velbon Sherpa 600R
* oraz 5 ksiazek ''bez tajemnic'' Bryan Peterson (kreatywna fotografia, ekspozycja, czas naswietlania, zblizenia i makrofotografia, fotografia portretowa) - jestem w trakcie zglebiania wiedzy ;p
* torbe tez juz mam

...a teraz zastanawiam sie co jeszcze potrzebuje na poczatek - jakie oslony przeciwsloneczne (ktore dokladnie i czym one sie od siebie roznia?) i jakie filtry do moich obiektywow - takie minimum na poczatek do zglebiania wiedzy i poznawania mozliwosc aparatu dla amatora?
jaki sprzet do czyszczenia i pielegnacji ? jaka karte?
i czy moze cos jeszcze polecacie ze swojego doswiadczenia, bez czego nie da sie obejsc?

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich serdecznie ))))

krolewicz
29-03-2010, 22:07
do pierwszych dwóch osłona przeciwsłoneczna zdaje się jest w zestawie, w 50mm nie wiem. anyway, nie są to rzeczy, bez których nie da się żyć.
karty polecam sandiska, najlepiej z tych szybszych serii, aczkolwiek nie ma tez co przeginać w drugą stronę :)

do czyszczenia używam szmatki takiej do okularów, działa znakomicie :)
filtry sobie na razie odpuść, ewentualnie jakieś ochronne, typu uv.
miłej lektury :)

Meggido
29-03-2010, 22:10
50f1.4G też ma w zestawie osłonkę.

-weronika-
29-03-2010, 22:17
moja ( z utesknieniem oczekiwana ) przesylka jeszcze nie doszla i nie wiedzialam, ze te oslony sa w standardzie ;)

a pozniej jakie filtry mam kupic? dajcie jakies linki bo jeszcze jestem zielona a niechcialabym przez swoj brak wiedzy narobic sobie szkody z tak wielkim sprzetem ;) czytalam ze filtry sa potrzebne zeby chronic optyke przed kurzem, kroplami wody itp. oraz zeby wzmocnic efekty (polaryzacyjne) ale nie wiem ktore kupic bo wybor jest naprawde duzy i taki ktos jak ja glupieje ;p

ripride
29-03-2010, 22:22
jak masz tyle kasy żeby na start zaopatrzyć się w zestaw jak powyżej na filtrach tez nie oszczędzaj tylko bierz najdroższe Hoye (UV-ki) i B+W (polary) i ew. jakiś szary (jeśli w ogóle wiesz jakie ma zastosowanie).

-weronika-
29-03-2010, 22:27
ripride - a moglbys mi wyslac jakiegos linka, albo najlepiej pelne nazwy tych filtrow ktore polecasz?

bylabym wdzieczna ;)))

Ps: nie mieszkam w polsce ;) tutaj perspektywy wydaja sie bardziej kolorowe ...i przez to zestawy na start tez ;))) hehe

-weronika-
29-03-2010, 22:29
o zastosowaniu i filtrach jeszcze nie wiem nic ;) nie doszlam do tego jeszcze w ksiazkach ;)
dlatego wlasnie pytam na forum

Demonek
29-03-2010, 22:31
Najlepiej przeczytaj to: http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html
Masz tam teorię i praktykę. Spokojnie wystarczy ci Hoya HMC UV-0 (nie mylić z UV(B)).

Tu jeszcze uzupełnienie: http://www.optyczne.pl/9.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_-_uzupe%C5%82nienie.html

Rasik
30-03-2010, 14:57
Jeśli chcesz chronić optykę to na pewno uv-kę jakąś porządną, pytanie tylko czy to na pewno Ci potrzebne. Jeśli będziesz używać sprzętu w warunkach głównie miejskich i zawsze chować do torby to nie wiem czy jest sens wydawać na to pieniądze, natomiast jeśli będziesz robić jakieś dynamiczne rzeczy w wilgotnym, zapylonym środowisku to bierz jakiś ze wzmocnionych uv-ek (np z serii hoya hd). Do tego obowiązkowo jakiś polar nakręcany na obiektyw, ja mam Marumi i naprawdę polecam. Jeśli planujesz krajobrazy, zachodzące słońce itp pomyśl też o systemie cokina lub podobnym i jakimś filtrze połówkowym, w takich sytuacjach naprawdę się przydaje, chociaż można go zastąpić hdr-em. Do czyszczenia matrycy oczywiście lenspena, ale to już sama musisz zdecydować czy wolisz ryzykować czy bulić w serwisie. A co do kart to sandisk bądź lexar, sam mam 2 sandiski extreme III i bardzo sobie chwalę, ale to CFy, także jak to wygląda z sd to muszą powiedzieć koledzy. Ale myśle ze podobnie, bo to jednak porządna firma jest ;)