Zobacz pełną wersję : Wybrać Sigma 18-200 czy Nikkora 18-200?
Witam, pomóżcie drodzy forumowicze w wyborze bo mam wielki dylemat czy zdecydować się na
Sigma 18-200 DC OS HSM czy Nikkor 18-200 G DX VR IF-ED. Wiem, że temat był podobny, ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Pozdrawiam
Jeśli cena nie gra roli, bez dwóch zdań Nikkor.
Nie znam tej Sigmy, ale Nikkora polecam. Super spacerzoom. Dosyć uniwersalne szkiełko, jaśniejsze na końcu od Sigmy (5.6 a S 6.3) i niezły VR, który naprawdę się czasem przy tym świetle przydaje (w Sigmie stabilizacja jest podobno mniej wydajna). Ogólnie dobry, uniwersalny obiektyw.
Ale z czasem i tak ląduje na długo w szufladzie. Jak większość tego, co UNIWERSALNE.
Brać N18-200VR. Na Sigmę szkoda forsy. Jak nie masz to dozbieraj.
To zależy czy twoim kryterium wyboru będzie cena czy jakość:
1. jeśli cena - Sigma jest tańsza,
2. jeśli jakość - to Nikkor
Nikkor - nie ma mocnych w kategorii megazoomów - zbiera bardzo pochlebne opinie
angeldust
01-04-2010, 10:12
Nikkor :-)
miałem N18-200VR i dość pobieżnie, ale miałem S18-200, i ... tylko N, jaśniejszy, ostrzejszy i VR super sprawa, można robić nieporuszone zdjęcia nawet na 1/20...
pioter m
02-04-2010, 01:31
Nikkor fajny, ale i tak z czasem laduje w szufladzie, a potem na gieldzie lub allegro.
Mozna troche pocwiczyc na nim, zeby obadac, co komu pasuje, ale to szklo nie jest 'rozwojowe'.