PDA

Zobacz pełną wersję : Ostateczny wybór: Nissin di866, sb-800 czy Metz 48 af-1?

conrado
29-03-2010, 17:36
Witam.
Na dniach mam zamiar zakupić lampę błyskową. Wszystko wskazuje na to, że będzie to jedna z tych podanych w temacie. Szukam sprzętu do ok. 900 zł. Lampę będę wykorzystywał na imprezach, często przy bardzo słabym oświetleniu zastanym. Ponadto będę jej używał poza sankami w domowym mini-studiu. Dlatego zależy mi na bezproblemowym działaniu w trybie bezprzewodowym. Jako tako nie zależy mi na zdalnym cls-ie, ponieważ moc lamp i tak będę dobierał manualnie, choć lepiej aby lampa dobrze działała w tym trybie bo kto wie, może jeszcze kiedyś będę go wykorzystywał. Lepiej wybiegać w przyszłość. Póki co lampy mam zamiar wyzwalać chińskim wyzwalaczem radiowym. Aparat jaki posiadam, to Nikon d80. Oto takie krótkie porównanie tych trzech modeli:

di866:
+ duży stosunek możliwości do ceny, spora moc, ponoć bardzo dobrze radzi sobie na sankach aparatu
- sporo osób zauważyło problemy z pracą w zdalnym cls-ie, ponoć poprawka firmware'u nie poprawiła w pełni działania tego trybu. Mam też wątpliwości odnośnie pracy z wyzwalaczem radiowym. Wiem, że lampa współpracuje z nim bezproblemowo, ale wyczytałem na jednym z for, że lampa po 30 s przełącza się w stan czuwania i trzeba ją rozbudzać co chwilkę (ponoć opcji tej nie da się wyłączyć). Proszę użytkowników lampy o potwierdzenie bądź obalenie tej informacji. Jeśli okazałoby się, że faktycznie lampa się ciągle usypia, to całkowicie dyskwalifikowało by to ją. Nie ma przecież mowy o ciągłym ganianiu do lampy i wznawianiu jej pracy.

sb-800:
+ sprawdzony sprzęt, systemowy - pełna współpraca z body, bezproblemowe działanie cls, duża moc, bezproblemowa współpraca z innymi lampami nikona.
- jako, że w grę wchodzą tylko używane lampy, obawiam się że mogę trafić na wyeksploatowany egzemplarz, który padnie mi po krótkim czasie. Wolałbym jednak sprzęt na gwarancji.

Metz 48 af-1:
+ bardzo dobre opinie użytkowników, dobra współpraca z body i innymi lampami nikona
- chyba trochę zbyt słaba

Na chwilę obecną chyba najbardziej jestem przekonany do nissina. Ale martwi mnie ten problem z usypianiem lampy. Dlatego w szczególności proszę użytkowników o rozjaśnienie tej kwestii. Jeśli nie nissina, to wziąłbym raczej sb-800. Tylko nie wiem jakie jest ryzyko, że trafię na zużyty model. Metz chyba odpada, ale poczekam jeszcze z finalnym werdyktem do czasu aż zobaczę Wasze opinie. A może możecie mi jeszcze coś innego zaproponować w podobnym pułapie cenowym? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Konrad

coroner
29-03-2010, 18:44
Metz 48 af-1:
- chyba trochę zbyt słaba

Oj żebyś się nie zdziwił, wg. niezależnych testów przeprowadzonych przez Digital Foto Video Metz 48 ma realną moc na poziomie SB-900 (rożnice 1-2 LP).Metz w swojej klasie jest mz najlepszym wyborem, działa równie niezawodnie, co lampy systemowe (mam okazję pracowania z SB-800 i 900, więc wiem, co mówię)

Co do Nissina, nie ma on trybu TTL-BL, moim zdaniem bardzo przydatnego, no i nie obsługuje Trybu FP poza aparatem, czyli przy błyskaniu zdalnym nie zejdziesz z czasami poniżej 1/200 sek (co w plenerze bywa bezcenne).

Najlepszą lampą z wymienionych jest bezapelacyjnie SB-800. No ale tak jak piszesz, tylko używka.

lazik_s
30-03-2010, 19:37
Oj żebyś się nie zdziwił, wg. niezależnych testów przeprowadzonych przez Digital Foto Video (...)
Toż się powołałeś na źródło!!! Według tej gazety to Nissin di866 bije na głowę Metza 48. A tak swoją drogą to 48semka nie jest commanderem w CLSie, więc lepiej ja odpuścić.

BOSS
30-03-2010, 21:51
T A tak swoją drogą to 48semka nie jest commanderem w CLSie, więc lepiej ja odpuścić.

Zawsze możesz ją wyzwolić przez lampę wbudowaną w body.

coroner
31-03-2010, 00:40
Toż się powołałeś na źródło!!! Według tej gazety to Nissin di866 bije na głowę Metza 48. A tak swoją drogą to 48semka nie jest commanderem w CLSie, więc lepiej ja odpuścić.

po 1 po co mu commander, jeśli będzie miał jedną lampę??
po 2 nissin nie ma TTL-BL i pozaaparatowego FP (w pracy zdalnej nie zejdzie z migawką poniżej 1/200), więc gdzie to jego bicie na głowę ??
Akurat Nissin, nawet pomimo sporej mocy jest ostatnią lampą, na którą bym spojrzał w tym zestawieniu.

lazik_s
01-04-2010, 10:06
Zawsze możesz ją wyzwolić przez lampę wbudowaną w body.
Wtedy nie działa AutoFP -> ograniczenie lampy wbudowanej

lazik_s
01-04-2010, 10:18
Cytata: "Jako tako nie zależy mi na zdalnym cls-ie, ponieważ moc lamp i tak będę dobierał manualnie, choć lepiej aby lampa dobrze działała w tym trybie bo kto wie, może jeszcze kiedyś będę go wykorzystywał. Lepiej wybiegać w przyszłość."

po 2 nissin nie ma TTL-BL i pozaaparatowego FP (w pracy zdalnej nie zejdzie z migawką poniżej 1/200), więc gdzie to jego bicie na głowę ??
Metz 48 z wbudowaną także pozaaparatowego AutoFP nie ma. I co? Naciągasz na kolejne koszty? Kupując Nissina za to dostanie AutoFP na sankach i ma commandera.

coroner
01-04-2010, 11:26
Cytata: "Jako tako nie zależy mi na zdalnym cls-ie, ponieważ moc lamp i tak będę dobierał manualnie, choć lepiej aby lampa dobrze działała w tym trybie bo kto wie, może jeszcze kiedyś będę go wykorzystywał. Lepiej wybiegać w przyszłość."
choć lepiej aby lampa dobrze działała w tym trybie.... dyskwalifikacja Nissina. A może znasz jakieś przypadki, żeby Metz źle działał bezprzewodowo w CLS ??
Wciągnie go zdalne błyskanie to kupi drugą lampę z commanderem, mając jedną lampę co sobie będzie sterował ??

Metz 48 z wbudowaną także pozaaparatowego AutoFP nie ma. I co? Naciągasz na kolejne koszty? Kupując Nissina za to dostanie AutoFP na sankach i ma commandera.

Jak chcesz mędrkować, to najpierw się dokształć. Tak się składa że 48 AF-1 działa w AutoFP i na sankach i zdalnie. Jeśli masz wbudowaną jako sterownik zdalny nie ustawioną na "--" to nawet SB-900 zdalnie nie wyzwolisz poniżej 1/200, bo ograniczeniem będzie wbudowana. Tak więc najpierw lektura instrukcji obsługi kolego, a potem "doradzaj" na forum.

wafloski
01-04-2010, 12:07
witam !

ja również zastanawiam się nad wyborem lampy do D90:

nissin di866, metz 48, sb-600

lampa potrzebna mi będzie w celu fotografowania imprez w klubach...

jak wiadomo ludzie w ruchu, mało światła zastanego, wysoki strop...

póli co w najbliższym czasie nie mam zamiaru kupować kolejnych lamp

co polecicie do tego celu ?

lazik_s
01-04-2010, 12:57
choć lepiej aby lampa dobrze działała w tym trybie.... dyskwalifikacja Nissina. A może znasz jakieś przypadki, żeby Metz źle działał bezprzewodowo w CLS ??
Wciągnie go zdalne błyskanie to kupi drugą lampę z commanderem, mając jedną lampę co sobie będzie sterował ??
Nissin dobrze działa w CLSie. Sprawdź egzemplarz z nowym firmware i później dopiero doradzaj. Przynajmniej zrobisz to zgodnie z prawdą a nie pisząc niewiadomo co lub o czym.
Jedyne co Nissin u siebie nie wspiera - o czym była mowa od samego początku i nie jest to przez producenta ukrywane ani to nie jest żaden błąd lampy - to AutoFP w CLSie (patrz instrukcja).

Jak chcesz mędrkować, to najpierw się dokształć. Tak się składa że 48 AF-1 działa w AutoFP i na sankach i zdalnie. Jeśli masz wbudowaną jako sterownik zdalny nie ustawioną na "--" to nawet SB-900 zdalnie nie wyzwolisz poniżej 1/200, bo ograniczeniem będzie wbudowana. Tak więc najpierw lektura instrukcji obsługi kolego, a potem "doradzaj" na forum.
Przeczytaj ten post: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1834514&postcount=6
Popatrz na jego datę i twojej odpowiedzi.

lazik_s
01-04-2010, 13:10
A co do twojego pytania z działaniem CLSa w Metzie 48 to sprawdź jak sprawuje się lampa z D90 jak ustawisz ją z Metzem 58, z tym że jedna jest w grupie A a druga w grupie B. Masz przykład błędu.

coroner
01-04-2010, 13:43
OK, żyj sobie w swoim przeświadczeniu, że Nissin jest zajefajny. A ja sobie nadal bez żadnych stresów będę błyskał zdalnie w AutoFP z Metzem 48 :)

lazik_s
01-04-2010, 13:57
OK, żyj sobie w swoim przeświadczeniu, że Nissin jest zajefajny. A ja sobie nadal bez żadnych stresów będę błyskał zdalnie w AutoFP z Metzem 48 :)
Mając di622 i własnie Metza 48 niewiele sobie zdalnie tym AutoFP pobłyskasz. :P

A co do twoich myśli, to wcale nie naganiam, nie namawiam na Nissina di866. Wręcz przeciwnie - moja odpowiedź dla conrado brzmiałaby: wybierz SB-800 (tylko pod pewnymi warunkami). Mam jednak alergię na czytanie w takich poradach nieprawdy lub przejaskrawiania wad/zalet w zależności od swojego widzimisie lub stanu posiadania.
To właśnie zrobiłeś pisząc:
po 2 nissin nie ma TTL-BL i pozaaparatowego FP
gdzie na drugą odpowiedź można śmiało odpisać to co ty zrobiłeś w pierwszej czyli:
po 1 po co mu pozaaparatowe AutoFP, jeśli będzie miał jedną lampę??

coroner
01-04-2010, 14:18
Nadal jestem tego samego zdania. Uważam, że tryb commander jeśli ktoś ma tylko jedną lampę jest zbyteczny, bo i tak go nie wykorzystamy. Choć teoretycznie jak ze wszystkim (prócz długów i chorób) lepiej mieć jak nie mieć. Dla mnie kwestia drugorzędna.
Przecież sam przyznałeś że Nissin nie ma pozaaparatowego AutoFP. TTL BL też nie ma, co jasno wynika ze specyfikacji. Gdzie ja tu Twoim zdaniem manipuluję faktami ??

Po co mu pozaaparatowe AutoFP jak będzie miał jedną lampę ?? Prosta odpowiedź - żeby mógł błyskać w ostrym słońcu odcinając światło zastane. Uwierz mi, że jak najbardziej to działa na jedną lampę. Ale wierzyć mi nie musisz sprawdź sam...... A, przepraszam, przecież nie możesz ;)

Di622 nie używam bezprzewodowo (przy moim używaniu jest to tylko lampa naaparatowa używana z D40, nic ponadto). A Metz synchronizuje w pełnym zakresie, więc wierz mi, pobłyskam sobie :)