Zobacz pełną wersję : obiektyw do NIKON D60
krakowianka
29-03-2010, 15:14
Mam Nikona D60 z obiektywem kit 18-55. W planie mam zakup innego bardziej uniwersalnego obiektywu, zauważyłam taki NIKKOR o zakresie ogniskowych chyba 18-200. Chciałabym uniwersalnego zastosowania - a jestem zupełnie początkowym fotografem, czyli doświadczenia zero, a tylko trochę teorii przeczytanej tu i tam. Czy ktoś mógłby mi doradzić czy to dobry wybór? Czy ten obiektyw NIKKOR 18-200 to jest jasny czy ciemny obiektyw? Często uczestniczę w wydarzeniach sportowych na hali, w oświtleniu sztucznym czy taki obiektyw będzie miał dobre zastosowanie? Poza tym chciałabym fotografować portrety, zwierzęta w z:smile:blizeniu, naturę. Bardzo proszę o radę :smile:
A szukane było w "szukajce"...
Obiektyw do zwierzat z dużym zbliżeniem polecam np.nikkor 500mm/f4 VR albo od razu 600mm....:D
krakowianka
29-03-2010, 15:28
to nie chodzi o fotografowanie zwierząt w dziczy z ukrycia, tylko np. psów na wystawie...
18-200 to na początek bardzo dobre szkło - ma mega uniwersalny zakres, cena nie dobija i ma VR'a czyli redukcję drgań.
myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup dla Ciebie 2 obiektywów...
jeden to 18-105VR - podobno to obiektyw niemalże idealny i kosztuje około 800zł - nie używałem więc nie mogę napisać nic więcej.
a drugi to 70-300VR - i tu muszę napisać że jest to rewelacyjny obiektyw (cena około 1600zł) znajdzie zastosowanie do hali jak i do portretów (fotografując osoby teleobiektywami unikniesz przerysowania)
i dodam tu jeszcze coś od siebie - przymierzałem się dość poważnie do zakupu Sigmy 17-70/2.8-4 (cena 1800zł), lecz po przetestowaniu jej doszedłem do wniosku, że nie warto. Nie byłem wstanie uzyskać zadowalających mnie efektów (fotografując osoby zależy mi, żeby oczy były jak ze szkła - Sigma nie dała rady, na x wykonanych zdjęć nawet jedno mi się nie podobało, niby oczy były ostre i szklane ale na tle nikkora 70-300vr wyglądało to jakby były za mgłą).
Jakbyś chciał to mogę Ci podesłać jakieś fotki zrobione 70-300vr - przy użyciu D60.
Znowu ten 18-105...
Krakowianko z Warszawy: kup 18-200 VR i nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz w dziale "uniwersalność". Tak, to szkło jest nieco ciemne, ale da się tym robić zdjęcia.
Innym wariantem jest kupienie dwóch: 18-70 + 70-300/4.5-5.6 AF-S VR (nie mylić z innymi wersjami 70-300). Dzięki czemu masz nieco lepszą jakość i światło (18-70) i większy zakres (w sumie 18-300). Wszystkie te trzy szkła łączy jedno: szybki AF, czego nie można powiedzieć o ich kolegach w stylu 18-105 itp.
siwyozzman
01-04-2010, 08:18
W tym wypadku to też zdecydowanie polecam N18-200VR. Ten obiektyw obecnie jest sprzedawany w wersji VRII, ale to w zasadzie nie ma większego znaczenia którą wersję kupisz...W przypadku teleobiektywów lepiej nie pytaj o jasność, bo ceny tych najlepszych nokautują:). Za jakieś rozsądne pieniądze z "jasnych" szkieł, to możesz tylko kupić stałkę, lub zoom firmy niezależnej...
W tej branży nie ma dobrych tanich rozwiązań...
W tej branży nie ma dobrych uniwersalnych rozwiązań...
Do tego wniosku Dojdziesz jak zgłębisz temat....
cezar1972
01-04-2010, 12:56
Najuniwersalniejszy będzie 18-200. Jednak do zdjęć zwierząt i natury może być za krótki, a na halę może być za ciemny. Dobrym kompromisem będzie zakup 18-70 (używany) + 70-300 VR (nowy). Cenowo wyjdzie podobnie jak 18-200, a będzie o stówkę dłużej. Co prawda dalej będzie ciemnica, ale moim zdaniem taki zestaw spełnia wszystkie twoje wymagania (no może będzie za ciemny na halę). Jeżeli chcesz mieć coś, co bez większych problemów da sobie radę na hali, to musisz liczyć się z wydatkiem ok. 2500 zł (używka) na jasny zoom (70-200 lub 80-200 f2.8)
krakowianka
02-04-2010, 08:40
To mam jeszcze pytanie. Co z obiektywami stałoogniskowymi? Przyznam ze miałabym ochotę spróbować np. N AF 50 F/1.8 ale doczytałam się ze z moim D60 nie działa autofokus. czy to oznacza ze trzeba ustawiać manulanie? czy inne mozliwości aparatu działają z nim poprawnie? Jakie inne zmiennoogniskowe można by zastosować z moim aparatem?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Oglądałam trochę zdjęć robionych właśnie tym obiektywem, portrety, krajobrazy i szalenie mi się podobają...
Stałoogniskowe mają taką zaletę, że są jasne, czyli potrzebujesz mniej światła, żeby zrobić dobre zdjęcie. Ciemnym zoomem jest trudniej.
Jeśli chcesz mieć autofocus, to wyłącznie obiektywy z własnym silnikiem AF-S (mają to w nazwie). Na przykład - 50mm/1.4G AF-S.
Problem: Może nie być tanio. Najtańsze (i świetne) są dwa: 35/1.8DX AF-S oraz powyższy 50mm/1.4G AF-S. Ale one nie są zbyt długie (daleko im do 200 czy 300 mm).
Psy na wystawie - spoko. Zwierzęta w dziczy - nie-spoko. Jeśli zamierasz robić zdjęcia w dziczy za dnia jasnego, to nie musisz mieć zaraz długiej jasnej stałki. Ale o zmroku już możesz mieć problem.
Ja bym do zestawu: 18-200 AF-S LUB 18-70 AF-S + 70-300/4.5-5.6 VR AF-S dorzucił właśnie 35/1.8DX AF-S i/lub 50/1.4G AF-S i to jest świetny zestaw za rozsądną cenę (nawet jeśli wszystko nowe) do 99,9% zastosowań.
Jak ktoś jest bogatszy, i/lub działa także w tych 0,1% zastosowań, to szuka jasnego zooma ze stałym światłem 2.8 i/lub dłuższych jasnych stałek, w rodzaju 85/1.8, 85/1.4, 135/2 (z nimi nie masz AF w D60 i są dość drogie, zwłaszcza ostatni). Dłuższe jasne stałki z własnym silnikiem to już inne półki cenowe.
roniewski
02-04-2010, 17:14
Ja Ci powiem kup Nikkor 18-200 i żadnych dodatków bo się zniechęcisz zmianą szkieł, jak dla amatora to tylko 18-200 vr
Zgadza się, a jak zacznie Ci brakować tej "jasności", to się wtedy rozejrzysz za 35/1.8 czy 50/1.4