PDA

Zobacz pełną wersję : Miniwieża - jaka?

domelmel
29-03-2010, 07:24
Witam

Zbliza sie okres komunijny i czeka mnie zakup miniwieży audio dla chrześniaka żony.
Może jesteście w stanie doradzić co było by warto kupić w kwocie do 1000 PLN?
Oczywiście za taką kwotę cudów nie oczekuję ;) ale żeby sprzęt nierozleciał się w pierwszym tygodniu użytkowania

pozdr
Daniel

docxxx
29-03-2010, 07:36
O, tez sobie planuje kupic, ale taka do 200zl :mgreen:
Wystarczy, aby odtwarzalo MP3 z CD.

Rafał_Sz
29-03-2010, 08:14
W przedziale 500-1000 zł jest w sumie jedno i to samo, tylko różnie podane. Więc albo brzdękadło za 500-600 zł, albo już ambitniej, np. Yamaha Pianocraft. Ale to min 1600 zł.

seler
29-03-2010, 10:29
Oczywiście za taką kwotę cudów nie oczekuję ;) ale żeby sprzęt nierozleciał się w pierwszym tygodniu użytkowania
Daniel

Dorzuć 600 i cuda dostaniesz :) Yamaha Pianocraft, jak kolega wyżej. Mam i jestem wniebowzięty :)

shaolin
29-03-2010, 10:46
Tylko Pianocraft.

<| MICHAŁ |>
29-03-2010, 10:54
Pytanie jest takie - czy 8-letni dzieciak doceni, ze ma Pianocrafta za 1600?
Szczerze? Watpie...
Dla takiego liczy sie raczej ilosc bajerow i ekstrasow, a nie super dzwiek. Do tego trzeba dorosnac....

Calme
29-03-2010, 11:13
Szczerze? Watpie...
Dla takiego liczy sie raczej ilosc bajerow i ekstrasow, a nie super dzwiek. Do tego trzeba dorosnac....
Kolega mnie wyprzedził, mam takie same odczucia..

shaolin
29-03-2010, 11:16
No to zostaje tel do Mango Telezakupy jezeli maja byc bajery i ekstrasy ;)

124miko
29-03-2010, 11:28
I tu nasuwa mi się pytanie nad zasadnością prezentów komunijnych. Sam mam już b.duży dystans do KK i religii szeroko pojętej, ale coś mi się wydaje, że prezenty i "kasa" stały się główną treścią i przerosły wydarzenie, które - w domyśle- powinno być ważne. Oprawa przyjęć też wymknęła się z pod kontroli i przypomina "małe wesela".
Tyle dygresji - co do wieży wg. mnie też Yamaha Pianocraft, ale jak powiedzieli przedmówcy - dla dzieciaka chyba bez sensu.

maciey75
29-03-2010, 11:29
Pianocraft to super sprawa. Ale za kolegami wyzej - nie sadze aby docenil. Chyba ze to ma byc prezent na komunie ... dla rodziców ;)

Jest cos takiego jak Micro 330 - tylko nie wiem jak to gra.

Calme
29-03-2010, 11:33
Najlepiej quada od razu

nowart
29-03-2010, 11:49
Szczerze? Watpie...

bo to taka durna moda na forach - spece z każdej strony... dziś zdjęć nie robi nic gorszego niż D700 (choć i ten pomału przestaje :)) a wieżyczka dla 8 letniego dziecka to już minimum Pianocraft bo wiadomo, dziecko podczas odsłuchu koncertu symfonicznego może niezbyt dobrze wsłuchać się w partię smyczków. Polećcie jeszcze jakąś wygrzewarkę kabli do kompletu :D

idź do MM - ostatnio miałem podobne dylematy ze znajomym, który poszukiwał czegoś w podobnej kwocie. Mikrowieżyczki Sony, Philipsa i JVC za ok 800-1000zł naprawdę dobrze sobie radziły a przy tym nie wyglądały jak maluch po wieś-tuningu. Dzieciak będzie na pewno zadowolony !

co by nie być gołosłownym, takie oglądaliśmy i testowaliśmy:
http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/opinie-philips-mcm700.bhtml#content_3c

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/sony-cmt-hx70btr.bhtml

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/samsung-mm-dg36i.bhtml

oczywiście można je dostać taniej, nie pamiętam czy to dokładnie te bo jest ich z każdego rodzaju po kilka a różnią się szczegółami. Fajne, niedrogie zabaweczki.

Kurcze, ja w tym wieku marzyłem o Kasprzaku i CIESZYŁEM się muzyką ! Dziś bez lamp i nautilusów nie ma wogóle po co włączać odtwarzacza...

domelmel
29-03-2010, 13:42
Dziekuje kolegom bardzo serdecznie za opinie, zwlaszcza Nowartowi za podane przyklady.
Bede musial "oblookać" te sprzety i ktorys wybrac:)

Odnosnie Pianocrafta to troche za wysoka cena wiec musze sobie odpuscic.

ps.
Co do jakosci dzwieku to mam wrazenie ze ma to na wzgledzieto nasze pokolenie czyli 30 latków i w zwyż
Mlodziaki patrza chyba na to znacznie mniej krytycznie. Wazniejsze "bajerki rowerki" i zeby mp3 chodzilo.

pozdrawiam
Daniel

Locter
29-03-2010, 14:02
do 1000 to ciezko, polecam yamahe pianocraft

Rafał_Sz
29-03-2010, 14:24
To jak już masz kupować taniochę, to kup sprzęt typu "new mega power 150 000 kW". Przynajmniej sąsiadów powku... .:lol:

domelmel
29-03-2010, 14:27
Jestem rowniez zwolennikiem pozadnych sprzetow, najlepiej oddzielnych "klockow". W tym wypadku niestety jestem ograniczony budzetem jak juz wspominalem 1000 PLN wiec pianocraft odpada.

... no chyba ze ktos z gosci komunijnych sie jeszcze dorzuci... :)

Rafał_Sz
29-03-2010, 14:33
A jak u komunisty z TV? Może jakiś zestawik 5.1?

nowart
29-03-2010, 14:48
rsz - śmiech Cię ogarnia na widok "taniochy" do 1000zł w mikro zestawiku stereo a po chwili sam proponujesz "zestawik 5.1", który do tej kwoty w muzyce będzie już totalnym badziewiem... :)

domelmel
29-03-2010, 15:01
zestawik 5.1 nie kupie bo powedrowal by do telewizorka rodzicow a ja chce zeby dzieciak mial cos dla siebie

rainer
29-03-2010, 15:13
Może ps3 lub xbox 360 ?? Wiem, że nie na temat, ale o taka propozycja... ja na miejscu 8 letniego dzieciaka byłby niesamowicie "podjarany" takim prezentem. :D

Rafał_Sz
29-03-2010, 15:31
rsz - śmiech Cię ogarnia na widok "taniochy" do 1000zł w mikro zestawiku stereo a po chwili sam proponujesz "zestawik 5.1", który do tej kwoty w muzyce będzie już totalnym badziewiem... :)
Nie śmieję się. Nie każdy musi sr... pieniędzmi, żeby kupować hajend. :) To tak, jakbym miał drwić z zakupu kompakta, bo przecież jest D3. :) Nie znam dzieciaka, ale nie sądzę żeby go interesowały niuanse smyczków i głębokość sceny stereo. :)

sibelio
29-03-2010, 15:44
Dajcie spokój z Pianocraftem.
Tu widać własnie atak chorych audiofili kupujących sprzęt kompletnie nie przystający do realiów i potrzeb,
ale KUP BO JEST MEGAZAJEBISTY.

Rolls Royce też jest zajebisty, tylko co z tego jak nim nie wykręcę w centrum katowic bo ma 7 metrów?
Kup jakąś ładnie wygladającą wieżę Sony / JVC / Philips,
byleby tylko miała przyzwoity głośnik wysokotonowy i będzie git.
I zamiast 1600 dasz 500-800 a dzieciak i tak będzie wniebowzięty.

Natomiast nie kupowałbym bym świecącego i wielkiego platiku - troche już nie te czasy ;]

nowart
29-03-2010, 16:16
Nie śmieję się. Nie każdy musi sr... pieniędzmi, żeby kupować hajend. To tak, jakbym miał drwić z zakupu kompakta, bo przecież jest D3

Ok, widocznie inaczej odebrałem Twoje stwierdzenie:

To jak już masz kupować taniochę, to kup sprzęt typu "new mega power 150 000 kW".

Poza tym się zgadzamy - pisałem dokładnie o tym samym powyżej :)

Swoją drogą strasznie mnie zastanawia ilu z w.w. polecających Pianocrafta tak naprawdę ma go w domu / przesłuchało go choćby pobieżnie...
To taki internetowy owczy pęd - utarło się przed paroma laty, zwłaszcza na forach audiofilskich, że jak mikrozestaw to TYLKO I WYŁĄCZNIE Pianocraft. Nic co poniżej nie ma prawa wydawać z siebie dźwięków przyjemnych dla ludzkiego ucha. I tę teorię do dziś , jak mantrę wszyscy powtarzają nie mając nawet bladego pojęcia jak grają te śmieszne zestawiki Sony/JVC/Philipsa/Samsunga za połowę ceny Yamahy. Bo przecież prawdziwy audiofil nawet nie spojrzy na Philipsa no chyba, że kupuje sokowirówkę :D

Rafał_Sz
29-03-2010, 16:34
Czyli z tego wychodzi (i w sumie tak jest), że co się nie kupi do 1000 będzie na swój sposób dobrze. Wiele lat nie było mnie stać na porządny sprzęt i miałem do dyspozycji tylko mini zestawik Sony. Jakieś 10 lat temu mogłem dopiero pozwolić sobie na "prawdziwą" wieżę Technics. Tak się los poukładał, że dopiero kilka lat temu mogłem wywalić kasę na wyczesany sprzęt (jaki nie wspomnę, unikniemy kolejnego OT :) ). Daleki jestem od pogardy dla budżetowego sprzętu, bo to nie jest zgodne z moją naturą (czyt. nie poprzewracało się Rafałkowi w du...) :).

domelmel
30-03-2010, 15:23
Po ogledzinach napisze w watku co wybralem ostatecznie,ale to jeszcze chwilka sie zejdzie ;)

<| MICHAŁ |>
30-03-2010, 17:23
mysle, ze ten przyklad dobitnie pokazuje, ze wszelkie fora nalezy raczej traktowac jako miarodajne zrodlo testow sprzetu, omijajac szerokim lukiem pomysl zadawania pytan "to czy to", ewentualnie "co wybrac".
Zawsze jest tak, ze sugestie biegna ku najlepszym sprzetom, ktore niekoniecznie sa dopasowane do wymagan i przenaczenia.
Tak to juz jest, ze zdjecia robia glownie puszki D700 w gore (od biedy D300s), a sluchac muzyki mozna jedynie na pianocrafcie (pod warunkiem, ze sie ma 8 lat i idze do komunii), dla starszych sa referencyjne klocki i lampy wszelkiej masci...

nem
30-03-2010, 18:38
Do tysiaka Philips MCM700. Bardzo przyjemnie gra jak na tę kasę. Elegancki też jest. Polecam posłuchać.

adolfik9501
30-03-2010, 18:55
Kup cokolwiek. Dzieciak i tak będzie się zachwycał komórką z głośniczkiem i mp3... Niestety.

seler
31-03-2010, 12:54
Dajcie spokój z Pianocraftem.
Tu widać własnie atak chorych audiofili kupujących sprzęt kompletnie nie przystający do realiów i potrzeb,
ale KUP BO JEST MEGAZAJEBISTY.

Proponowałbym bez zbędnej ekscytacji. Kompletnie nie jestem audiofilem, mam pierwszy stopień umuzykalnienia (słyszę że grają) a jednak różnica między moim starym soniaczem a craftem całkowicie mnie zaskoczyła. A już "Powstanie" Lao Che słuchałem jakby całkiem od nowa, zupełnie inne rzeczy słychać.

Kolega pytał o sprzęt do 1000zł, znaczy się że tyle może przeznaczyć. I tu są dwie opcje, albo wydać max 300-400 bo dzieciak nie doceni i tak rozwali po pół roku, albo (w zależności od dziecka) dołożyć trochę (np. zrzucić się jeszcze z kimś z rodziny) i kupić dzieciakowi sprzęt którym się będzie cieszył przez długie lata.

Więc jest to kwestia wyrzucenia w błoto kilkuset złotych lub "inwestycji" długoletniej większej kwoty niż zakładana.
I nie musi to być koniecznie Craft, denim też ma podobne modele w podobnej cenie.

Wszystko zależy od dziecka. Wiem że chrześniakowi mojej żony można kupić dowolną rzecz i ona w doskonałym stanie przetrwa wiele lat a znam dzieciaki które potrafią się z prezentem rozprawić do wieczora.

A swoją drogą, za moich czasów to się dzieciak zsikał z radości jak dostawał zegarek casio z 16-stoma melodyjkami na komunię, w obecnych czasach laptop czy quad to normalka...

Calme
31-03-2010, 15:36
A swoją drogą, za moich czasów to się dzieciak zsikał z radości jak dostawał zegarek casio z 16-stoma melodyjkami na komunię, w obecnych czasach laptop czy quad to normalka...
Pamiętam jak dziś :) jeszcze łańcuszki złote i inne wynalazki :) Łezka się w oku kręci.

ku6i
31-03-2010, 15:39

A za czasów Twoich rodziców za takiego Casio można było kupić fabrykę...

Locter
31-03-2010, 15:50
1000 zł to torche za duzo na produkty typu sony, philips itd, a troch za malo na prawdziwe grajki, przegladajac internet znalazlem taki zestaw Denona http://www.ceneo.pl/;0151591914-10.htm , troche ponad budżet, ale mysle, że warto rozważyc.

seler
31-03-2010, 16:02
A za czasów Twoich rodziców za takiego Casio można było kupić fabrykę...
Za czasów moich rodziców takiego Casio nie dało się kupić :)
Chodzi ogólnie o wartość prezentów. Za całą kasę zebraną podczas komunii mama kupiła mi meblościankę do pokoju, taką która teraz w ikei jest warta może z 600zł.
Teraz "zbiórkę" się liczy w tysiącach.

McSimus
31-03-2010, 16:17
A ja małej do słuchania bajek i piosenek kupiłem jesienią coś takiego http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/audio/micro-audio/MM-G25R/EDC/index.idx?pagetype=prd_detail (http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/audio/micro-audio/MM-G25R/EDC/index.idx?pagetype=prd_detail)
w Biedronce za jakieś 350 zł (o stówę mniej niż najtaniej w necie) i póki co jestem zadowolony, ona też bo potrafi sama obsługiwać. A jaj dorośnie do poważnego słuchania muzyki to wtedy się zastanowimy.

seler
31-03-2010, 16:31
A ja małej do słuchania bajek i piosenek kupiłem jesienią coś takiego http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/audio/micro-audio/MM-G25R/EDC/index.idx?pagetype=prd_detail (http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/audio/micro-audio/MM-G25R/EDC/index.idx?pagetype=prd_detail)
w Biedronce za jakieś 350 zł

Tak... kup w dzisiejszych czasach dziecku coś na komunię w biedronce... rówieśnicy tak go wyśmieją że z traumy do końca życia nie wyjdzie... :)
Dzieci są okrutne.

Rafał_Sz
31-03-2010, 16:48
Tak... kup w dzisiejszych czasach dziecku coś na komunię w biedronce... rówieśnicy tak go wyśmieją że z traumy do końca życia nie wyjdzie... :)
Dzieci są okrutne.
Ale w życiu wygrają te, które potrafią coś docenić, a nie tylko określić wartość.

seler
31-03-2010, 17:05
Ale w życiu wygrają te, które potrafią coś docenić, a nie tylko określić wartość.

Wytłumacz to dziewięciolatkowi.

McSimus
31-03-2010, 17:07
Ja tylko dałem przykład. Po pierwsze nie musisz ujawniać źródła pochodzenia prezentu. A po drugie obok takich promocji się nie przechodzi obojętnie. Mi akurat padł w tym dniu reaktywowany (po wymianie lasera) odtwarzacz Philipsa. Mała ryczy że chce bajki. Ja do kompa, szukam co w miarę dobre i niedrogie. Żona wygania po zakupy akurat do biedronki bo blisko. Przez przypadek zerkam , stoi coś na półce i w kartonach. Spisałem cenę i model i jak sprawdziłęm po powrocie do domu ile normalnie stoi w necie to zaraz z powrotem do sklepu towar do kasy no i stówa (czyli czwarta część ceny) w kieszeni.

Rafał_Sz
31-03-2010, 17:14
Wytłumacz to dziewięciolatkowi.
Jak dziewięciolatek nie potrafi choć w części tego zrozumieć to już ma problem.

hicks
31-03-2010, 21:33
Ja od 10 lat posiadam miniwieże ONKYO i jestem b. zadowolony.
Polecam cos takiego :
http://www.onkyo.pl/pokaz/karta/id/22671 wg. ceneo juz od 711zl. (ech ja w 2000r dalem 1999zl za starszy odpowiednik).

Rafał_Sz
31-03-2010, 21:36
Ja od 10 lat posiadam miniwieże ONKYO i jestem b. zadowolony.
Polecam cos takiego :
http://www.onkyo.pl/pokaz/karta/id/22671 wg. ceneo juz od 711zl. (ech ja w 2000r dalem 1999zl za starszy odpowiednik).
Całkiem spoko sprzęcik jak na taką cenę.

gALL
01-04-2010, 01:19
Polece tez Onkyo z serii CS, moze byc nawet z poprzedniego sezonu 315 czy 515.

Seria 525 ma dolozone wejsciu USB na froncie oraz cos namieszali w torze wzmacniacza i juz nie jest tak udany jak 315/515.

http://www.otest.co.uk/test-results/onkyo-cs-515-96103.html

CS-515UK dostala jedna z wyzszych not w swojej klasie i nawet przyzwoicie gra na zestawowych glosniczkach.
Mam ten zestaw od ponad 2 lat, swietnie sobie radzi na FM i DAB. Jedynie glosniki potrzebuja niezlego kopa aby sie rozpedzic i przy cichym sluchaniu graja wyraznie tylko srodkiem.

Jedno male "ale" wersje na UK zawsze graja inaczej oraz sa inaczej wyspecyfikowane niz dla reszty swiata.

domelmel
04-05-2010, 17:59
Wybor padl na Onkyo CS-525

Jeszcze raz dziekuje kolegom za pomoc

Rafał_Sz
04-05-2010, 18:16
Wybor padl na Onkyo CS-525

Jeszcze raz dziekuje kolegom za pomoc
I "będzie Pan zadowolony!"
:)