PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwsze...

sabs2key
28-03-2010, 22:54
...po srogiej zimie. Komentarze jak zawsze mile widziane...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/4715/alonev.jpg)

sebwer
28-03-2010, 23:50
Miło się na to patrzy. Fajne niebo i kolorki. Ciekawe ukształtowanie terenu. Podoba się.

Locter
28-03-2010, 23:53
Niebo jest ciemniejsze od podłogi - tak sie nie zdarza w naturze, zawsze jest na odwrót, wez to pod uwage.

Greg77
29-03-2010, 01:32
Ja bym te obrobke wytrzymal (jezeli uzywales polowki to zapytam po co).......kadr mi sie podoba (mam nadzieje ze masz wiecej stamtad zdjec).....ladne ksztalty, ale mleko nie zdjecie........nieostre.....wyostrzyles po zmniejszeniu?

harb
29-03-2010, 08:02
Ja bym te obrobke wytzrymal (jezeli uzywales polowki to zapytam po co).......kadr mi sei podoba (mam nadzieje ze masz wiecej z tamtad zdjec).....ladne krztalty ale mleko nie zdjecie........nie ostre.....wysotzryles po zmniejszeniu???

podpiszę sie :)

Calme
29-03-2010, 08:32
Niebo jest ciemniejsze od podłogi - tak sie nie zdarza w naturze, zawsze jest na odwrót, wez to pod uwage.
Abstrahującod samego zdjęcia...otóż zdarza się tak i to bardzo często, wystarczy kilka minut przed burzą, przykładowo zza pleców masz resztki mocnego słońca a przed tobą nadciągają gradowe, burzowe chmury. Wiele razy to widziałem i nic nie paliłem w dodatku także zdarza się w naturze ;) hehe

wosik
29-03-2010, 10:59
i podoba się wszystko...ale czemu nie jest ostre?
jak dla mnie kolory bardzo fajne, tylko zadam pytanie do kogoś powyżej a dlaczego to nie używać szarej połówki?

Nemeth
29-03-2010, 11:04

Koledze proponuję mniej forum a częściej obcowania na łonie także natury.

Bartek_902
29-03-2010, 11:30
Fajny kadr i kolory,jestem na tak ;)

Pozdrawiam

jur432
29-03-2010, 11:45
witam. ładnie skadrowane,ładne kolorki jedynie nieostre tzn. troszkę mleko jest. po zmniejszeniu trzeba troszkę wziąć to pod uwagę bo zawsze ostrość pada. Szara połówka jak najbardziej skoro produkują to się ich używa :).pozdrawiam

ostrytux
29-03-2010, 11:47
Abstrahującod samego zdjęcia...otóż zdarza się tak i to bardzo często, wystarczy kilka minut przed burzą, przykładowo zza pleców masz resztki mocnego słońca a przed tobą nadciągają gradowe, burzowe chmury. Wiele razy to widziałem i nic nie paliłem w dodatku także zdarza się w naturze ;) hehe
W całej rozciągłości podpisuję się pod tą wypowiedzią! :)

Natomiast co do samej fotografii to - jak na pierwszy raz to widać potencjał, kadr całkiem przemyślany, jedynie brakuje mi ostrości.
Pozwolę sobie podać prosty przepis na ostrzenie w Gimp-ie tj.:
Używając narzędzia > Skaluj obraz ustawiany 200% końcowego rozmiaru fotografii (np. 2000px), następnie z menu Filtry > Uwydatnianie > Wyostrzanie, ustawiamy ostrość w zależności od potrzeby pomiędzy 30-60 i następnie zmniejszamy fotografię do ostatecznej wielkości. (w naszym przykładnie 1000px) to tyle :)
Pozdrawiam i życzę dobrego światła :)

sabs2key
29-03-2010, 17:37
Dzięki wszystkim za komentarze. Co do chmur i podłogi to szara połówka była i owszem a nie zdjąłem jej ponieważ chwilę wcześniej pstrykałem dokładnie w drugą stronę pod słońce, ale same chmury były niewiele jaśniejsze i po około 5 min spadł z nich deszcz. Uznałem, że nic się nie stanie jak jej nie zdejmę a nawet doda troszkę dramaturgii zdjęciu (mnie się wydaje, że mi się udało). Ostry dzięki za "tutka" na pewno się przyda chociaż wyostrzałem w PSie po zmniejszeniu.

Pablo 77
29-03-2010, 18:20

Tutaj muszę potwierdzic słowa kolegi:)
Sam doświadczyłem:)