PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy - SB-600 nie reaguje

Patryk Blaut
28-03-2010, 19:28
Witam. Dzisiaj zmieniałem obiektyw w D50. Nie zauważyłem, że lampa jest uśpiona, nie wyłączona. Ekranik zaczął świecić na zielono. Stały dźwięk jak przy ładowaniu a potem cisza. Do tej pory brak reakcji. a śmietnik czy da to się jakoś naprawić. Może ma jakiś reset? Aku próbowałem zmieniać, ale nadal brak reakcji.

Pzdr
Patryk

barracuda
29-03-2010, 11:10
Nie rozumiem, co ma do tego zmiana obiektywu?

Witam. Dzisiaj zmieniałem obiektyw w D50. Nie zauważyłem, że lampa jest uśpiona, nie wyłączona. Ekranik zaczął świecić na zielono. Stały dźwięk jak przy ładowaniu a potem cisza. Do tej pory brak reakcji. a śmietnik czy da to się jakoś naprawić. Może ma jakiś reset? Aku próbowałem zmieniać, ale nadal brak reakcji.

Pzdr
Patryk

XXL
29-03-2010, 13:04
Może masz zablokowane przyciski sterowania? Naciśnij jednocześnie przez kilka sek przycisk MODE" i "-" aby odblokować przyciski. Jak nie pomoże to jeszcze spróbuj zresetować lampę wciskając jednocześnie przyciski "MODE" i "I" i przytrzymaj przez kilka sek.
Masz to opisane w instr. na str.12.

Wojtek Mąka
29-03-2010, 17:08
Nie rozumiem, co ma do tego zmiana obiektywu?

To, że obiektyw gada z lampą. Dlatego pisza w instrukcjach, żeby odpinac obiektyw i lampę z pozycji Off. To oczywiście może nie miec żadnego znaczenia, ale czasami może :)
Odepnij wszystko wyłaczone, poresetuj, wyjmij aku, i odpalaj jeszcze raz jak instrukcja nakazała (sb 600 nie jest zbyt skomplikowana żeby przywrócic ustawienia osobiste)

barracuda
30-03-2010, 07:05
No to wiadomo, że jeśli chodzi o działania lampy to obiektyw musi być podpięty, ale nie sądzę, żeby miało to w jakiś sposób uszkodzić lampę.

To, że obiektyw gada z lampą. Dlatego pisza w instrukcjach, żeby odpinac obiektyw i lampę z pozycji Off. To oczywiście może nie miec żadnego znaczenia, ale czasami może :)
Odepnij wszystko wyłaczone, poresetuj, wyjmij aku, i odpalaj jeszcze raz jak instrukcja nakazała (sb 600 nie jest zbyt skomplikowana żeby przywrócic ustawienia osobiste)

Jatin
30-03-2010, 23:29
A słyszałeś o czymś takim jak przepięcie, zwarcie, prądy resztkowe? Czasem tak się zdarza i już. Bagnet mógł zewrzeć styki w aparacie coś uziemić i akurat lampa dostałą bywa.

Patryk Blaut
31-03-2010, 09:47
Dzięki. Zadziałała. Reset lampy + wymiana akumulatorków. Poprzednie nadają się na śmietnik.