Zobacz pełną wersję : Pomocy - SB-600 nie reaguje
Patryk Blaut
28-03-2010, 19:28
Witam. Dzisiaj zmieniałem obiektyw w D50. Nie zauważyłem, że lampa jest uśpiona, nie wyłączona. Ekranik zaczął świecić na zielono. Stały dźwięk jak przy ładowaniu a potem cisza. Do tej pory brak reakcji. a śmietnik czy da to się jakoś naprawić. Może ma jakiś reset? Aku próbowałem zmieniać, ale nadal brak reakcji.
Pzdr
Patryk
barracuda
29-03-2010, 11:10
Nie rozumiem, co ma do tego zmiana obiektywu?
Witam. Dzisiaj zmieniałem obiektyw w D50. Nie zauważyłem, że lampa jest uśpiona, nie wyłączona. Ekranik zaczął świecić na zielono. Stały dźwięk jak przy ładowaniu a potem cisza. Do tej pory brak reakcji. a śmietnik czy da to się jakoś naprawić. Może ma jakiś reset? Aku próbowałem zmieniać, ale nadal brak reakcji.
Pzdr
Patryk
Może masz zablokowane przyciski sterowania? Naciśnij jednocześnie przez kilka sek przycisk MODE" i "-" aby odblokować przyciski. Jak nie pomoże to jeszcze spróbuj zresetować lampę wciskając jednocześnie przyciski "MODE" i "I" i przytrzymaj przez kilka sek.
Masz to opisane w instr. na str.12.
Wojtek Mąka
29-03-2010, 17:08
Nie rozumiem, co ma do tego zmiana obiektywu?
To, że obiektyw gada z lampą. Dlatego pisza w instrukcjach, żeby odpinac obiektyw i lampę z pozycji Off. To oczywiście może nie miec żadnego znaczenia, ale czasami może :)
Odepnij wszystko wyłaczone, poresetuj, wyjmij aku, i odpalaj jeszcze raz jak instrukcja nakazała (sb 600 nie jest zbyt skomplikowana żeby przywrócic ustawienia osobiste)
barracuda
30-03-2010, 07:05
No to wiadomo, że jeśli chodzi o działania lampy to obiektyw musi być podpięty, ale nie sądzę, żeby miało to w jakiś sposób uszkodzić lampę.
To, że obiektyw gada z lampą. Dlatego pisza w instrukcjach, żeby odpinac obiektyw i lampę z pozycji Off. To oczywiście może nie miec żadnego znaczenia, ale czasami może :)
Odepnij wszystko wyłaczone, poresetuj, wyjmij aku, i odpalaj jeszcze raz jak instrukcja nakazała (sb 600 nie jest zbyt skomplikowana żeby przywrócic ustawienia osobiste)
A słyszałeś o czymś takim jak przepięcie, zwarcie, prądy resztkowe? Czasem tak się zdarza i już. Bagnet mógł zewrzeć styki w aparacie coś uziemić i akurat lampa dostałą bywa.
Patryk Blaut
31-03-2010, 09:47
Dzięki. Zadziałała. Reset lampy + wymiana akumulatorków. Poprzednie nadają się na śmietnik.