PDA

Zobacz pełną wersję : Kółka

Numenius
28-03-2010, 18:56
Lubie krecic kółkami, oj lubie, ale DLACZEGO po zrobieniu zdjecia nie mozna przekrecic kółka i zmienic ustawien???

chcialbym aby to wygladala tak:
Tryb A, przyslona 5,6 pyk, kółeczko na 8 pyk, potem na 11 pyk itd
lub
Tryb S, czas 1/60 pyk, kółeczko na 1/40 pyk, potem 1/20 itd

czy zmiana ustawien kółkiem jest mozliwa TYLKO po wcisnieciu spustu migawki do polowy! Czy ja cos zle robie???

Polsar74
28-03-2010, 18:58
a nie masz czasem włączonego podglądu zdjęcia po jego wykonaniu ?

Numenius
28-03-2010, 19:17
mam, a to ma znaczenie? raczej nie chcialbym z niego rezygnowac...

TristisAnima
28-03-2010, 19:28
No raczej. Jeśli masz włączony podgląd zdjęcia po jego wykonaniu, to jak chcesz aby kółka obsługiwały zmiany parametrów ekspozycji podczas podglądania tegoż zdjęcia, skoro obsługują w tym czasie przewijanie zdjęć oraz zmianę podglądu innych jego parametrów? Nie uważasz że to nielogiczne?

Numenius
28-03-2010, 19:37
Nie uważasz że to nielogiczne?

nie uwazam, poniewaz podglad paramertow moge sobie zmienic tzw. wybierakiem wielofunkcyjnym gora/dol

Pietern
28-03-2010, 19:44
nie uwazam, poniewaz podglad paramertow moge sobie zmienic tzw. wybierakiem wielofunkcyjnym gora/dol

Ale Nikon tak uważa. Chcesz przyspieszyć, wyłącz podgląd, albo przynajmniej go skróć.

TristisAnima
28-03-2010, 19:49
No wszystko fajnie ale skoro Nikon sobie wymyślił tak, że kółkami też można to zmieniać to raczej nielogiczne wydaje się że chcesz zmieniać parametry ekspozycji kiedy kółka w tym czasie odpowiadają za coś innego. Swoją drogą dla mnie nie ma sensu w ogóle przeglądanie zdjęć i zmiana parametrów aparatu w tym samym czasie. Albo przeglądam zdjęcia albo bawię się parametrami. No ale to moja opinia. W każdym razie jedna czynność na raz, inaczej się nie da.

Numenius
28-03-2010, 19:54
Ale Nikon tak uważa

to zle uwaza, bo wyswietlanie parametrow zdjecia moge zmienic na dwa sposoby, a paramertrow trybu zadnym!

wyłącz podgląd, albo przynajmniej go skróć.

to bylby pomysl, ale 5 sekund to o wiele za dlugo:(

nic to chyba wole sie pozegnac z podgladem niz kreceniem kolkami:)

a swoja droga wie ktos jak to jest w Dxxx i D3...?

z tego co pamietam z canona 40D to tam mona bylo krecic w kazdej chwili, moze sie przesiade na canona, w koncu wszyscy pro jada na canonie, hahahaha

Numenius
28-03-2010, 19:58
Swoją drogą dla mnie nie ma sensu w ogóle przeglądanie zdjęć i zmiana parametrów aparatu w tym samym czasie

masz racje, to do czego zmierzam, to zrobienie kilku zdjec zmieniajac parametry a potem obejrzenie efektow. moge to zrobic uzywajac podgladu zdjec... i chyba tak bede robil

dzieki wszystkim za te wskazowke:)

tomek20stencel5
28-03-2010, 19:59
Nie wiem jak w 40D, ale w 30D też nie można kręcić parametrami na podglądzie, spust do połowy i wtedy dopiero...

Numenius
28-03-2010, 20:08
Nie wiem jak w 40D, ale w 30D też nie można kręcić parametrami na podglądzie, spust do połowy i wtedy dopiero...

jestem pewien ze krecilem, nie jestem pewien czy byl podglad wlaczony, ale chyba jednak byl...

tak czy inaczej, juz wiem co mam robic:)

Archee
28-03-2010, 21:09
A próbowałeś zmiany ustawień f5. Dostos. pokręteł sterow. --> Menu i odtwarzanie (na przykładzie D90)? Po wyłączeniu pokręteł w menu, podczas przeglądania zdjęć pokrętła zmieniają parametry fotografowania.

Jatin
28-03-2010, 21:39
W Dxxx i Dx jest tak samo jak w każdym innym Nikonie, standardowo podczas podglądu kółko przewija zdjęcia. Skoro uważasz że Nikon źle to rozwiązał zawsze możesz zmienić system.

telly
28-03-2010, 21:49
w koncu wszyscy pro jada na canonie

Ale prawdziwi mistrzowie już niekoniecznie.
;)

wosik
28-03-2010, 22:04
tak tak zmień system!! sprzedaj mi to co masz w podpisie za 1K i leć po inny system najlepiej Canon-a lepiej Ci z nim będzie tylko szybko proszę Cie!!...po prostu szkoda, żeby tak zacny aparat był w rekach niedouka...prawdziwi mistrzowie robili, robią i będą robić na Nikonach i to się nigdy nie zmieni ;]

ekonet
28-03-2010, 22:08
moze sie przesiade na canona, w koncu wszyscy pro jada na canonie, hahahaha

No to - fruuu na Canon-Board, do kuźni mistrzostwa. :)
My tu małe robaczki jesteśmy, w niewoli niedobrych kółek wielkiego złego Nikona. :)

MARTINK
28-03-2010, 22:13
ale przeciez wystarczy na chwile wcisnac do polowy spust migawki i po sprawie, albo wylaczyc podglad jak radza poprzednicy. W czym problem ?

photez
28-03-2010, 22:20
To można wyłączyć, wejdź w menu F5->menu i odtw-> właczony (brak podgl).

Numenius
28-03-2010, 23:09
tak tak zmień system!! sprzedaj mi to co masz w podpisie za 1K i leć po inny system

tak tak juz lece, dorzuce Ci jeszcze jakies fajne auto, zebys nie musial nosic tego wszystkiego ;)

i to się nigdy nie zmieni ;]

";" oznacza ze zartujesz, czyli sam sobie zaprzeczasz, zdecyduj sie lepiej:)

No to - fruuu na Canon-Board, do kuźni mistrzostwa. :)
My tu małe robaczki jesteśmy, w niewoli niedobrych kółek wielkiego złego Nikona. :)

a tak w ogole to HALO, nie wyczuliscie sarkazmu???

Patko21
29-03-2010, 00:27
Nie trzeba wyłączać podglądu!!!!
Redstar już napisał jak to zrobić, ale po co czytać jak można bić piane typu "sprzedaj N i kup C"

A próbowałeś zmiany ustawień f5. Dostos. pokręteł sterow. --> Menu i odtwarzanie (na przykładzie D90)? Po wyłączeniu pokręteł w menu, podczas przeglądania zdjęć pokrętła zmieniają parametry fotografowania.

Sin
29-03-2010, 03:03
Mowa o D80, w ktorym raczej nie ma ustawienia f5.

velaskez
29-03-2010, 15:27
A może po prostu BKT, walnąć trzy foty i nie kręcić żadnym kółkiem?

ekonet
29-03-2010, 15:49
A może po prostu BKT, walnąć trzy foty i nie kręcić żadnym kółkiem?
A co to da w sytuacji, gdy ktoś chce świadomie ustawić konkretną przysłonę?

velaskez
29-03-2010, 16:15
I Ty, Brutusie, instrukcji nie czytałeś?...
Ustawiasz tryb A i lecisz ;) BKT przestawia tylko czas.
Jak chcesz stały czas, to tryb S i analogicznie robisz to samo.
;)

swider
29-03-2010, 17:05
ale przeciez wystarczy na chwile wcisnac do polowy spust migawki i po sprawie [...]
No właśnie... ja nie rozumiem tej dyskusji :???:

telly
29-03-2010, 20:29
Jestem zielony, a moderować nie mogę... co jest?
To chyba chodzi o to, że źle Ci z oczy patrzy;).

ps. Ja tez nie rozumiem. Tym bardziej, że odpowiedzi autor udzielił sobie sam - podążanie drogą pro.
hehe

swider
29-03-2010, 20:44
To chyba chodzi o to, że źle Ci z oczy patrzy;)
Też tak myślę :)

Numenius
29-03-2010, 22:23
No właśnie... ja nie rozumiem tej dyskusji :???:

dyskusja jest wlasnie po to, aby znalezc inne rozwiazanie niz nieustanne wciskanie spustu do polowy:)

Numenius
29-03-2010, 22:24
Mowa o D80, w ktorym raczej nie ma ustawienia f5.

no wlasnie, szukam i znalezc nie moge: ustawienia f5 - co to takiego?

velaskez
29-03-2010, 22:44
W D90 wszystkim ustawieniom nadali literki z cyferkami;) W D5k też i w innych nowszych chyba też.

swider
29-03-2010, 22:45
dyskusja jest wlasnie po to, aby znalezc inne rozwiazanie niz nieustanne wciskanie spustu do polowy:)
No, ale to jest tylko i wyłącznie bicie piany. Jak robię zdjęcia — mam ustawiony podgląd po to żeby ziornąć sobie na wyświetlacz co tam (nie)ciekawego wyjszło... skończę ziorać, wyświetlacz gaśnie sam i mogę machać kółkiem do woli zmieniając czas, przesłonę... jak skończę ziorać przed wyłączeniem LCD to delikatnie naciskam spust i mam aparat gotowy do kręcenia kółeckami, a trwa to zaledwie ułamki sekund. A jak nie, to wyłączyć całkowicie podgląd zdjęć i już. Naprawdę nie doszukujmy się problemów tam gdzie ich nie ma.

Zaraz możemy się zastanawiać dlaczego jak kręcę kółkiem w lewo to mi się czas naświetlania wydłuża, a przesłona zmniejsza (w rzeczywistości zwiększa :)). Abo dlaczego na drabince naświetleń dodatnie wartości są po lewej stronie osi? Przeca w kartezjańskim układzie współrzędnych (jak i w Canonach :D) jest dokładnie na odwrót... itp., itd.

ad2122
29-03-2010, 22:50
Zaraz możemy się zastanawiać dlaczego jak kręcę kółkiem w lewo to mi się czas naświetlania wydłuża, a przesłona zmniejsza (w rzeczywistości zwiększa ). Abo dlaczego na drabince naświetleń dodatnie wartości są po lewej stronie osi? Przeca w kartezjańskim układzie współrzędnych (jak i w Canonach ) jest dokładnie na odwrót... itp., itd.
i żeś sam wywołał temat, bo zaraz będzie: a w moim jest odwrotnie, dlaczego?

velaskez
29-03-2010, 23:10
Świder, nie mieszaj gawiedzi w głowach i idź spać! ;)

swider
29-03-2010, 23:12
Świder, nie mieszaj gawiedzi w głowach i idź spać! ;)
Ależ ja nie mieszam... ja tylko chcę podyskutować :lol: A spać nie pudem!

velaskez
29-03-2010, 23:19
I co ja mam z Tobą zrobić?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img529.imageshack.us/img529/1338/z3663315xcz3.jpg)

Zdaje się, że w niektórych modelach aparatów da się to wszystko poprzestawiać, mam na myśli kierunki drabinki ekspozycji, kółek etc. Może nawet w moim/tudzież Twoim D80 się da.

swider
29-03-2010, 23:25
I co ja mam z Tobą zrobić?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img529.imageshack.us/img529/1338/z3663315xcz3.jpg)
:mrgreen:

Może nawet w moim/tudzież Twoim D80 się da.
Nie Maciuś, nie da się :) Ewentualnie możesz tylko zamienić je funkcjami.

Duder
30-03-2010, 03:04
W D90 się da.

swider
30-03-2010, 09:10
A to ja nie wiem... nie posiadam tego cudeńka :) W każdym razie w moim staruszku nie da się tego uczynić.

SlyNik
30-03-2010, 13:00

Dzięki za info. Zmieniłem w D90 i chodzi bez zarzutu. Niby drobiazg, ale ułatwia życie. Pozdrawiam.

Archee
30-03-2010, 15:56
Dzięki za info. Zmieniłem w D90 i chodzi bez zarzutu. Niby drobiazg, ale ułatwia życie. Pozdrawiam.

Nie ma za co :)

Jarkod
30-03-2010, 21:09

To działa tylko przy podglądzie bezpośrednio PO zrobieniu zdjęcia. Włączenie podglądu w innym momencie nie umożliwia zmiany przysłony lub czasu pokrętłami. Co nie znaczy, że tak jest źle - po prostu tak jest.

Duder
01-04-2010, 13:17
Nie potrafię sobie wyobrazić po co komu miałoby być potrzebne działanie nastaw w trakcie przeglądania zdjęć na wyświetlaczu.

TOP67
01-04-2010, 16:35
To działa tylko przy podglądzie bezpośrednio PO zrobieniu zdjęcia. Włączenie podglądu w innym momencie nie umożliwia zmiany przysłony lub czasu pokrętłami. Co nie znaczy, że tak jest źle - po prostu tak jest.

To ustawienie (f5) ma 3 wartości.

Włączone - wtedy kółka zawsze przewijają zdjęcia.
Wyłączone - wtedy kółka zawsze zmieniają parametry
On - kółka przewijają zdjęcia w trybie przeglądania fotek wywołanym przyciskiem (trójkącik). Ale w czasie podglądu zdjęcia zaraz po zrobieniu pozwalają zmieniać parametry ekspozycji.

To trzecie ustawienie jest moim zdaniem rewelacyjne.

Podczas przeglądania zdjęć (klawiszem trójkącik) potrzebne są zarówno pokrętła, bo joystick nie zmienia zdjęć po użyciu lupki. Czasem chcę porównać drobny szczegół na kilku kolejnych fotkach i wtedy w powiększeniu przewijam pokrętłem.

Natomiast w trakcie robienia zdjęć potrzebuję czasem zrobić drugą ekspozycję z innymi parametrami, a wtedy pokrętłem zmieniam czas lub przysłonę w trakcie wyświetlania podglądu.