PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Melancholia małego miasteczka

wpkx
28-03-2010, 15:57
http://wpk.eltrakon.pl/IMG0015%20Melancholia%20malego%20miasteczka.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/IMG0015%20Melancholia%20malego%20miasteczka.jpg)

maddnes
28-03-2010, 17:12
Za ciasno i nie wiadomo oco chodzi?

Bartek_902
28-03-2010, 17:16
nie wiadomo oco chodzi?

Dokładnie.

sea21
28-03-2010, 17:30
Nie chciałem pisać pierwszy bo zaraz by było że się czepiam. Oczywiście pełna zgoda z poprzednikami. Nie widzę tu ani grama melancholii. Spacerowy pstryk wioskowej ulicy. :)

jurek1906
28-03-2010, 17:56
A mnie przeciwnie, zdjęcie się podoba :).Ja może dałbym inny tytuł, ale wyczuwam deko melancholii na zdjęciu.

wpkx
28-03-2010, 19:54
Czepianie się to jeden ze składników krytyki :)
Oczekiwałem przede wszystkim słowa na temat bałaganu w kadrze, ale ciasnotę można pod to podciągnąć.
Jak zwykle "czepianie" takie i owakie czytam z uwagą :)

PS. Sea, wątpię, aby mieszkańcy tej miejscowości gościli na Forum; w przeciwnym wypadku ich mniej melancholijna część mogłaby mieć Ci za złe "wioskową ulicę" :D

wypass
28-03-2010, 20:24
kadr niezdecydowany...za mało szczegółów w cieniu, nie wiem czy chodzi CI o zakaz handlu, o samochody w cieniu, czy o budynki w tle...
melancholia tak, bo nic się nie dzieje ani na ulicy tego miasteczka, ani na zdjęciu ;)
pozdr!

przemcio_bar1
28-03-2010, 20:25
więcej pracy i lepszy kadr oraz temat ;)

borregaard
28-03-2010, 20:35
A mnie to zdjęcie przypomniało pewną miejscowość sprzed lat....identyczna zabudowa..:cool:......można przyjąć,że rolę swoją spełniło....;)

wpkx
28-03-2010, 20:40
melancholia tak, bo nic się nie dzieje ani na ulicy tego miasteczka, ani na zdjęciu ;)

Poprzednicy pytali, o co chodzi - właśnie im odpowiedziałeś :D

sea21
28-03-2010, 21:24
PS. Sea, wątpię, aby mieszkańcy tej miejscowości gościli na Forum; w przeciwnym wypadku ich mniej melancholijna część mogłaby mieć Ci za złe "wioskową ulicę" :D
Ja też mieszkam na wichurze także jak ktoś mówi o Trawnikach wichura, wioska itp to się nie obrażam bo nie będę robił z mojego wygwizdówka miasta:)

Paablitos
28-03-2010, 22:28
Moze i cos w tym jest...jakis klimat...
Szum pewnie zamierzony... ale w cieniach wyszlo bardzo cieniscie;).

arthyg
28-03-2010, 22:41
Nie będe analizował zdjęcia publicznie bo nie czuję się na siłach ale muszę powiedzieć, że coś w tym jest. Mam wrażnie, że wpkx miał wizję i starał się ją przekazać. Mało tego, on tę wizję przekazał. Może nawet zamieszczając to zdjęcie tutaj nie zdawał sobie sprawy, że dołącza do grona osób, które podobnie jak ja wracają do tego wątku i mają nielichą przyjemność obcować z tym obrazem. Nie interesuje mnie szum, nie interesują mnie żadne techniczne aspekty tej fotografii... ja po prostu lubię na nią patrzeć, serio :-)

... żeby było jasne, ja sobie jaj nie robię, mi się to zdjęcie najzwyczajniej podoba.

wpkx
28-03-2010, 23:10
Nie będe analizował zdjęcia publicznie bo nie czuję się na siłach ale muszę powiedzieć, że coś w tym jest. Mam wrażnie, że wpkx miał wizję i starał się ją przekazać. Mało tego, on tę wizję przekazał. Może nawet zamieszczając to zdjęcie tutaj nie zdawał sobie sprawy, że dołącza do grona osób, które podobnie jak ja wracają do tego wątku i mają nielichą przyjemność obcować z tym obrazem. Nie interesuje mnie szum, nie interesują mnie żadne techniczne aspekty tej fotografii... ja po prostu lubię na nią patrzeć, serio :-)

... żeby było jasne, ja sobie jaj nie robię, mi się to zdjęcie najzwyczajniej podoba.

Hmmm...
Rodzice starali się nauczyć mnie, że w pewnych przypadkach należy być grzecznym :D
Z dedykacją dla Ciebie:
http://wpk.eltrakon.pl/IMG0015%20Melancholia%20malego%20miasteczka%201920 px.jpg
Ale jeśli większe przestanie Ci się podobać to patrz dalej na to mniejsze ;)

Locter
28-03-2010, 23:17
Przepraszam, ale to zdjecie jest tak slabe jak tylko moze :(

wpkx
28-03-2010, 23:22
Przepraszam, ale to zdjecie jest tak slabe jak tylko moze :(

Ależ nie masz za co przepraszać - przecież to nie Ty je popełniłes :D

arthyg
28-03-2010, 23:23
Hmmm...
Rodzice starali się nauczyć mnie, że w pewnych przypadkach należy być grzecznym :D
Z dedykacją dla Ciebie:
http://wpk.eltrakon.pl/IMG0015%20Melancholia%20malego%20miasteczka%201920 px.jpg
Ale jeśli większe przestanie Ci się podobać to patrz dalej na to mniejsze ;)

nie wiem o co Ci chodzi

wpkx
28-03-2010, 23:26
nie wiem o co Ci chodzi

No tak...
Chciałem grzecznie podziękować ale widocznie mi się nie udało, zatem przepraszam ;)

Locter
28-03-2010, 23:31
Autorze - moze na poczatek - wiecej klasycznych kadrow w klasycznej obrobce, czyli moze na poczatek kolor i unikanie duzych kontrastow i trudnego swiatla. Se swojej strony radzilbym probowac fotografii o wschodzie slonca, swiatlo jest wtedy lagodne i mozna z takim plikiem zrobic co sie chce. Na fotografii urbanistycznej/miastowej sie nie znam, ale jesli o krajobraz, to tak jak wspomnialem - wschod slona jest najlepsza pora.
Pozdrawiam.

arthyg
28-03-2010, 23:33
Coś nie poszło w porozumieniu w słowie pisanym ale nie ma problemu najmniejszego :-)
Miłego wieczoru życzę :-)

wpkx
28-03-2010, 23:39
Coś nie poszło w porozumieniu w słowie pisanym ale nie ma problemu najmniejszego :-)
Miłego wieczoru życzę :-)

A ja miłej nocy :D

Szuwar
28-03-2010, 23:44
A mnie przeciwnie, zdjęcie się podoba :).Ja może dałbym inny tytuł, ale wyczuwam deko melancholii na zdjęciu.

Ja również

pozdr!

Przypominają mi się stare wędrówki w niedzielne poranki po takich miejscowościach. Właśnie ten klimat.

Ja także patrzyłem dość długo na tę fotografię i zgodzę się z powyższą wypowiedzią.

Zastanawiałem się czego mi brakuje do pełni szczęścia na tym zdjęciu. I po dłuższym namyślę już wiem - starszych wiekiem samochodów lub zwyczajnie wozu z koniem. Gdyby stała Syrenka lub Warszawa to byłaby miód malina.

Do mnie przemawia to zdjęcie. Ze wszystkimi "błędami" popełnionymi.

Szuwar
28-03-2010, 23:47
Autorze - moze na poczatek - wiecej klasycznych kadrow w klasycznej obrobce, czyli moze na poczatek kolor i unikanie duzych kontrastow i trudnego swiatla. Se swojej strony radzilbym probowac fotografii o wschodzie slonca, swiatlo jest wtedy lagodne i mozna z takim plikiem zrobic co sie chce. Na fotografii urbanistycznej/miastowej sie nie znam, ale jesli o krajobraz, to tak jak wspomnialem - wschod slona jest najlepsza pora.
Pozdrawiam.

I sądzę, że takie uwagi w przypadku akurat tego zdjęcia są bez sensu. Faktem jest, że nie jest to typowy krajobraz.

Locter
28-03-2010, 23:49
I sądzę, że takie uwagi w przypadku akurat tego zdjęcia są bez sensu. Faktem jest, że nie jest to typowy krajobraz.

Ale jest w dziale "krajobraz" - czy cos pomyliłem ?

Szuwar
28-03-2010, 23:52
Ale jest w dziale "krajobraz" - czy cos pomyliłem ?

Nic nie pomyliłeś. Tylko trzeba było zasugerować przeniesienie do innego działu. Bo rady których udzieliłeś w przypadku tego zdjęcia są jak napisałem bez sensu. Wczesne lub późne światło, kolor itd. nie są uniwersalną receptą na udane zdjęcie.

wpkx
28-03-2010, 23:52
Pozdrawiam.

Autorze... Rety... Mam na imię Wojtek, jeśli już... ;)
Doceniam Twoje uwagi, jak zresztą większości "komentatorów".
Tylko, że wcale nie twierdzę, że moje zdjęcie jest dobre technicznie. Zamieszczenie go tu jest rodzajem pytania do Was. Czyż wszyscy tak nie robimy? Ale o ile niezbyt jestem zadowolony z kompozycji, to b&w i głębokie cienie pozbawione szczegółów są zamierzone i gdyby ich nie było to nie byłoby tego wątku pod takim a nie innym tytułem :)
A wschód słońca? Taaa... Łatwo Ci pisać... Trzeba było iść spać a nie siedzieć na Forum... Szczególnie po zmianie czasu :D

Locter
28-03-2010, 23:55
A wschód słońca? Taaa... Łatwo Ci pisać... Trzeba było iść spać a nie siedzieć na Forum... Szczególnie po zmianie czasu :D

Łatwo, bo wschód slonca to tylko i wylacznie nasze lenistwo, nawet jak ma sie na 8 rano do roboty to mozna wyskoczyc na wschodzik, tylko ze sie "nie chce", ale bez poswiecenia nie ma dobrej fotografii :)

wpkx
28-03-2010, 23:59
Zastanawiałem się czego mi brakuje do pełni szczęścia na tym zdjęciu. I po dłuższym namyślę już wiem - starszych wiekiem samochodów lub zwyczajnie wozu z koniem. Gdyby stała Syrenka lub Warszawa to byłaby miód malina.

Mnie też tego cholernie brakuje.
Patrząc próbuję odnajdywać resztki nieziemskiego już teraz klimatu lat 60-tych... ;)

wingeo
29-03-2010, 00:05
wpkx, ....... dlaczego to forum wybrałeś?
Tylko nie odpowiadaj, ...... a dlaczego nie?

wpkx
29-03-2010, 00:09
wpkx, ....... dlaczego to forum wybrałeś?
Tylko nie odpowiadaj, ...... a dlaczego nie?

Hmmm...
To jakis quiz? ;) Bo OffTopic na pewno.
Wydawało mi się, że to naturalne - mając sprzęt Nikona wybrać Forum Nikona.